Skócia legszebb látnivalói, térképpel – városok, természeti helyek

by radopeter1983
Skócia legszebb látnivalói, térképpel - városok, természeti helyek

Nem hiszem, hogy tévedek, amikor azt mondom: Skócia sokak számára bakancslistás hely! A skót életstílus, a látnivalók, a természet, na meg a várak, kastélyok mind csodás országgá varázsolják Skóciát.

A legszebb kastélyok, várak külön cikkben vannak bemutatva! Nézd meg milyen csodás építmények vannak a skót Felföldön!

Skócia az Egyesült Királyság 2. legnagyobb országrésze, Angliától északra helyezkedik el. 1707 óta Nagy-Britannia része.

Történelme, természeti adottságai révén egy különleges országba csöppen az ide látogató.

Skócia legszebb látnivalói

Edinburgh

Az Észak Athénjaként emlegetett skót főváros élénk kulturális életének is köszönhetően kiváló pár napos látogatásra. Európa egyik legszebb városának tartják.

Ha augusztusban megyünk, részt vehetünk az Edinburgh-i Fesztiválon és a The Fringe-n, ami a világ legnagyobb művészeti fesztiválja.

Leghíresebb mégis az edinburgh-i vár, amely egy dombon magasodik az Óváros fölé. Itt található a Skót Nemzeti Hadtörténeti Múzeum és a koronázási ékszerek is.

A várba a híres utcán, a Royal Mile-on juthatunk fel, aminek két oldalán fantasztikus történelmi épületek emelkednek mint például a St. Giles Katedrális.

A Palace of Holyroodhouse a Royal Mile másik végén található, ez a skót királynő hivatalos rezidenciája. Ha a királynő nem tartózkodik ott, a történelmi lakosztály is megtekinthető.

Edinburgh látnivalók, közlekedés, térképek

Edinburgh látképe, előtérben a katedrális
Edinburgh látképe, előtérben a katedrális

Glasgow

Skócia legnagyobb városa a Clyde-folyó partján. Edinburgh-tól mindössze 80 km-re fekszik, így kötelező ellátogatni ide is.

A város nevének kelta fordítása „zöld hely”, amely utal arra, hogy kb. 70 park vagy parkszerű terület található Glasgowban.

Egyik leghíresebb épülete a St. Mungo Katedrális, amely közel 1000 éves épület. A múzeumában a világ vallásait, rítusait ismerhetjük meg.

Mellette egy dombon található a Necropolis, ahol közel 3500 emlékművet láthatunk. Ez egy viktoriánus temető az akkori jómódúak és vezetők sírjaival és mauzóleumaival.

A varos nyugati részén, az úgynevezett West Enden található a Kelvingrove Art Gallery, ami a legnagyobb látogatottságú látványosság Skóciában.

A botanikus kertben egy óriási viktoriánus kori öntöttvas üvegházban rengeteg különféle növényt láthatunk a világ minden részéből.

Glasgow látnivalók, közlekedés, térképek

A Kelvingrove Művészeti Múzeum az egyik legnépszerűbb skót látnivaló
A Kelvingrove Művészeti Múzeum az egyik legnépszerűbb skót látnivaló

St. Andrews

Egy kisváros Skócia keleti partján, amely hagyományokban gazdag egyeteme mellett arról is híres, hogy ez a település a golf szülőföldje.

Itt található az egyedülálló golflétesítmény, a St Andrews Links. 1754-ben itt jött létre a legelső golfklubok egyike, a The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews. A nevezetes klubház mellett fekszik az Old Course, amely a világ egyik leghíresebb golfpályája.

A városon kívül található a 13. és 16. század között álló székesegyház romjai, amelyet a reformáció idején John Knox követői romboltak le. Feltehetően itt helyezték el András apostol relikviáit. Emiatt válhatott az andráskereszt a skót zászló részévé.

Az andráskereszt innen származhat
Az andráskereszt innen származhat

Glencoe-völgy

Vulkanikus eredetű völgy a skót felföldön, amely az egyik legnépszerűbb kirándulóhely.

Magas hegycsúcsok, ködös völgyek és számtalan patak varázsolja csodássá ezt a tájat. Nyáron a hegymászók és kirándulók, míg télen a téli sportok szerelmesei számára paradicsom a völgy.

A „Sírás Völgyének” is nevezik, ami az 1692-es történelmi eseményre, a glencoe-i mészárlásra utal (angol katonák 38 embert öltek meg).

Glencoe csodás völgye remek kirándulóhely
Glencoe csodás völgye remek kirándulóhely

Cairngorms Nemzeti park

Az Egyesült Királyság legnagyobb nemzeti parkja, amelyet a Cairngorms hegylánc ural.

Központi része a Glenmore parkerdő, ami egy látogatóközpont is egyben. A Loch Morlich partján lévő hely ideális kiindulóhely egy túrához. Innen lehet eljutni a legfelső parkolóhoz is, ahonnan felgyalogolhatunk a legmagasabb hegycsúcsokhoz.

Érdemes ellátogatni a Highland Wildlife Parkba, ahol sok állatfajt láthatunk, például tigrisek, farkasok, jegesmedvék. Nagyon szép, erdős-dombos környezetben szinte minden állat szabadon él a parkban.

Mindenképp meg kell állni Aviemore városkában is! A hangulatos településről gőzmozdonnyal is utazhatunk, de a helyi szeszfőzdében remek söröket is kóstolhatunk.

Az Egyesült Királyság legnagyobb nemzeti parkja
Az Egyesült Királyság legnagyobb nemzeti parkja

Aberdeen

Skócia 3. legnagyobb városa, amely az északkeleti rész központja is.

Hosszú, homokos tengerparttal rendelkezik, emiatt is népszerű a turisták körében. Ezek a várostól északra találhatók, több km hosszan.

A város ezenkívül rengeteg kulturális látnivalót kínál. Legnépszerűbb az Aberdeeni Művészeti Galéria, ahol viktoriánus, skót és 20. századi brit festők alkotásait láthatjuk. Másik ismert intézménye a Tengerészeti Múzeum, amely az Északi-tengerel való több évszázados történetét mutatja be.

Aberdeen sok kulturális látnivalót is kínál
Aberdeen sok kulturális látnivalót is kínál

Melrose apátság

Az apátság Melrose településen található, amelynek neve a mell („kőműves kalapács”) és a rose („rózsa”) szavak szimbolikus összetételéből alakult ki. A rózsa Szűz Máriára utalt, akinek a ciszterciek az apátságot szentelték.

Az apátságot a ciszterci rend nyitotta meg I. Dávid skót király parancsára újra a 12. század első felében. Ez Nagy-Britannia egyik legszebb apátsági romja. Itt van eltemetve I. Róbert skót király szíve.

A közelben található Trimontium római kori erődje és a Dryburgh Apátság.

Skócia legjelentősebb apátsági romja
Skócia legjelentősebb apátsági romja

Mousa lakótorony (Mousa Broch)

A szárazföldtől északkeletre fekvő Shetland-szigetek része Mousa sziget. Itt található a legjobb állapotban fennmaradt ókori építmény.

A kettős falú lakótorony (broch) 12 méter magas és 15 méter átmérőjű, amely Kr.e. 100 körül épülhetett. Az épületben még a lépcső is eredetiben látható.

Nagyon jó állapotban maradt meg a kb 2100 éve épült lakótorony
Nagyon jó állapotban maradt meg a kb 2100 éve épült lakótorony

Lerwick

És ha már Shetlanden járunk, a sziget központja is kötelező látnivaló! Aki látta már a Shetland című krimisorozatot, annak nem ismeretlen a város. 🙂

A település az egyik leghíresebb fesztivál, az Up Helly Aa otthona. A jelmezes felvonulók fáklyákkal végigvonulnak, majd a végén egy egy viking gályához hasonló hajót.

A Shetland krimisorozat is itt játszódik
A Shetland krimisorozat is itt játszódik

Loch Ness

Skócia leghíresebb és 2. legnagyobb tava, amelyet elsősorban a benne lakó szörny tett ismertté.

A róla szóló legenda már évszázadok óta kering, legelső ismert említése Szent Kolumba 565-ből származó legendájában történik.

1934-ben készült az a fénykép, ami egy hosszú nyakú szörny emelkedik ki a vízből. Később kiderült, hogy a kép hamisítvány, de a hírnév azóta is népszerű látványossággá tette a tavat.

Nyugati oldalán található Urquhart vára, amely Skócia egyik legnagyobb erőssége volt. A várról egy másik cikkben részletesebben olvashatsz!

Skye sziget

Skócia északnyugati részén a Hebridák szigetcsoport egyik szigete. Az egyik legszebb területnek tartják.

A kis sziget meredek hegyvonulataival, hirtelen a tengerbe ereszkedő szirtjeivel és mélyen a szárazföldbe nyúló öbleivel csodálatos természeti szépségekben bővelkedik

A középső kőkor óta lakott terület, története során állt viking fennhatóság alatt, majd a MacLeod és a MacDonald klánok birtokolták.

A MacLeod család ősi lakhelye, a Dunvegan kastély is itt található. Erről egy másik cikkben majd részletesebben írok!

A sziget Skócia talán legszebb természeti helye

Orkney-szigetek

Mintegy 70 kis szigetből áll (ebből körülbelül 20 lakott), és a skót szárazföldön lévő Caithnesstől 16 kilométerre északra helyezkedik el. A fő sziget neve Mainland (Pomona).

Aki szereti a csodás természeti látnivalókat, annak a tengerpartokat kell célba venni. A hatalmas sziklás partok festői látványt nyújtanak.

A fő szigeten van a „Neolitikus Orkney Szíve”, amely része a Világörökségnek. Ez egy csoport neolitikus emlékműből áll, köztük egy nagy sírkamrából (Maes Howe), két kőkörből (a Stones of Stenness és a Ring of Brodgar) és Skara Brae településből.

A Bodgar-hegyfokon lévő kőkör a Stonehendge-dzsel és az ókori Egyiptom építészeti csodáival említhető, de időben megelőzi őket. Több ezer évvel ezelőtt az Orkney-szigetek volt a központja Nagy-Britanniának.

Orkney-szigetek volt több ezer évvel ezelőtt Nagy-Britannia központja
Orkney-szigetek volt több ezer évvel ezelőtt Nagy-Britannia központja

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Utazás előtt nézd át a hasznos tanácsokat!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató