Olaszország legszebb helyei – 20 csodás látnivaló

by radopeter1983
Olaszország legszebb helyei

Sokak kedvence Olaszország. Nem véletlenül, hiszen az ország a magas hegyvidéktől a csodás tengerpartokig szinte minden jellegzetes természeti látnivalóval rendelkezik. Történelmi múltja pedig számtalan műemlékkel vár minket. Nézzük is meg, e sok látványosság közül melyek Olaszország legszebb helyei!

Olaszország legszebb helyei

Toszkána

Talán a legszebb és legautentikusabb régiója Olaszországnak. Nem is lehet kiválasztani egy konkrét helyet, az egész régiót kell felvenni a listára.

Toszkána az etruszkok miatt komoly történelmi hagyatékkal is rendelkezik, a középkorban pedig a művészetek és az irodalom révén igazi kulturális központjává vált.

Legfőbb városa Firenze, amelyet nem véletlenül neveznek a reneszánsz bölcsőjének is (a város lejjebb külön is szerepel a listán).

A csodás vidéki dombok rejtik az egyik legismertebb borfajtát, a chiantit. A szőlős dombok között pedig szép falvakat, városokat találunk.

Toszkána látnivalók, térképekkel

Toszkána a legtöbb vélemény szerint Olaszország legszebb helye
Toszkána a legtöbb vélemény szerint Olaszország legszebb helye

Amalfi-part

A Nápolytól délre lévő partszakasz az egyik leglátogatottabb olasz vidék.

A meredek partról rálátni a tengerre, a környéken pedig a több mint 1000 méter magas hegyek látványa bűvölik el a látogatókat.

A központi rész, Amalfi, Positano és Ravello települései a hegyoldalban ikonikus képe az Amalfi-partnak.

Ha szeretünk kirándulni, ne felejtsük el bejárni az Istenek ösvényét. A közel 8 km-es kis túra minden pontjáról csodaszép kilátás tárul elénk. Nem véletlenül Európa egyik legszebb túraútvonala.

Nápoly környéki látnivalók, közlekedés, térképekkel

Az Amalfi-part meredek szikláiról csodás a kilátás
Az Amalfi-part meredek szikláiról csodás a kilátás

Róma

Nem maradhat ki a főváros sem, amely az ókor talán legjelentősebb települése.

A Római Birodalom központjaként lépten nyomon ókori épületre, műemlékre bukkanunk. Ne csak a Colosseum vagy a Pantheon szerepeljen a látnivalók listáján, Róma ennél sokkal több!

Jelentőségét tovább növeli a Vatikán, amelynek múzeumgyűjteménye az egyik legfontosabb és legnagyobb a világon.

Róma látnivalók, térképekkel

Róma az egyik leglátogatottabb európai város
Róma az egyik leglátogatottabb európai város

Cinque Terre

A Ligur-tenger partján fekvő kis félsziget öt településből áll. Az Olaszországot szeretők körében az egyik legszebb hely.

Maga a név is azt jelenti, hogy „öt föld”, amivel az öt településre utalnak. Ezek megbújnak az élénkzöld, meredek domboldalak és a türkizkék tenger között.

A sziklák tetejére épült pasztellszínű házak a világon egyedülálló, mesebeli látványt nyújtanak. Ez teszi a Cinque Terre-t világhírű környezetté.

A meredek hegyoldalt már régen teraszokká építették, ahol szőlőt, fűszernövényeket, olajfákat, citrom- és narancsfákat ültettek.

A különféle színekben pompázó házak a sziklafalon mindenkit lenyűgöznek
A különféle színekben pompázó házak a sziklafalon mindenkit lenyűgöznek

Nápoly

Van egy olyan mondás, hogy Nápolyt látni és meghalni. Már ez is jelzi, hogy a dél-olasz városba érkezők milyen csodás helyen találják magukat.

Egyöntetű vélemény, hogy nem elsősorban a látnivalók a város „fegyvere”, hanem a hangulat, ami megfogja az ide látogatókat.

Ám ne álljunk meg a város felfedezése után! A hajóval rövid idő alatt Procida vagy Capri szigete, vonattal pedig Pompeii (onnan busszal a Vezúv) is kötelező program!

Nápoly látnivalók, közlekedés, térképekkel

Nápolyban az igazi dél-olasz hangulat uralkodik
Nápolyban az igazi dél-olasz hangulat uralkodik

Casertai királyi palota

Nápolytól néhány km-re áll a Bourbon királyok egykori rezidenciája. Jelentőségét jól mutatja, hogy a 18. század legnagyobb európai építkezése ez volt.

Az 1950-es évek végén nyílt meg a múzeum, amely magában foglalja a királyi lakosztályokat, az udvari színházat és a kerteket. Pompájával, méreteivel és a hozzátartozó kertekkel a versailles-i, madridi és szentpétervári paloták mellett az egyik legnagyobb és legimpozánsabb királyi palota Európában.

A kastélypark is csodás. A központi sugárút mentén szökőkutak és medencék sora található, melyeket a Briano domb oldalán lezúduló mesterségesen kialakított vízesés táplál vízzel.

A palota és kertje anno Európa legnagyobb építkezése volt
A palota és kertje anno Európa legnagyobb építkezése volt

Milánó

A divat egyik fővárosa se maradhat ki a legszebb helyek közül.

Milánó népszerű a turisták körében, mivel fő látnivalói a belvárosban vannak, így akár gyalog is bejárhatjuk. Dóm, Galleria Vittorio Emanuele II csarnok, Sforzesco-kastély, Brera Képtár – csak néhány a szép látnivalók közül.

Milánó látnivalók, térképek

Milánó – egy napos útiterv

Milánó népszerű a magyarok körében is
Milánó népszerű a magyarok körében is

Velence

A világ egyik leghíresebb karneváljának otthona hazánkból is könnyen elérhető, éppen ezért már biztos, hogy sokan voltak Velencében.

A város szépségét jelzik a rá aggatott jelzők is: „Adria királynője”, „víz városa”, „fény városa”.

A csatornákkal szabdalt város a cölöpökön álló házaival világhírű turistahely lett, a Szent Márk téren pedig sokszor láthatunk lánykérést is.

Velence látnivalók, térképekkel

Az hiszem, sokan voltak már Velencében
Az hiszem, sokan voltak már Velencében

Burano

És ha már Velencénél járunk, nem hagyhatjuk ki a néhány km-re lévő szigeten Burano települést sem!

Fő nevezetessége az élénk színűre festett házai A sziget virágkora óta mind a mai napig az önkormányzat adja ki az engedélyt arra, hogy az egyes házakat milyen színűre lehet festeni. Ennek köszönheti a sziget a legváltozatosabb pasztellszínek egyvelegében pompázó utcaképét.

Emellett híres a csipkekészítés is. Az 1872-ben létesített Csipkekészítő iskolában ennek mesterségét mutatják be.

Élénk színei miatt remek hangulatot áraszt
Élénk színei miatt remek hangulatot áraszt

Torino

Róma, Milánó és Nápoly mellett sajnos eltörpül Észak-Olaszország egyik legjelentősebb városa.

Kulturális szempontból mindent elmond, hogy az ország legtöbb múzeuma itt van. Négy nemzeti múzeum is található: kiemelendő a Museo del Risorgimento Kossuth Lajos emlékszobájával.

Az Alpok tövében és a Pó folyó mentén fekvő Torino ikonikus épülete a Mole Antonelliana. A 167,5 méteres magas épület kupoláján éjszaka a Fibonacci-sorozat számai világítanak. Emellett a Nemzeti Mozimúzeum székhelye is.

Másik legfőbb jellegzetessége a több mint 18 km hosszan terjedő árkádok, amelyek közül 12 km egymással összeköttetésben áll. Az első árkádokat a középkorban építették, de a ma is létezők építése a 17. századtól kezdődött.

Torino látnivalók, térképek

Olaszország legtöbb múzeuma Torinóban van
Olaszország legtöbb múzeuma Torinóban van

Gradara

Riminitől nem messze található ez a festői kisváros, amelyet egy nagyon impozáns vár ural.

A település fölé emelkedő vár (Rocca di Gradara) az egyik legjobban megőrzött és leglátványosabb középkori erődítmény Olaszországban, falain belül pedig egy kis falu van.

A várban bejárhatjuk a középkori bútorokkal berendezett termeket, a freskókkal díszített kápolnát és a fegyvertárat. A várfalon sétálva csodás kilátás nyílik a környékre.

A kultúrában is fontos szerepet töltöttek be. A legenda szerint itt játszódik Dante Isteni színjáték-ának egyik epizódja, ahol Paolo és Francesca tragikus szerelmi története ér véget. Ez a történet tovább növelte Gradara és vára hírnevét.

A várfalon belül egy kis falu található
A várfalon belül egy kis falu található

Alberobello

Puglia tartományban, Bari városától 50 km-re van egy település, amely érdekes házairól lett világszerte ismert.

Ezek a házak a trullók, amelyek hengeres vagy négyszögletes alaprajzú épületek, süveges tetővel. Kizárólag kőből építették, mindenféle kötőanyag (habarcs) és fa tartószerkezet nélkül.

A létrejötte is érdekes történet: egykor adót vetettek ki a házakra, ezért egy gróf megparancsolta, hogy gyorsan lebontható és újra felépíthető házakat építsenek az itt lakók. Amikor jöttek az adószedők, lebontották, majd távozásukkor felépítették.

A sok utcás részen órákig lehet sétálni és élvezni a labirintusban való bóklászást.

A trullók a világon egyedülálló házak
A trullók a világon egyedülálló házak

Osturi

Ha már Alberobellóban járunk, érdemes felkeresni a nem messze lévő Osturi városát is.

A dombtetőre épült település a fehérre meszelt házairól híres. Őszintén szólva, nekem Santorini jutott eszembe, amikor nézegttem a képeket.

Az óvárost egy fal veszi körbe, nagyon hangulatos sétálni itt a fehér házak között a sikátorokban, kis utcákban. Nem véletlenül nevezik „La Città Bianca”-nak, azaz Fehér városnak.

A Fehér város Alberobello után szintén kötelező látnivaló
A Fehér város Alberobello után szintén kötelező látnivaló

Firenze

Már említettem a várost Toszkánánál, hiszen a régió központja Firenze. Ám külön is be kell venni Olaszország legszebb helyei közé!

A reneszánsz bölcsőjenként emlegetett városra a Medici-család volt nagy hatással. Történelmi belvárosa nem véletlenül lett az UNESCO Világörökség része.

Firenze híres építményei között szerepel a Ponte Vecchio, a dóm, de a város mégis a Dávid-szoborról nevezetes.

Firenze látnivalók, közlekedés, térképekkel

Firenze a reneszánsz művészet otthona
Firenze a reneszánsz művészet otthona

Szicília

Nagyjából Szicíliára is igaz, mint amit Nápolynál írtam. A déli sziget, bár sok látnivalóval rendelkezik, mégis a hangulatával fogja meg a turistákat.

A központja Palermo, egyszerre kaotikus és csodás város. A városban járkálva szinte mindig találunk egy piacot, ahol ne hagyjuk ki a tengeri herkenytűs ételeket.

Szicília keleti oldalán Catania az Etnával és Siracusa egy szigeten fekvő óvárossal mutatja a környék varázslatos arcát.

Szicília látnivalók, térképek és Palermo bemutatása

Egyik legismertebb látnivalója az Etna vulkán
Egyik legismertebb látnivalója az Etna vulkán

Sirmione

Maga az egész Garda-tó megérdemelne egy külön posztot, de kiemelendő innen a déli részen található Sirmione városa.

A keskeny, de hosszan benyúló sziget már a római időkben is kedvelt üdülőhely volt, köszönhetően csodás fekvésének. A híres ókori római költőnek, Catullus-nak is volt itt villája.

A szigetre egy váron át lehet bejutni, amelynek várfaláról csodálatos panoráma tárul elénk.

A város szűk utcáival, színes házaival nemcsak a Garda-tó, hanem Olaszország egyik legszebb helye is egyben!

Garda-tó és környéke látnivalók, programok

A Garda-tóba benyúló szigeten lévő Sirmione szűk utcáival kötelező látnivaló
A Garda-tóba benyúló szigeten lévő Sirmione szűk utcáival kötelező látnivaló

La Pelosa

Szardínia bővelkedik szép tengerpartokban, így szinte kötelező bevenni egy strandot.

A La Pelosa nem egyszerűen egy szép strand, a fehér homok és a türkizkék víz miatt akár trópusi tengerpartnak is simán elmenne.

Ha Szardínián nyaralsz, ne hagyd ki ezt a csodás partot!

Szardínia látnivalók, tengerpartok, térképek

Szardínia beszámoló – Andreáék 1 hete a szigeten

Szardínia legszebb tengerpartja
Szardínia legszebb tengerpartja

Tropea

Az olasz „csizmában”, Calabria régióban fekvő város a csodás tengerpartjáról ismert.

Az Istenek partjának is hívott részre nemcsak a keskeny strand miatt érdemes ellátogatni. Tropea óvárosa ugyanis egy 40 méter magas mészkősziklára épült, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Szent Eufémia-öbölre.

A parton pedig egymagában, szintén egy mészkősziklán áll egy bencés kolostor, a Santa Maria dell’Isola.

De ne ragadjunk le itt, a környéken rengeteg apró, de annál szebb strandot találunk. Bátran fedezzük fel ezeket!

Tropea városa a mészkősziklára épült óvárosáról és tengerpartjáról híres
Tropea városa a mészkősziklára épült óvárosáról és tengerpartjáról híres

Matera

A város nevezetessége a Sassi di Matera, a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek komplexuma, amely 1993 óta az UNESCO világörökségének részét képezi. 2019-ben Európa kulturális fővárosa volt.

A város látképe miatt került be Olaszország legszebb helyei közé. A Piazza Duomo a város legmagasabb pontján épült és szinte mindenhonnan látható.

Az említett barlanglakásokban még az 1950-es években is laktak, áram és víz nélkül. Ma már persze mindegyik lakatlan, ezeket mi is láthatjuk. Ezt az ország legnagyobb szabadtéri múzeumának nevezik.

A város látképe csodás
A város látképe csodás

Seceda

A Dolomitok az Alpok olasz része, ahonnan rengeteg csodás helyet lehetne felsorolni.

A 2519 méter magas Seceda az egyik legismertebb csúcs, amely könnyen megközelíthető. A Bolzanóhoz közeli csúcs alá felvonó közlekedik, ahonnan gyerekek számára is laza séta a feljutás. A kilátás pedig páratlan.

A csúcs alá felvonóval is feljuthatunk
A csúcs alá felvonóval is feljuthatunk

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

Kattints, ha több olasz cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató