Egyiptom tudnivalók: általános információk

by radopeter1983

Ebben az Egyiptom tudnivalók cikkben minden fontos információt megtudtok, ami az országról és a nyugodt utazáshoz szükséges!

Egyiptom tudnivalók

Földrajza

Az ország nagy területét sivatag borítja és a lakosság mindössze a terület 5,5%-át használja. A turisták számára két fontos területe van: a Nílus-völgy és a Sínai-félsziget.

A Nílus-völgy a Nílus hatalmas folyami oázisa. A folyóhoz simuló, szalagszerű kultúrterület Asszuántól Kairóig fokozatosan szélesedik. A Sínai-félsziget a Földközi- és a Vörös-tenger által közrefogott, Ázsiát Afrikával összekötő jellegzetes, háromszög alakú félsziget.

Egy folyója van, a Nílus. A Nílusnak Egyiptom területén nincs komolyabb mellékfolyója.

Időjárás

A passzátövezetben fekvő Egyiptomnak zonális sivatagi éghajlata van. Az évi átlaghőmérséklet 27 °C és 32 °C között van. Nyáron gyakran akár 45 °C is lehet.

Csak a Földközi-tenger partvidékén, illetve a Nílus-delta északi peremén hull (télen) valamennyi csapadék – itt száraz szubtrópusi éghajlat alakult ki. Egyiptomban a legtöbb, de elenyésző mennyiségű csapadék a téli hónapokban esik.

Időzóna

Hazánkkal megegyező az időzóna, nincs időeltolódás.

Hivatalos és használt nyelvek

Arab a hivatalos nyelv, de a turistás részen mindenhol beszélnek angolul, sok helyen németül.

Pénznem, pénzügyi tudnivalók

Egyiptomi font (EGP). 1 EGP kb. 18 Ft.

Eurót vagy dollárt tudunk váltani a főbb helyeken.

Beutazás, vízum

Magyar állampolgároknak útlevél szükséges. Vízum a Sínai-félsziget kivételével szükséges.

Az útlevélnek a hazautazást követő 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Turista céllal beutazók legfeljebb 1 hónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében. Online is igényelhető, de a rendszer még nem megbízható, így a repülőtéren ajánlatos megvenni.

A Sínai-félszigeten (Sharm El Sheikh) ún. Sínai-vízumot kell igényelni a repülőtéren. Ez ingyenes és 14 napos tartózkodásra jogosít fel.

Egészségügyi tudnivalók

Kötelező oltás nincs. Mindenképpen javasolt az Egyiptomba történő utazás előtt megfelelő utazási/egészségügyi biztosítás kötése!

A turisztikai központokban többnyire angolul és németül is beszélő orvosok, valamint képzett gyógyszerészek állnak rendelkezésre.

Közbiztonság

Minden tengerparti üdülőhely biztonságosnak minősül, Hurghada, Sharm el-Sheikh, Marsa Alam városokat kiemelten védelmezik! Ezenkívül a Nílus-völgyének városai és turisztikai látványosságai biztonságosak.

Viszont az ország más részei fokozott biztonsági kockázatúak, így a turisták által látogatott helyeken kívül lehetőleg ne utazzunk!

Elektromos áram

Európai típusú csatlakozót használnak. Átalakító nem szükséges.

Az elektromos áram 220 V és 50 Hz.

Fővárosa, fontosabb helyek

Fővárosa a Nílus mentén fekvő Kairó. Három népszerű nyaralóhelye van: Hurghada, Sharm El Sheikh, Marsa Alam.

Magyar képviselet és egyéb fontos információk

Konzuli Szolgálat

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató