Nápoly környéki látnivalók, közlekedés, térképekkel

by radopeter1983
Nápoly környéki látnivalók, közlekedés, térképekkel

Nemcsak maga a város, hanem a Nápoly környéki látnivalók is nagyon népszerűek a turisták körében. Elég csak Capri vagy Amalfi-part nevét írnom, szerintem sokaknak egyből felsejlik, micsoda gyönyörű helyek találhatóak Nápoly környékén.

Közlekedés

A fő látnivalókat vonattal, busszal és hajóval is könnyen elérhetjük. Ezeket a helységek bemutatásánál külön jelzem is.

A Nápoly környéki látnivalókhoz van egy bérlettípus, amit érdemes megfontolni. Ebből kétféle létezik, amelyek ingyenes és kedvezményes belépést kínálnak a kulturális helyekhez.

Campania 3 days

Ez 3 napon át Campania tartományon belül korlátlan tömegközlekedési használatot biztosít (kivéve a nápolyi reptéri buszt, Pompeii-Vezúv buszt és a Sita Sud buszjáratokat Sorrentoba, Amalfiba, Positanoba). Ezenkívül 2 ingyenes belépést a környék kulturális látnivalóiba.

Ezenkívül kedvezményesen látogathatjuk a listán szereplő helyeket. 18-24 éves kor között kedvezményes ár van!

A kulturális látnivalók listája, a bérlet ára, online vásárlás itt!

Campania 7 days

Ez 7 napon át öt ingyenes belépést biztosít a környék kulturális látnivalóiba, valamint akár 50 %-os kedvezményt a további látnivalókhoz. Ez a bérlet nem ad kedvezményt a tömegközlekedésre.

A kulturális látnivalók listája, a bérlet ára, online vásárlás itt!

Nápoly látnivalóit is nézd meg!

Nápoly környéki látnivalók

Pompei

Nápolyban járva kötelező program Pompei meglátogatása. Napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része.

A 79-ben történt Vezúv-kitörés 6-7 méteres hamuval borította be a várost, ami évszázadokra eltörölte a város létezését. Csak a 16. században találtak rá (véletlenül) a romokra.

A területen rengeteg villa, kert, ház, templom maradványa van.

Mindenképp be kell szerezni egy térképet, mert a legtöbb helyen nincs kiírva, mit látunk. Térkép nélkül egyedül eléggé céltalanul fogunk bóklászni.

Belépőárak, nyitvatartás

Megközelítés: Nápolyból a a Circumvesuviana közlekedik a Garibaldi vasútállomásról (Centrale pályaudvar mellett). A Scavi állomáson kell leszállni. A menetrend itt található.

Vezúv

Pompeiből közvetlen busz közlekedik a Vezúvra, ahonnan kiépített ösvényen tudunk gyalogolni a kráter körül.

A menetrend itt található. Jegyet a buszon lehet venni.

Sorrento

A város népszerű a turisták körében, innen lehet a legkönnyebben eljutni Capri szigetére.

Különleges látnivalója nincsen, de az olasz tengerparti hangulatot mindenképp élvezzük ki!

Ha itt vagyunk, kóstoljuk meg a limoncello-t (citromlikőr). Ez egy alkoholos ital, ami citromból készül. Nem csoda, hiszen rengeteg helyen láthatunk citromfát, sőt citromfarmot is!

Megközelítés: Sorrentóba közvetlen vonat, a Circumvesuviana közlekedik a Garibaldi vasútállomásról (Centrale pályaudvar mellett). A menetrend itt található.

Capri

Sokan a Földközi-tenger legszebb szigetének tartják. Méltán kihagyhatatlan a Nápoly környéki látnivalók közül.

Leglátogatottabb települése Capri, amelynek központja, a Piazza Umberto I tér szinte mindig turistákkal van tele. A vulkanikus kőzetű borítás és a fehér, sárga és sienna színű falak nagyszerű hangulatot adnak.

Capri déli részén van a Giardini di Augusto, Augustus kertjei. A nem túl nagy botanikus kertből remek panoráma tárul elénk.

Anacapri egy idilli kis város, amely Capri településsel ellentétben csendes kisváros. Érdemes sétálni a csodás belvárosi részen. Innen juthatunk fel a sziget legmagasabb pontjára is (lentebb részletesebben olvasható).

Anacapriban találjuk a Villa San Michele házat. Régi műalkotásokkal teli villa, amelyet a néhai tulajdonos, Dr. Axel Munthe svéd orvos tett híressé.

A villa kertjében egyiptomi, és egyéb antikvitás-kori ereklyék, és művészeti alkotások találhatók mint például a szicíliai lámpa és az egyiptomi szfinx. A kertből fantasztikus kilátás nyílik a tengerre. Információk itt találhatók.

Egyik legfőbb természeti látványossága a Grotta Azurra, a Kék Barlang.

Nevét onnan kapta, hogy a barlangba beszűrödik a fény, ami gyönyörű kék árnyalatot eredményez. Kis csónakokkal viszik be a turistákat.

Közlekedés Caprira és a szigeten

Hajóval Nápolyból és Sorrentóból is eljuthatunk Caprira. Menetrend és online foglalás itt található.

A kikötőből érdemes libegővel felmenni Capri város központjába, a Piazza Umberto-hoz. Az út során csodás kilátás nyílik a tengerre. Menetrend és jegyár itt található.

Anacapri belvárosából indul egy libegő a sziget legmagasabb pontjára, a Monte Solaro-ra. Az út során kertek és gyümölcsösök felett halad el a libegő. Menetrend és jegyár itt található.

Amalfi-part

Valószínű erről a partszakaszról már mindenki hallott. A Positano-tól majdnem Sorrentóig lévő kb. 40 km-es részen csodás kilátás nyílik a tengerre, ahol az autóút a sziklafalban vezet.

Istenek útja (Sentiero degli Dei)

A szép panorámát egy gyalogút során is megtapasztalhatjuk. Az Istenek útja egy 7,8 km-es túraútvonal Nocelle és Bomerano (Agerola néven is megtalálható) között.

Amalfiból busz közlekedik Bomerano-ba, ahol a főtéren kell leszállni.

Az út elején vannak fakorlátok, de később már ritkábban találkozhatunk ilyennel. A meredek szakaszokon nagyon óvatosan kell közlekedni, mert sokszor csak egy kicsi ösvény vezet a sziklafalban!

A végén azonban (vagy ha Positano felől indulunk, akkor az elején) vár még 1700 lépcsőzés, hogy Arienzo-ba leérjünk.

Positano

Mai szemmel érdekes, hogy Positano az 1950-es évekig csak egy egyszerű halászfalu volt.

Ekkor töltött itt egy kis időt az Egerek és emberek írója, John Steinbeck. Annyira megszerette ezt a környéket, hogy egy magazinban írt egy cikket. Innentől kezdve Positano és az Amalfi-part népszerűsége emelkedni kezdett.

A környék nem a strandokról híres, éppen ezért Positano-ban a Spiaggia Grande strandon nyáron nagy tömeg szokott lenni.

Amalfi

A település adja a csodás partszakasz nevét is.

Legismertebb épülete a Szent András-katedrális (Cattedrale Sant’Andrea). Egy épületegyüttes részét képezi egy másik templommal, a kriptával, a monumentális lépcsővel, az előcsarnokkal, a harangtoronnyal, valamint a kolostorral együtt.

Egy rövid szakaszú strandja van, a Marine Grande. A kavicsos tengerpart emiatt nyáron zsúfolt szokott lenni.

A Sorrento-nál már említett limoncello másik nagy központja itt található. A legjobb citromfajták az Amalfi-parton teremnek.

Amalfi híres volt a papírgyártásáról is. A Malmok völgyében (Valle dei Mulini) ezt mutatja be a Museo Della Carta múzeum. Ezenkívül még ma is látható két működő papírmalom (Cavaliere, Amatruda).

Ravello

A falu nem közvetlenül a parton, hanem kicsit „fölötte” található. A város híres a komolyzenei fesztiváljairól.

Ami kihagyhatatlan, az a Rufolo villa és a hozzá tartozó gyönyörű kert. Belépőárak és nyitvatartás itt található!

A 13. században építette Nicola Rufolo, de a kert csak a 19. század végén épült hozzá. Mivel a híres zeneszerző, Wagner is szeretett itt lenni, nyaranta az ő emlékére rendezik meg a villa kertjében a Ravello Fesztivált.

Másik remek kilátást nyújtó hely a Villa Cimbrone szálloda terasza (Terrazza dell’Infinito). Maga a kerti része is szép, de a panoráma sokak szerint a legszebb az Amalfi-parton. Belépőárak és nyitvatartás itt található!

Maiori Beach

Amalfitól 5 km-re keletre található, ami a partszakasz leghosszabb tengerpartja (majdnem 1 km).

A homokos-aprókavicsos part elég jól kiépített, bárok, éttermek és rengeteg napágy található.

Cala Bellavaia (Cavallo Morto)

Az Amalfi-part legszebb strandja, amelyet csakis hajóval érhetünk el Maioriból.

A patkó alakú öböl partja homokos és alakja miatt elég szélvédett. Kis mérete miatt főszezonban elég zsúfolt lehet.

Amalfi-part megközelítése

Busszal Sorrentóból, illetve a másik irányból Salernóból lehetséges az utazás. Mindkét irányból Amalfi-ig közlekedik a busz, továbbutazni átszállással lehet.

A menetrendek itt találhatók. Menetjegyet nem lehet venni a buszon, az dohányboltokban, újságosoknál, kávézókban lehetséges.

Hajóval Sorrentóból, Capriról és Salernóból is megközelíthető Positano, illetve Amalfi. A menetrend itt található.

Salerno és Nápoly között vonattal is könnyedén utazhatunk (a reptér és a város közti közvetlen busz mellett). Óránként több járat is közlekedik a két város között.

A menetrendet a vasút hivatalos honlapján, a viszonylatot beírva és az időpontot kiválasztva tudjuk lekérdezni.

Procida

Ischia és Capri zsúfolt szigete mellett van Procida szigete, ahol kevésbé lesz nagy a tömeg. A színes házak és remek tengerpartja miatt érdemes rászánni egy napot.

Nápolyból kb. egy órás hajóúttal juthatunk el oda.

Hajómenetrend Nápolyból

Ischia

Bár Capri a legnépszerűbb, Ischia szigetét is egyre inkább felfedezik a turisták.

Növényzete is kiemelkedő, találunk itt narancs-, citrom-, mandula-, olajfákat is. Nem hiába nevezik zöld szigetnek is Ischiát.

Központja Ischia város, amelynek legfőbb látnivalója egy szigeten álló erőd, a Castello Aragonese, amit egy mesterséges híd köt össze a szárazfölddel. Nagyszerű kilátás nyílik a várból, mindenképp érdemes meglátogatni. Belépőárak és nyitvatartás itt található.

A keleti parton Forio település a leglátogatottabb. Ha erre járunk, menjünk el a Giardni Ravino botanikus kertbe, ahol hatalmas kaktuszgyűjteményt láthatun.

A sziget híres a termálfürdőiről is. Egyik legismertebb a keleti parton, közvetlenül a tengerparton található Giardini Poseidon Terme.

A déli parton Sant’Angelo falu a „központ”, amit hírességek is fel szoktak keresni. A csendes pihenést az is biztosítja, hogy az autós közlekedés nem engedélyezett.

Mivel vulkanikus sziget, tengerpartjainak nagy része szürkés színű. Egyik legismertebb a déli partrészen lévő Maronti Beach, amely több km hosszan húzódik és jól kiépített.

Egyik legérdekesebb tengerpartja a Sant’Angelo-tól nem messze lévő Sorgetoi-öböl.

Itt a tengervíz keveredik a feltörő termálvízzel, így kellemes hőfokú vízben fürödhetünk. Igaz, ezért kb. 250 lépcsőn kell le-, majd a végén felmenni, szóval meg kell küzdenünk a remek élményért.

Közlekedés Ischiára és a szigeten

Nápolyból kb. másfél órás hajóúttal közelíthető meg. A hajók nagy része Ischia Porto kikötőbe (fővárosba), egyes hajók viszont Casamicciola kikötőbe közlekednek.

A szigeten belül jó a buszközlekedés, a legfontosabb helyekre eljuthatunk velük.

Hajómenetrend Nápolyból

Buszok Ischia szigetén

Interaktív térkép

Videó

Egy kevesebb, mint 2 perces felvétel után Te is látni szeretnéd az Amalfi-partot:

Ajánlott cikkek

Ha szeretnél több olasz cikket olvasni, kattints ide!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató