2021/05/14
Athéni kiruccanás – Réka beszámolója

Sziasztok! 2019 májusban volt szerencsénk ellátogatni Athénba, így gondoltam készítek nektek egy kis beszámolót, hátha valakinek a segítségére szolgál.

Utazás

Ryanair-rel utaztunk Budapestről. (kb. 14.000 Ft/fő/oda-vissza)

Sokat agyaltam a poggyász kérdésen, mivel nem vettünk Priority-t, így hivatalosan csak egy 40x20x25-ös táskát vihettünk volna magunkkal. Viszont mivel már alapból volt egy Wizzair méretű 40x30x20-as hátizsákom, és erre az útra nem szerettem volna másikat venni, ezért ezzel próbálkoztam be.

Jelentem semmi probléma nem volt, sőt belepróbáltam a Ryanair általi keretbe is, és abszolút passzolt. Javaslom viszont, hogy aki teheti, inkább hátizsákba invesztáljon kemény falú kisbőrönd helyett. Saját tapasztalat, csak saját felelősségre️.

Szállás

Athens Choice Hotel -ben (kb. 15.000 Ft/fő/2 éj) szálltunk meg az Omonoia tér környékén, amivel abszolút meg voltunk elégedve. Nagyon tudom ajánlani. A személyzet nagyon kedves volt és segítőkész, tiszta volt a szobánk (minden nap volt takarítás). Reggelit is kértünk, ami ugyan nem volt túl változatos, de minden finom volt és friss, csupa helyi különlegesség.

Poggyászmegőrzésre is volt lehetőségünk (1 €/nap), illetve a beszállókártyáinkat is kinyomtatták. (0.5 € /oldal)

Tény és való, hogy a környék nem a legjobb sajnos, de minket szerencsére nem ért semmilyen attrocitás. (de azért egy utcai verekedést távolról megfigyelhettünk éjszaka) Viszont csak csajos kiruccanás esetén érdemesebb másik környéket választani.

Közlekedés

A reptértől a Syntagma térig az X95-ös busszal mentünk be (6€/út). Ahogy kijössz a reptérről, rögtön ott vannak a jegyautomaták, illetve jegyárusító bódék és onnan indulnak a buszok is.

A városon belül pedig vagy gyalog közlekedtünk (elég közel vannak egymáshoz a látnivalók), de volt, hogy igénybe vettük a buszt vagy a metrót. Egyikkel sem volt problémánk. Busz esetén jobb, ha tudod, hogy hiába állsz a buszmegállóban, csak akkor fog megállni, ha intesz is, hogy fel szeretnél szállni.

Látnivalók

Mivel nagyjából 2,5 napot töltöttünk Athénban, ezért úgy gondoltuk, hogy kihagyjuk a kötelező múzeumokat, és ehelyett a helyi életbe, nyüzsgésbe vetjük bele magunkat. Számunkra pozitív volt, hogy szinte minden nevezetességet meg tudtunk nézni (távolabbról vagy közelebbről), anélkül, hogy fizetnünk kellett volna.

Tipp: Ha valaki pénztárcakímélőbbé szeretné tenni a nyaralást, nem muszáj mindenhová megvenni a belépőt, mert sok mindent tényleg meg lehet nézni anélkül is. Plusz érdemes megérdeklődni, hogy 25 év alattiaknak van-e ingyenes belépési lehetőség.

Megnéztük a Parlamentet és az Őrségváltást, sétáltunk egy nagyot a National Garden-ben, voltunk az Olimpiai Stadionnál, Zeusz templománál és a Hadrianus kapunál. Bejártuk a Monastiraki és Plaka negyedeket. Az egyetem illetve a könyvtár épületei is fantasztikusan szépek.

Voltunk fent a Lycabettus-hegyen, ami szerintünk kötelező program. Felvonóval (7€/fő/oda-vissza) is fel lehet menni, de mi nem láttuk túl sok értelmét, és inkább sétáltunk. A séta szerencsére nem volt olyan megterhelő, mint ahogyan azt korábban másoktól hallottuk. Erről a hegyről egész Athént lehet látni, nagyon szép.

Az Aeropagus-dombot is nagyon ajánljuk. Ennek a megmászása sem túlságosan megerőltető és nem is kerül sok időbe. A kilátás viszont nagyon gyönyörű. Teljes pompájában mutatkozik meg az Akropolisz és a város.

A kikötőbe is volt szerencsénk ellátogatni. Ide a Syntagma-tól metróval jutottunk el. Innen pedig a tengerpart felé vettük az irányt villamossal. Sétáltunk a Flisvos Marina sétányon, majd továbbmentünk Kalamaki-ra, ott megnéztük a Bolivar Beach-et. Nagyon szép és nagyon hangulatos strand (5€/fő a belépő). Ezután pedig a Glyfada Beach-re érkeztünk, ahol ingyenesen lehet fürdeni.

[ngg src=”galleries” ids=”112″ display=”basic_slideshow”]

Étkezés

Az ételeik nagyon finomak és különlegesek, így mindenképpen érdemes megkóstolni őket. Az a jó, hogy nagyon elérhető árak vannak, így nem szükséges megvonni magunktól az ilyesfajta élvezeteket.

Pékségek és Gyros-osok (kb 3€-tól) egymás hegyén-hátán vannak a városban, így biztos, hogy mindig lesz olyan hely, ahol szívesen eszik az ember.

Aki kontinentálisabb meleg ételre vágyik, az beülhet pl. az Ermou sétálóutca valamelyik hamburgerezőjébe. (kb. 7€/menü)

Összességében azt gondolom, hogy annak, aki nem ragaszkodik a múzeumokhoz, bőven elég 2,5 – 3 nap Athén felfedezésére. Nyilván, aki szeret elmélyülni az ókori görög építészet és mítoszok rejtelmeiben, annak szüksége lesz jóval több napra.

Személyes véleményünk az, hogy Athén egy különleges város, amit érdemes mindenkinek életében legalább egyszer látni, viszont nekünk ennyi pont elég volt belőle.

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

Cimkék: , ,