Itt a közös európai vakcinaútlevél tervezete!

by radopeter1983

A mai nap az Európai Bizottság bemutatta a Digitális Zöld Igazolás (Digital Green Passport), a köznyelvben európai vakcinaútlevél tervezetét. Fontos, hogy ez még nem törvény, csak egy elképzelés az EU részéről!

A napokban több, egymásnak ellentmondó hír jelentek meg, mi történik azokkal, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinával oltanak/oltottak be.

Ez a vakcinaútlevél segítené elő az európai turizmus nyári fellendítését úgy, hogy az útlevéllel rendelkezők akár korlátozások nélkül utazhatnának az EU-n belül és vehetnék igénybe a célország szolgáltatásait.

A tervezet szerint azonos elbírálásban kell részesíteni az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltást kapókat. Akiket azonban nem engedélyezett vakcinával oltottak be, azoknál a fogadó ország döntheti el, milyen korlátozások várnak rájuk.

Az ingyenes dokumentum papír alapon és digitálisan is elérhető lesz, amin egy QR-kód fogja tartalmazni az adatokat.

Mint köztudott, a hazánkban is használt oltások közül az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm még nem kapta meg az engedélyt az EU-ban. Így ha elfogadják a tervezetet, akkor az ilyen oltást kapók bizonytalan helyzetbe kerülnek.

Nagy fejtörést okozhat azonban a magyar kormány által nemrég hozott döntés. Nálunk ugyanis a védettségi igazolványba nem kerül be, milyen oltást kaptunk. Így honnan fogja tudni a fogadó ország az oltás fajtáját!?

Ráadásul több másik EU-s ország is rendelt már pl. orosz vakcinát, így biztos nagy ellenállásba ütköznek majd az országok elképzelései. Szóval, amit megtudtunk, az lehet, hogy közel se fog hasonlítani a végső törvényhez!

Forrás. Euronews

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató