Júliusban élesedhet a Covid-igazolvány az EU-n belül

by radopeter1983

Április végén fogadta el az Európai Parlament a digitális igazolvány tervezetét, amely az Európai Unión belüli szabad utazást könnyíti meg. Ennek részletei jelentek meg tegnap!

Fontos, hogy még nincsen pontos időpont a bevezetésre, bár több helyen július 1. volt megjelölve. Ezt azonban még nem tudta az EP pontosan, de legkésőbb a nyár közepére szeretnék, ha bevezetésre kerülne.

A Covid-igazolványt minden EU-s tagállamnak el kell fogadnia, így ennek birtokosa szabadon tud utazni az EU-s országokba.

Az oltottak számára fontos, hogy csakis az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinák esetén érvényes a Covid-igazolvány. Jelenleg a következő vakcinák az elfogadottak: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen. A kínai és az orosz vakcinával oltottak számára jelen állás szerint nem lesz érvényes Covid-igazolványuk!

A kínai és orosz oltást kapottak esetén a fogadó ország maga dönti el, milyen korlátozásokat vezet be számukra. Görögország minden vakcinával oltottat fogad, míg Németország csak a fenti EMA által elfogadott oltásúakat.

Háromféle igazolásra lesz alkalmas. Az igazolvány tulajdonosa

  • oltást kapott;
  • negatív PCR-teszttel rendelkezik;
  • a fertőzésből felgyógyulást igazoló dokumentummal rendelkezik.

Azonban van egy kiskapu az országok számára: ha a járványügyi helyzet úgy kívánja, eltérhetnek a szabályoktól vagyis szigoríthatnak. Reméljük, ezt nem kell megtapasztalnunk…

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató