2021/05/17
Kibújt a szög a zsákból az oltás-utazás terén?

Eddig ódzkodtam bármilyen (főleg) hatásvadász cikket írni a koronavírushoz kötődő oltás miatt, mert sajnos ezzel is tele van a média. (Meg amúgy se írnék csak a kattintás miatt cikket.)

Ám a napokban több olyan hír is megjelent az utazáshoz kapcsolódóan, amikor magas rangú vezetők nyilvánultak meg a hamarosan (?) érkező oltásról. És abba az irányba mutatnak ezek a nyilatkozatok, hogy bizony az oltás lehet a jövő útlevele. (És nemcsak az utazás terén.)

Előre leszögezem, nem vagyok oltásellenes, kizárólag a lehetséges oltás-utazás kapcsolatra akarom felhívni a figyelmet!

Az ausztrál Qantas légitársaság vezetője beszélt nyíltan elsőként arról, hogy ők az oltáshoz fogják kötni a repülővel való utazást. Sőt, szerinte ezt a legtöbb légitársaság követni fogja, mert így lehet csak biztosítani minden szempontból a biztonságos utazást.

Az AirAsia is jelezte, amint elérhető lesz a koronavírus elleni vakcina, megfontolják az oltottság igazolását az utazáshoz.

Kína elnöke még ennél is tovább ment. Szerinte egy globális rendszert kellene létrehozni, amely QR-kód segítségével tudná nyomon követni az egyén negatív koronavírusteszt-eredményét vagy éppen az oltottságát. (Kína amúgy februártól már használ az állampolgárai között hasonló rendszert, amely megszabja a szabad vagy korlátozott utazást.)

De vannak hasonló “finomságok” máshonnan is:

  • A Ticketmaster jegyforgalmazó fontolja, hogy csak negatív teszttel vagy oltással rendelkezők vehetnek részt koncerteken a nála jegyet vásárlók.
  • A brit kormány tervei szerint a focimeccsekre csak oltással rendelkezők mehetnének, amit szintén QR-kód alapján ellenőriznének.

Szóval, kezdenek szállingózni a hírek az oltással kapcsolatban. Lehet nem lesz kötelező, de ha valamilyen közösségi eseményre, térbe akarsz menni, “nem árt”, ha be vagy oltva. A puhatolózás már elkezdődött, mennyire vagyunk vevők erre a dologra…

Cimkék: