2021/04/23
Mi lehet a koronavírus után? Kis kitekintő

Az elmúlt hetek meghatározó témája nem meglepő módon a koronavírus. Tény, hogy az influenzánál komolyabban kell venni a helyzetet, ám a média nagy része sajnos rátesz több lapáttal is a riogatásra. Ennek ellenére igenis oda kell figyelnünk magunkra és a környezetünkre!

Előre bocsátom: nem riogatós cikk írása a szándék, hanem különböző eshetőségek felállítása és azok utóhatása. Nem csak az utazásra gyakorolt hatását próbálom körbejárni, hanem a társadalmi és gazdasági nehézséget is számításba veszem. (A cikk 2020. március 10-én készült.)

Mi a jelenlegi helyzet?

Több mint két héttel az Európában megjelenés után már elég sok negatív hatása látszik a koronavírusnak. Olaszország északi részét lezárták (sőt fontolják az egész ország lezárását), mivel napról napra egyre több fertőzöttet diagnosztizálnak.

Egyre több országban jelentik be a fertőzés megjelenését, bár az észak-olasz terület kivételével a többi helyen még alacsony a betegszám.

A légitársaságok egymás után jelentenek be járattörléseket, a Wizz Air és a Ryanair egy hónapra leállította az észak-olasz járatokat hazánkból is.

Jelenleg ennyi regisztrált fertőzött van (részlet Európa térképéből)

Mi lehet a jövőben?

Egyelőre csak feltételezéseket tudunk tenni, de a kínai események talán adnak támpontot. Bár ott elég drasztikus lépéseket tettek, amit Európában vélhetően nem fognak meglépni. Ezek nélkül pedig akár még gond is lehet a világban – bár ezt vélhetően azért elkerüljük.

Optimista verzió

A vírus nem terjed tovább erőteljesen, megmarad lokális jellegűként, mint az influenza. Az országok kormányai szigorú intézkedéseket hoznak (iskolák, gyárak bezárása, szolgáltatások leállítása) és pár hét után elkezd minden rendesen működni.

Reális verzió

A vírus hasonló módon és sebességgel terjed tovább, az olaszok jelenlegi intézkedései kicsit későinek bizonyulnak. Az EU nem fog drasztikus intézkedéseket hozni, csupán annyi korlátozást tesz, ami még nem borítja fel a gazdaság működését.

Pesszimista verzió

A vírus egyre több helyen jelenik meg, egyre növekvő betegszámmal. A hatóságok nem tudják kordában tartani és tömegével lesznek betegek az emberek. A vezető országok gazdaságai megroggyannak, ami gazdasági (és akár társadalmi) válsághoz is vezethet.

Mit kell figyelni?

Az alábbi ábrában a kínai betegek vannak túlsúlyban, de mivel onnan indult ki, fontos szerepet játszanak a további folyamatokban. (Pirossal van jelölve a regisztrált betegek száma, zölddel a felépültek, sötétlilával a halálesetek száma.)

A trend jelenleg még emelkedő

A lényeg, hogy a grafikon mikor éri el a csúcspontot (inflexiós pontnak is nevezik) és kezd csökkenésbe a betegek száma és a terjedés sebessége. Amint ez megtörténik, az első fellélegzés meglehet.

Jelenleg jól látható, hogy még emelkedő a tendencia. A most hozott intézkedések pár héten belül érezhető javulást kell(ene), hogy hozzanak, érdemes a grafikonra kb. 2 hét múlva ránézni.

Gazdasági hatás

Mivel a pénzügyben is tevékenykedek sok éve, félig szakmabeliként is tudok írni erről.

Már most látszanak a negatív hatások, holott még most kezdődött el a koronavírus terjedése. A következő hónapokra GDP-visszaesés várható, ami főleg a turizmus szinte nullára visszaeső kereslete okoz. Emellett persze az egyéb kieső munkák is tetézik a GDP-visszaesést.

Nagy kérdés, hogy a fentiek közül melyik következik be. Vegyük alapul a reális verziót!

A rövid távú visszaesés után – köszönhetően a globalizmusnak – hamar vissza tudnak épülni a kapacitások. Így 1-2 hónap elteltével szinte visszaállhat a koronavírus előtti állapot, amiben nagy szerepe lesz Kínának. Mivel ők az egyik legnagyobb alkatrész-exportőrök, a kínai iparszektor felállása nagy mértékben meghatározza a felépülést.

Turizmusra, utazásra gyakorolt hatás

Nem mondok újdonságot szerintem senkinek sem, hogy rövid távon a turizmus bedőlt. Épp az előbb mondta a magyar miniszterelnök is, hogy a „turizmusnak kampó”.

Egyértelmű, hogy azok a régiók, országok szenvedik el a legnagyobb visszaesést, ahol a járvány is a legnagyobb. Ilyen Észak-Olaszország, amelynek hosszú ideig tarthat felállni a padlóról.

A lényeg itt is a járvány visszaszorításának gyorsasága. Ha sikerült heteken belül ez, április közepén újraindulhatnak a leállított repülőjáratok és rendszerszinten nagyobb fennakadások nem lesznek.

Ennél azonban fontosabb a pszichológiai hatás! Vajon meddig lesz „bennünk” ez a tudat? Ez fogja elsősorban meghatározni, hogy a turizmus milyen gyorsan épül fel.

Jelenleg azt az információt kaptam, hogy nemcsak a külföldi utazások, hanem a hazai szállodákba foglalások is teljesen leálltak. Nem csoda, hiszen legtöbben kivárásra játszanak. Éppen ezért még pár hétig ez várható és a fent említett grafikon átfordulása csökkenőbe hozhatja el újra az utazási kedv visszatértét.

Abban biztos vagyok, hogy növekvő repjegy- és szálloda árakkal kell szembesülnünk. A most kieső bevételeket ugyanis pótolni kell a cégeknek, aminek egyik következménye az áremelés lesz.

Ha jól belegondolunk, áremelés eddig is volt. Például a fapadosok egy része már elég borsos pénzt kér a kézipoggyászért és az egymás mellé ültetésért. Erre most vélhetően rájön az alapjegy drágítása is.

Én mindenesetre kihasználtam az alkalmat és 13.400 ft-ért vettem két jegyet (oda Porto, vissza Lisszabon). 🙂

Cimkék: