2021/05/14
Tényleg vége az ultraolcsó repjegyeknek Bécsből?

Már én is pedzegettem az egyik cikkemben, készülhetünk arra, hogy vége az olcsó utazás korának. Az osztrák kormány ez ügyben elsőként lépett is!

Egy kicsit elkényeztetett minket az utóbbi években a globalizmus repülés terén is. Nem volt ritka az 5 eurós repjegy sem Bécsből, a nagy versenynek köszönhetően sokszor jóval olcsóbban utazhattunk Schwechatról, mint a Liszt Ferenc Repülőtérről.

Ez a nagy árverseny azonban nem volt tartható hosszú távon, ez józan ésszel is belátható. A koronavírus hatására visszaeső utazási igény és a légitársaságok pénzügyi gondjai nagy változást hoznak.

Ennek jele, hogy az osztrák kormány bejelentette, minimumdíjat határoz meg a repülőjegyeknél: 40 eurónál nem kerülhet kevesebbe egy repjegy.

A repülőjegyek árának tartalmaznia kell az összes díjat, adót és egyéb költséget.

Második intézkedésként egységes 12 euró adót vet ki minden repjegyre. (Eddig három kategória volt: rövid, közép és hosszú távú repülőutak.)

A – leginkább – belföldi utazásban is változást szeretne a kormány: a 350 km alatti repülőutak esetében (pl. Bécs-Graz) a jegyekre 30 euró adót vetnek ki. Ennek célja, hogy a kis távolságokon inkább a vasutat használják az emberek.

Szóval, a repjegy árának növekedése elkezdődött. A kérdés most már nem az, hogy mikor, hanem mely kormányok, légitársaságok lépik meg az emelést legközelebb…

Forrás: AeroTelegraph

Cimkék: