Kirándulás a Somló hegyen, látnivalók

by radopeter1983
Somló látnivalók, kirándulások

Már a Bakony látnivalói cikkben is említettem, hogy az egyik kedvenc helyem a Somló hegy. Annak ellenére, hogy csak egy kiemelkedés a Marcal folyó menti síkságból, a hangulata és persze a borai miatt nagyon is ajánlom egy rövid kirándulásra! Saját tapasztalataimat is megosztom ezzel kapcsolatban!

A Somló Devecsertől 6 km-re nyugatra, a 8-as főút mentén fekvő tanúhegy. A 432 méter magas vulkáni hegy nevét onnan kapta, hogy egykor szinte teljes egészében som fedte.

Keletkezése

A pliocén korban a Pannon-tengerbe ömlő folyók lassan feltöltötték a területet. A tó kiszáradását követően – a harmadidőszak végén – a föld mélyében levő bazalttömegek egyes helyeken a felszínre kerültek. A vulkáni aktivitás során lávadarabok és vulkáni hamu szóródott szét.

Ez a hamu rétegeződve kőzetté alakult át, ezt hívjuk a Somlón bazalttufának. Az ezt követő lávafolyás a kráteren keresztül kiömlött és a megszilárdult lávatömeg hozta létre a Somlót.

A megkövült láva szépen látszik a Somló oldalában
A megkövült láva szépen látszik a Somló oldalában

Somló látnivalói

Bár nincs sok látnivaló a hegyen, de a vár és kilátó mellett az egymás után sorakozó pincék remek borokat és kilátást nyújtanak. Emellett könnyed séta keretében érdemes a kisebbeket is körbevinni a hegyen, kellemes kirándulást lehet tenni.

Somló vára

A hegy északi részén, erdős területen fekszik a vár. Remek rálátást biztosított a tájra, így stratégiailag is fontos vár.

A tatárjárás után építették, a 14. században királyi vár is volt. Legjelentősebb szerepe a 15. században volt, ekkor Bakócz Tamás olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át. A Rákóczi-szabadságharc után stratégiai szerepe végleg semmivé vált és hosszas romlásnak indult.

A várat folyamatosan újítják fel
A várat folyamatosan újítják fel

A vár alaprajza szabálytalan, belső tornyokkal és több udvarral ellátott. A szakadékon egy épen megmaradt felvonóhíd vezet át, ami egy sikátorba torkollik, ez vezet most az előudvarhoz Innen egy felvonóhídon és egy szintén szűk sikátoron keresztül juthatunk el a belső udvarba.

Manapság felújítás alatt van a vár, de a csodás kilátást nyújtó falszakaszhoz ki lehet menni, ahonnan tiszta időben Pápa városa és a Ság-hegy is látható.

Az északi tájra csodás a kilátás
Az északi tájra csodás a kilátás

Szent István kilátó

A kilátót 1938-ban helyi vörös, likacsos szerkezetű, salakos bazaltból (hopoka) emelték.

A négyszintes toronyból 360 fokos panoráma élvezhető. Tiszta időben kb. 50 települést láthatunk, a távolban felcsillanhat a Balaton víztükre és kivehetők az Alpokalja vonulatai is.

A kilátótól kb. 100 méterre egy bazaltorgona formájú emlékmű áll, amit a kilátó építésének 50. évfordulójára emeltek. Mellette pedig egy nagy kereszt van, ami alatt Szent István szobra látható.

A kilátó aljában büfé is üzemel, főképp hétvégén van nyitva. A kilátó körül több asztal és pad is található.

Információk itt találhatók!

A kereszt és Szent István szobra a hegycsúcson látható
A kereszt és Szent István szobra a hegycsúcson látható

Szent Margit-kápolna

A Somló déli részén, 295 méter magasan lévő kápolna tökéletes kiindulópont egy kirándulásra. Autóval idáig lehet feljönni.

A kápolna a 15. században épült gótikus stílusban, majd a 18. század során átépítették barokk stílus szerint. Mögötte áll Keresztelő Szent János tiszteletére emelt kis kápolna.

A Szent Margit-kápolna ideális kiindulópont egy kiránduláshoz
A Szent Margit-kápolna ideális kiindulópont egy kiránduláshoz

Szent Ilona-kápolna

A nyugati oldalon áll a 230 méter magasan lévő karcsú tornyú Szent Ilona-kápolna (másik neve: Szent Kereszt-kápolna).

A 14. században már létezett a kápolna, majd vélhetően a török idők alatt megsemmisült. A lakosok azonban a 19. században elhatározták, hogy újjáépítik. Az adományokból sikerült mai formájában felépíttetni.

A kápolna sárga színű tornya és csodás fekvése miatt a legszebb templom a környéken.

A legszebb kápolna a Szent Ilona
A legszebb kápolna a Szent Ilona

Szent Márton-kápolna

A keleti oldalon álló kápolna a 13.században épült román stílusban, majd a 18.században építettek hozzá egy késő-barokk toldalékot.

Eredetileg torony nélkül készült. Fatornyát csak jóval később emelték. Valószínűleg a vár kápolnájául szolgált.

Taposó-kút

Autóval felfelé haladva elmegyünk a kút mellett, amely hazánkban csak itt látható.

A 19. századi eredetű kút egy régi présház udvarán áll, nagy 3 m-es átmérőjű forgódobjában gyalogolva lehetett a vizet 80 m mélységből felhozni. Sajnos a kút nem működik.

Kirándulás a Somlón

Akár bringával, akár gyalog akarunk kirándulni, mindkettő tökéletes választás!

Én pár hete voltam keréképárral, majd egy gyalogos körutat tettem a kilátó és a vár felé.

Ha a lehető legrövidebb túrát akarjuk, akkor a Szent Margit-kápolnától induljunk! Idáig fel tudunk jönni autóval és a templom alatti tisztáson parkolni (kijelölt parkoló).

A 8-as főútról Somlóvásárhelynél kell lefordulni. A Hegykapu vendéglőnél jobbra, majd balra felfelé haladva jutunk a kápolnához. A fordulókban tábla is jelzi az irányt.

Kis körtúra

A kápolnától a piros és sárga sáv jelzésen kell felfelé indulni a szőlők között. Hamarosan bazaltos ösvényen haladva, közben egy kis tisztáson is átvágva érünk fel a kilátóhoz.

Bazaltköves ösvény vezet fel a kilátóhoz
Bazaltköves ösvény vezet fel a kilátóhoz

Innen két úton is eljuthatunk a várhoz, én a piros sávon szoktam lemenni.

Vissza a kápolnához egy másik úton érdemes lemenni, a sárga T (tanösvény) jelzésen. Ez egy mezős részen vezet, ahonnan a déli részre szép a kilátás. Jó időben a balatoni tanúhegyek is láthatók.

Ez a kis túra mindössze 3,5 km 180 méter szintemelkedés mellett.

Ott a távolban (a ház felett jobbra) láthatók a balatoni tanúhegyek púpjai
Ott a távolban (a ház felett jobbra) láthatók a balatoni tanúhegyek púpjai

Az alábbi képen láthatók a túraútvonalak jelzésekkel és a látnivalók:

1 – vár ; 2 – kilátó ; 3 – Szent Margit-kápolna ; 4 – Szent Ilona-kápolna ; 5 – Szent Márton-kápolna

Túraútvonalak a Somlón és a látnivalók
Túraútvonalak a Somlón és a látnivalók

Somlói bor

Nem hagyhatjuk ki a somlói borokat sem, hiszen a bazaltos talaj kedvező a szőlőtermesztéshez is. A Somló hazánk legkisebb borvidéke.

A Somló egyedülálló abból szempontból, hogy nem csak a déli, hanem az északi/északkeleti (szőlősi és dobai) oldalán is alkalmas a minőségi szőlőművelésre.

Leghíresebb szőlőfajtája a juhfark. Nevét a birka farkára emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Hazánk egyik legősibb szőlőfajtája.

A juhfark borának illatában a csonthéjas gyümölcsök, dió, mandula, mogyoró, brazildió, kókuszdió héja összetett illatjegyei találhatók.

A juhfarkot a nászéjszakák borának is nevezik, mivel a Habsburgok és más uralkodó ház tagjai is gyakran fogyasztották, hogy fiú utód szülessen.

Ezenkívül furmint, olaszrizling, tramini és hárslevelű is terem a Somlón.

A hegyen sok kisebb-nagyobb pincészet található, főleg a déli oldalon. Ha a fenti kis gyalogutat csináljátok, a Szent Margit-kápolna körül sok borozót, pincét találtok!

A szőlőtőkék mögötti csodás kilátás
A szőlőtőkék mögötti csodás kilátás

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató