Prága látnivalók, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Prága látnivalók, közlekedés, térképek

A cseh főváros sokmindenben hasonlít Budapesthez. Szintén remek hangulatú főváros és ráadásul Prága látnivalók terén is sokat ad a látogatóknak. Mindenképp érdemes pár napos kirándulást szervezni ide!

A Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése. Gyakran hívják „száztornyú városnak”, „arany városnak” vagy egyszerűen a városok királynőjének. Történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

Prága közlekedése

Hazánkból vonattal és közúton is könnyen megközelíthető. Leggyakoribb útvonal a Rajka – Pozsony – Brno – Prága autópálya. Szlovákiában és Csehországban is fizetős az autópálya használata.

Prága reptere (Letiště Václava Havla Praha) a várostól nyugatra található. Legegyszerűbb bejutás a belvárosba a 100-as, 119-es és 191-es busszal lehetséges. Mindhárom esetben át lehet szállni metróra is. Éjszaka a 910-as busz közlekedik. Információkat itt találtok!

Prága tömegközlekedése a három metróvonalra (A, B, C) épül. Ezeket 25 villamosvonal és mintegy kétszáz autóbuszjárat egészíti ki, a Petřín-hegyre pedig sikló visz fel.

A tömegközlekedési jegyek időalapúak: 30 és 90 percre érvényes jegyek vannak. Ez idő alatt korlátlan számú átszállás lehetséges.

Van 24 és 72 órás bérlet is, korlátlan számú utazásra jogosít fel.

6 éves kor alatt és 65 éves kor felett a városi tömegközlekedés ingyenes! Utóbbi esetben egy ún. PID-kártyát kell kiváltani a nagyobb metróállomásokon lévő információs pultnál.

6-15 és 60-65 éves kor között kedvezményes jegyárak vannak. Utóbbi esetben szintén szükséges a PID-kártya.

Tömegközlekedési jegyárak, információk

Prága látnivalók

Óváros (Staré Město)

A Moldva folyó kanyarulatában fekvő városrész Prága látnivalók közül a legnevezetesebb. Rengeteg üzlet, étterem, bár található a labirintusszerű utcákban, sikátorokban.

Központja az Óváros tér (Staroměstské náměstí), ahol sok gótikus épület található.

Tyn templom

Leghíresebb látványossága a Tyn előtti Boldogasszony templom. A 14. századi gótikus templom a sötét színű tornyai Prága egyik fő jelképe.

A templomban egy 16. századi csillagász, Tycho Brahe nyugszik egy márványkő alatt.

Orloj

Az Óváros tér másik fő látnivalója. A prágai városháza oldalán található óramű évszázadok óta vonzza a látogatókat.

A hatalmas időmérő szerkezet 1410 óta működik. 1597 óta minden órában (9-től 21-ig) a felső részében lévő ablakban elvonulnak az apostolok.

A városháza tornya kilátóként is funkcionál.

A Tyn templom és az Orloj óra Prága jelképei
A Tyn templom és az Orloj óra Prága jelképei

Szent Miklós templom

A tár sarkán áll a templom, amely egy késő-gótikus és barokk stílusban épült templom.

A templom belsejében található képek és freskók bemutatják Szent Miklós, Szent Benedek életét és az Ószövetség legfontosabb motívumait.

Lőportorony

Az Óváros keleti oldalán áll. A régi Prága egyik legfontosabb épülete volt, az Óváros erődítési rendszerének legszebb maradványa. A városfal tizenhárom kapuja közül egyedül ez maradt meg.

Reprezentációs ház (Obecni Dum)

A Lőportorony mellett található a prágai art nouveau, azaz szecessziós építészet kiemelkedő darabja.

A homlokzat számos eleme filozófiai, teológiai, művészeti, tudományos szimbólumokat tartalmaz, ám emellett számos ipari, kereskedelmi és még modern közlekedési szimbólumok is láthatók.

Az épületnek fontos történelmi vonatkozása is van: itt kiáltották ki Csehszlovákia függetlenségét 1918. október 28-án.

Manapság különböző zenei események színhelye, de található itt sörpince, étterem és kávézó is.

Régi zsidó temető

Európa legnagyobb ilyen temetője. Közel 12 ezer síremlék található itt és mintegy 100 ezer embert temettek ide.

A temető a helyhiány miatt alakult ki. Több rétegben nyugszanak itt a halottak és a sírkövek is emiatt vannak nagyon közel egymáshoz.

Károly-híd (Karluv most)

Prágáról mindenkinek ez a híd juthat az eszébe. A Moldva fölött átívelő híd Prága egyik szimbóluma és Európa egyik legrégibb hídja. Az Óvárost és a Kisoldalt köti össze.

1357-ben kezdték el építeni a régi híd helyén, az alapkövet IV. Károly német-római császár tette le. Nagyon sokáig Kőhídnak vagy Prágai hídnak hívták, csak 1870-ben nevezték át építtetőjének tiszteletére Károly híddá.

A mészkőből épült híd 516 méter hosszú és majdnem 10 méter széles. Két végét gótikus tornyok zárják le: Mala Strana és az óvárosi hídtorony.

A híd közepét a 17. század óta aranyozott fakereszt ékesíti. A hídon 30 szobor látható, a világ egyetlen más hídján sem állítottak fel ilyen sok szobrot.

A hídról remek kilátás nyílik a Moldva folyó túloldalán lévő városrészre és a várra. Éppen ezért is hatalmas tömeg szokott lenni a hídon.

Naná, hogy Prága látnivalók között van a Károly-híd
Naná, hogy Prága látnivalók között van a Károly-híd

Óvárosi hídtorony

A már előbb említett torony a Károly-híd óvárosi részén áll. A világ egyik leghíresebb gótikus építményei közé sorolják.

Az óváros felöli oldal látható VI. Károly és fia, IV. Vencel szobra, alattuk pedig annak a tíz országnak a címere, amely az uralmuk alá tartozott. A második emeleten Szent Adalbert és Zsigmond császár szobra áll.

A torony tetején kilátó is üzemel, csodás a panoráma innen a Moldvára és a túlpartra.

A Károly-híd óvárosi részén áll
A Károly-híd óvárosi részén áll

Kisoldal (Malá Strana)

A Károly-híd és a vár közti részt hívják így, amely nagyon hangulatos része a városnak. Itt van a cseh kormányzat központja is.

Rengeteg étterem, söröző található a kis utcákban. Én magam is ezen a részen szoktam beülni az éttermekbe, kávézókba.

Ahogy átérünk a hídon, a Mostecká utca a fő utca, ez a Malostranské náměstí térre vezet. Itt is található egy Szent Miklós templom. A 18. században épült barokk templomban érdemes megnézni a freskókat.

A téren lévő jezsuita rendházban lakott II. Rákóczi Ferenc, amelynek emlékét egy tábla is őrzi.

Ebben a negyedben található Prága legkeskenyebb utcája (de lehet, hogy Európában is egyedülálló). Jópofa, mert jelzőlámpa mutatja, mikor mehetünk, mivel két ember már nem férne el egymás mellett. Egy le- és felkört mindenképp próbáljatok ki.

Lámpa irányítja a keskeny utca gyalogosforgalmát :)
Lámpa irányítja a keskeny utca gyalogosforgalmát 🙂

Prágai vár (Pražský hrad)

A vár és a magasodó székesegyház a város szinte minden részéből fantasztikus látképet ad. A várat a 9. században kezdték építeni, ma a köztársasági elnök székhelye.

A vár területére belépés ingyenes, de egyes helyekre van belépő. Hétfajta jegytípus vásárolható, ezen belül három olyan van, amely több helyre is belépésre jogosít. 6 éves kor alatt mindenhová ingyenes a belépés!

Szent Vitus-székesegyház

A székesegyház Csehország legfontosabb temploma, cseh királyok nyughelye, egyúttal a gótikus, illetve neogót stílus kiváló építészeti példája.

Itt nyugszik két magyar király is, Rudolf és V. László.

A francia típusú, háromhajós és kereszthajós, keletelt székesegyház nyugati homlokzatán két karcsúbb, a délin egy vaskosabb torony magaslik. A 96,6 m magas (déli) főtoronyba 287 lépcső vezet fel. Ebben a toronyban van az ország legnagyobb (15 tonnás), Zsigmond (Zikmund) névre keresztelt harangja.

A bazilikában 21 kápolna, a Koronázási kincsek kamrája, a Lapidárium és a Királyi kripta található.

A székesegyház csodás alkotás
A székesegyház csodás alkotás

Szent György-bazilika

Prága legismertebb román stílusú temploma, amelyet még a 10. században építettek. Fehér ikertornyai egész Prágából látszanak.

Lobkowitz-palota

A prágai vár egyik nevezetessége, múzeum és hangversenyterem a vár keleti szélén, a régi várlépcső mellett.

A palota leglátványosabb terme a bálterem, aminek falait 17. századi, mitológiai jeleneteket ábrázoló freskók díszítik.

A palotában van egy kávézó, amely Prága egyik leghíresebbje. Fantasztikus panorámájáról nevezetes: ablakaiból lepillanthatunk a Kisoldalra és a Moldva túlpartján elterülő történelmi városrészekre.

Mihulka lőportorony

A prágai vár legnagyobb ágyútornya, amely bár sosem szolgálta a vár védelmét, az évszázadok során sok különböző mesterségnek adott helyett.

Volt lőporraktár, alkimisták laboratóriuma, harangöntő műhely is. Jelenleg a középkori művészeti és iparművészeti kiállítás található az épületben.

Hradzsin tér (Hradčanské náměstí)

A tér közepén van egy pestis oszlop, melynek a vár felőli oldalán Árpádházi Szt. Erzsébet is látható a kenyeres kosárral a kezében.

A tér egyik legszebb palotája a Schwarzenberg Palota, amely ma már múzeum.

Arany utcácska (Zlatá ulicka)

A prágai vár, a Hradzsin északi oldalánál található utca pont a várfal tövében fut. Az utcát határoló házak egyszerűek, stílusuk romantikus, színes.

Egy kicsit olyan ez az utcácska, mintha egy kis mesébe csöppentünk volna. A házak kisméretű ablakokkal, alacsony tetőkkel rendelkeznek.

A házak nagy részében ma galériák, szuvenírboltok működnek, híres cseh üvegtermékeket, csipkéket és könyveket is lehet vásárolni.

Játékmúzeum

A vár keleti bejáratánál található a világ egyik legnagyobb ilyen gyűjteménye.

Az ókori görögöktől kezdve végigköveti a játékok történelmét. Leghíresebb kollekciói a Barbie-babák és az ólomfigurák.

Őrségváltás

A prágai vár egyik közkedvelt eseménye az őrségváltás, amely díszes ceremónia keretében történik.

A kapukban álló őrök minden órában váltják egymást. A déli fanfárral és látványos felvonulással kísért őrségváltást mindenképp érdemes végignézni.

A vár megközelítése: északi oldalról a 22-es villamossal a Pražský hrad megállóig ; keleti oldalról az „A” metróval a Malostranská megállóig, onnan gyalog kb. 500 méter gyalog felfelé.

Jegy- és nyitvatartási információk

Petřín

A vártól délre található dombon található a Petrin-torony, az Eiffel-torony „kicsinyített másolata”, ami egy kilátótorony is egyben.  

A 327 méter magas tornyot a 19. század végén építették. Egy párizsi Világkiállításon járt csoportnak annyira megtetszett az Eiffel-torony, hogy hazaérve gyűjtésbe kezdtek a másolat építésére. Ennek eredményeképp épülhetett meg a torony.

Csigalépcsőn vagy lifttel lehet feljutni a kilátóba, ahonnan a prágai városrészekre nagyszerű kilátás nyílik.

A kilátó mellett található a Tükörlabirintus. Nem kell nagy dologra számítani, egy folyosó az egész és van néhány vicces tükör.

Megközelítés: siklóval az Újezd villamosmegállótól.

Csodás a kilátás
Csodás a kilátás

Vencel tér

Prága új városrészében (Nové Město) található. Névadója, Szent Vencel Csehország patrónus szentje.

A tér nem egy szokványos nagy kiterjedésű terület, hanem egy hosszú, téglalap alakú.

A tér számos történelmi esemény színhelye volt, ugyanis a prágaiak hagyományosan itt tartják ünnepeiket, tüntetéseiket és demonstrációikat.

A tér végén emelkedik a Nemzeti Múzeum. Az épülettel szemben áll Szent Vencel szobra.

Megközelítés: az A és C metróval a Muzeum megállóig.

A Vencel-tér végén magasodik a Nemzeti Múzeum
A Vencel-tér végén magasodik a Nemzeti Múzeum

Kafka mozgó szobra

Franz Kafka a 20. századi irodalom egyik kiemelkedő alakja. A szürreális műveiről ismert író nevéből származó „kafkai” kifejezés a köznyelvben is használatos világszerte.

A Quadrio pláza előtti szobor 11 méter magas és 42 eleme egyenként mozog. Az író arcát formázó szobor folyamatosan mozgásban van, a rétegek játékos mozgásának hála pedig az arc mindig más irányba néz.

A mozgó szobor Prága látnivalók egyik legnépszerűbbje
A mozgó szobor Prága látnivalók egyik legnépszerűbbje

Újvilág (Novy Svet)

Bár csak egy utca az egész, de érdemes egy kis sétát tenni itt is.

Az utca lakosságát egykor a vár kiszolgáló személyzete adta, ez látszik az apró házak szerény egyszerűségén is. Érdekessége, hogy számos ház ajtaja fölött kicsi névtábla árulkodik arról, hogy az 1600-as években kiknek szolgál otthonként.

Manapság főleg művészek választják lakóhelyüknek vagy galériájuk, műtermeik helyszínének.

Megközelítés: a 22-es villamossal a Brusnice megállóig.

Vysehrad

Egy kicsit „kiesik” a belvárosi részből ez a vár, ezért nem olyan zsúfolt, mint a Prágai vár.

A folyó felé meredeken leszakadó 42 méter magas dombon a legfontosabb és legismertebb építmény a vár. A fokozatosan kiépülő vár a Přemysl-dinasztia alatt királyi székhelyként is szolgált, ám a Hradzsin kiépülésével elvesztette fontosságát.

A negyed a cseh fővárosba látogató turisták kedvelt célpontja, elsősorban a dombot uraló, 19. században épített neogótikus stílusú Szent Péter és Pál-templom, valamint a mellette fekvő sírkert miatt.

Megközelítés: 7-es, 18-as és 24-es villamossal az Albertov megállóig.

Táncoló házak (Tančící dům)

A Jiráskův-híd lábánál álló ház csak nemrég épült, de a prágaiak egyik kedvelt épülete.

Távolabbról szemlélve egy táncoló férfi és nő alakjára emlékeztetnek, az épület hullámzó vonalai a Moldva hullámait szimbolizálják.

Egy modern, érdekes épület a Táncoló házak
Egy modern, érdekes épület a Táncoló házak

U Fleku Sörmúzeum (Pivovarské Muzeum U Fleků)

Ha Prága, akkor alkohol terén csakis a sör! J És melyik más múzeumba kell ellátogatni? Hát egy sörmúzeumba.

Az U Fleků söröző mellett lévő múzeum az egykori sörfőzdében található. A sörkészítés folyamatát és a különböző korok módszereit mutatják be.

Túra keretén belül látogatható minimum létszám mellett. A túrán sörkóstolót is kap a látogató.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több európai városleírást szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató