Hollókő, ahová mindenképp el kell menni!

by radopeter1983
Hollókő, ahová mindenképp el kell menni!

Hollókő hazánk legismertebb élő skanzenje mindenki számára kötelező úti cél. A Cserhátban fekvő zsákfalu egy utcája és vára tökéletes kirándulóhely!

Bár Hollókő jól „elrejtve” bújik meg a Cserhát dombjai között, Budapestről mégis hamar elérhető ez a csodás falu. Nyilván mindenki tudja, hogy az itt lévő házak és a népviselet a mai napig megőrizte a múltat, de ezt tényleg látni kell a saját szemünkkel.

Én is régóta terveztem, hogy ellátogatok ide, de valahogy mindig a „majd egyszer” szemléletem győzött. Így utólag mondhatom, hogy már régen el kellett volna jönnöm Hollókőre.

Közvetlenül az ófalu fő utcája közelében van kialakítva egy parkoló, ahol turisztikai iroda is található. A parkolás fizetős (2023 nyarán 400 Ft/óra 18 óráig), de innen a vár könnyen, pár perc alatt megközelíthető.

Egy kicsit Hollókőről

A település nyugati fele az ófalu, amely 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. A 17-18. században kialakított falu a népi építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni.

A palóc életstílus tökéletesen átérezhető itt: nemcsak az épületek, a kiállított tárgyak, hanem a helyi emberekkel beszélgetve jön át igazán mindez.

A ma nem egészen 400 lelket számláló település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport összesen 67 védett épületet foglal magába: ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokfalát az utca és az udvar felől is áttört faragással díszített faoszlopos, deszkamellvédes tornácok (folyósó, gádor, ambítus, hambitus, ambis, hambit, gang) szegélyezik.

Hollókő főutcája és tornácos házai
Hollókő főutcája és tornácos házai

Hollókői vár

Amint már említettem, a fizetős, központi parkolónál hagytam a kocsit, onnan kb 600 méteres sétával érjük el a várat.

Szerencsére az elmúlt években szépen megújult a vár, így 2022 nyara óta ismét látogatható. Maga a vár és a kiállítások is jók, de a kilátás a legszebb. Négy emelet magas a főbástya, meg is lepődtem, kívülről nem tűnt ilyen magasnak a vár.

Több szoba van berendezve korhűen és ahogy említettem a kilátás a nyugati és északi részre csodálatos. Emellett nagyon jól kivehető a falu főutcájának vonala.

Az ófalu utcája
Az ófalu utcája
Kilátás északi irányba
Kilátás északi irányba

Le az ófaluba

A várból egy erdei úton le tudunk ereszkedni a főutcába. A kb. 400 méteres séta közben találunk egy ingyenes mellékhelységet is.

A Tájháznál érjük el az ófalu főutcáját. Mivel hétköznap voltam, szinte senki nem volt a nyári meleg délután az utcán. Úgy éreztem, mintha kibéreltem volna az egész ófalut. 🙂

Már messziről kiszúrható a falu ikonikus épülete, a templom. A fehér-fekete, zsindelyes katolikus templom két utca elágazásánál áll. Tökéletesen illeszkedik a faluképbe.

Az ikonikus templom
Az ikonikus templom

Sajnos a Palóc Babamúzeum nem volt nyitva, így az első utam a Falumúzeumba vezetett. Jelképes, 400 Ft-os belépővel három szoba nézhető meg: az előtér, a Tiszta szoba és egy eszközökkel teli szoba.

Következett a Postamúzeum. Nem meglepő módon a posta történetét mutatja be, valamint Nógrád megyei bélyegeket két szobában.

Még egy múzeumba mentem be, a Guzsalyas házba. Egy nagyon kedves helybéli hölgy kalauzolt végig a szobákon, élvezetesen bemutatva a ruhadarabokat és népviseleti szokásokat. A ruhákat kenderből szőtték, egy szövőgép is van kiállítva. Ide mindenképp javaslom a betérést!

Ezek mellett van még szatócsbolt, fazekasház, bőrműves ház és csipkeház is. Utóbbi udvarában van Csipkemúzeum is, de sajnos zárva volt. Na, meg persze étterem és bisztrók is, sőt egy sajtbolt is található.

A házak jó része apartmannak van kialakítva, így bárki „beköltözhet” ebbe a csodás falurészbe.

Összegezve

Sokat nem kell ragozni, csak magamat tudom ismételni: ha csak egy napra is, de mindenképp érdemes eljönni Hollókőre!

Amúgy nekem egyből az Őrség és a Pityerszer jutott eszembe, amikor sétálgattam. Nyilván nem ugyanaz a kettő, de itt is egy egyedi életstílust láthatunk.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató