Bali látnivalók, tengerpartok – Az istenek szigete

by radopeter1983
Bali látnivalók, tengerpartok - Az istenek szigete

Indonézia kb. 18 ezer szigetből áll, amiből talán Bali a legismertebb. A magyar turisták körében is méltán népszerű a délkelet-ázsiai Istenek szigete, amely híres a magas fokon űzött művészetekről, beleértve a táncot, szobrászatot, festészetet, bőr- és fémművességet, valamint a zenét. Most bemutatom nektek Bali látnivalók közül a legfontosabbakat!

A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike.

Hazánkból már egy átszállással is elérhető Bali, kb. 15 órás repülőúttal.

Közlekedés

Balin nincs vasút, metró, de idesorolhatjuk akár a buszközlekedést. A buszhálózat elég esetleges, menetrendet pedig nem is nagyon lehet találni. Mindenesetre kétféle busz létezik.

Az egyik buszjárat a bemo, ami egy kisbusz, az utastérben a két oldalon padok vannak. A bemo rögzített útvonalon halad a nagyobb városokon belül, vagy kis falvakat köt össze. Megállóhelyei nincsenek, beszálláshoz le kell inteni, ha éppen az utcán akarunk felszállni rá és nem a buszpályaudvaron.

A másik buszjárat a bis umum (távolsági), ami a nagyobb városokat köti össze. Köztes megállók nem nagyon vannak.

De akkor hogyan közlekedjünk, ha Bali látnivalók javarészét szeretnénk felfedezni? Ez nem gond, mivel rengetegen taxiznak, sokszor hallani az utcán a „transport” szót.

Legegyszerűbb, ha hosszabb útra „kibérelünk” egy taxist, aki elfurikáz minket a megadott helyekre. Viszont vigyázni kell, hogy az utasszállításhoz szükséges engedélyekkel rendelkezzen, mivel egy közúti ellenőrzés során akár a kocsit le is foglalhatják, így a zökkenőmentes programunknak is annyi!

Gergőék 16 napig járták Balit és környékét. Érdemes elolvasni az élménybeszámolójukat! Sok információt tudsz meg!

Bali látnivalók

Strandok

Ha valaki vakítóan fehér homokos tengerparton akar napozni, akkor ne Balira jöjjön! Sok helyen a strand fekete homokos, de ez a vulkanikus sziget miatt nem is olyan meglepő. A szomszédos szigeteken viszont szebbek a strandok, ilyen a Gili-szigetek. Oda hajóval rövid idő alatt átjuthatunk.

Bele kell kalkulálni az ár-apályt is. Balin elég látványos a tengerparton, emiatt apálykor sokszor nem a legszebb arcát mutatja a part, dagálykor pedig a nagyobb hullámok miatt kell óvatosnak lenni.

Kuta

Legismertebb tengerparti része. A strandrészt azonban nem nagyon dicsérik, inkább a szórakozóhelyek, éttermek jellemzik ezt a szakaszt. Aki viszont szereti az éjszakai életet, annak tökéletes helyszín. Emellett a nagyobb hullámok miatt ez a szörfösök paradicsoma is.

Egyik legismertebb part, Kuta
Egyik legismertebb part, Kuta

Legian Beach

Kuta folytatása északra. Hasonló hozzá, de talán egy kicsit nyugisabb hely.

Seminyak Beach

Még tovább északra van Seminyak. Tengerpartja széles, vize sekély, ráadásul mostanában nagyon jól kiépítették. A Kuta oldalon lévő strandok közül ez a legnyugodtabb partrész.

Sekély vizű partja van
Sekély vizű partja van

Sanur

Kutával ellentétes oldalon található. Ez nyugodtabb pihenésre alkalmas és a hullámok is kisebbek, a víz pedig sekélynek mondható. A part mentén van egy 5 km-es kerékpárút is.

A nyugodtabb pihenésre tökéletes
A nyugodtabb pihenésre tökéletes

Nusa Dua

A déli rész egyik legszebbje az aranyhomokos Nusa Dua.

A környéken sok előkelő szálloda épült, így a kiépítettsége mellett hátránya, hogy nem az igazi balinéz hangulatot adja vissza.

Aranyhomokos part vár itt
Aranyhomokos part vár itt

Pantai Samuh

Nusa Dua mellett található. Szintén kiépített strandról van szó, minden megtalálható itt is: éttermek, vízisportok, bárok.

Jimbaran Beach

A reptér „alatt” a nyugati oldalon az egyik legnépszerűbb partszakasz. Hosszú, széles, szép strandja van, partján sok szállodával, étteremmel.

A nyugati oldal egyik legnépszerűbb partszakasza
A nyugati oldal egyik legnépszerűbb partszakasza

Suluban Beach

Uluwatu templomtól nem messze északra van. Szokták Blue Point Beach-nek is nevezni, mert a szikla tetejéről fantasztikus kilátás van. A strandra egy hosszabb lépcsősor vezet le, így emiatt sincs nagy tömeg.

Lovina Beach

Az északi tengerparton kevés a jó tengerpart, a Lovina Beach-et lehet kiemelni. A delfinek egyik kedvenc helye, így a delfinnéző túrák a fő turistacélpont.

Rizsteraszok

Biztos láttál már képeken hatalmas lépcsőzetes rizsültetvényt. Ezt itt Balin élőben is megnézheted, ami nem csoda, mivel a lakosság nagy része rizstermesztésből él.

Leginkább akkor a legérdekesebb, ha az aratás idejében érkezünk a szigetre és láthatod, ahogy a balinéz emberek kézzel szedik a termést.

Balin mindenképp látogassunk el egy rizsteraszra!
Balin mindenképp látogassunk el egy rizsteraszra!

Jatiluwih

A legnagyobb és legfestőibbnek tartott rizsterasz, ami a világörökség részét képezi. Főleg, ha eső után megyünk, ilyenkor a víz megmarad a „terasz lépcsőin”, pazar látványt nyújtva.

Tegallalang

Másik híres rizsterasz a Tegallalang. Itt végigsétálhatunk a teraszok közti ösvényeken és munka közben is megnézhetjük a rizstermesztőket! A kilátást pedig a pálmafák látványa is emeli.

Templomok

Balin rengeteg templomot találunk, egyes források szerint több ezer van a szigeten.

Tanah Lot

Legismertebbek közé tartozik a sziklatemplom. A balinézek számára ez a legszentebb. Egy kis sziklán áll, ahová csak apálykor tudunk átgyalogolni, dagály esetén víz veszi körbe. A legenda szerint Barunának, a tenger istenének tiszteletére emelték a 17. században.

Tanah Lot népszerű a Bali látnivalók között
Tanah Lot népszerű a Bali látnivalók között

Uluwatu

Egy másik sziklatemplom, a szintén egy fontos szakrális épület a sziget déli részén. Maga az elhelyezkedése is érdekes, egy magas sziklafal tetején áll.

Viszont nem engedik be azokat, akik nem a helyi vallást gyakorolják. Ennek ellenére mégis érdemes meglátogatni, főleg naplementében legszebb a látvány.

Taman Ayun

Hasonlóan híres a Királyi Család temploma. Különlegessége, hogy egy kis szigetszerűségen áll, mivel körülötte vizesárok van. Az épületen belül 3 udvar van, ilyen csak kevés van a világban.

Mindemellett az építészeti stílusa is érdekes, mert a balinéz és a kínai stílus keveredik benne. Utóbbira remek példa a hajlított tetőforma.

A királyi család temploma
A királyi család temploma

Ulun Danu

Északi részen áll a Beratan tó partján. A templomot a víz istenének, Danu-nak emelték. Emellett Danu a termékenység istennője, ezért évente sok indonéz pár zarándokol ide gyermekáldás miatt.

Dagály idején nem lehet megközelíteni, mivel a tó vize teljesen körülveszi a templomot. Érdemes csónakot bérelni és hajókázni a templom körül.

Besakih templom

Az északkeleti részen, a Gunung Agung hegy lábánál található Bali legnagyobb templomegyüttese, a Besakih templom.

Három fő- és 19 melléktemplom van benne, ahol kanyargós ösvényeken juthatunk felfelé.

Pura Lempuyang templom

Bali egyik legjellegzetesebbje. Közel 1700 lépcsőn kell felmenni a Seraya hegy tetejére, ahol a templom áll.

Összesen 7 templomból áll, emellett gyönyörű kilátás nyílik az Agung hegyre. Az alább látható építményt a mennyország kapujának is nevezik.

Nem véletlen, hogy a mennyország kapuja az egyik legnépszerűbb látványosság
Nem véletlen, hogy a mennyország kapuja az egyik legnépszerűbb látványosság

Goa Gajah

Az egyik legfurább templom, másnéven Elefánt-barlangtemplom. Ez a bejárat fölött lévő faragott elefántfejről kapta a nevét. A barlang nem természetes képződmény, emberi kezek vájták.

A hiedelmek szerint, ha nagyon csendben figyelünk, Shiva istennő hangját is hallhatjuk. Hát, próbáljuk ki, de sok reményt ne fűzzünk ehhez. 😊

Vízesések

A „dzsungeles” környezet miatt rengeteg vízesés található, talán nem is lehet kiválasztani a legszebbet.

Tegenungan

Az egyik legturistásabb, ami ráadásul a déli rész közelében van, emiatt is a legnépszerűbb. A vízesés tetején a sziklákra ülve akár lógathatjuk a lábunkat a lábunkat is, remek látványban lesz részünk.

A legnépszerűbb vízesés
A legnépszerűbb vízesés

Kroya

A Kroya vízesésen akár le is csúszhatsz! Maga a vízesés nem nagy és egy csúszdához hasonló részen zuhan alá a víz, amin éppen ezért le tudunk csúszni.

Gitgit

A Gitgit vízesés északon, az Ulun Danu templomtól nem messze van. Pár perces sétára van szükségünk, hogy megláthassuk ezt a vízfüggönyt.

Sekumpul

Nevét biztos többen hallották már. A Gitgit-hez közel van, ráadásul közvetlen környezetében (pár 100 méteren belül) sok kisebb vízesést is találunk. Érdemes egy kis séta keretében néhányat megnézni!

A közelben található a Fiji rizsterasz is. Legtöbben ezt a részt kihagyhatatlannak tartják!

Banyumula

A Buyan-tótól északra fekszik, autóval könnyen megközelíthető, majd kb. 10 perces séta után elérhető a gyönyörű vízesés. Lehet benne fürdeni, nagyon tiszta a vize.

Kanto Lampo

A Kanto Lampo a déli részhez közel, Ubudtól nem messze található. Aki nem megy az északi részre, ezt feltétlenül nézze meg!

Be lehet menni a vízesés közepére és élvezni, ahogy felülről zúdul ránk a víz.

Cepung vízesés

Ubud és a Batur-tó között található, ahova érdemes délelőtt menni, mert a barlangba betörő fény csodás látványt nyújt.

Ha érdekel még több, itt 29 vízesést mutatnak be mindössze 4 és fél percben. Pillants bele:

Ubud és környéke

Ubud

Denpasar mellett Ubud a 2. legfontosabb város. Ez a sziget leghangulatosabb helye, amely Bali közepén, dzsungellel borított hegyek között található.

A város kulturális és művészeti központ, a kézművesipar fellegvára. A helyi piacon erről meggyőződhetünk, semmiképp ne hagyjuk ki ezt a települést.

Gedong Arca Purbakala

Ha érdekelnek a múzeumok és a régészeti dolgok, ide érdemes ellátogatni. A múzeum bővelkedik kő- és bronzkori ékszerekkel és dísztárgyakkal.

Legérdekesebb tárgya több mint 50 különböző méretű szarkofág, amelyek korát 1200 évesre becsülik.

Majom-erdő

Ubud közelében található, ami – a nevéből is eredően – rengeteg makákónak ad otthont. A majmok nagyon megszokták már az emberek társaságát, így ne lepődjünk meg, ha a kezünkben lévő ételt kikapják onnan. 😊

Egyéb Bali látnivalók

Tirta Gangga

A királyi vízipalotához a környező hegyekből csorgodál le a tirta, azaz a szentvíz.

Nemcsak a medencék, szökőkutak, az egyedülálló szépségű szobrok, hanem a vízen járás élménye (vízben lévő köveken) volt különleges.

A vízben lévő köveken mindenki átkel
A vízben lévő köveken mindenki átkel

Penglipuran

Az ősi falu máig őrzi a több száz éves építészeti hagyományokat. Az épületek nagy része bambuszból készült, sokrétű felhasználását láthatjuk itt. Ráadásul bepillanthatunk a helyiek mindennapi életébe is, sőt több helyen még enni is behívnak!

Batur vulkán

Ha szeretsz túrázni, a vulkán izgalmas gyalogtúrát kínál. A kráter legmagasabb pontja 1717 méter, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik.

Ha tiszta az idő, a szomszédos Lombok szigetén a 3726 méter magas Rinjani vulkánt is lehet látni.

Népszerű túrahely
Népszerű túrahely

Handara-kapu

A Bratan- és Buyan-tó között van egy golfklub, aminek bejárata, a Handara-kapu a sziget egyik legtöbbet fotózott látnivalója.

Egy északi túra során, ha saját szervezésben megyünk, semmiképp ne hagyjuk ki!

Búvárkodás, sznorkeling

Külön posztot megér ez a szabadidős tevékenység, hiszen Bali remek víz alatti látványt nyújt a búvárkodóknak.

US Liberty Wreck Ship

A sziget északkeleti részén, Tulamben településnél lévő II. világháborús hajóroncs kiváló terep a búvárkodáshoz. A világháborúban megsérült hajót az 1963-as Agung-vulkánkitörés sodorta a tengerbe a partról.

Az itteni öblök élővilága különleges, aminek oka a szürke vulkanikus eredetű homok. Becslések szerint 1400 faj él a tulambeni kis öbölben.

Japanese shipwreck

A Banyuning faluban található japán hajóroncs a másik ismert hajóroncs. Ennek előnye, hogy sekély vízben, a parttól pár méterre található, így a sznorkelezőknek is elérhető.

A látnivaló szépsége nem magában a hajóroncsban rejlik, hanem a gyönyörű korallokban, amelyek ránőttek.

Padang Bai

Szintén a keleti parton van ez az ismert búvárhely. Innen indulnak hajók a szomszédos Lombokra is.

Nusa Lembongan

Denpasarral egyvonalban keletre van ez a sziget. Napi szinten indulnak hajók, túrák ide Sanurból, az út mindössze fél óra. Robogóval vagy motorral hamar körbe lehet járni a szigetet.

Lembongan partja
Lembongan partja

Lembongan Beach

Központi része a szigetnek, ami egy fehérhomokos, kiépített tengerpart. Remek helyszín búvárkodásra és sznorkelezésre is.

Dream Beach

A déli részen található, ahonnan a kilátás felülmúlhatatlan, a naplementét pedig itt érdemes megvárnod.

Mangrove öböl

Érdemes felkeresni ezt a csendes kis tengerpartot, aminek szélén mangrove erdő van. A mellette levő bódékban pedig kókuszvizet is ihatunk.

És egy helyi „nevezetesség”: a híres Kopi Luwak

Ismered a világ egyik legdrágább kávéját? A Kopi Luwak egy erős kávé, de nem emiatt drága. Hanem az „előállítása” teszi egyedivé!

Van egy fákon élő cibetmacska, ami nagyon szereti a kávébabot. Ezek közül is a legfinomabbakat eszi meg. A szemek „átvándorolnak” a szervezetén, miközben különböző kémiai folyamatokon mennek keresztül. Ezek a széklettel távoznak, amit összeszednek, megtisztítanak, majd úgy kezelik, mint a többi kávéfajtát.

Egy barátom kipróbálta, amikor a szigeten nyaralt és elmondása szerint jó pár óráig „pörgött”. Tessék kipróbálni!

Videó

Láthatjátok, hogy ha ellátogattok ide, Bali látnivalók sokaságát nyújtja! Remélem sokat segítettem azoknak, akik a jövőben szeretnének elutazni az Istenek szigetére!

Interaktív és letölthető térképek – Bali

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Ha szeretnél több ázsiai cikket olvasni, kattints ide!

(Köszönet a TravelHunter csapatnak, hogy engedélyezték a cikk átvételét! Cikk forrása: TravelHunter)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató