Utazási tanácsok – 35 hasznos tipp utazáshoz

by radopeter1983
Utazási tanácsok

Amikor utazunk, rengeteg mindenre kell figyelnünk. Sokszor nem is gondolunk olyan dolgokra, amik pedig elronthatják az élményeinket. Az alábbi utazási tanácsok segítenek abban, hogy ne érjen meglepetés útközben.

Utazási tanácsok

Útiterv készítése

Két véglet van az utazók között, ha a tervezésről van szó. Van, aki a legrészletesebben el- és megtervezi az útját. És van, aki nem tervez, a megérkezéstől az indulásig spontán módon csinálja a helyszínek bejárását.

Ha túltervezzük az utat, túl merevvé válhat az egész. Bármi közbejöhet és felboríthatja a további menetrendet.

Ha semmit nem tervezünk, akkor helyben kell összeállítani fejben egy listát. Így szinte biztos, hogy nem a legoptimálisabb menetrend szerint fog zajlani a látogatás.

Én valahol a kettő között helyezkedek el és úgy gondolom, ez a legjobb. Készítek egy listát a látnivalókról és azok megközelítéséről. Ezeket beosztom az adott napszámra úgy, hogy lehetőleg beleférjen minden.

Fontos és hasznos információk utazás előtt, közben és után

Ne tervezz túl sűrű menetrendet!

Bár így többmindent láthatsz, mégse a legjobb ötlet telezsúfolni programokkal az utazást.

Nem tudjuk igazán kiélvezni a látottakat. Holott nem biztos, hogy egyáltalán még egyszer eljutunk az adott helyre.

Ha bármilyen okból csúszik a program, a további dolgokra kevés idő jut. Vagy éppen el is maradhat idő hiányában.

Őszintén szólva, én hajlamos vagyok több programot betenni az ideálisnál. Viszont nem feszítem túl a menetrendet, pont azért, hogy lehetőleg semmi se maradjon ki.

Adjunk egy menetrendet családtagnak vagy barátnak!

Bármi történhet az utunk során. Jó, ha van legalább egy ember itthon, aki tudja, hol tartózkodunk az adott pillanatban.

Biztosítás nélkül nem szabad elindulni

Még mindig sokan vannak, akik biztosítás nélkül indulnak külföldre. Pedig már olcsón lehet alapcsomagot kötni! Tulajdonképpen egy jobb helyen kapható kávé áráért biztonságban lehetünk.

Nem szabad azt hinni, hogy Veled úgyse történik semmi, mert nagyon figyelsz majd! Napi néhány száz forintért nem éri meg kockáztatni!

A biztosítás sokminden ellen megóv: betegség miatti egészségügy igénybevétele, elveszett tárgyak, poggyászsérülés, repülőjárat késése vagy törlése, stb.

Utasbiztosítás külföldön

Ne csak készpénzben vagy egy bankkártyán legyen a vitt pénzünk!

Előfordulhat, hogy nem működik az ATM vagy a bankkártyás fizetés. De sajnos megeshet, hogy ellopják, elveszítjük a bankkártyát vagy a készpénzt.

Ha a pénzünk egésze vagy akár csak egy nagy része „egyféle helyen” van, probléma esetén máris gondba kerülünk!

Ha többen utazunk, legalább két helyen tartsunk pénzt! Így kivédhetjük a fenti problémákat.

Én készpénzt és bankkártyát is viszek
Én készpénzt és bankkártyát is viszek

„Utazó-barát” bankkártya használata

A forint alapú bankkártyával külföldön fizetve több százalék költséget is elszenvedhetünk (ez általában 3 % körül van). Mindez akár tízezres nagyságú veszteséget is jelenthet.

Válasszunk olyan bankkártyát, ahol ez a költség minimális vagy éppen egyáltalán nincs is! Utóbbira van is példa, erről már írtam cikket:

Revolut kártya – egy bankkártya utazóknak

Tegyünk meg mindent a bankkártya biztonságáért!

Erre itthon is figyeljünk! Sajnos sokszor látom, hogy az emberek oda is adják a bankkártyájukat (pl. fizetéskor) úgy, hogy a rajtuk lévő adatok nincsenek elrejtve.

Nálam alap, hogy a kártya hátulján lévő cvv-kódot (háromjegyű biztonsági szám) leragasztom. Emellett olyan helyre teszem a pénztárcában, ahonnan elő se kell vennem érintős fizetés esetén.

A PIN-kódot ne tároljuk a bankkártyával azonos helyen! Ez olyan, mintha a lakáskulcs mellé a címünket is megadnánk.

Bank értesítése az utazásról

Érdemes a bankunkat értesíteni az utazás előtt, hogy hova utazunk.

Ha a rendszer azt érzékeli, hogy egyik napról a másikra egy távoli helyen akarunk fizetni bankkártyával, veheti lopási kísérletnek is. Ebben az esetben megtagadhatja a tranzakciót és letilthatja a kártyát.

Legyünk tisztában, hogy a bankunk mit ír elő külföldi utazás esetén!

Felkészülés az útra

Készülnünk kell a sokszor hosszú órákon át tartó útra is. Van, aki könnyen viseli, de sajnos sokan szenvednek a hosszú utazás alatt.

A kényelmes pihenéshez a legjobb a nyakpárna. Leghatásosabb a felfújható változat, ezzel helyet spórolunk a poggyászunkban.

Ezenkívül olvasással és zenehallgatással is el lehet tölteni jól az időt.

Hosszú repülőút közbeni tanácsok

Városnéző programok olcsón

Sajnos az ilyen programokat elég drágán kínálják a neten és az információs pontokon.

Viszont a GuruWalk nevű internetes felületen sok városnéző programot találunk. Ezek mindegyike ingyenes, csak egy netes jelentkezés szükséges.

Annyiban viszont pontosítani kell, hogy nem teljesen ingyenes! A túra végén illik borravalót adni a túravezetőnek, mégiscsak megmutatja nekünk a meghirdetett látnivalókat. Az ajánlott alsó határ 5 euró vagy dollárnak megfelelő helyi valuta.

Látogass el a helyi piacokra és alkudj!

Nincs is autentikusabb hely, mint a piac. Itt vásárolhatunk jó dolgokat, szuveníreket, ehetünk olcsón remek ételeket és alkudozhatunk.

Én mindig ellátogatok a helyi piacra. Főleg igaz ez Ázsiában, ahol tényleg mindent lehet kapni. Kuala Lumpurban például 600 Ft-ért vásároltam pendrive-ot. 😊

Néha megéri a turistabérlet!

A nagyvárosokban vásárolható turistabérlet, ami a tömegközlekedés mellett helyi látnivalókhoz nyújt ingyenes vagy kedvezményes belépőt.

Ha több olyan látnivalót szeretnénk megtekinteni, ami szerepel a turistabérletben, megfontolandó a vásárlása. El kell dönteni, hány ilyen látványosságot akarunk felkeresni és ez alapján kiszámolni, megéri-e.

Tömegközlekedési bérletek

Ha nem szükséges a turistabérlet, a napi- vagy hetijegy mindenképp megéri!

Ha sokat vennéd igénybe a tömegközlekedési eszközöket, vegyél napijegye(ke)t! A legtöbb városban egy laza ebédnél is olcsóbb az egy napi bérlet.

Én szinte mindenhol ilyen típusú jegyeket vásárolok. Nem kell számolgatni és elég egyszer sorban állni. Ki is szoktam használni, szeretek utazni a helyiekkel, így jobban megismerve a helyi kultúrát.

Szállás ellenőrzése

Mondani se kell, a megfelelő szállás aranyat ér. Ha nem tudunk normálisan aludni, bizony fáradtan nem kellemes róni a kilométereket a városban.

Én négy nagyon fontos kritérium szerint szoktam szállást választani. És eddig ezek nem hagytak cserben!

Természetesen az első a biztonság! Mind a környék, mind maga a szállás legyen biztonságos.

Másik, hogy az általunk elvárt dolgoknak feleljen meg (ellátás, szoba felszereltsége, stb.).

E két dolgot az értékeléseket adó nagyobb oldalakon jól lehet leinformálni. A TripAdvisor, a Google review és a Booking oldalakról elég jó képet kaphatunk a szállások minőségéről.

A fennmaradó két dolog a szállás fekvésére vonatkozik. Ezeket Google Maps-en tudjuk ellenőrizni.

Ha városlátogatáson vagyunk, a belváros közelében érdemes foglalnunk, hogy ne kelljen sokat utazni. Ha egy tengerparti nyaraláson vagyunk, nyilván szeretnénk a part közelében lenni.

Utolsó pedig a tömegközlekedés. A szállás egyszerű megközelítése busszal, villamossal, metróval, stb szintén fontos tényező, amivel időt spórolunk.

Ne a reptéren válts devizát!

A legrosszabb árfolyam mindig a reptéren található. Ha mégis szükséges, csak annyit kell váltani, ameddig egy jó váltóig el nem érünk.

Felesleges itthon váltani pénzt

A fő devizák (euró, dollár, angol font, japán yen, svájci frank) kivételével ne itthon váltsunk pénzt!

Az itthon kevésbé használt pénznemekben nagy a váltási költség. Eurót és dollárt a világ szinte összes országában be tudjuk váltani jó árfolyamon.

Készülj fel a célállomásból!

Fontos tudni az célállomás legfontosabb jellemzőit, tudnivalóit!

Elsődleges a biztonság! Sok helyen, városban található olyan terület, ahol lehetőleg ne nagyon mászkáljunk. Figyelmesen olvassunk utána, mik a biztonságos helyek!

Nézzünk utána az időjárásnak, hiszen az utazásunkat nagymértékben befolyásolhatja egy rossz idő. Ne a monszunszezon közepén akarjunk nyugodt nyaralást egy egzotikus trópusi helyen!

A kultúra és a vallás is fontos tényező! Ha eltérő kultúrájú országba megyünk, legyünk tisztában az elvárt viselkedéssel és szokásokkal!

Jó példa erre az arab világ. Ha például a Ramadan ideje alatt megyünk Dubajba, figyelnünk kell arra, hogy a helyiek nem ehetnek napközben. Így lehetőleg nyilvánosan mi se tegyük!

Óvintézkedések a zsebtolvajok, rablások ellen

Ahol turisták vannak, ott zsebtolvajok is vannak! Éppen ezért tegyünk meg minden óvintézkedést a lopások ellen!

Sajnos sok ember a farzsebében tartja a pénztárcáját, mobilját. Innen egy rutinos tolvaj könnyedén kilophatja, főleg tömegben.

Én szeretek farmernadrágban járni, ebben az esetben az oldalzsebben tartom a mobilt (ha nincs táskám, a másikban a pénztárcát). Soha nem teszem a hátsó zsebekbe!

Legbiztonságosabb, ha az értékeinket a táskánkban tartjuk, ott is inkább a fő részben. Ha az elülső, kis rekeszbe tesszük, nagyobb esélyt adunk a lopásnak.

A szállásunkon se hagyjunk értékeket szabadon! Ha van széf a szobánkban vagy lehet bérelni a recepción, akkor használjuk! Ha egyik sem lehetséges, a fő értékeket vigyük magunkkal!

Elég a kézipoggyász vagy feladott bőrönd kell?

Már a hagyományos légitársaságoknál is találunk olyan (olcsóbb) repjegyet a turistaosztályra, aminek árában csak kézipoggyász van. Ezért kell felmérnünk, kell-e feladott poggyász.

Van, aki egy hátitáskával is nekiindul szinte bárhova. Viszont a többség szeret kényelmi szempontból többmindent elpakolni. Főleg, ha hosszabb időre indulunk el, jó, ha kéznél vannak a főbb dolgaink.

Én szeretek csak hátitáskával utazni. Voltam már két hetes amerikai és ázsiai úton is így, ami számomra nem okoz különösebb gondot. De mégegyszer mondom, ez mindenkinél máshogyan van.

Jól meg kell gondolni, hogy kell-e bőrönd
Jól meg kell gondolni, hogy kell-e bőrönd

Legyünk tisztában a poggyászfeltételekkel repülés esetén!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a poggyászok nem felelnek meg a hatályos szabályzatnak. Főleg a poggyászméretekkel szokott probléma lenni. Ennek pedig pénzbeli büntetés lehet a vonzata.

Emellett tudnunk kell, mit tehetünk a fedélzetre vihető táskába és mit a raktérben szállított poggyászba. Mindezekről egy cikkben olvashatsz!

Poggyász-szabályok repülés esetén

Ne felejtsd el az online utasfelvételt elvégezni otthon és a beszállókártyát kinyomtatni!

Repülőgéppel való utazáshoz beszállókártya szükséges. Ezzel haladhatunk át a biztonsági ellenőrzésen!

A jobb hagyományos légitársaságok kivételével a reptéren való utasfelvételért fizetni kell! A fapadosok esetében ez elég borsos lehet.

Az online check in folyamata nagyon egyszerű. Jól vigyük be a rendszerbe az adatokat (utasok neve, igazolványszám, stb.), mert ellenkező esetben problémákhoz vezethet!

A végén kapott pdf-beszállókártyát nyomtassuk ki! Manapság már egyre több légitársaságnál van lehetőség QR-kódos beszállókártyára. Ezzel mobilon is becsekkolhatunk, nem szükséges a nyomtatás.

Taxi helyett használd az utazásmegosztó szolgáltatásokat!

A hivatalos taxik helyett érdemes a helyi online taxiszolgálatot igénybe venni. Hazánkban az Uber volt egy ideig a piacvezető.

Ezek mobilalkalmazáson keresztül rendelhetők, a taxiárak töredékéért szállítják az utasokat. Én magam is ezeket szoktam használni.

Délkelet-Ázsiában a Grab-et ajánlom. Kuala Lumpurban egy 20 perces útért mindössze 1200 Ft-ot fizettem!

A legtöbb nagyvárosban a már említett Uber érhető el. Szintén nagyon olcsón lehet utazni velük.

Fontosabb gyógyszerek

Még ha nem is szedünk rendszeresen gyógyszert, néhány pirulával azért készüljünk!

Amik a legfontosabbak: fájdalomcsillapító, hányás és hasmenés elleni, lázcsillapító gyógyszer. Ezek bármikor jól jöhetnek.

Iható a csapvíz?

Ez a legfontosabb higiéniai kérdés. Sajnos sok országban nem alkalmas emberi fogyasztásra a csapvíz. Emiatt betegszenek meg sokan az ún. „utazók hasmenésében”.

Az utazás szervezésekor tájékozódjunk előre, hogy a célországban milyen a közegészségügyi és járványügyi helyzet. Ha nem ajánlott a csapvíz ivása, fogyasszunk palackozott ásványvizet!

Legyen nálad mindig telefontöltő!

Ha mindig viszünk magunkkal töltőt, nem történik meg a katasztrófa. 😊

Néha elfeledkezünk, hogy este/éjjel/reggel feltöltsük a mobilunkat. Aztán napközben jövünk rá, hogy nem bírja ki a szállásig. Ilyenkor jól jön, ha nálunk van a töltő.

Egy Mekiben vagy Starbucks-ban mindig van konnektor vagy usb-töltő. Itt már negyed óra is elegendő, hogy estig kibírja a mobilunk.

Szerezz be egy multi adaptert!

Ha Európán kívül is utazol, hasznos dolog a multi adapter. Ezzel a világ összes pontjának konnektorában tudunk használni csatlakozót.

Így nem kell többféle adaptert vásárolni az utazások előtt. Én is vásároltam már kétféle usb-töltőt, de New Yorkban mindössze 2200 Ft-ért sikerült vennem (na jó, ez 2018-ban volt).

Vigyázni a nem biztonságos wifi-kapcsolattal!

Amikor csatlakozunk egy nyilvános wifi-hálózathoz, adataink könnyen veszélyben lehetnek. Főleg igaz ez a jelszó nélküli hálózatokra.

Ne ilyenkor lépjünk be például a netbankunkba, ne adjuk meg jelszavainkat vagy bármilyen privát adatunkat!

Legyen az iratokról fénymásolat!

Sajnos megtörténhet, hogy kirabolnak vagy elveszítjük az utazással kapcsolatos iratainkat: személyigazolvány, útlevél, utasbiztosítás, stb.

Ha probléma adódik, mindenképp menjünk a rendőrségre és/vagy a konzulátusra, nagykövetségre. Ha van másolat az okmányról, könnyebben intézkednek a megfelelő szervek.

Mobilalkalmazások használata

Rengeteg mobilalkalmazás segíti az utazásunkat. Érdemes kiválasztani párat, ami a legtöbb információt adja.

Mindenképp legyen egy offline térkép letöltve. Én a Maps.me-t szoktam használni. Itt régiókat, városokat lehet letölteni, amik internet használata nélkül alkalmazhatók.

Ha tömegközlekedést használunk, a Moovit az egyik legjobb online alkalmazás. A fontosabb városok menetrendjeit, valós idejű közlekedését nagyon jól mutatja.

Még a jól beszélőek számára is jó, ha van fordítóprogram. A Google Fordító alkalmazás internetkapcsolat nélkül is remekül fordít.

Ma már a wifi alapszükséglet. A Wifi Map alkalmazás megmutatja, a közelünkben hol található wifi-hálózat és mi a jelszó.

Hasznos mobil applikációk utazáshoz

Mentsd le nap végén a készített fotókat!

Ugye milyen kellemetlen, amikor sok remekül sikerült kép valamilyen okból eltűnik a mobilunkról?

Hozz létre egy Drive-fiókot, ahova nap végén töltsd fel a képeket. Ezek aztán bármikor letölthetőek, megoszthatóak lesznek a jövőben.

Kell vízum?

Már az utazás eltervezésekor tisztában kell lenni, az országba milyen belépési feltételek vannak.

Sokan nem tudják, de sokszor nem elég, ha érvényes az útlevél. Több ország is meghatározza, a hazautazás után még meddig kell érvényesnek lennie. Mindenképp ellenőrizzük ezt!

A vízum a másik kötelezően utánanézendő dolog. Tudakoljuk meg, melyik ország belépéséhez kell előre igényelni online vízumot (vagy engedélyt) és melyiknél kell a határon/reptéren megvenni.

A Konzuli Szolgálat honlapján ezeket naprakészen lehet megnézni!

Az USA-ba belépéshez ESTA engedély szükséges!

Védőoltások

Vannak helyek, ahová ha nem is kötelező, de javasolt beoltatni magunkat.

Szerencsénkre tényleg kevés helyre korlátozódnak a ránk veszélyes betegségek. Ezek közül a Hepatitis A és a malária kockázata nagyobb egyes területeken.

Ha trópusi vagy afrikai országba megyünk, az Oltóközpont oldalát mindenképp keressük fel! Ott utazási tanácsok olvashatóak az oltásokkal kapcsolatban.

Bátran kérdezz a helyiektől!

Ki tudná jobban a helyszínek apró-cseprő látnivalóit, mint az ott élő emberek. Például egy jó étterem vagy talponálló megtalálásához a legjobb út, ha a helyieket kérdezzük!

Ezenkívül, ha nem találunk valamit, szintén forduljunk bizalommal a helyi lakosokhoz. A legtöbb esetben tuti segíteni fognak!

Menjünk el mindig, amikor WC-t találunk!

Kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha éppen illemhelyre kellene menni, mégse találunk. Éppen ezért, ha látunk egy WC-t, mindenképp használjuk ki az alkalmat, mégha nincs is nagy inger!

Legyen nálunk nedves törlő és egy kis törülköző!

Ugye milyen rossz érzés, ha piszkos lesz a kezünk vagy egy fagyi miatt ragacsos és nem tudunk kezet mosni? Erre tökéletes, ha tartunk magunknál nedves törlőt. Súlya és mérete sem okoz gondot.

Egy kisebb méretű törülköző szintén jó, ha van. Ha elkap egy eső, nem maradunk vizesek. De ha netán egy hostelben szállunk meg, lehetséges, hogy nem kapunk törülközőt. Ebben az esetben is jól jön.

Nagyon remélem sok hasznos infót kaptatok ebben az utazási tanácsok cikkben! Ha bármilyen észrevételed, tipped van, bátran írd meg!

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

Még több hasznos tanácsot itt olvashatsz!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató