Kuala Lumpur látnivalók, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Kuala Lumpur látnivalók, közlekedés, térképek

A délkelet-ázsiai Malajzia fővárosa igazi metropolisszá nőtte ki magát, ahol többféle kultúra keveredik egymással. Kuala Lumpur látnivalók sokaságát nyújtja a turistáknak!

Kuala Lumpur Malajzia fővárosa és egyben legnépesebb városa is. Az utóbbi évtizedekben nagy fejlődésen ment keresztül, Ázsia egyik központja lett turisztikai és gazdasági téren is.

Dettiék egy délkelet-ázsiai körút során voltak Kuala Lumpurban. Olvasd el az élménybeszámolójukat is!

Közlekedés

Reptér és város között

Kuala Lumpur reptere a várostól délre 50 km-re található. Két terminálja van (KLIA1 és KLIA2), mindkettő könnyen megközelíthető. Minden információ a reptér honlapján található!

Leggyorsabb módja a belváros és a reptér közti közlekedés a vonat:

  • A KLIA Ekspres-szel mindkét terminálból 30 perc alatt elérhető a KL Sentral csomópont.
  • A KLIA Transit vonat is ugyanezen az útvonalon jár, csak három közbenső állomáson megáll.

Vonatokról információk itt találhatók!

Busszal kb. 1 órás úttal érhető el a KL Sentral belvárosi állomás. Az 1-es terminálból az Express, a 2-esből az Aerobus nevű busz közlekedik.

A buszokról információkat itt találtok (jobb felső sarokban a Getting Around menü alatt)!

Tömegközlekedés

Kuala Lumpur fő közlekedési eszköze a vonat, a metró és a magasvasút (monorail). Utóbbi nevéből adódóan is a vonalak nagy része a betonlábakon álló pályán halad a földfelszín felett. Emellett sok buszjárat is használható.

Az utazás ára távolságtól függ. Magasvasút esetén ez állomások számától függ, buszoknál zónás felosztás van.

Van lehetőség egy útra érvényes jegyvásárlásra és mágneskártyával való utazásra is.

Ha csak egyszer-kétszer utazunk, az automatákból vásárolható zsetonnal, ún. token-nel vehetjük igénybe. Ki kell választani a célállomást és az automata kiadja a zsetont. A metrókapunál az érzékelőhöz kell érinteni, a metró elhagyásakor pedig be kell bedobni a kiengedő kapunál lévő nyílásba.

Kuala Lumpurban is van már érintős mágneskártya, a Touch ‘n Go Card. Ez egyelőre csak a buszokon használható! A kártyára fel lehet tölteni pénzt. A fel- és leszállásnál is az érzékelőhöz kell érinteni! A rendszer ez alapján levonja a megfelelő összeget.

Turistáknak ajánlatos a két napijegy (MyCity Pass) közül beruházni valamelyikre. 1 napos és 3 napos formában kapható. Naptári napra vonatkoznak, 0-24 óra között érvényesek.

A MyCity Pass csak a Rapid KL vasútjaira (LRT, MRT, Monorail), buszaira és a BRT buszokra érvényesek! Árak és információk itt találhatók!

Útvonaltervező itt található!

Az elővárosi forgalmat az ún. komuterek bonyolítják le. Ilyen vonattal érhető el a híres látnivaló, a Batu Caves is. A komuterek vonalai, menetrendjei itt találhatók!

Kuala Lumpur látnivalók

Petronas ikertornyok

Kuala Lumpur ikonikus épülete, amely két toronyból áll és egy függőfolyosó köti össze ezeket.

452 méter magas és 88 emeletes, amivel 2003-ig a világ legmagasabb épülete volt. A két tornyot 170 méter (41. és 42. emelet) magasságban egy kétszintes acélhíd (Skybridge) köti össze.

A 86. emeleten van az ikertorony kilátója, az Observation Deck. Érdemes online vásárolni jegyet, sokan szeretnének gyönyörködni a panorámában. A kilátóba csoportosan lehet felmenni, meghatározott számú résztvevő után viszi fel a csoportot a személyzet.

Minden információ itt található!

Kuala Lumpur látnivalók első helyezettje természetesen a Petronas ikertorony
Kuala Lumpur látnivalók első helyezettje természetesen a Petronas ikertorony

Táncoló szökőkút

A Petronas ikertornyok mögött található, a Suria KLCC pláza tövében.

A Symphony Lake nevű tavon zenére működő szökőkúti előadást lehet esténként látni. Gyönyörű fények egészítik ki a műsort. 150 műsor van beprogramozva, így valószínűleg ugyanazt nem láthatjuk.

A szökőkút és háttérben az ikertorony:

Aquaria KLCC

Az táncoló szökőkút mellett található ez az akvárium.

Nem kell hatalmas területűre gondolni, de rengeteg trópusi hal, teknős, cápa és különböző tengeri élőlények láthatók.

Minden információ itt található!

Menara Kuala Lumpur

A KL torony nemcsak telekommunikációs torony, hanem kilátóként is funkcionál. Ezenkívül több étterem is található benne.

Csodás kilátás nyílik fentről. Nagy előnye, hogy innen remek látványt nyújt a Petronas ikertorony.

Két kilátó van: egy zárt (Observation deck) és egy nyitott (Sky deck). Mindkettőhöz van lehetőség jegyet venni, a nyitott részes jeggyel a zárt kilátóba is mehetünk.

Bár lehet interneten előre jegyet venni, de tudni kell, hogy rossz idő esetén nem lehet felmenni a kilátóba.

Sajnos velem is megesett, hogy egy nagy zivatarfelhő közeledte miatt lezárták a kilátót. Másnap vissza lehetett volna menni ezzel a jeggyel, de sajnos már utaztam el. Szóval lehetőleg jó időben menjünk oda!

Érdekesség, hogy minden évben tartanak egy versenyt, ki ér fel hamarabb a lépcsőkön a csúcsra. Ki lehet próbálni, milyen erőnléttel rendelkezel! 😊

Minden információ itt található!

Batu Caves

A várostól északra található ez a mészkőbarlang és az előtte álló hatalmas aranyszobor. A hinduk számára egy zarándokhely.

Maga a szobor 42 méter magas és Lord Murugan-t ábrázolja. A hindu vallásban ő a háború istene.

A fenti barlangokhoz 272 lépcső vezet, de csak térdet fedő nadrágban mehetünk fel. Útközben és fent is rengeteg majom van. Vigyázzunk velük, mert szeretik az értékeket elcsenni. 😊

A komplexum bejáratától balra is találunk egy templomot a Ramayana barlangban. Szép festmények, dekorációk vannak, misztikus hely. Ide viszont van belépő (2019-ben 5 ringgit).

Év elején rendezik meg a Thaipusam fesztivált, amire rengeteg hindu vallású jön el. Ilyenkor a belvárosból kigyalogolnak a Batu Caves-hez, miközben rituálékat végeznek. A barlanghoz felgyalogolva pedig önmagukon ejtenek sebet, hogy bebizonyítsák hitüket a hindu isten felé.

Megközelítés: KL Sentral állomástól Komuter vonattal (KTM) Batu Caves végállomásig. A vonat menetrendje itt található!

Batu Caves Kuala Lumpur egyik fő látványossága

Thean Hou-templom

Bár Kuala Lumpurnak inkább indiai hangulata van, ez a templom Kínát idézi meg. Ez az egyik legnagyobb kínai templom Délkelet-Ázsiában.

A templomot a tenger istennőjének, Thean Hou tiszteletére emelték. Fellelhető a kínai építészet jellegzetessége, a narancssárga cserepes pagoda.

Népszerű esküvői helyszín, mivel a csodás panoráma van a városra nézve.

Madárpark

Több mint 3000 madár otthona, ahol rendkívül szelíd szárnyasokat találunk. Amikor ott jártam, rögtön a bejárat után egy szép papagáj szállt a vállamra. Nem nagyon zavartatta magát. 😊

Négy területre van osztva a park. Ebből három részen szabadon repülhetnek a madarak, amivel jelenleg ez a világ legnagyobb ilyen madárparkja.

Személyes tapasztalatom szerint mindenképp szerepeljen Kuala Lumpur látnivalók között, mert rendkívül szép és szelíd madarakkal találkozhatunk.

Minden információ itt található!

Lepkepark

A madárpark mellett található. Rengeteg lepke röpköd egy hálóval beborított területen.

Aki szereti a színes, szép lepkéket, annak mindenképp megéri ellátogatni ide!

Minden információ itt található!

Iszlám Művészetek Múzeuma

Délkelet-Ázsia legnagyobb ilyen típusú múzeuma. Több mint 7000 alkotás látható a 12 galériában.

Egyik legszebb része a mecsetek miniatűr másolatai. Ezenkívül különböző leletek, kerámiák, fegyverek, ékszerek láthatóak a régi időkből.

Minden információ itt található!

Merdeka tér (Dataran Merdeka)

Kuala Lumpur központi része a Függetlenség tere. Nagyszerű épületek veszik körbe és a kilátás is remek.

Egy nagy füves terület is van a téren, ahol gyakran látni piknikezőket és rendezvényeket is szoktak itt tartani.

Sultan Abdul Samad

A Merdeka tér kiemelkedő épülete, amely az egyik legismertebb történelmi épület Malajziában.

A 19. század végén építették Arthur Benison Hubback brit építész tevei alapján. Nevét Sultan Abdul Samad után kapta, aki Selangor állam szultánja volt az épület megépítése idején. Az épület eredetileg a brit gyarmati kormányzati hivataloknak adott otthont. Jelenleg a Maláj Legfelsőbb Bíróság és a Szövetségi Bíróság hivatala működik benne.

Az épület központi eleme a 41 méter magas óratorony, amely a Big Ben mintájára készült. Az épületet három nagy rézkupola koronázza, amelyek az iszlám építészetre jellemzőek.

A tér központi épülete
A tér központi épülete

Bukit Bintang

Kuala Lumpur bevásárlónegyede. Egymást érik az elegáns üzletek, bevásárlóközpontok, éttermek.

Sri Maha Mariamman templom

A legszebb hindu templom a városban. A bejárat fölött egy trapéz alakú rész van, ahol rengeteg szobor látható. Kívülről mindenképp érdemes megnézni.

Belső tere is megnézhető, ehhez a cipőt le kell adni a bejáratnál. Akár szertartást is láthatunk.

Titiwangsa-tó

Kuala Lumpur egyik legkedveltebb parkja, amely a város északi részén található.

A park nagy kiterjedésű, több hektáron terül el, amely egy nagy tavat foglal magában. Közismert szabadidős és rekreációs helyszín mind a helyiek, mind a turisták körében.

Amit ki kell emelni, hogy nagyszerű kilátás nyílik innen a belvárosra és a Petronas ikertornyokat.

Szép a kilátás a parkból
Szép a kilátás a parkból

Nemzeti mecset (Masjid Negara)

A mecset a malajziai iszlám közösség és a nemzeti egység szimbóluma, amely külső formáját tekintve is egyedülálló.

Az 1957-es függetlenedés után határozták el, hogy egy olyan mecsetet építenek, amely szimbolizálja a függetlenség kivívását. 1965-ben készült el, az iszlám építészet hagyományos elemeit ötvözi a modern vonalakkal.

Az épület fő kupolája egy 16-cikkelyű csillagot formáz, amely a malajziai iszlám uralkodók 13 államának és a malajziai szövetségi államok három területének egységét jelképezi. A mecset minaretje 74 méter magas, és a város egyik legismertebb jelképe.

Valójában egy többfunkciós komplexum: imaterem, konferenciaterem, temető, könyvtár, iroda, udvar, torony, királyi kamra és papi szoba is található benne.

A mecset nyitva áll a látogatók előtt, de csak bizonyos időszakokban lehet bemenni. A belépés ingyenes!

Modern kinézetű a mecset
Modern kinézetű a mecset

Piacok

Egy ázsiai kirándulásból nem maradhat ki a piacozás! Mondanom se kell, Kuala Lumpurban is számos remek piac található. Nem mellesleg az ételek talán itt a legfinomabbak!

Az egyik legnépszerűbb a Jalan Masjid indiai piac. Én ezt látogattam meg, ahol több utcán keresztül mindenféle dolog megvásárolható.

A Taman Connaught éjszakai piac minden szerdán van. Közel 2 km hosszú, több száz eladó kínálja a portékáit.

A kínai piacot a Petaling utcán (Jalan Petaling) találjuk. Aki volt már kínai piacon, az tudja, hogy csak azt nem kap, ami nincs is. 😊 És persze tele van a hely éttermekkel is.

Időjárás

Éghajlata trópusi, magas páratartalommal és meleggel az év minden napján.

Az esőzések intenzívebbek novembertől januárig, illetve április-május tájékán. Jellemzőek a helyi esők.

A hőmérséklet eléggé kiegyenlített, nincsenek hidegebb és melegebb hónapok. Az átlagos hőmérséklet 30 °C.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Videó

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató