2021/05/14
Abu Dhabi látnivalók, közlekedés, térképek

Abu Dhabi sokszor a második sorba kerül Dubaj mögött. Holott hasonlóan luxusvárosban érezhetjük magunkat itt és Abu Dhabi látnivalók terén is elkápráztatja a látogatókat. Ismerd meg a világ egyik leggazdagabb városát!

Abu Dhabi az Egyesült Arab Emírségek, valamint az azonos nevű társemirátus fővárosa, az ország legnagyobb, egyúttal Dubaj után második legnépesebb városa.

Az ország középső, északi részén terül el, a Perzsa-öböl partvidékén, a sivatagos et-Taff vidék északi előterében. Szigetre épült, a szárazfölddel földhíd és több mesterséges híd köti össze.

Sokan azt mondják, hogy Abu Dhabi jobban megtartotta eredeti hangulatát. Nem hiába nevezik az emirátusok kulturális fővárosának.

Abu Dhabi vagy Abu-Dzabi?

Mindkét írásmóddal gyakran találkozni a magyar nyelvben. Pedig ha nagyon ragaszkodnánk az eredeti átíráshoz, a neve Abu Zabi. Ez a z-vel átírt hang az arab nyelv legritkább mássalhangzója.

Éppen ezért alakult ki a kétféle írásmód. Mostanság inkább a dh betűkapcsolat a gyakori (angol nyelvben is), így maradok én is az Abu Dhabi írásmódnál.

Abu Dhabi közlekedése

Repülőtér

Abu Dhabi nemzetközi repülőtere a várostól keleti irányban fekszik. Három terminálja van (Terminal 1, 2, 3), amelyek között gyalog közlekedhetünk. A reptérről minden információ itt található!

A reptér és a belváros között (Al Zahiyah City Air Terminal végállomás) az A1 busz jár 24 órán át. Mindhárom terminálnál megáll és több megállója van a belváros főútján, a Sheikh Zayed bin Sultan Street-en.

Tömegközlekedés

A városban sok buszjárat bonyolítja le a helyi tömegközlekedést.

Használatához Hafilat Smart Card mágneskártya szükséges, amit automatákból, a buszállomások árusítóhelyein vásárolhatjuk meg. A kártyára fel kell tölteni pénzt, amit akár online is megtehetünk.

A kártyát a buszra felszálláskor és leszálláskor is az érzékelőhöz kell érinteni!

Turistáknak csak hetijegy van, ez a vásárlás napjától számított 7 napig korlátlan számú útra érvényes.

Buszok menetrendje és útvonaltervező itt található!

Távolsági buszok más városokba

Abu Dhabi és Dubaj között az E100 és E101 busz közlekedik sűrű menetrenddel. Mindkét járat a Central Bus Station állomásról indul.

A másik nagyvárosba, az ománi határ mentén fekvő Al Ain-ba az X90-es busz közlekedik.

Abu Dhabi látnivalók

Sheikh Zayed Nagymecset

A világ 8. legnagyobb mecsetje. Nevét Zájed bin Szultán Ál Nahján emír-elnökről kapta.

Kívül és belül is impozáns épület. A mecsetet 54 darab fehér márványú kupola díszíti. A négy sarokban lévő minaretek magassága 115 méter. Összesen 40 ezer hívő befogadására képes, a fő imacsarnok pedig 9 ezer fős.

Nem kell mondani, hogy a mecset Abu Dhabi látnivalók között kiemelkedik!
Nem kell mondani, hogy a mecset Abu Dhabi látnivalók között kiemelkedik!

Két világrekord is fűződik a mecsethez. Itt látható a világ legnagyobb szőnyege, amely 5.700 m2 területű és teljes súlya 47 tonna. Ezenkívül a világ legnagyobb csillárjával büszkélkedhet, amely 10 méter átmérőjű.

Minden információ itt található!

Belső tere is fantasztikus
Belső tere is fantasztikus

Emirates Palace

A palota egy szálloda- és konferenciakomplexum, amit turisták is látogathatnak. Az épület színe az Arab-sivatagban található homok különböző árnyalatait hivatott tükrözni.

A falak aranyozottak, szinte mindenhol arany és ezüst mozaikokkal van díszítve. 394 szoba található a szállodában, közte 114 lakosztály. A lakosztályok többsége arannyal és márvánnyal van berendezve.

Az ötcsillagos szállodába mi is bemehetünk
Az ötcsillagos szállodába mi is bemehetünk

Louvre Abu Dhabi

A párizsival megegyező nevű, 8600 nm nagyságú területével az Arab-félsziget legnagyobb művészeti múzeuma. Állandó gyűjtemény kb 600 műtárgyból, alkotásból áll.

A múzeumban a világ minden tájáról származó műalkotásokat mutatnak be, különös tekintettel a keleti és a nyugati művészet közötti szakadék áthidalására.

Az épületegyüttesben 55 fehér, az arab óvárosok ihlette épület áll. Kívülről egymásra terített pálmalevelekre hasonlító kupola fedi. Belül látványos építészeti megoldás a Nouvel kupola, amelyen át a Nap a mindig másképpen szűrödik be.

A 2017-ben átadott múzeumnak az első évre 13 francia múzeum kölcsönzött ki műveket. Közöttük van Leonardo da Vinci La Belle Ferronniere című festménye a Louvre-ból, Vincent Van Gogh önarcképe a Musée d’Orsay-ből és egy II. Ramszeszt ábrázoló szobor a Louvre-ból.

A Louvre Abu Dhabi a Közel-Keletről származó antik műkincseket és antik tárgyakat is bemutat. Például egy több mint 8000 éves, Jordániából származó monumentális kétfejű mellszobrot és egy Szaúd-Arábiából származó, 350 ezer éve készült prehisztorikus kőszerszámot.

Minden információ itt található!

Az Arab-félsziget legnagyobb múzeuma
Az Arab-félsziget legnagyobb múzeuma

Observation Deck at 300 kilátó

A Jumeirah Etihad Towers egyik felhőkarcolójában található Abu Dhabi kilátója, amely a 74. emeleten, 300 méter magasan van.

A 360 fokos panorámával rendelkező zárt emeletről fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Az egyik toronyban van a kilátó, amely Abu Dhabi látnivalók között legyen mindenképp
Az egyik toronyban van a kilátó, amely Abu Dhabi látnivalók között legyen mindenképp

Qasr Al Hosn

A város legrégebbi kőépülete, 1761-ben épült a kereskedelem irányításának céljából.

Jól illeszkedik a belváros modernitásában. Manapság már múzeumként üzemel, tárgyakkal és képekkel mutatja be az ország történelmét.

Minden információ itt található!

Corniche

A tengerpart mentén futó több km hosszú sétányon kellemes sétát lehet tenni.

A széles, homokos tengerpart mentén sok kávézó, étterem található.

A part mentén hosszas sétát lehet tenni
A part mentén hosszas sétát lehet tenni

Heritage Village

Az Al Marina szigetén álló „skanzen” a gazdagság előtti életmódot mutatja be.

A különböző épületek, kőkunyhók, beduin sátrak és pálmaleveles házak, valamint számos eszközök segítségével visszamehetünk egy kicsit az időben.

A belépés ingyenes!

Abu Dhabi múltja és jelene látható egyik és a másik parton
Abu Dhabi múltja és jelene látható egyik és a másik parton

Aldar HQ Building

Minden nagyvárosnak megvan a maga különleges modern épülete. Abu Dhabinak ez az Aldar Headquarters Building.

Az épület kör alakú, méltán nevezhetjük futurisztikus építménynek. Olyan, mintha egy pénzérmét vitték volna át az építészetbe.

Futurisztikus egy épület
Futurisztikus egy épület

Sólyomkórház  

A repülőtérhez közeli állatkórház a világ legnagyobb sólyomkórháza.

A turisták maguk is megnézhetik az intézményt, ahol különböző bemutatókon is részt vehetnek. Ezenkívül macskáknak és kutyáknak is nyújtanak menedéket.

Yas Island – a szórakozás szigete

A repülőtér melletti sziget igazi szórakoztatóközpont.

Leghíresebb látnivalója, programja a Ferrari World. A Ferrari témára épült vidámpark a világ legnagyobb fedett vidámparkja. Itt található a világ leggyorsabb (kb. 240 km/h) hullámvasútja, a Formula Rossa. További információk a honlapon találhatók!

A világ leggyorsabb hullámvasútja
A világ leggyorsabb hullámvasútja

A Warner Bros. World Abu Dhabi a Warner Bros rajzfilmes cég vidámparkja, amely szintén fedett és légkondicionált. Hat tematikus területe van, ahol megjelennek a híres rajzfilmfigurák, mint például a Flintstones, Batman vagy Tom és Jerry. További információk a honlapon találhatók!

A Yas Waterworld Abu Dhabi minden igényt kielégítő vízipark. Több, mint 40 csúszdával rendelkezik. Négy kategórába vannak osztva az attrakciók, életkortól és adrenalintól függően. Itt található a Közel-Kelet leghosszabb felfüggesztett hullámvasútja, amely több, mint 550 méter hosszú! További információk a honlapon találhatók!

A szigeten van a Yas Marina Circuit, ahol a Forma 1-es futamokat rendezik.

Vallás

Mivel arab országban vagyunk, ahol az iszlám a vallás, figyelnünk kell néhány dologra!

Bár (arab országhoz képest) modernebb felfogású városról van szó, a főbb dolgokat tartsuk be! Lehetőleg a férfiak ne mászkáljanak laza atlétában, a nők pedig kihívó viseletű öltözékben. Bár emiatt semmiféle szankció nincs, de rosszalló tekinteteket kiválthat.

Külön kiemelendő a Ramadan időszaka (számunkra minden évben más időpontban van). Ez az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amikor napfelkeltétől napnyugtáig az iszlám hívők nem esznek és nem isznak. Ilyenkor ne együnk, igyunk nyilvánosan!

Időjárás

Éghajlata szinte elviselhetetlenül forró: a januári délutánokon átlagosan 29 °C-ra, júliusban pedig 45 °C-ra emelkedik a hőmérő higanyszála.

Az öböl erősen párolgó meleg vízfelülete növeli a páratartalmat, s ezért csaknem állandóan fülledt hőség telepszik a városra. Az eső viszont a legnagyobb ritkaságszámba megy.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több ázsiai cikket szeretnél olvasni!

Cimkék: , , ,