Svédország legszebb helyei – 16 csodás látnivaló

by radopeter1983
Svédország legszebb helyei

Svédország természeti látnivalókban és hangulatos városokban is bővelkedik. Bemutatok 16 csodás svéd helyet!

A skandináv országok egyike, amely fejlett infrastruktúrával és magas jóléttel rendelkezik. Észak-Európa legnagyobb országát nyugatról Norvégia, északi részén Finnország határolja.

Svédország legszebb helyei

Stockholm

Svédország fővárosa 14 szigetre épült, amelyeket 53 híd köt össze. Emiatt a Vizek városának is nevezik.

A Gamla Stan, vagyis az Óváros a történelmi központ, ahol középkori utcák és tereket találunk, valamint a Stockholmi Királyi Palotát és a híres Stortorget teret.

A város egyik legjelentősebb múzeuma a Vasa Múzeum, mely a leglátogatottabb nem művészeti múzeum Skandináviában. Híresek a metróállomásokon elhelyezett dekorációiról, ami miatt gyakran a világ leghosszabb művészeti galériájának is nevezik.

Rengeteg híd köti össze az egyes részeket
Rengeteg híd köti össze az egyes részeket

Göteborg

Svédország második legnagyobb városa, a Nyugat-Svédországban található, a Kattegat tengerpartján fekszik.

A 17. században alapított kikötőváros fontos kulturális és gazdasági központ. Ismert zöld területeiről, modern művészetéről és egyedi, barátságos atmoszférájáról.

Egyik legnépszerűbb program a Liseberg szórakoztató park, Skandinávia egyik legnagyobb vidámparkja. A Göteborgi Művészeti Múzeum pedig impozáns gyűjteménnyel rendelkezik, beleértve a skandináv művészet kiemelkedő darabjait is.

Göteborg és környéke – Krisztina beszámolója

Svédország nyugati részének központja
Svédország nyugati részének központja

Kalmar

A város középkori múltra tekint vissza, és híres a jól megőrzött történelmi épületeiről és utcáiról, valamint fontos kulturális és oktatási központ.

Legjelentősebb látnivalója a jól megőrzött 12. századi reneszánsz vár és fontos szerepet játszott Svédország történelmében. Ma múzeumként működik, ahol megismerhetjük Kalmar és a régió történetét.

Látványos az Öland híd, a város egyik modern jelképe, amely összeköti Kalmárt Öland szigetével. A híd hossza több mint 6 kilométer, csodás építmény.

Fő látnivalója ez a pompás vár
Fő látnivalója ez a pompás vár

Kebnekaise

Svédország legmagasabb hegye a Skandináv-hegységben, Kiruna község területén.

Magának a fő hegynek két csúcsa van, a délebbi volt a magasabb, 2102 méterrel, ám a jégolvadás miatt az északi csúcs vált a magasabbá. Népszerű túra-célpont, magassága és a róla nyíló szép kilátás miatt.

A hegy aljában turistaház található, ahonnan a csúcstúrák indulnak. A déli csúcs a hegyi túrákhoz szokott emberek számára a kissé hosszabb nyugati úton különleges felszerelés nélkül is elérhető.

A legmagasabb hegy
A legmagasabb hegy

Gotland

Svédország és a Balti-tenger legnagyobb szigete, partvonala kb. 800 km hosszú.

A sziget egyik legkülönlegesebb természeti jelensége a raukar, amelyek hatalmas mészkőoszlopok, különösen a Langhammars és Digerhuvud területeken. Ezek a formációk évezredeken át alakultak ki az erózió hatására. Másik természeti látnivalója a Lummelundagrottan, egy hatalmas cseppkőbarlangrendszer.

Központja a UNESCO világörökség részét képező Visby. Nagyon hangulatos kis város, benne jól megőrzött városfallal, csodálatos templomromokkal és kanyargós utcákkal.

Visby igazi középkori város hangulatát idézi
Visby igazi középkori város hangulatát idézi

Halmstad

A déli részen, Kattegat tengerpartján fekvő város a strandja miatt ismert.

A történelmi központjában található a 17. századi vár, ma kulturális rendezvények helyszíne. A Norre Port az egyetlen fennmaradt városkapu, ami szintén a középkort idézi meg.

A Tylösand strand Svédország egyik legnépszerűbb strandja, amely híres finom homokjáról, kristálytiszta vizéről és kiváló szörfözési lehetőségeiről. A nyári szezonban különösen népszerű.

Itt van az ország egyik legnépszerűbb tengerpartja
Itt van az ország egyik legnépszerűbb tengerpartja

Ystad

A Balti-tenger partján lévő város középkori eredetű, az évszázadok során megőrizte történelmi hangulatát, amelyet a jól megőrzött középkori épületek, szűk kis utcák és hangulatos terek tesznek igazán különlegessé.

A gótikus stílusú Szent Mária templom a 13. században épült, és csodás belső térrel rendelkezik, amelyet érdemes meglátogatni. Az Ystadi Kolostor a város egyik legjelentősebb történelmi épülete, egy jól megőrzött középkori kolostor. Ma múzeumként működik.

Népszerű a krimi rajongók körében, köszönhetően a Wallander nyomozós regényeknek és filmeknek. A városban egy séta keretében felfedezhetjük a helyszíneket.

Az utcákon is jól látható a régmúlt
Az utcákon is jól látható a régmúlt

Marstrand

A Göteborg közelében lévő szigetváros a vitorlázás svéd központja.

Marstrand a Carlstens Fästning, egy impozáns 17. századi erőd köré épült. A falairól nagyon szép kilátás nyílik a városra és a tengerre.

Minden évben megrendezésre kerül a Match Cup Sweden, egy nemzetközi vitorlás verseny. A sziget életében központi szerepet játszanak a tengeri tevékenységek: vitorlázás, kajakozás és horgászat.

Egy erőd köré épült
Egy erőd köré épült

Tännforsen-vízesés

Svédország legnagyobb vízesése az Indalsälven folyón található.

Magassága több mint 38 méter, szélessége helyenként eléri a 60 métert. Télen többször is befagy, ilyenkor még csodásabb látványt nyújt. A tavaszi olvadáskor pedig a nagy vízhozama miatt érdemes ellátogatni.

Könnyed sétával megközelíthető, a vízesés mellett egy látogatóközpontot is kialakítottak.

A legnagyobb vízesés
A legnagyobb vízesés

Uppsala

Svédország egyik legősibb és legfontosabb városa Stockholm közelében, a Mälaren-tó északi részén.

A város különleges helyet foglal el az ország történelmében és kulturális életében, hiszen itt található az ország egyik legrégebbi egyeteme, az Uppsala Universitet, amely 1477-ben alapították. Híres tudósok és írók tanultak itt, például Carl Linnaeus és Anders Celsius.

Itt található Skandinávia legnagyobb temploma, a 118,7 méter magas Uppsalai székesegyház. A templom egyik fő nevezetessége I. Gusztáv svéd király síremléke az apszisban.

Skandinávia legnagyobb temploma
Skandinávia legnagyobb temploma

Grundsund

A kis halászfalu a svéd nyugati partvidéken, Skaftö szigetén található, a Gullmarsfjorden és a Skagerrak találkozásánál.

A hagyományos faépítésű házak szorosan egymás mellé épültek, tükrözve a korabeli halászati közösség életmódját. A hajókirándulásokon fel lehet fedezni a környező szigetvilágot és a fjordokat.

Hangulatos lehet itt élni
Hangulatos lehet itt élni

Helsingborg

A Dániához legközelebb fekvő svéd város: a tőle 5 km-re keletre lévő dán Helsingør város tisztán látható az Öresund másik oldalán.

A történelmi Helsingborg régi házaival látványosságokban bővelkedő tengerparti város. A központban együtt találhatók meg a régi kőházak és a modern kereskedelmi célú ingatlanok, a széles sugárutak és a kis közök.

Szimbóluma a Kärnan. A középkori torony az egykor itt álló erődítmény maradványa. Szép kilátás nyílik innen a városra, az Öresundi-szorosra és Dánia partjaira.

A torony Helsingborg szimbóluma
A torony Helsingborg szimbóluma

Skuleberget

A Svédország északkeleti részén terület az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, különleges geológiai jelentőségének köszönhetően: a jégkorszak végén itt volt a világ egyik leggyorsabb földemelkedése.

A hegy számos kilátóponttal rendelkezik, ahonnan megcsodálhatjuk a lélegzetelállító panorámát. A legmagasabb pontja több mint 290 méter magas. Skuleberget és a környező Höga Kusten területe igazi paradicsom a természetjárók és a földtudományok iránt érdeklődők számára.

A hegy közelében található a Skuleskogen Nemzeti Park, amely híres ősi erdőiről, tiszta tavairól és egyedülálló természeti formáiról. A parkban több jelölt túraútvonal található, amelyek különböző hosszúságúak és nehézségi fokúak.

Több túraútvonalt is bejárhatunk
Több túraútvonalt is bejárhatunk

Malmö

Az ország 3. legnagyobb városa Koppenhágával „szemben” található. A két várost (és országot) az Øresund híd köti össze.

A központ meghatározó épülete a Malmöhus vár. A 15. században épült erődítmény ma múzeumként működik, bemutatva Malmö és Skåne régió történelmét, művészetét és természettudományos gyűjteményeit.

Malmö ikonikus épülete a Turning Torso. Az 54 szintes torony magassága 190 méter, ezzel Svédország és Skandinávia legmagasabb épületének számít. Az épület kilenc darab, egyenként ötszintes téglatesten alapul. A téglatestek felfelé haladva az alattuk levőhöz képest tíz fokot elfordulnak.

Malmö jelképe az épület
Malmö jelképe az épület

Söderåsen Nemzeti Park

A park 2001-ben nyílt meg, és körülbelül 1620 hektár területet foglal magába, amely domborzati formái, ősi erdői, völgyei és gazdag biodiverzitása miatt népszerű túrázóhely.

Egyik leglátványosabb része egy mély szurdokvölgy, amely csodás kilátást nyújt a környező tájra. Itt található a park látogatóközpontja is, amely kiindulópontja számos túraútvonalnak. Másik ismert természeti képződmény a Klöva Hallar, egy hosszú, sziklás hasadék.

Gripsholm-kastély

Egy korábbi királyi rezidenciaként szolgáló késő reneszánsz kastély Stockholmtól 60 km-re.

Építtetője a Vasa-ház első uralkodója, I. Gusztáv svéd király volt a 16. században. Végső formáját a 18. századra nyerte el, eddig szolgált a királyi család egyik székhelyeként.

Ma múzeum, ám még mindig a mindenkori svéd uralkodó rendelkezésére áll, mint a koronapaloták egyike. Itt található a Svéd Nemzeti Portré Galéria, ami a világ legnagyobb portrégalériája

Királyi rezidencia volt
Királyi rezidencia volt

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató