Mexikó legszebb helyei – 20 csodás látnivaló

by radopeter1983
Mexikó legszebb helyei

Ki ne szeretne Mexikóba utazni! Ám nemcsak a Maya Riviérát, hanem az ország többi részét is érdemes felkeresni. Itt van Mexikó 20 legszebb látnivalója!

Történelmét nagy mértékben meghatározták az itt élő népek. Közel 3000 éven át Mexikó területén fejlett kultúrák alakultak ki, így az olmékok, a toltékok, a maja népek és az aztékok civilizációi. A mai főváros, Mexikóváros is az aztékok központjának helyén épült meg.

Mexikó legszebb helyei

Playa del Carmen

A Maya Riviéra talán leghangulatosabb városa, amely az utóbbi időkben egyre népszerűbb Cancún mellett.

A várostól délre és északra egyaránt gyönyörű, fehér homokos tengerpartok találhatók. A déli részen alakították ki az üdülőkörzetet, Playacar-on sok szálloda várja a turistákat.

Ráadásul a várossal „szemben” van Cozumel szigete. Nagyon kellemes kis sziget, ahová mindenképp át kell hajózni!

Este pedig a sétálóutca, a Quinta Avenida kötelező program. Ilyenkor az éttermekben, bárokban különböző műsorokat láthatunk és élvezhetjük a mexikói zenét, táncot.

Maya Riviéra látnivalók – Cancún és környéke

A karibi partok egyik legnépszerűbb úti célja
A karibi partok egyik legnépszerűbb úti célja

Oaxaca de Juárez

A város és környéke sok történelmi örökséggel rendelkezik, mexikó délnyugati részének egyik jelentős úti célja.

A város közelében lévő Monte Albán mint Mezoamerika legősibb városa, hosszú időn keresztül a zapoték elit társadalmi és politikai központjául szolgált. Egy kb. tengerszint felett 1940 méter magas mesterséges dombon épült, így csodás kilátás nyílik a romoktól.

Érdekes rendezvény a retkek éjszakája. Minden év december 23-án retkekből, virágokból és kukoricacsuhéból készült műalkotásokat mutatnak be.

A város híres gasztronómiájáról is. Ezek közül kiemelkednek a helyi sajtok, a mole (különleges mexikói szósz) és a tlayudas (nagy, ropogós tortillák). Legextrémebb azonban a chapulines, ami sült sáska. Ezt ne hagyd ki! 🙂

A környéken készül a mezcal. Az égetett szesz a Mexikóban őshonos közönséges agávé erjesztésével és lepárlásával készítenek. Általában magában isszák, erős, füstös íze van.

Monte Albán
Monte Albán

Chichen Itza

A maja civilizáció leghíresebb építészeti rom-együttese 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége, 2007-től a világ hét új csodáinak egyike.

Az 500 körül épült maja várost a 10. században a toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették. A toltékok honosították meg Kukulkán – a tollas kígyóisten – tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, amelynek jeleit a város ma is magán viseli.

Legimpozánsabb épülete a spanyol hódítók által El Castillonak, azaz Kastélynak elnevezett és Kukulkán tiszteletére emelt piramistemplom. A négyzet alakú, 55 méter magas kőtemplom Minden oldalán 91-91 lépcsőfok vezet fel a tetőn álló szentélyhez.

Aki A Yucatán-félszigeten nyaral, annak kötelező eljönni ide!

Mexikó leghíresebb piramisa
Mexikó leghíresebb piramisa

Mexikóváros

Nem hagyhatjuk ki a fővárost sem. Elővárosaival együtt a világ egyik legnagyobb városa.

Ehhez méltóan történelmi központja az egyik legnagyobb városi tér a világon. Itt található az óriási Mexikói Nemzeti Palota és a Metropolitana katedrális.

Az azték birodalom egyik legjelentősebb épülete volt a Templo Mayor. Ma múzeumként funkcionál, így láthatjuk az aztékok vallási életet és rituláéit.

Érdemes kiemelni a Chapultepec parkot. A hatalmas városi parkban múzeumok, tavak és a híres Chapultepec kastély található, amely ma a Nemzeti Történeti Múzeum otthona.

A világ egyik legnagyobb fővárosa
A világ egyik legnagyobb fővárosa

Guadalajara

Mexikó 2. legnagyobb városát a Nyugat Gyöngye néven is nevezik. A mariachi zene szülőhelye, és híres a tequila, valamint a charreada (mexikói rodeo) hagyományairól is.

Az ország egyik legősibb városa, így bővelkedik a régi épületekben. Legfontosabb műemléke a főúton, az Avenida Alcaldén található székesegyház. A Rotonda de los Hombres Ilustres a város hírneves embereinek, politikusainak, íróinak, művészeinek mauzóleuma.

A Hospicio Cabañas az UNESCO világörökség része. Egykor árvaház volt, ma művészeti és kulturális központként működik. Érdemes megcsodálni José Clemente Orozco freskóit.

Az ország 2. legnagyobb városa
Az ország 2. legnagyobb városa

Sumidero-kanyon

A dél-mexikói Chiapas állam egyik természeti különlegessége a hosszú, több száz, néhol akár 1200 méter mély, meredek falú folyóvölgy.

A Grijalva folyó 20 km hosszan alakította ki a kanyont. A völgy meredek falán számos barlang található, köztük például a Színek barlangja és a Csend barlangja, valamint egy híres vízesés, amelyet alakja miatt a Karácsonyfa nevet kapta.

A turisták körében a legnépszerűbb, hogy csónakkal végigmennek a kanyonon egészen az északi részen található Chicoasén-víztározóig. A partoldalak tetején több helyen kilátókat alakítottak ki.

Talán a legszebb mexikói természeti látnivaló
Talán a legszebb mexikói természeti látnivaló

Tulum

A Maya Riviéra déli részén szokatlan módon egy tengerparton épült maja város.

Legjelentősebb épületei az ún. kastély, az alászálló istenség temploma, a szél temploma és a freskók temploma. A belső várost a tenger felé nyitott városfal veszi körül, északnyugati és délnyugati végében őrtoronnyal.

Az épületek egy sziklás részre épültek, ami alatt csodás fehér homokos part van. Nagy élmény lehet innen felnézni a romvárosra.

Csodás látvány lehet élőben
Csodás látvány lehet élőben

Mérida

A Yucatán-félsziget kulturális és gazdasági központja, ahol a maya kultúra és a spanyol hagyományok különleges keveredése figyelhető meg.

Itt található Mexikó egyik legrégebbi katedrálisa, amely a 16. században épült és remek példája a spanyol koloniális építészetnek. A Paseo de Montejo sugárút a Champs-Elysées-re emlékeztet, számos impozáns épülettel, elegáns szállodákkal, üzlettel.

Fehér Városnak is hívják a jellegzetesen fehérre meszelt épületek és az utcák tisztasága miatt.

Bacalari-tó

Egy igen hosszú, de keskeny tó a Yucatán-félsziget déli részén.

A „hét szín tavának” is nevezik, mert a különböző mélységű és különböző vízfenéki kőzetekkel (többnyire fehér homokkal) borított részek egyesek szerint a kék szín hét különböző árnyalatát adják a tónak.

A turisták egyik kedvenc helyszíne a parton található elhagyott kalózhajó.

A kék több árnyalatát láthatjuk
A kék több árnyalatát láthatjuk

Holbox

Egy keskeny sziget a Yucatán-félsziget északi csücskénél, a Mexikói-öbölben.

Híres a nyugodt atmoszférájáról, gyönyörű homokos tengerpartjairól, kristálytiszta vizéről és a motorizált járművek hiányáról. Éppen ezért, aki egy csendesebb pihenésre vágyik, annak tökéletes választás.

Egyik fő turisztikai vonzereje a cetcápák megfigyelése, amely júniustól szeptemberig tartó időszakban lehetséges. Ezek a hatalmas, ártalmatlan állatok a sziget közelében gyűlnek össze táplálkozni.

A szigeten nem lehet motorizált járművel közlekedni, így tényleg csendes hely
A szigeten nem lehet motorizált járművel közlekedni, így tényleg csendes hely

Morelia

A Mexikóvárostól nyugatra fekvő város mai nevét híres szülöttéről, José María Morelosról, a mexikói függetlenségi háború egyik vezéralakjáról kapta 1828-ban.

Történelmi belvárosának műemlékeit az UNESCO 1991-ben a Világörökség részévé nyilvánította. ezek közé tartozik a Krisztus színeváltozása székesegyház, a Szent Ferenc-kolostor vagy a Végrehajtó hatalom palotája.

A város utcáit, tereit sok szobor díszíti. Emellett a Fuente de las Tarascas nevű szökőkút a város egyik jelképévé vált.

Történelmi emlékekben gazdag város
Történelmi emlékekben gazdag város

Palenque

A város és a környező nemzeti park 1987 óta az UNESCO kulturális világörökségének része.

A maja romváros a 7. században vált vallási központtá és Kin Pakal király uralkodása idején élte virágkorát. Kiemelt szerepét az adja, hogy az eddig restaurált szertartási központ romjai között találtak rá a maja művészet eddig feltárt legjelentősebb alkotásaira, és a maja írásbeliség leghosszabb szövegemlékére.

Legszebb része a 10 méter magas, 100 méter hosszú és 75 méter széles teraszra épült Palota. A labirintusszerű épületkomplexum legfeltűnőbb része a szögletes alapzatú négyszintes, 15 méter magas torony.

Központi része a Palota
Központi része a Palota

San Miguel de Allende

Műemlékekben gazdag óvárosát a közeli atotonilcói Názáreti Jézus-szentéllyel együtt az UNESCO 2008-ban a Világörökség részévé nyilvánította. Emellett megtalálható a kiemelkedő turisztikai értékű településeket magába foglaló Pueblo Mágicók listáján is.

A településen számos régi, főként 18. századi műemlék található. A Szent Mihály arkangyal-templom attól lett híres, hogy Miguel Hidalgo függetlenségi hős is tevékenykedett benne papként.

Szintén egy sok műemléket rejtő város
Szintén egy sok műemléket rejtő város

Tepoztlán

Különleges természeti környezete és a gazdag spirituális hagyományai miatt népszerű turisztikai látnivaló.

A város határában emelkedő hegy csúcsán található egy kisebb ősi piramis, amely Tepoztécatl, a termékenység és az alkohol istenének szentélyeként szolgált. Az ide vezető út meredek, de aki nekivág, az hatalmas élménnyel gazdagodik!

A hegytetőn egy kis piramis található
A hegytetőn egy kis piramis található

Teotihuacan

Mexikóváros északkeleti részén egy romváros, amely piramisain kívül híres még számtalan, jó állapotban fennmaradt színes falfestményeiről.

A város központja a több mint egy kilométer hosszú főút, a Holtak útja. Az aztékoktól azt hitték, hogy az utat szegélyező kisebb, lapos emelvények sírokat takarnak, azonban a régészek szerint ezek az építmények pusztán szertartási célokat szolgáltak.

Ikonikus építményei a Nap-piramis, a Hold-piramis és a főutcát lezáró Fellegvár. Aki a fővárosban jár, az mindenképp látogasson el ide!

A fővároshoz közeli romváros népszerű látnivaló
A fővároshoz közeli romváros népszerű látnivaló

Las Coloradas

A Yucatán-félsziget északi részén található ez a kis halászfalu, amely különleges rózsaszínű sótavai miatt lett ismert.

Ezek a tavak valójában sólepárló medencék és a rózsaszín színüket azoknak a mikroorganizmusoknak köszönhetik, amelyek a sóban gazdag vizekben élnek, különösen egy algának.

Az utóbbi időben kiépült ez a rész, így a medencék közti utakon körbegyalogolunk és megcsodálhatjuk a különös színű vizet.

A víz természetes úton ilyen rózsaszín
A víz természetes úton ilyen rózsaszín

Puerto Vallarta

A Csendes-óceán partján fekvő város egyike Mexikó legkedveltebb üdülőhelyeinek.

Híres gyönyörű tengerpartjairól, élénk művészeti és kulturális életéről, valamint gasztronómiájáról.

Történelmi központja, az Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe templommal, kávézókkal, galériákkal és kacskaringós macskaköves utcákkal megőrizték a város koloniális hangulatát.

A belváros fölött emelkedő hegy kilátópontjáról, a Mirador el Cerro de la Cruz-ról pedig csodás panoráma nyílik a településre és az óceánra.

Egy öbölben van ez a híres üdülőváros
Egy öbölben van ez a híres üdülőváros

Guanajuato

Történelmi belvárosát és a szomszédos bányaterületet az UNESCO 1988-ban a Világörökség részévé nyilvánította.

A település különlegessége a belváros alatt húzódó kiterjedt alagútrendszer, melyet megnyitottak a jármű- és gyalogos forgalom számára. Ezek eredetileg az árvizek elvezetésére szolgált, mára azonban a városi közlekedés fontos részévé vált.

Itt található Mexikó egyik legjelentősebb történelmi múzeuma, a Guanajuatói Regionális Múzeum. leghíresebb azonban a Múmiamúzeum, ahol 111 múmiát állítanak ki, melyeket 1865 és 1989 között exhumáltak.

Mexikó egyik legfontosabb múzeuma itt van
Mexikó egyik legfontosabb múzeuma itt van

Monterrey

Az ország egyik legnagyobb gazdasági központja a Sierra Madre Oriental hegylánc lábánál fekszik.

Itt találjuk Latin-Amerika egyik legnagyobb városi terét, a Macroplaza-t. Számos fontos látnivalót foglal magában, mint a Faro de Comercio (Kereskedelmi Világítótorony), a Palacio de Gobierno (Kormányzati Palota), és a székesegyház.

Ki kell emelni a múzeumok közül kettőt. A Museo de Monterrey nem egyszerű múzeum, hanem valóságos kulturális központ, rendezvényekkel. Művészeti kiállítása mellett érdekes a mexikói baseball hírességeit bemutató részlege is. Másik a Museo de Arte Contemporaneo (MARCO) egy kortárs művészeti múzeum, egész Latin-Amerika legjelentősebb ilyen jellegű intézménye.

A város jelképe a hatalmas fő tér
A város jelképe a hatalmas fő tér

Isla Partida és Isla Espíritu Santo

A Kaliforniai-öbölben találhatóak, La Paz várostól északra. Mindkét sziget lakatlan és UNESCO-védelmet élvez bioszférája megőrzése érdekében.

A két szigetet homokpad köti össze, így nem véletlenül a turisták egyik kedvenc kirándulóhelye. A múltban az Isla Partidán található Ensenada Grande partot megválasztották „a leggyönyörűbb tengerpart Mexikóban”.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató