Mallorca látnivalók, tengerpartok, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Mallorca látnivalók, tengerpartok, közlekedés, térképek

A Baleár-szigetek legnagyobb tagja méltán népszerű a nyaralók körében Ibiza és Menorca mellett. Fantasztikus tengerpartok, eldugott, hangulatos települések és gyönyörű természet tartozik Mallorca látnivalók közé!

Közlekedés

Bár van buszközlekedés, de ha szeretnénk jól felfedezni a szigetet, érdemes autót bérelni. Online lehet a reptéren is, de a Palma városban több helyi kereskedőtől is lehet bérelni.

Reptér és a főváros között

A reptér és a főváros között az 1-es busz közlekedik több helyen megállva. Megáll az autóbusz-pályaudvaron is, a Placa d’Espanyán. Több információt itt találtok mindkét irányba!

Buszok

A fővároson belüli buszvonalak és útvonaltervező itt érhetők el! Rákattintva a járatra láthatjuk a részletes menetrendet.

Menetjegyet a buszon vehetünk. Van 10 db-os gyűjtőjegy is, amit különböző boltokban (pl. dohányboltban) vehetünk. 5 éves kor alatt a tömegközlekedés ingyenes! A menetjegyek árai itt vannak.

A fővároson kívüli helyekre való közlekedés esetén a részletes útvonalakat, menetrendet itt találjátok! Az adott zónára kattintva megjelennek az útvonalak. Azon belül a viszonylat menetjegy ára a „Fares and hops”, pontos menetrendje a „Current times” link alatt található.

A buszokon lehet fizetni bankkártyával is.

Útvonaltervező itt érhető el!

Hajó

Hajóval eljuthatunk Ibizára és néhány más helyre is. Jegyfoglalás és menetrend itt található!

Mallorca látnivalók

Palma de Mallorca

A Baleár-szigetek székhelye és egyben legnagyobb városa. Érdemes gyalog, esetleg kerékpárral mozogni a belvárosban, hiszen a látnivalók gyorsan elérhetőek.

Legismertebb látnivalója a homokkőből épült Sa Seu katedrális (szokták még Catedral de Palma vagy Seu de Mallorca néven is említeni), amely a vallási funkciója mellett világi funkciót is betöltött. A kalóztámadások ágyúzásaitól védte széles felületével a várost. Impozáns épület, érdemes egy séta keretében kívülről megcsodálni.

A Bellver kastély a másik olyan épület, ahova el kell menni. Eredetileg lenyűgöző királyi erőd, majd nyári rezidencia, később királyi börtön volt. Ma az épületben múzeum működik, de a kastélyból való kilátás az, ami bőven megéri a belépőt. Belépőárak, nyitvatartás és minden információ itt található!

A Palma Aquarium családosoknak kiváló program. Rengeteg látnivalót kínál mind a víz alatti, mind víz feletti élővilágból, papagájtól a kígyókon át, egészen a kék cápáig. A bátrabbak merülhetnek a cápaakváriumban is! Jegyárak és minden információ a hivatalos honlapon érhetők el.

A katedrális Palma de Mallorca egyik fő látnivalója
A katedrális Palma de Mallorca egyik fő látnivalója

Magaluf

A fővároshoz közel fekszik, a sziget „buliközpontja”. A népszerű szórakozóhelyekről információt itt találtok! Két strandja van a városnak. A fővárosból a 106-os busszal lehet eljutni.

A Katmandu Park egy vidámpark, sok szórakozási lehetőséggel. Árak és minden információ a hivatalos honlapon található.

Található egy aquapark is, a Western Water Park. Árak, jegyvásárlás (online olcsóbb) és minden információ a hivatalos honlapon található. A fővárosból a 104-es és 105-ös busszal lehet ide eljutni.

A Kalóz-show egy színházi szórakoztató előadás, amely Morgan kapitány kalandjait mutatja be. A színpadon egy valódi nagyságú kalózhajón zajlik a műsor. Remek kikapcsolódási program. Minden információt a hivatalos honlapon találtok!

Marineland

A fővárostól pár km-re található ez a delfinárium. Nemcsak delfinshow-n, hanem papagájshow-n is résztvehetünk. Ezenkívül többféle tengeri állatot és kígyókat is láthatunk.

Árak, jegyvásárlás (online olcsóbb) és minden információ a hivatalos honlapon található!

Palma – Sóller vasútvonal (Ferrocarril de Sóller)

A sziget fővárosát, Palmát és a Serra de Tramuntana hegység lábánál fekvő Sóllert köti össze. Ez mindenképp legyen fent a Mallorca látnivalók listáján!

Először Palma házai között halad a vonat, majd Bunyoláig síkvidéken halad. Ezután felfelé kapaszkodva egyszercsak egy 2856 méteres alagútban halad végig, a túloldalon a föld alól kibújva pedig már Sóller panorámája látható.

Az út során 12 alagúton és 5 pilléres viadukton keresztül megy át.

A fővárosból a Placa de Espana állomásról indul. Lehet szakaszjegyet is venni Bunyoláig, de érdemes Sóllerbe elvonatozni.

A végállomástól villamossal lehet Port de Sóllerbe jutni. Lehet kombinált jegyet is venni (vonat+villamos), árak az előbbi linken találhatók.

Jegyárak, menetrend

Sóller, Port de Sóller

A fenti vasútvonal Sóllerben ér véget, ami nem egy nagy város, 1-2 óra alatt körbejárható. A városközpontban érdemes megnézni az Iglesia d Sant Bartomeu katedrálist és a Can Prunera múzeumot.

Innen a már említett villamossal (Tranvíia de Sóller) juthatunk el a kikötőhöz, Port de Sóllerbe.

Tengerparti sétányán halad a villamos, viszont az öböl nagyon kicsi. Talán a hangulata miatt érdemes ide eljönni.

Mindenképp próbáljátok ki ezt a villamost
Mindenképp próbáljátok ki ezt a villamost

Jardines de Alfabia

A Palma-Sóller vasút mentén, Bunyolától északra található ez a kertekből és gyümölcsösökből álló komplexum. Valaha az Alfabia királyi család magánkertje volt.

A bejárat után egy pálmafás sétányon jutunk egy narancsfaligetbe. A kert belsejében bambuszok, pergolák és egy tó is található.

Belépőárak, nyitvatartás

Ecovinyassa

Sóller keleti határában található ez a csodás citrom- és narancsültetvény.

Elsősorban gyógynövények, lekvárok készülnek belőlük. A farmon biogazdálkodást folytatnak.

Hétfőn, szerdán és pénteken 10-14 óra között van nyitva. A honlapon kötelező az előfoglalás! A belépőben gyümölcslé és snack is van.

Időpontfoglalás, információk

Playa de Palma

Népszerű hely strandolásra és szórakozásra, közel van a reptérhez és a fővároshoz. Kedvelt hely a fiatalok körében.

A reptérről a 21-es busz közlekedik ide.

El Arenal (S’Arenal)

A Playa de Palma után található bulizós hely hosszú stranddal rendelkezik. Magaluf mellett ez a másik „buliközpont” Mallorcán.

Itt leginkább németekkel találkozhat az idelátogató. Legnépszerűbb bulihely a Megapark.

A reptérről a 21-es busszal juthatunk El Arenalba.

Itt található Európa egyik legnagyobb aquaparkja, az Aqualand. Árak, jegyvásárlás (online olcsóbb) és minden információ a hivatalos honlapon van. A fővárosból a 23-as busszal juthatunk ide.

Sárkánybarlang (Cuevas del Drach)

A Porto Cristo város határában fekvő cseppkőbarlangban van a világ egyik legnagyobb földalatti tava (Martel-tó), amely 180 méter hosszú és 40 méter széles.

A belépő csónakázást is magában foglal, miközben élő zenét játszanak zenészek csónakból.

Minden információ itt található!

Alcudia

A keleti partrész központjának is nevezhetjük, népszerű nyaralóhely.

Hosszú stranddal rendelkezik, ideális a nem éppen bulizós személyeknek is. Két fő városrésze van: óváros és az üdülőövezet, Port d’Alcudia.

Itt található egy aquapark is, a Hidropark. Árak és minden információ a hivatalos honlapon van.

Gyerekeknek van egy izgalmas labirintus-park is, az El Laberinto. Információk itt találhatók!

A fővárosból a 351-es busszal juthatunk el Alcudiába.

Nyáron megtelik a part
Nyáron megtelik a part

Portocolom

A keleti parton fekvő település egy volt horgászfalu volt. Érdekessége, hogy a parti házak különféle színekben pompáznak.

A sziget egyik legnagyobb öble itt van, a sétányon remek sétát lehet tenni a hajókat nézegetve.

Fő strandja, a Cala Marcal. Bár nem nagy, mégis népszerű, mivel puha homokos parttal és sekély vízzel rendelkezik, így családosok számára tökéletes nyaralóhely.

Portocolom házai különböző színben pompáznak
Portocolom házai különböző színben pompáznak

Cala D’Or

A sziget délkeleti részén található ez a csendes üdülőváros.

Több öböl is körbeveszi a várost, ahol strandok vannak kialakítva. Ezek közül a legnépszerűbb a Cala Gran és a Cala Esmeralda Beach.

A város érdekessége, hogy a házak kizárólag ibizai stílusban épülhetnek: fehér színűek és nem lehetnek túl modernek.

A közelben lévő Mondrago Nemzeti Parkban is több strandot találunk, ami közül a legismertebb a Cala Mondrago.

Fornalutz

A sziget legszebb falva. Ha Sóllerbe megyünk, mindenképp látogassunk el ide, csak pár km távolságra van.

Remek kilátás nyílik az öbölre, megéri sétálgatni a lépcsős, szűk utcákon, kávézgatni egy hangulatos bárban.

Deià

A falu szintén a hangulata miatt lett ismert.

Számos művész fordult meg itt. Egyik legismertebb Robert Gaves angol költő volt, akinek házában ma múzeum működik.

A környéken több olyan pont is van, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tengerre.

Nagyon szép kis település
Nagyon szép kis település

Valldemossa

A fővárostól 17 km-re északra fekvő kisváros rendkívül hangulatos. Sokan mondják, hogy egy Mallorca utazás nem teljes, ha nem látta az ember ezt a várost!

Látnivalói közé tartozik a Kolostor (Real Cartuja), Sancho király palotája és a Frédéric Chopin-George Sand Múzeum.

Ha itt vagyunk, merüljünk el a romantikus hangulatú utcákban, sikátorokban sétálva.

Deiához hasonlóan nagyon hangulatos
Deiához hasonlóan nagyon hangulatos

Banyalbufar

Tovább Valldemossából érkezünk a tengerparti faluba, ahol a történelmi központ fölé magasodó szőlőültetvények látványa rendkívüli.

Érdemes megállni az út mentén a Torres des Verger nevezetű bástyaszerű kilátónál, ahol a toronyból fantasztikus kilátás nyílik a tengerre.

Torrent de Pareis

Európa 2. legnagyobb szurdokvölgye Mallorcán található. Port de Sa Calobra településről lehet megközelíteni, a turistaszezonban rengeteg ember, turistabuszra kell felkészülni.

A kanyon bejárata könnyen járható és kiépített, beljebb azonban már csak gyakorlottabb túrázóknak ajánlott a gyaloglás.

Formentor-félsziget

Az északkeleti részre csak autóval juthatunk el. Ez viszont egy közel 20 km hosszú, hajtűkanyarokkal tűzdelt szakasz, így csak az vállalkozzon sofőrnek, aki gyakorlott vezető!

Cserébe viszont egyedülálló élményt kap az idelátogató! Az út végén áll a világítótorony, de nem csak innen, hanem az úton több pontról is ragyogó kilátást kapunk (Cap de Formentor, Es Colomer).

Útközben egy strandon, a Platja de Formentor-on meg is állhatunk. Nem nagy, de homokos partja van és több étterem, bár is található. Ez a félsziget utolsó pontja, ahová busszal is eljuthatunk (353-as járat).

Nagy élmény itt végigautózni
Nagy élmény itt végigautózni

Legjobb strandok

Mallorca utazás, nyaralás szempontjából az egyik legjobb választás! Remek tengerpartok várják a turistákat!

A szigeten található strandokról részletes leírást itt találtok!

Es Trenc

A déli részen található ez a gyönyörű vizű és környezetű strand. Sokan azt mondják rá, olyan, mint egy karibi tengerpart.

Mivel a fővárostól nincs messze, főszezonban elég sokan szoktak lenni.

A fővárosból az 530-as busz közlekedik ide.

Cala Mesquida

Sokan a legszebb tengerpartnak tartják.

Finomhomokos partja, tiszta és lassan mélyülő vize miatt népszerű strandolóhely. Már megközelítése is egyedi, egy homok feletti fahídon kell legyalogolni a partra.

Cala Llombards

A település északi részén hosszan benyúlik ez az öböl. A partrésze nem hosszú, de gyönyörű környezetben fekszik.

Playa de Muro

Alcudiától délre található ez a 6 km hosszú tengerparti strand. Nagyon jól kiépített ez a rész, lassan mélyülő vize pedig kisgyerekes családoknak is ideális.

Alcudiából a 352-es busszal juthatunk el ide.

Cala D’or Beach

Feljebb már említettem az üdülővárost, ahol a hét öbölből hatban szép strand van kialakítva. Egyik legszebb a Cala Esmeralda Beach.

Cala Agulla Beach

Lassan mélyülő és kristálytiszta vize teszi csodálatossá ezt a tengerparti strandot, amely finom, fehérhomokkal rendelkezik.

Nagyon népszerű a parton a strandröplabda.

Szórakozóhelyek

Habár Ibiza az igazi bulihely, azért Mallorcán is találunk ismert és remek klubokat.

Elsősorban Magaluf a szórakozó-központ, de Palmában a kikötői sétányon is rengeteg a bár és a diszkó.

BCM Planet Dance

Magalufban található. Változatos fellépők és zenei programok várják a 18 éven felüli vendégeket. Az átlag belépő 40 €-ba kerül.

A programok és minden egyéb információ a hivatalos honlapon megtalálható!

Boomerang

Szintén Magalufban van, népszerű hely, ahol különböző dj-k szórakoztatják a bulizókat. Információk a honlapon!

Tito’s

Palmában, a Paseo Maritimo-n (kikötői sétány) található, ahol ez a legismertebb klub. Információk a facebook-on találhatók.

Megapark

El Arenal-ban található, alapvetően német stílusú szórakozóhely. Nemcsak éjszaka, hanem nappal is nyitva tart.

Tulajdonképpen sörkert és diszkó egyvelege. Az egyik „legőrültebb” hely a szigeten, ahol nagy bulik szoktak lenni.

Információk a honlapon.

Időjárás

A Földközi-tenger hatása miatt a téli átlaghőmérséklet is 10°C feletti.

Nincs kifejezetten esős időszak, a csapadék nagy része október-február között esik, de akkor se nagy mennyiség. Május és szeptember között alig van eső.

Mallorca időjárása (forrás: Wikipédia)

Mallorca látnivalók térképeken

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Videó

Ajánlott cikkek

Ha szeretnél több spanyol cikket olvasni, kattints ide!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató