Kecskemét és környéke látnivalók, programok, térképpel

by radopeter1983
Kecskemét és környéke látnivalók, programok, térképpel

Az Alföldön fekvő Kecskemétről sokan gondolhatnák, hogy nem éri meg ellátogatni oda. Holott ez nem igaz, Kecskemét sok látnivalóval és izgalmas programmal rendelkezik. A város mellett a környékből is hozok néhány helyet, ahová érdemes elmenni!

Kecskemét Bács-Kiskun megye székhelye, Budapest és Szeged között található. Autóval minden irányból könnyen megközelíthető, az M5 autópálya mentén fekszik és a 44-es, 52-es főút is itt fut össze.

Kecskemét látnivalói

Cifrapalota

Ha Kecskemét kerül szóba, szerintem nagyon sokaknak a fő látnivaló, a Cifrapalota jut eszébe.

A hazai szecessziós stílus egyik legismertebb épületét 1902-ben Márkus Géza tervezte. Korábban üzletek, lakások, kereskedelmi kaszinó működött benne, ma a Kecskeméti Képtár található itt.

Külsejével kitűnik a belvárosban: a színes majolika díszítések népművészeti motívumokat jelenítenek meg. A mázas homlokzatdíszeket és a tetőcserepeket itt is – mint a Városházánál is – a Zsolnay porcelángyár készítette.

A Kecskeméti Képtár három nagy gyűjteményt őriz. Egyik a Nemes Marcell, a 20. század eleji híres műgyűjtő által adományozott 81 kép. A másik az ország legnagyobb Mednyánszky-gyűjteménye. A harmadik és egyben a legnagyobb a miskei Tóth Menyhért 2000 festmény és 8000 grafikai gyűjteménye.

Katona József Nemzeti Színház

Kecskemét másik ikonikus épülete a Cifrapalota mellett. Nevét a Bánk bán szerzője, Katona József után kapta 1916-ban. A helyiek Ékszerdoboznak is nevezik.

Az épület eklektikus stílusú neobarokk díszítőelemekkel, amelyek nagyrészt Hausbeitner Henrik osztrák szobrász munkái. Az épület főhomlokzatán két ablakfülkében látható Kisfaludy Károly, illetve Katona József szoborportréja.

Az épület előtt áll a barokk stílusú Szentháromság szobor, amely mellett 13 szent szobrát láthatjuk.

A helyiek Ékszerdoboznak is hívják, méltán Kecskemét egyik fő látnivalója
A helyiek Ékszerdoboznak is hívják, méltán Kecskemét egyik fő látnivalója

Városháza

Érdemes megcsodálni Kecskemét városházát is, amely 1893 és 1897 között épült szecessziós stílusban. Tervezője Lechner Ödön és Pártos Gyula.

Ma is vita övezi az épület stílusirányzatát. Egyesek szerint Lechner a korai francia reneszánszból, mások szerint az angol reneszánszból merített, és vannak olyan vélemények is, hogy a legfontosabb hatást a felvidéki szász városok – így Lőcse – reneszánsz építészete gyakorolta rá. Lechner programja szerint a cél a magyar stílus megteremtése volt.

Az alapszerkezet még a reneszánsz korai stíluskorszakának formavilágára épül, a homlokzat díszítése viszont hangsúlyos, hazai földben gyökerező, a magyar népművészet motívumkincsét felhasználó falburkoló kerámia.

A Városháza dísztermében Székely Bertalan 1895 és 1897 között alkotott két freskója találhatók. Az egyik a pusztaszeri gyűlés legfontosabb eseményét, a Vérszerződést ábrázolja, a másik I. Ferenc József koronázását.

Kecskemét városháza is szecessziós stílusban épült
Kecskemét városháza is szecessziós stílusban épült

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

A boltíves épületet az egykori városi magisztrátus 1793-ban építtette, jövedelme kiegészítésére “serház” és pálinkafőző ház céljából. Egészen 1981-ig használták ilyen céllal, majd 1984-ben nyitották meg az iparművészeti múzeumot.

A népi iparművészet alatt a hagyományt, a helyi ízlést és a kettő által kialakult stílust értjük. Ebbe tartozott például a faragás, hímzés, szövés, fazekasság és a többi népi kismesterség.

A múzeum 800 nm-en mutatja be a fenti mesterségek munkáit, tárgyait, de időszakos kiállítások keretében a mai népművészetet is megismerhetjük.

Minden információ itt található!

Különböző mesterségek munkáit láthatjuk
Különböző mesterségek munkáit láthatjuk

Katona József Múzeum

A Katona József parkban található épületben többfajta kiállítás megtekinthető, emiatt mindenképp érdemes látogatást tenni!

Képzőművészeti Gyűjteménye elsősorban 19–20. századi magyar alkotásokat őriz – e tekintetben az ország legrangosabb gyűjteményei közé tartozik –, mai területe pedig a kortárs magyar képzőművészet.

A Néprajzi Gyűjtemény tárgyai elsősorban a 18–20. századi Kecskemét és vonzáskörzetének hagyományos parasztpolgári és pásztoréletének világát mutatják be. Kiemelkedő gyűjteményi egységek: a tiszai halászat, a kecskeméti puszták pásztorélete, a tanyasi földművelés és állattartás, a szőlőművelés, a népi mesterségek, a háztartás és lakáskultúra, a népi textil- és viseletkultúra.

A Játéktörténeti Gyűjtemény közel 60.000 darabbal rendelkezik. Közöttük van ősi eredetű csigacsont-játékok, egyszerű népi játékok, a polgári világ míves kivitelű gyári játékai, a hazai iparművészet egyedi játékszerei, valamint a gyermekirodalom, a különböző játékgyűjtemények és a bűvészet valódi könyvritkaságai is megtalálhatóak.

Az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény orvosi eszközöket, műszereket, szakkönyveket mutat be.

A Régészeti Gyűjteményben megtalálható minden, a Duna-Tisza közén egykor élt kultúra, nép tárgya, az emberiség legkorábbi megtelepedésétől a 18. századig, a Szabadszálláson talált, a mezolitikumban elpusztult őstuloktól, a kecskeméti kádár céh 1700-as évekbeli céhkorsójáig.

A Történeti Gyűjtemény a Kecskemét és környékéhez kapcsolódó történelmi tárgyakat, emlékeket, fényképeket foglalja magába. Legismertebb tárgya Kossuth címeres kardbojtja és Jókai Mór kézfejének gipszöntvénye.

Minden információ itt található!

Arborétum

Kecskemét nyugati részén lévő zöldterület 62 hektáron terül el, ahol egy kilátó is található.

Az arborétum három fő részre tagolódik, ezek a véderdősáv, tölgygyűjtemény és a gyűjteményes rész. A gyűjteményes részt kettészelő széles út, máig emlegetett nevén felhajtó út (Vasfás sétány), valamint a gyűjteményes rész ÉNY-i oldalát határoló Vadgesztenyés sétány agrártörténeti emlék.

Az arborétum területén több ősgyepmaradvány őrzi a hajdani természeti állapotokat.

A gyűjteményes rész 14 ösvényén végigsétálva ma több mint 800-féle fásszárú növényt fedezhetünk fel. A fák, cserjék ösvények menti elrendezése különböző szempontok szerint történt: a növények morfológiai jellemzőinek, rendszertani besorolásának, igényeinek és származási helyének figyelembe vételével.

Vadaskert

Bár területileg az ország legkiseb állatkertje, a Föld minden kontinenséről láthatunk itt állatokat.

Egy-két óra alatt be lehet járni, de gyerekeknek tökéletes szórakozási program. Van lehetőség állatsimogatásra és etetésre, ill. különböző fajok bemutatója is megtekinthető.

Minden információ itt található!

Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark

A Kecskeméti Fürdő ötcsillagos minősítésű, 2 900 négyzetméter vízfelülettel és 17 medencével rendelkező fürdő. A komplexumban versenyuszoda, élményfürdő, szaunavilág, gyógymedencék, továbbá wellness és gyógyászati központ is várja a vendégeket.

Legnépszerűbb része természetesen az élményfürdő, ahol hullámmedence, ugrószikla, sodrófolyosó, két csúszda, gyermek és baba pancsolók, jakuzzi, valamint karibi terasz, és egy rajta kialakított panoráma medence található.

Minden információ itt található!

Gyerekeknek kiváló program
Gyerekeknek kiváló program

Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra

Ha Kecskemét, akkor barackpálinka. E vidéken nagy hagyománya van a barackpálinka főzésnek, írásos emlékek már a XVIII-XIX. századfordulótól említik, de a kecskeméti Fütyülős barackpálinka, melyet először a Zwack család készített (mely a jellegzetes hosszú nyakú üvegéről kapta nevét) az 1930-as évek közepén vált világszerte ismertté.

A gyárban vezetett túra is van, ahol a főzde és a család történetét, a pálinkakészítés rejtelmeit és a palackozás folyamatát is láthatjuk. A végén pedig nem maradt ki a kóstoló teremben a pálinka szakszerű megkóstolása sem.

Minden információ itt található!

Ez pedig felnőtteknek kiváló program :)
Ez pedig felnőtteknek kiváló program 🙂

Kecskemét környéki látnivalók

Bugac

Aki járt már Hortobágyon, az el tudja képzelni a bugaci életet és létformát. A legismertebb magyar puszták egyike, máig az őshonos magyar háziállattartás egyik központi területe.

Bugacon található a Pásztormúzeum. A múzeum fő tematikai egységében a letűnt pásztorvilág elevenedik meg: kontyos nádkunyhó, eleséges taliga, címerfa, pásztorfigurák, cserény, racka, kuvasz, különféle használati eszközök emlékeztetnek a régi világra.

A múzeumtól rövid séta az Őshonos Állatpark, ahol többek között szürkemarhák, rackabirkák, mangalicák, kendermagos-, kopasznyakú,- és búbos tyúkok, magyar kacsák, pulykák és a bugaci sárga ménes látható.

Bugac az őshonos állatairól és pusztavilágáról híres
Bugac az őshonos állatairól és pusztavilágáról híres

Tanyamúzeum (Lajosmizse)

A 19. században épült házban nyílt meg az ország első tanyamúzeuma. A területen megismerkedhetünk a tanyasi élettel.

Több épület is tartozik hozzá mint például istálló, kukoricagóré, ólak. A lakóépület berendezése a századforduló korabeli lajosmizsei középparasztok tanyai lakáskultúráját tükrözi. Kevés a díszes tárgy. A bútorok inkább a városi közösségből kiszakadt pusztai parasztok szegénységét, egyszerőségét érzékeltetik.

Minden információ itt található!

Órák Háza (Kunszállás)

2012-ben avatták fel az országosan egyedülálló intézményt, ahol átfogó képet kaphatunk az elmúlt 300 év általános óratípusairól.

A néhány száz darabot számláló gyűjteményben egy olyan kor műalkotásaiban gyönyörködhetünk, ahol még a minőség és az ember legmagasabb fokú szaktudása érvényesült.

Kerekerdő Kalandpark (Kerekegyháza)

Kecskeméttől mindössze 18 km-re található az erdei kötélpályából álló kalandpark.

Több korosztály számára van kialakítva külön pálya. 3 éves kor alattiaknak manópálya van, de labirintusok és állatsimogató is várja őket. Külön pálya van ezenkívül a 140 cm alattiaknak és felettieknek is.

Információk a kalandpark Facebook oldalán!

Interaktív térkép – Kecskemét és környéke

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató