Ausztria legszebb helyei – 13 csodás látnivaló

by radopeter1983
Ausztria legszebb helyei, látnivalói

A sógorok az Alpoknak is köszönhetően sok szép hellyel rendelkeznek. Persze a hegyek között rengeteg csodára bukkanhatunk, ám nemcsak ide érdemes ellátogatni! Ausztria legszebb helyei, látnivalói közül mutatok be Nektek 13 csodaszép látványosságot!

Ausztria legszebb helyei, látnivalói

Schönbrunni kastély (Bécs)

A Bécs belvárosához közeli kastély és park Ausztria legtöbbet látogatott műemléke és látnivalója.

A 17. században épült barokk kastélyt II. Ferdinánd özvegye, Eleonóra anyacsászárné építtette, ekkor lett a neve Schönbrunn.

A török támadás idején szinte teljesen elpusztult, majd Mária Terézia uralkodása alatt vált központi épületté. A mai kinézet is ennek a korszaknak a jellegét őrzi.

A palota több száz szobája közül császári család apartmanjai a kastély leglátványosabb helyiségei, a nyilvánosság számára többségében ezek állnak nyitva.

Schönbrunni kastély bemutatása

Bécs látnivalók, térképek

Bécs legszebb látnivalója a Schönbrunn
Bécs legszebb látnivalója a Schönbrunn

Burgenland kastélyai, várai és termálfürdői

Itt most nem egy települést vagy látnivalót emelek ki, hanem a magyar határ menti tartomány több látványosságát, élményét.

Burgenlandban több remek fekvésű kastélyt, várat is megcsodálhatunk. Közülük talán a kismartoni Esterházy-kastély és Fraknó vára (Forchtenstein) a legismertebb. A falu fölé emelkedő várnak impozánsak a kiállításai és a kilátás is.

A magyar határhoz való közelség miatt is sok termálfürdőt találunk. Elég pár km-t mennünk és máris Lutzmannsburg fürdőjébe (Sonnentherme) „botlunk”.

Burgenland látnivalók, várak, termálfürdők

Kismarton, Esterházy-kastély
Kismarton, Esterházy-kastély

Hallstatt

Talán a legismertebb vidéki település Ausztriában, amelyet csodás fekvése miatt rengeteg turista keres fel. A kisváros 1997 óta az UNESCO Világörökségének része.

Hallstatt a Salzkammergut területén, a Hallstatti-tó délnyugati partján, a Dachstein-hegységtől északra fekszik. A házak egy része meredek lejtőre, mások a tófenékbe vert cölöpökre épültek.

A falura és a környékre remek rálátás van a Skywalk Hallstatt nevű kilátóteraszról. A kilátó siklóval is megközelíthető, de érdemes gyalog feltúrázni, mert útközben egy szép vízesés is látható.

Aki már járt ott, tuti Ausztria legszebb helyének nevezi Hallstattot.

Hallstatt neve szerintem mindenki számára ismerős lehet
Hallstatt neve szerintem mindenki számára ismerős lehet

Grossglockner alpesi panorámaút (Grossglockner Hochalpenstrasse)

Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a Glossglockner 3798 méter magas, ami „alatt” 2500 méter magasra fel tudunk autózni.

A műemlékvédelem alatt álló Großglockner alpesi panorámaút 48 kilométer hosszú, Heilingenblut és Fusch településeket köti össze.

A szerpentinút nem véletlenül Ausztria és Európa egyik legszebb panorámaútja. Az útvonalon több megállóhely, parkoló is van, szinte mindegyiknél érdemes megállni, olyan csodás kilátásban részesülhetünk.

Az egyik legszebb pontot is innen lehet megközelíteni. A Kaiser-Franz-Jozefs-Höhe kilátóteraszról fantasztikus rálátás van a Glossglocknerre és a Pasterze gleccserre. Itt van Ferenc József szobra is, mivel ezen a helyen a császár személyesen is járt.

A panorámaút fizetős és rossz időjárás esetén le is zárják.

Nemcsak Ausztria, hanem Európa egyik legszebb panorámaútja halad el a Glossglockner mellett

Salzburg

Az osztrák-német határon, a Salzach folyó mentén fekvő város Európa egyik legszebb városa. Híres barokk építészetéről, jelentős történelméről és mint az Alpok kapuja.

A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született, és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart.

Hagyományait és történelmét jól jelzik a következők: itt van Ausztria legrégibb alagútja (Sigmundstor), Közép-Európa legnagyobb épen maradt középkori katonai építménye (Festung Hohensalzburg) és a világ legrégebbi fennmaradt kötélvasútja (Reisszug).

Mozart szülővárosa az egyik legszebb város Európában
Mozart szülővárosa az egyik legszebb város Európában

Bodeni-tó

Ausztria legnyugatibb tartományában, Vorarlbergben található az osztrák-német-svájci határon. Közép-Európa 3. legnagyobb tava a Balaton és a Genfi-tó után.

Bár csak egy kis része tartozik Ausztriához, a parton lévő Bregenz városa is megér egy kirándulást.

Kiemelkedő az idegenforgalma és nagyon népszerű a kerékpárosok között. A kb. 170 km-es tókör sokakat vonz, a megmérettetés mellett a csodás látvány is nagy élményt nyújt.

A három ország határán fekvő tó kiemelkedő kirándulóhely

Wachau

Nevezhetjük akár az osztrák Dunakanyarnak is. Wachau 30 kilométer hosszú völgyszoros a Duna mentén, Melk és Krems an der Donau városok között, Alsó-Ausztriában.

A wachaui kultúrtáj az UNESCO világörökség része.

A táj természeti környezete, települései, azok világi és egyházi építészete (várak, kolostorok, templomok, lakóházak együttese) egyfelől a vidék középkori arculatát őrzi, másfelől az ausztriai barokk építészet legszebb emlékeit vonultatja fel.

Legszebb építészeti látnivalója a Melki apátság, ahol több mint 900 éve élnek szerzetesek. Jelenlegi formájában az osztrák barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete.

Emellett a kerékpárosok is előszeretettel látogatják Wachaut, ahol kiépített bringaút várja a látogatókat.

Az osztrák Dunakanyar
Az osztrák Dunakanyar

Graz

Ausztria 2. legnagyobb városának történelmi központja és a Várhegy az UNESCO világörökség része.

Belvárosa különösen szép, mert a történelmi városrész igen jó állapotban maradt meg és jól követhető fejlődése egészen a gótikus időktől kezdődően.

Központi része a Várhegy és környéke, amelynek legismertebb látnivalója az Óratorony (Uhrturm). Főtere is látványos, több palota is található itt.

Ám nemcsak a belvárosban érdemes körülnézni. A város nyugati részén lévő Eggenberg-kastély Stájerország legjelentősebb barokk kastélya. . Kitűnő állapotban megőrzött belső terei, kiterjedt, látványos parkja a legértékesebb osztrák kulturális emlékek közé emeli.

Graz jelképe az Óratorony

Wörthi-tó (Wörthersee)

Ausztria nagy tavainak egyike, a Karintiai-tóvidék legnagyobb kiterjedésű tava, mely a Klagenfurti-medencében helyezkedik el, a Karavankák hegyláncának tövében.

Ismertségét nagyban növeli, hogy mellette halad az A2-es autópálya, amely Olaszország felé az egyik legfontosabb út. Az autópálya mentén egy parkolóból csodás kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre.

A tó partján szinte mediterrán jellegű mikroklíma alakult ki, mely kedvelt fürdőparadicsommá teszi környékét. Vize legfelső rétege nagy mélysége ellenére is nyaranta felmelegszik és eléri a 28 °C-ot.

Ausztria egyik legszebb tava a Wörthi-tó

Bad Gastein

A Magas-Tauern hegyek közt fekvő település termálfürdője és sípályái miatt sok turistát vonz.

Fekvésének sajátossága, hogy központját a Gasteini-vízesés melletti meredek lejtőkön alakították ki, így utcái keskenyek és meredekek, kevés a beépíthető terület és a magas épületek városias hangulatot kölcsönöznek a településnek.

Népszerű nyáron is a turisták miatt, ugyanis több turistautat is bejárhatunk a környéken.

Gastein nagyon szép környezetben fekszik

Krimml-vízesés

A Hohe Tauern Nemzeti Park területén, az olasz határ közelében található Ausztria lemagasabb vízesése.

Három lépcsője közül a felső 1470 m-es magasságból indul és 140 méteres. A középső lépcső 100 méteres az alsó 140 méteres. Így a teljes magassága 380 méter!

Kiépített turistaútvonalon könnyen megközelíthetjük. Az út 4 km hosszú és 10 kilátó pontot is kiépítettek. Kb. 10 perces sétával érünk a vízesés alsó lépcsőjéhez, a kiépített út legfeleső pontjáig 1 és negyed óra alatt juthatunk.

Ausztria legmagasabb vízesése három részből áll

Innsbruck

Tirol tartomány székhelye remek kiindulópont az Alpokban kiránduláshoz. Sielők és túrázók számára is kiváló környék.

Az Inn folyó partján lévő város közel van Olaszországhoz és Németországhoz is, emiatt fontos központ Nyugat-Ausztriában.

A közeli sí- és túraközpontokhoz kiváló kiindulóhely
A közeli sí- és túraközpontokhoz kiváló kiindulóhely

Hochosterwitz

Klagenfurt tartomány egyik jelképe a 175 méter magas dolomitsziklán álló várkastély.

Mindenképp gyalog érdemes menni, mivel 14 nagyméretű kapun keresztül juthunk a vár központjába. Az építmény magja azaz a felső vár, önálló védmű, amelynek részben vörös homokkőből, részben zöldpalából épült, fehér mészkővel és márvánnyal díszített kapui a manierista építészet figyelemreméltó darabjai.

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató