Rijeka / Fiume látnivalók, térképek

by radopeter1983
Rijeka / Fiume látnivalók, térképek

Hazánktól a horvát Adriához Rijeka, más néven Fiume található a legközelebb. Éppen ezért sok magyar áll meg a városban, főleg, hogy Isztriára is itt vezet az autópálya.

A Kvarner-öböl partján fekvő település az ország legfontosabb kikötője és harmadik legnépesebb városa Zágráb és Split után. Számunkra azért is fontos ez a város, mert a Monarchia idején ez volt a legnagyobb kikötője Magyarországnak.

Nem éppen a legszebb helyszín nyaraláshoz, mivel látnivalókban se nagyon bővelkedik Rijeka. Ráadásul szépnek mondott tengerpartja sincs.

Rijeka / Fiume látnivalók

Óváros

Az óvárosi rész a Recsina folyó torkolatánál található, ennek főutcája a híres Korzo.

Legjelentősebb épülete a barokk Szent Vitus dóm (Katedrala sv. Vida), amely Rijeka védőszentjéről kapta a nevét. A templomot a 12. században építették, nyolcszögletű formában. Mai formáját a 18. században nyerte el. A templomban a barokk oltár mellett fiumei szobrászok munkái találhatók.

Rijeka legjelentősebb temploma

Másik jelentős egyházi épülete a Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetele templom (Crkva uznesenja blažene Djevice Marije). A korábbi katedrális a 15. században épült. Előtte áll a ferdetorony nevű harangtorony, amely az idők során „dőlt el” egy kicsit.

Korzo

Ahogy fentebb említettem, a város „főutcája” a Korzo. Az utca tele van üzlettel, kávézóval, étteremmel, a társasági élet központja.

Késő délután, este mindenképp sétáljunk végig, nagyon jó hangulata van.

Rijeka egyik jelképe is itt található. Az Óratorony (Gradska ura) mai szecessziós kinézete Leopold és IV. Károly osztrák császárok idején alakult ki. A homlokzaton lévő két sas is az osztrák hatást jeleníti meg.

Az Óratorony Rijeka egyik jelképe

Trsat vár

Az óváros és az autópálya között található vár 138 méter magas dombon áll. Csodás panoráma nyílik a városra és a tengerre.

A várat a 13. században építették a Frangepánok. 1827-től Pavonuzzi olasz építész tervei alapján várkastéllyá építették át, így minden középkori jellegzetességét elvesztette.

1843-ban nyílt meg benne a Nugent múzeum, mely az akkori Horvátország első múzeuma volt.

A vár délnyugati sarkában áll a vár legrégibb részének tartott Frangepán-torony, amely a vár legerősebb és legmagasabb tornya.

Gyalog is megközelíthető az óváros keleti részéről, ám kemény lépcsőzésre kell felkészülni. A Petar Kružić-lépcsőt a névadó várkapitány 1531-ben kezdte el építtetni. A lépcsősor ma 561 lépcsőfokból áll, szóval izzasztó túra kell a megmászásához.

Tengerészeti és Történelmi Múzeum

Az egykori magyar kormányzói palota épületében alakították ki 1955-ben a múzeumot.

A Múzeum téren (Muzejski trg) álló épületet 1893 és 1895 között építettek Hauszmann Alajos tervei alapján, reneszánsz stílusban.

A múzeumban a tengerészeti eszközök mellett különböző vitorláshajók makettjei, halászati eszközök is láthatók. Ezenkívül számos, a város történelméhez kapcsolódó tárgy is található.

Letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több horvát cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató