Zágráb látnivalók, térképek

by radopeter1983
Zágráb látnivalók, térképek

Zágráb népszerű célpont a turisták körében karácsony előtt. Ha ellátogatunk a vásárba, érdemes felfedezni a várost is!

Horvátország északnyugati részén, a Száva-folyó mentén, a Medvednica-hegy déli lejtőin fekszik. Nemcsak az ország, hanem Közép-Európa és Délkelet-Európa közlekedési csomópontja jó fekvésének köszönhetően.

Legnépszerűbb programja a karácsonyi vásár, amely 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is elnyerte az „Európa Legjobb Karácsonyi vására” címet, 2019-ben pedig „a Világ 3. Legjobb Karácsonyi vásárának” választották. Tehát érdemes az év végére időzíteni a látogatást!

Zágráb látnivalók

Zágrábi katedrális

Zágráb egyik jelképe, hivatalos nevén Nagyboldogasszony, Szent István és Szent László-székesegyház. A Káptalandombon, Zágráb egyik történelmi központjában található.

Ez a legnagyobb horvát szakrális épület és a horvát kulturális örökség egyik legértékesebb műemléke, egyben az első és legfontosabb gótikus épület Horvátországban. A székesegyház az 11. században épült, eredetileg román stílusban. Ezt követően többször átépítették és bővítették.

A székesegyház legjellegzetesebb elemei a magas, több mint 100 méter magas neogótikus tornyai, amelyek messziről is láthatók a városban. A főbejárat felett található a Szent Sztefanot ábrázoló szoborcsoport.

A belső teret freskók, vitrázsablakok és egyéb művészeti alkotások gazdagítják, amelyek a keresztény hit és a helyi történelem elemeit jelenítik meg. Híres az óriási orgonájáról is: a világ tíz legjobb orgonája közé tartozik, védett kulturális örökség.

Több híresség is a katedrálisban nyugszik, mint például Frangepán Ferenc horvát bán, gróf Erdődy Tamás, Baltazar Adam Krčelić zágrábi kanonok.

Több horvát híresség is itt nyugszik
Több horvát híresség is itt nyugszik

Szent Márk-templom

Zágráb egyik legrégibb műemléke, mely a parlament épületéhez hasonlóan a Szent Márk téren áll.

A 13. században román stílusban épült, de a 14. században gótikus stílusban újjáépítették. A templomot a 19. században Friedrich Schmidt bécsi építész tervei alapján neogótikus stílusban újították fel. Ez adta meg a templom mai, jellegzetes megjelenését.

A templom leginkább az egyedülálló, színes cseréptetőjéről ismert, amelyen Horvátország, Dalmácia, Szlavónia és a zágrábi város címerei láthatók.

Híres az értékes művészeti alkotásokról is, többek között a középkori freskók és 19. századi festmények díszítik. Különösen figyelemre méltó Ivan Meštrović híres Jézus-szobra.

A cseréptető teszi igazán látványossá
A cseréptető teszi igazán látványossá

Ban Jelačić tér

Zágráb főtere, melyet Josip Jelačić horvát bánról neveztek el. A legkedveltebb találkozóhely a városban.

A tér a 17. század óta létezik, az itt látható épületek között található klasszicista, szecessziós és modern stílusú is.

A tér központi eleme a Jelačić lovasszobor, amely a tér déli részén áll és a horvát függetlenségi harcok fontos szimbólumává vált. Az északi oldalon található a híres Zágrábi Óratorony, amely egy másik jellegzetes városi jelkép.

A téren több kávézó, étterem és üzlet is található, ezenkívül fontos csomópont a villamosközlekedésben.

Tkalčićeva

Zágráb városának egyik legfontosabb utcája, amely a város történelmi központjában, a felső- és az alsóváros határán helyezkedik el.

Eredetileg egy patakmeder volt, aminek feltöltése után gyorsan beépült. Nevét egy híres zágrábi történészről, Ivan Krstitelj Tkalčićról kapta, aki a horvát történelem és a zágrábi városkutatás terén vált ismertté.

Ma a város egyik legnépszerűbb sétálóutcája, amely tele van kávézókkal, éttermekkel, bárokkal és üzletekkel.

Hangulatos utca rengeteg étteremmel, kávézóval
Hangulatos utca rengeteg étteremmel, kávézóval

Lotrščak torony

Jelentős történelmi építmény, a város egyik jelképe is, amely a felsővárosi részén, a Gric-hegy oldalában található.

A 13. században épült, eredetileg a város déli védelmének részeként. A torony nevét egy régi legendából kapta, amely szerint egy harangot („lotrščak”) használtak arra, hogy figyelmeztesse a kereskedőket az esti kapuzárásra. A történelem során a torony több funkciót is betöltött, többek között őrtornyot, tárolóhelyet és lakóépületet.

Masszív falai és a négyzet alakú szerkezete jellegzetes középkori építészeti elemet mutatnak. A torony tetején egy kilátóterasz található, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra.

Minden nap délben ágyúlövés dördül el, amely régóta hagyomány. Érdemes erre az időszakra tenni a torony látogatását.

A kilátó jegyárai és nyitvatartása itt található!

Zágráb egyik jelképe
Zágráb egyik jelképe

Horvát Történeti Múzeum

A múzeum célja, hogy bemutassa és megőrizze Horvátország történelmének tárgyi emlékeit és dokumentumait. Az egyik legszebb barokk stílusú épületben, a Vojković-palotában található.

Gyűjteménye rendkívül széleskörű, több ezer tárgyat tartalmaz, beleértve műalkotásokat, fegyvereket, érméket, dokumentumokat és egyéb történeti emlékeket. A gyűjtemény a horvát történelem különböző korszakait öleli fel, a középkortól kezdve egészen a modern korig, különös tekintettel Horvátország nemzeti történetére és az ország politikai, társadalmi és kulturális fejlődésére.

Minden információ itt található (jegyárak, nyitvatartás, stb)!

Nikola Tesla Műszaki Múzeum

A tudományos intézmények közül a legjelentősebb, amely Nikola Tesla, a világhírű szerb származású amerikai feltaláló és mérnök nevét viseli.

A múzeum gyűjteménye széleskörű, többek között tartalmazza a korai ipari gépeket, a közlekedési eszközöket, mint például régi autókat és repülőgépeket, valamint különböző elektrotechnikai eszközöket és berendezéseket.

Kiemelkedő része a gyűjteménynek Nikola Tesla munkásságával kapcsolatos tárgyak és dokumentumok, amelyek Tesla életét és munkásságát mutatják be.

Minden információ itt található (jegyárak, nyitvatartás, stb)!

Mimara Múzeum

Az egyik legfontosabb kulturális intézmény, amely hatalmas művészeti gyűjteménnyel rendelkezik.

Nevét Ante Topić Mimara, a híres horvát műgyűjtőről kapta, akinek adományai jelentős részét képezik a múzeum gyűjteményének. A múzeum épülete eredetileg egy gimnázium volt, ezt alakították át.

Gyűjteménye rendkívül változatos, több mint 3750 műalkotást tartalmaz, amelyek a klasszikus ókortól a 20. század elejéig terjednek. A gyűjtemény magában foglalja az európai festményeket, szobrokat, üveg-, porcelán- és kerámiaműveket, valamint a távol-keleti művészet darabjait.

Kiemelkedő művei közé tartoznak olyan ismert művészek, mint például Rembrandt, Goya, Rubens és Renoir alkotásai.

Minden információ itt található (jegyárak, nyitvatartás, stb)!

Horvát Nemzeti Színház

A legfontosabb horvát színházi intézmény, amely nemcsak a klasszikus darabokat mutatja be, hanem a kortárs művészetet is támogatja.

1895-ben nyitotta meg kapuit, a híres bécsi építészduó, Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervei alapján. Az épület külső megjelenése lenyűgöző: a gazdagon díszített homlokzat és a monumentális kupola az épület fő jellegzetességei. A homlokzaton a szobrok és díszítőelemek a művészeteket ábrázolják.

Belső tere is csodás: az előcsarnokot és a fő lépcsőházat díszítések, freskók és szobrok jellemzik. A fő előadóterem klasszikus európai színházakhoz méltóan aranyozott díszítésekkel, bársony ülésekkel és kristálycsillárokkal van ellátva.

Kívülről is impozáns épület
Kívülről is impozáns épület

Zrinjevac Park

Zágráb első közparkja volt, amelyet Nikola Šubić Zrinski horvát bánról és nemzeti hősről neveztek el.

A parkban több szobor és emlékmű is látható. Ezenkívül egy zenepavilon és a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia épülete is itt található.

A park a zágrábiak számára nemcsak egy pihenőhely, hanem a városi élet fontos része is. Az év során számos rendezvénynek és eseménynek ad otthont, beleértve a karácsonyi vásárt, a nyári fesztiválokat és a különböző kulturális eseményeket.

Maksimir Park

A város legnagyobb parkja, ahol az állatkert is található. Nevét Maksimilijan Vrhovac püspök után kapta, aki a park megálmodója és megvalósítója volt.

Területe több mint 300 hektár, változatos növényzettel, tórendszerekkel, sétányokkal és rétekkel, emiatt gazdag állatvilággal rendelkezik.

Zágráb legnagyobb parkja
Zágráb legnagyobb parkja

Mirogoj temető

Európa egyik legszebb temetőjeként tartják számon, amely egy csodálatos park és szabadtéri művészeti galéria is egyben.

1876-ban alapították, Hermann Bollé bécsi építész tervei alapján. Bollé a temetőt egy grandiózus, parkosított területként álmodta meg, ahol a természet és a művészet is jelen van.

Legnagyobb épülete a Krisztus király kápolna, a temető látképét ez uralja a zöld kupolájával. Az árkádsorok és temetőkápolnák művészeti alkotásokkal, freskókkal és szobrokkal vannak díszítve, amelyek a temetőt szinte galériává alakítják.

Számos híres horvát történelmi személyiség, tudós, művész, politikai vezető és irodalmi alak végső nyughelye. Többek között itt van eltemetve Franjo Tuđman volt horvát elnök, a költő Petar Preradović, valamint a világhírű horvát zeneszerző, Ivan Zajc.

A temető tele van szépséggel, amit érdemes megnézni
A temető tele van szépséggel, amit érdemes megnézni

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató