2021/05/17
Dubaj közlekedése – repterek, tömegközlekedés

Biztos hallottál már arról, hogy Dubajban még a buszvárók is légkondicionáltak. Nos, ez valóban így van! Dubaj közlekedése nagyon jó, minden igényt kielégít a turisták számára!

Repterek

Dubaj Nemzetközi Reptér

A városon belül található, ide érkeznek a nagyobb légitársaságok (Emirates, FlyDubai) gépei.

Az 1-es és 3-as terminálnak külön metrómegállója van, a piros vonalon juthatunk a város fontosabb részeihez.

A 2-es terminálra 24 órán át közlekedő ingyenes shuttle busz visz a 3-as terminálról.

Al Maktoum reptér

Ide érkezik a Wizzair járata is.

Az F55-ös busz közlekedik az Ibn Battuta piros jelzésű metróállomásig, ahonnan elérhetjük a város fontosabb részeit. Reggeltől estig közlekedik óránként, éjszaka pedig az N55-ös busz közlekedik.

Tömegközlekedés

Két metróvonal (piros, zöld), egy villamosvonal, egy monorail és számos buszjárat segítségével könnyen eljuthatunk a város minden pontjára.

Metró

Ami fontos, hogy a metrókon vannak olyan kocsik, amikben csak nők és gyerekek utazhatnak! Ez jól látható módon van feltüntetve, férfiak semmiképp ne szálljanak be ide!

A metróállomáson üvegfal húzódik a peron szélén, az automatizált kocsikba megállás után egy önműködő ajtón szállhatunk be. Európával ellentétben itt majdnem végig a földfelszín fölött halad a metróvonal.

Dubaj metró
Dubaj egyik metróállomása

Busz

A buszhálózat is nagyon jó Dubajban. Biztos hallottatok már a légkondis buszmegállókról. Ez igaz, mindenképp próbáljátok ki, ilyet máshol nem találtok!

Egy buszjáratot érdemes megjegyezni, ez a 8-as busz. Az Ibn Battuta metróállomástól az Al Ghubaiba buszállomásig közlekedik, érintve a Jumeirah mecsetet, a Burj Al-Arabot és a Dubai Marinát is. A tengerpart menti úton megy, ezzel az összes part menti látnivaló elérhető!

Villamos

Érdemes megemlíteni a villamost, mivel jelenleg csak egy vonala van. Két metróállomást is érint, valamint ezzel lehet körbeutazni a csodás Dubai Marinát.

Monorail

Dubajnak van egy magasvasútja is, a Monorail. Ez egy egysínű vasútvonal, amivel a Pálma-szigetre tudunk utazni. Ide külön jegyet kell venni az állomásán.

Több monorail is épül, ill. tervezés alatt van.

Monorail
Monorail úton

Abra

Az abra Dubaj jellegzetes motoros hajója, amely több útvonalon is közlekedik, ráadásul nagyon olcsó a használata.

Vonalak, menetrendek, árak

Deira negyedbe két vonalon (CR 1 és 2) közlekedik. A menetdíj 1 dirham, amit indulás előtt a hajón kell odaadni a vezetőnek.

Abra térkép
Két útvonal Deirába

Legszebb a Dubai Marinán közlekedő abra (CR 5), ahol felhőkarcolók és jachtok között hajókázhatunk. Ezt semmiképp ne hagyjuk ki!

Útvonaltervezőt itt találtok!

NOL Card

A tömegközlekedés igénybevételéhez NOL Card-ra van szükség, ami egy mágneskártya. Ezt metróállomásokon, reptereken, buszmegállókban és Ticket Office feliratú ablakoknál lehet vásárolni. Erre lehet feltölteni pénzt.

A kártyát fel- és leszálláskor is hozzá kell érinteni az érzékelőhöz, metrónál ezt a beléptetőkapunál kell csinálni.

Négyféle színű kártya van, turistáknak a NOL Red Card a legjobb választás. Erre feltölthetünk napijegyet, ami 22 AED (2019-ben). Ezzel egy naptári napon bármennyit utazhatunk bármelyik zónában.

(Dubaj tömegközlekedése 7 zónára van osztva, zónák átlépésekor a menetdíj növekszik. NOL Red Card-dal ezek számunkra lényegtelenek!)

NOL Card árak, információk

NOL Red Card
NOL Red Card

Dubaj közlekedése térképekben

Dubaj metró-térképe

Dubaj teljes közlekedési térképe innen tölthető le!

Ajánlott cikkek Dubajról

Cimkék: , , ,