Bécs látnivalók, térképek

by radopeter1983
Bécs látnivalók, térképek

Ausztria fővárosa, Bécs rengeteg látnivalót tartogat. A Habsburgok öröksége nagymértékben meghatározta a város arculatát, hangulatát, amit szerencsére mi is könnyedén megcsodálhatunk.

Történelmének, számos kulturális és művészeti értékeinek köszönhetően egyike Európa legkedveltebb idegenforgalmi célpontjainak. Hosszú évek óta a világ egyik legélhetőbb városa.

Bécs a Duna két partján, a Bécsi-medence (Wiener Becken) északnyugati végében fekszik. A város közel fekszik a cseh, a szlovák és a magyar határokhoz, és három nagyobb városhoz, Pozsonyhoz, Brnóhoz és Győrhöz.

Bécs látnivalók

Schönbrunni kastély

Bécs egyik jelképe a városközpont közelében fekvő barokk kastély.

A 16. században került a Habsburgok kezére, innentől datálódik a kastély impozáns épületté való átalakítása. Először vadászat céljából használták, majd a 17. század közepén Eleonóra anyacsászárné ideje alatt kezdtek nagyszabású építkezésekbe.

A mai formáját leginkább Mária Terézia idején nyerte el. Uralkodásának kezdetével, 1740-ben Schönbrunn az udvari élet központjává vált. 1744 és 1765 között Nikolaus Pacassival rokokó stílusban bővítette és alakította át az épületet egy pompás kastélyt létrehozva ezáltal.

A 20. században a kastély több történelmi esemény színhelye volt. 1961-ben itt találkozott John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök és Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár.

A belső terek nemcsak a császári család tartózkodási helyéül szolgáltak, hanem reprezentációs célokat is betöltöttek, számtalan ünnepségen, rendezvényen kellett, hogy szimbolizálják és erősítsék a monarchia presztízsét. Ebből a célból a kor sok neves művészét és mesterét rendelték ide az építkezés idején, hogy a szobák megkapják a legmagasabb eleganciát. A belsőépítészeti stílusokban ötvöződik a barokk és a rokokó, valamint a biedermeier, amelyek harmonikus együttest alkotnak.

A parkban található a Császári Hintómúzeum, ahol a Habsburgok hintóit és különleges ruháit csodálhatjuk meg.

Minden információ itt található!

Megközelítés: U4 metróval a Schönbrunn megállóig.

Schönbrunni kastély bemutatása

Bécs impozáns kastélya és a parkja
Bécs impozáns kastélya és a parkja

Hofburg

A Heldenplatz-on található egykori császári palota monumentális, tekintélyt sugárzó épületegyüttese évszázadok óta az osztrák főváros egyik dísze.

A 13. században építették, amelyet a legtöbb császár folyamatosan bővített. A sok helyen átjárható épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 26 folyosó 19 udvar és 2600 helyiség található.

1452-től a Hofburg volt a Habsburg Birodalom uralkodóinak, az osztrák uralkodó főhercegeknek és a Habsburg-családból választott német-római császároknak székhelye, 1806–1918 között itt volt az osztrák császárok lakóhelye.

A Habsburgok székhelye volt
A Habsburgok székhelye volt

Császári sírbolt (kapucinus sírbolt)

A kapucinusok temploma alatt található kripta 1633 óta a temetkezési helye a Habsburg-családnak.

12 császárt és 19 császárnét temettek el itt. A kriptában összesen 107 szarkofág és 5 szívurna található.

Itt nyugszik az egyik legismertebb császár, I. Ferenc József. Legutóbb Habsburg Ottó egykori koronaherceget temették ide.

Minden információ itt található!

Stephansdom (Szent István-székesegyház)

Bécs belvárosának kiemelkedő épülete a Hofburg mellett. A templom az osztrák gótikus építészet legjellegzetesebb építménye.

A templomot keletre tájolták, főbejárata az „Óriáskapu” (Riesentor) a késő román kőfaragó művészet egyik legszebb emléke, részleteiben és kialakításában a Vas megyei jáki templom hasonlítható hozzá. Magyarországi mesterek építették, I. Lipót parancsára pedig itt helyezték el a máriapócsi Madonna kegyképét.

A templomban 18 oltár található, ezek többségét a különféle kápolnákban helyezték el. A leghíresebb a főoltár és a bécsújhelyi oltár.

Több híres személyt is ide temettek. Közülük a legismertebb III. Frigyes német-római császár.

Már a templom mérete is tekintélyt parancsoló: hossza 101 méter, a főhajó belmagassága 28 méter. Ausztria legnagyobb harangja (Pummerin) is itt található.

Csodás gótikus templom
Csodás gótikus templom

Belvedere

A barokk kastélyegyüttes nemcsak a szépsége miatt csodás, hanem egyben az osztrák művészet egyik központja is.

A két kastélyból álló komplexumot a 17. században Savoyai Jenő herceg építtette.

A művészet terén a Gustav Klimt 24 festményéből álló kiállítása a leghíresebb.

A Felső-Belvedere állandó kiállítását 2018 elején teljesen áttervezték: az összesen 420 műalkotás három emeleten tekinthető meg, hét tematikus kiállítóteremben.

A Belvedere parkja a barokk tájépítészet mesterművének számít. A kastély előtt úgynevezett tükör-tó helyezkedik el, amelyben a kastély homlokzata tükröződik.

Minden információ itt található!

Megközelítés: D villamossal a Schloss Belvedere megállóig.

Az osztrák művészet egyik központja

Városháza

Bécs egyik legszebb nem egyházi épülete, amelynek méretei is impozánsak.

Az 1872 és 1883 között épült Városháza árkádos udvarának területe 2.804 m², Európa egyik legnagyobb belső udvara. Tornya 97,9 m magas, a tetején egy 3,40 m magas páncélos lovag áll 6 méteres lándzsával (Eiserner Rathausmann).

Az épület és az előtte levő tér számos rendezvény helyszíne. Ezek közül kiemelkedik a híres bécsi adventi vásár.

Bécs egyik ikonikus épülete
Bécs egyik ikonikus épülete

Károly templom

VI. Károly német-római császár 1714-1737 között építette a templomot, amely az ausztriai barokk építészet kiemelkedő alkotása.

A templom építésekor többféle történelmi elemet felhasználtak. Az előcsarnokhoz vezető homlokzatot a római építészetből kölcsönözte, a két oszlop a római Traianus-oszlop mintáját követi, mellette a római barokkot követő toronypavilonok.

Kiemelkedő része a templom előtti tó, a bejáratok melletti nagy oszlopok és a kupola freskója.

Különleges építészeti stílusú a templom

Leopold Múzeum

A Múzeumnegyedben, a Maria Theresien Platz-on található múzeum az osztrák modernizmus sok száz mesterművét mutatja be.

A múzeum az alapító, Rudolf Leopold nevét viseli, aki az 1950-es években kezdte gyűjteni a ma látható alkotásokat. Kiemelkedő Egon Schiele és Gustav Klimt művészek festményei.

Minden információ itt található!

Sisi Múzeum

I. Ferenc József császár felesége Ausztriában és hazánkban is nagyon népszerű volt (itthon például sokat tartózkodott a gödöllői Grassalkovich-kastélyban).

A Hofburgban alakították ki a múzeumot, ahol láthatóak Erzsébet személyes tárgyai, valamint a császárnőről készült leghíresebb portrék.

Ezenkívül a császári lakosztályokban és a Silberkammerben (ezüst- és porcelángyűjtemény) belepillanthatunk a császári élet mindennapjaiba.

Minden információ itt található!

Assisi Szent Ferenc-templom

A Duna-part közelében is találunk egy nagyon szép templomot, amely kívülről inkább egy középkori kastélynak néz ki.

A katolikus templomot a 20. század elején építették, I. Ferenc József uralkodásának 50. évfordulójára. Kiemelkedő része a három vörös torony, amely impozánsá teszi a templomot.

Emlegetik még Mexikó templomnak, mivel a Mexikó téren található.

Megközelítés: U1 metróval a Vorgartenstraße megállóig, onnan 400 méter gyalog.

Inkább egy kastélyra emlékeztet
Inkább egy kastélyra emlékeztet

Operaház

Teljes nevén a Bécsi Állami Operaház a világ egyik legnagyobb és legismertebb operaháza.

A Ringen 1861 és 1869 között August von Sicardsburg és Eduard van der Nüll tervei alapján épült meg az operaház, francia neoreneszánsz stílusban. Nézőterén 2200 látogató fér el, minden februárban a Bécsi Operabál színhelye.

Kívülről is csodás épület
Kívülről is csodás épület

Nemzeti Könyvtár

Igazából a könyvtár díszterme, amit érdemes meglátogatni. Sokan a világ egyik legszebb könyvtártermének tartják.

A Hofburg részeként a 18. században alakították ki VI. Károly császár parancsára. Több mint 200 ezer kötet található meg a könyvtárban.

A díszterem közel 80 méter hosszú és 20 méter magas, amely kupolában végződik.

Votivkirche

A gótikus templom Ferenc József császár ellen elkövetett sikertelen merénylet után, hálából épült.

Egy Libényi János nevű fiatalember 1853. február 18-án próbálta megölni a császárt a templom helyszínén. A sikertelen kísérlet után a császár testvére, Ferdinánd Miska kezdeményezte a templom építését. A templomot 1879-ben, a császár és felesége ezüstlakodalmakor szentelték fel.

Beethoven Múzeum

A híres zeneszerző neve összeforrt Béccsel, ahol korábbi lakhelyén alakítottak ki múzeumot.

A város északi részén, Heiligenstadt-ban található, ahol 14 teremben mutatják be életének szinte minden mozzanatát.

Minden információ itt található!

Megközelítés: 38A busszal az Armbrustergasse megállóig, onnan 200 méter gyalog.

Duna-torony (Donauturm)

A 252 méter magas torony a Duna mentén, a Donauparkból biztosít csodás kilátást Bécsre.

A kilátó 152 méter magasan található, egy saját tengelye körül forgó részben. 360 fokos körpanoráma nyílik innen a városra.

Minden információ itt található!

Megközelítés: 20A busszal a Donauturm megállóig.

Anker óra

A 10 méter hosszú és 7,5 méter széles óra az Anker biztosítótársaság két épületét összekötő hídon látható.

Az 1910-es években készítették szecessziós stílusban, amelynek számlapján 12 híres osztrák személy látható: többek között Joseph Haydn, Mária Terézia, Savoyai Jenő herceg. Délben mind a 12 figura előbújik zenei kísérettel.

Központi temető (Zentralfriedhof)

Bécs délkeleti részén található Európa egyik legismertebb temetője, amely a turisták körében is népszerű.

Itt nyugszik többek között Beethoven, Schubert és Falco is. (Én magam nagy Falco rajongó vagyok, természetesen voltam már a sírhelyénél.)

Lehet sokaknak egy kicsit morbid, de népszerű sétálóhely is a helyieknek. Abszolút nem egy megszokott temetőt kell elképzelni.

Megközelítés: 11-es, 71-es villamossal a Zentralfriedhof 2. Tor megállóig.

Falco sírja
Falco sírja

Práter

A Duna partján lévő ligetes rész leginkább a vidámparkjáról ismert, ahol Bécs egyik szimbóluma, az óriáskerék is található.

Ennél azonban jóval több a Práter. Hatalmas parkja van, amely népszerű kiránduló- és pihenőhely a helyiek számára.

Megközelítés: O, 5-ös villamossal a Wien Praterstern megállóig

Bécs egyik jelképe az óriáskerék
Bécs egyik jelképe az óriáskerék

Schönbrunni állatkert

A Schönbrunni kastély területén van a világ legrégibb, még ma is működő állatkertje.

Mária Terézia idején lett létrehozva az állatkert, először csak a császári család szórakoztatására. 1780-ban aztán a nagyközönség előtt is megnyitották.

Ma a schönbrunni a világ egyik legmodernebb állatkertje, miközben sikerült megőrizni parkszerűségét. Területe apránként 17 hektárnyira duzzadt, de továbbra is harmonizál a szomszédos kastélykerttel: a tágas kifutókat pázsitok, virágok, sövények, kis tavak, árnyas fák stb. környezik, illetve választják el egymástól.

Minden információ itt található!

Megközelítés: U4 metróval a Hietzing megállóig.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató