Isztambuli kiruccanás

by radopeter1983
Isztambuli kiruccanás

Még 2015-ben töltöttem három napot (pontosabban 2,5 nap volt) Törökország fővárosában, Isztambulban. Erről a kis kirándulásról anno írtam egy kis szösszenetet!

(Mivel elég gagyi telefonom volt akkoriban, nézzétek el, hogy nem a legjobb minőségű képek készültek!)

Wizzairrel utaztam, így a Sabiha Gökcen reptérre érkeztem, illetve indultam haza. A kijárattal szemben indul az E11 és a Havatas busza, én utóbbival közlekedtem. Induláskor a jegyszedő körbement és elkérte a viteldíjat.

Városba a Fatih Sultan-, reptérre menet a Boszporusz-hídon megy a busz. Bár van menetrendje, a busz csak akkor indul, ha megtelik. Visszafelé például 40 percet kellett erre várni, de szerencsére jóval előbb kiindultam, számítva erre és az esetleges dugóra. Befelé 100 perc, reptérre 55 perc volt az út, szóval a menetidő kiszámíthatatlan. A Taksim-tér közeli Point Hotel elé érkezik és indul a busz.

A Taksim-tér Isztambul fő tere, innen indul ki a helyi „Váci utca”, az Istiklal. Az utca hosszában egy sínpályán közlekedik a piros színű nosztalgiavillamos.

Istanbulkarttal terveztem a városon belüli utazást, aztán rájöttem, hogy gyalog a belváros simán bejárható. Például a Taksim-tér és a Hagia Sofia gyalog kb. 40 perc a Galata-hídon át. Bejártam rengeteg utcát, így még jobban átjött az isztambuli élet.

Hagia Sophia
Hagia Sophia

Arra fel kell készülni, hogy a Galata-torony és a Hagia Sofia előtt hatalmas sor van, így sokat kell várni a bejutáshoz.

Galata-torony
Galata-torony

Érdemes elmenni a Topkapi palotába, amely belülről is nagyon szép.

A palota bejárata
A palota bejárata

A bazárban rengeteg ember volt, szinte tolakodni kellett, hogy előrejussak. És persze menekülni az árusok elől. 🙂 Határozottnak kell lenni, hogy álld a sarat, rám vagy öt dolgot akartak sózni, de egyik sem járt sikerrel. 

A helyi ételeket, italokat mindenképp ki kell próbálni, bár őszintén szólva nem voltam elájulva a kebabért. Kicsit íztelennek tartottam, akárhol ettem. De legalább megismerhettem a helyi török konyhát. 

A közbiztonság jó, sok utcát bejártam, még este is, semmi probléma nem volt. Az utcák viszont koszosak, sok helyen büdösek, rengeteg a kóbor macska, a szemét. 

A Boszporusz-túrás (Turyol) hajóra a Galata-híd Taksim felőli oldalán szálltam fel, itt 12 líra volt, míg a túloldalon már drágább. Nagyon szép kilátás nyílik az egész városra, megéri ez a másfél óra. 

A kirándulóhajó
A kirándulóhajó
A Boszporusz-híd felé visz a hajó
A Boszporusz-híd felé visz a hajó

A közlekedésről elég kaotikus. Hiába a lámpák, felfestések, ezek csak kellékek. 🙂 Mindenki megy mindenfele, ennek ellenére egy balesetet sem láttam, szóval nem kell megijedni, csak nagyon figyelni.

Összességében megérte elmenni, hiszen egy más kultúrába csöppenünk, szép belvárossal, épületekkel. Bár egy hátránya, hogy a belváros elég hamar bejárható, egy-két nap alatt „el lehet intézni” Isztambult. 

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató