Maribor látnivalók, térképpel

by radopeter1983
Maribor látnivalók, térképpel

Maribor közel van a magyar határhoz, így akár egy napos kirándulásra is tökéletes választás a hangulatos város.

Szlovénia második legnagyobb városa. Fontos gazdasági és kulturális központ, ezért joggal tekinthető Szlovénia „második fővárosának”.

A szlovén Alsó-Stájerország régió legnagyobb városa. A legközelebbi nagyváros a 60 km-rel északra fekvő osztrák Graz, amellyel szoros gazdasági és kulturális kapcsolatokat ápol.

Maribor látnivalók

Maribori vár

A vár története a 12. századra nyúlik vissza, amikor az első erődítményeket építették ezen a helyen. A 15. és 16. században, a török támadások miatt, jelentősen megerősítették és bővítették. A vár az évszázadok során számos átalakításon ment keresztül, amelyek során reneszánsz és barokk stíluselemekkel gazdagodott.

Külső megjelenése impozáns, masszív falai és tornyai a középkori erődítmények jellegzetességeit tükrözik. A belső udvar tágas, közepén egy szökőkúttal, körülötte pedig a különböző korokban hozzáadott épületrészek láthatók.

Az épületben a Maribori Regionális Múzeum legjelentősebb része működik (ennek bemutatása lejjebb).

A várban ma múzeum működik
A várban ma múzeum működik

Szent János Keresztelő székesegyház

Maribor egyik legjelentősebb vallási és történelmi épülete a belvárosban található.

Egy román stílusú templom állt itt régen. A gótikus székesegyház nagyrészt a 14. és 15. században épült, bár későbbi korszakokban, különösen a 18. században, barokk elemekkel gazdagodott.

Külső megjelenése lenyűgöző, a gótikus építészet jellegzetes elemeivel, mint az éles ívek, karcsú torony és részletesen kidolgozott portálok. A főhomlokzatot egy impozáns, több szintes torony uralja, amely messziről is látható a város felett, és jellegzetes elemévé vált Maribornak.

A haragtorony kilátóként is üzemel, ahonnan remek panoráma nyílik a városra.

Főtér (Glavni Trg)

A város egyik fő csomópontja a tér, ahol több nevezetességet is láthatunk.

Legfontosabb a városháza, amely barokk stílusban épült az 1500-as években, és az évek során több átalakításon is átesett. Az épület előtt álló Pestis-oszlop a 18. század elején emelték, emléket állítva a pestisjárványok áldozatainak.

Kiemelkedik még az egykori bíróság épülete, valamint számos régi, díszes polgári ház is.

Központi épülete a városháza
Központi épülete a városháza

Irgalmas Anyánk-bazilika

A katedrálistól nem messze található az impozáns, vörös színű ferences templom.

A kolostorral együtt 1892 és 1900 között épült, és az egykori kapucinus templom helyén áll. Az épület neoromán stílusban épült. 57,5 méter hosszú, 24 méter széles és 17,5 méter magas. Homlokzatát két hatalmas, 58 méter magas harangtorony díszíti, melyek csúcsos tetővel és 3 méter magas aranyozott keresztekkel végződnek.

A templomnak három bejárata van, melyeket kőfaragással díszítettek. A leggazdagabban díszített főkapu a Mária Angyali üdvözletét ábrázoló lunettás mozaik. A rozetta feletti nyeregben az Irgalmasság Anyjának aranyozott képe áll.

Jellegzetes épület
Jellegzetes épület

Maribori Regionális Múzeum

Szlovénia egyik legfontosabb kulturális és történelmi intézménye több helyszínen működik. Ezek közül legjelentősebb a Maribori Várban lévő múzeum.

Gyűjteményei széleskörűek és változatosak, több tematikus kiállítást foglalnak magukban. Ezek között a legfontosabbak:

  • A régészeti kiállítás a régió őstörténetétől kezdve mutatja be az emberi jelenlét nyomait, értékes leleteken keresztül bemutatva az előző civilizációk mindennapi életét, tárgyi kultúráját és művészeti alkotásait.
  • A történelmi kiállítás a középkortól kezdődően veszi sorra a régió fontos eseményeit, beleértve a gazdasági, társadalmi és politikai változásokat is.
  • A művészeti részleg különleges figyelmet fordít a helyi és regionális művészek munkáira, bemutatva a hagyományos népművészeteket a modern és kortárs alkotásokig.
  • A néprajzi kiállítás a régió népi kultúrájának, hagyományainak és életmódjának színes bemutatója, beleértve a népviseleteket, szokásokat, hagyományos mesterségeket és a mindennapi élet tárgyait.

Minden információ itt!

Bírósági torony

A város védelmi rendszerének egyik legszebb része fehér színével feltűnő épület.

A 14. században épült, és az évszázadok során több átalakításon és felújításon is átesett. A torony jellegzetes középkori építészeti elemei, mint a vastag falak és a szűk lövésznyílak ma is láthatóak.

Nevét onnan kapta, hogy egy időben bírósági funkciókat is ellátott. Emellett raktárként és börtönként is szolgált a történelem folyamán.

Víztorony

A középkori erődítmény a Dráva folyó partján helyezkedik el, és része volt Maribor egykori városfalainak védelmi rendszerének.

A 16. században épült, amikor a török inváziók fenyegetése miatt szükségessé vált a város hatékonyabb védelme. Az eredeti célja a város vízellátásának biztosítása volt, de stratégiai helyzetét kihasználva hamarosan fontos védelmi funkciót is kapott.

Ma már nincs különösebb funkciója: turisztikai látványosság, illetve jelenleg egy vinotéka működik.

Zsidók tornya

A másik jelentős középkori erődítmény a Víztorony mögötti részen található.

A torony a 15. században épült, és eredetileg a városfalak részeként szolgált a város védelmében. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a zsidó közösség lakta terület mellett helyezkedik el.

Az épületben időszakos kiállításokat, előadásokat és egyéb kulturális rendezvényeket szerveznek.

Előtérben a Víztorony, mögötte a Zsidó torony
Előtérben a Víztorony, mögötte a Zsidó torony

Zsidó utca (Židovska ulica)

A kis utca a Főtértől indul és egykor a zsidó közösség központja volt.

Az utcában található volt a zsinagóga, a közösségi ház és más, a zsidó élet szempontjából fontos épületek. Népszerű sétálóhely, ahol kávézók, művészeti galériák és kézműves boltok találhatók.

Öreg szőlő

Ez egy több mint 400 éves tőke, amely szerepel a Guinness Rekordok Könyvében. A világ legidősebbjének tartják.

A vasráccsal körbekerített szőlőtőke egy 17. századi ház falára fut fel. Több, 1657 és 1681 között készült festményen is látható. A tőke ma is termő, nagyjából ötven kilogramm szőlőt szüretelnek róla évente.

Piramis-hegy

A belvárostól nem messze északra emelkedik ez a magas domb.

Nevét jellegzetes, piramis alakú csúcsa adja, nemcsak Maribor lakóinak kedvelt kirándulóhelye, hanem a turisták körében is népszerű célpont. Alig több mint 386 méter magas, viszont kiváló kilátást nyújt a városra, a környező dombokra, valamint a Dráva folyóra.

A belvárostól mindössze 1,5 km a csúcs, kb. 100 méter szintemelkedéssel. A domboldalon szőlőültetvények mellett halad az út, nagyon hangulatos.

Pohorje hegység

A Maribortól délnyugatra fekvő hegység sok programot nyújt, ezért is népszerű nyáron és télen egyaránt.

Leghíresebb része a lombkorona sétány. Kb. 1000 méter tengerszint feletti magasságban található, és közel 37 méter magas építményről csodás kilátás nyílik. 1 km hosszan gyalogolhatunk a fák lombjai között, nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb a környéken.

Legismertebb természeti látványossága a Lovrenc-tavak mocsári területe, valamint a Bistriška Špica és a Šumik-vízesés.

A téli szezonban síparadicsommá változik, köszönhetően a kiválóan karbantartott sípályáknak és modern felvonórendszernek. A melegebb hónapokban a Pohorje kiváló helyszín túrázásra, kerékpározásra.

Na, ez egy igazi lombkorona sétány :)
Na, ez egy igazi lombkorona sétány 🙂

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató