Ljubljana látnivalók, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Ljubljana látnivalók, közlekedés, térképek

Ljubljana az egyik legkisebb főváros, így látnivalóit elég hamar fel tudjuk fedezni. Egy rövid kirándulást azonban bőven megér!

Szlovénia fővárosaként Ljubljana az ország központja szinte minden értelemben. Folyója a Ljubljanica, amely a város északi részén folyó Szávába ömlik. Jobb partján a régi városrészek terülnek el, bal partján az új negyedek. Az óváros a Ljubljanica hurokján fekszik, a Várhegy körül.

Eljutás Ljubljanába

Budapestről végig autópályán tudunk utazni, kb. 460 km az út. A magyar szakaszon az M7-esen Letenyéig, majd a határig az M70-es autóúton. A szlovén szakaszon Mariborig az A5, majd onnan az A1 autópályán a fővárosig.

Szlovéniában e-matricás rendszer van, ugyanúgy, mint nálunk. A vásárlásnál meg kell adni a rendszámot. Árak, online vásárlás és minden információ a hivatalos oldalon magyar nyelven!

Ljubljana látnivalók

Prešeren tér

A Ljubljanica partján áll a város főtere, ahol több különböző stílusú épületeket láthatunk.

Legismertebb ezek közül az Angyali üdvözlet templom, amely a 17. században épült barokk stílusban. A ferences templomhoz egy kolostor is tartozik, ahol több mint 70 ezer könyvből álló könyvtár is található.

A jellegzetes Angyali üdvözlet templom
A jellegzetes Angyali üdvözlet templom

Szent Miklós székesegyház

A katedrális a Ljubljanica folyó „hurokjában” található, a vár és a folyó között.

Eredetileg egy barokk templom állt a helyén, amely 1469-ben leégett és így épült újjá ez a templom. A székesegyház főleg olasz mesterek keze nyomát viseli. A hátsó kupula és az oltár kép Matevz Lanus munkája, a főhajó freskói Szent Miklós életét ábrázolják. Az oszlopok többsége aranyozott.

Ljubljanai vár

A Várhegyen magasodó vár Ljubljana kiemelkedő látnivalója, amely a város címerében is megjelenik.

Története a 11. századig nyúlik vissza, mai formáját a 15. században nyerte el. A későbbi időszakban folyamatosan építettek hozzá. Védelmi célokat szolgált, leginkább az oszmán támadások ellen. Legszebb része a Szent György-kápolna.

Magyar vonatkozása is van, 1849-ben itt volt rab gróf Batthyány Lajos miniszterelnök. Az óratoronyban emléktábla is látható ennek emlékére.

Nemcsak a kiállítások, hanem a kilátás miatt is kötelező felmenni. A városra és a távoli Júlia-Alpokra is csodás panoráma nyílik.

A várba gyalog és siklóval is feljuthatunk, az északi részen lévő gyerekszínháznál van a lenti állomás.

A várból nagyon szép a kilátás
A várból nagyon szép a kilátás

Mestni trg és Stari trg

A belváros sétálóutcája, amely a vár alatt félkörívben fut és nagyon hangulatos.

Ezen az utcán található a Városháza, a katedrális, egy szökőkút és számos barokk épület, étterem.

Érdemes déli irányba továbbmenni a Stari utcán, sokan ezt tartják Ljubljana legszebb utcájának. Az innen nyíló Gornji utcán egymás mellett nagyon szép, különböző színű épületeket láthatunk.

A sétálóutcán különböző színű, főleg barokk épületeket láthatunk
A sétálóutcán különböző színű, főleg barokk épületeket láthatunk

Tivoli park

A belvárostól pár száz méterre található a város fő parkja, franciakertekkel, sétányokkal, szobrokkal.

A parkban két kastélyt is találunk. Az egyikben Szlovénia történelmét mutatják be, a másikat művészetei központként használják.

Hármashíd (Tromostovje)

A Ljubljanica felett átívelő hidak közül a legismertebb, amely a nevéből adódóan is három hídból áll. A Prešeren teret köti össze a vár alatti résszel.

Eredetileg csak a középső kőhíd állt, az 1990-es években építették hozzá a két oldalsó hidat. Ezeken le lehet sétálni a folyóparti sétányhoz.

Sárkány híd (Zmajski most)

Az óváros keleti részén lévő híd, nevét a négy sarkán álló sárkányszobrokról kapta. A rácsos szerkezetű vasbeton híd műszaki műemlék.

Eredetileg Jubileum-hídnak hívták az építésekor. Csak 1919-ben nevezték át, mivel a város jelképében egy sárkány látható.

A legenda szerint a sárkányok megcsóválják a farkukat, ha egy szűzlány kel át a hídon. 🙂

A híd négy sarkán sárkányszobrok állnak
A híd négy sarkán sárkányszobrok állnak

Mészárosok hídja (Mesarski most)

A fenti két híd között lévő gyalogoshíd, amelyet egy szobor és a híd oldalsó részén lévő lakatok százai teszik színesebbé.

Köztársaság tér (Trg Republike)

A teret a két, egymás mellett álló magas épület uralja. Az 1960-as években a szocialista modernista építészet nemzetközi szinten is kiemelkedő alkotása lett.

Szlovén Nemzeti Múzeum

A Köztársasági tér sarkán álló, 1821-ben alapított múzeum 1885-ben költözött a Rudolfinumnak nevezett épületbe.

Több állandó kiállítása van, a szlovén témán kívül. Ilyen pl. az őskori, a római, az egyiptomi és a középkori gyűjtemény.

Piac

A Sárkány híd tövében, az óvárosi részen található a szabadtéri piac.

Friss gyümölcsök, zöldségek, virágok, ételek és minden, ami egy piachoz hozzátartozik, az itt adott.

AKC Metalkova

A főpályaudvar közvetlen közelében egy igazi kulturális központ alakult ki.

A korábban katonai központ ma már underground stílusú hely lett, különféle művészeti alkotásokkal, grafitikkel, aktív éjszakai élettel. Érdemes nappal is elsétálni ide és végignézni ezeket az alkotásokat.

Letölthető és interaktív térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató