Tokió látnivalók, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Tokió látnivalók, közlekedés, térképek

Japán és fővárosa a különleges kultúra miatt is sokaknak lehet a kedvence. Legalábbis, akik jártak már ott, mindannyian ezt állítják. Tokió látnivalók terén is rendkívüli, amit a repterek és tömegközlekedés bemutatásával is kiegészítek!

A cikk után olvassátok el Gyöngyi beszámolóját, aki 1 hétig volt Japánban!

Tokió repülőterei

Narita Nemzetközi Repülőtér

A Narita nemzetközi repülőtér Tokió elsőszámú nemzetközi reptere. 57 km-re keletre található a várostól.

Három terminálból áll. A 3-as terminál a 2-esből induló reptéri busszal érhető el.

Vonat

Az 1-es (Narita Airport Station Terminal 1) és 2-es terminálon (Airport Terminal 2 Station) külön vasúti megálló van. Több járat is közlekedik Tokióba, de van, amelyikkel csak átszállással juthatunk be.

Legegyszerűbb a Narita Express (NEX) használata. Ezzel 1 óra alatt a Tokyo Station főpályaudvaron lehetünk.

Leggyorsabban a Keisei Skyliner Express-szel juthatunk Tokióba, de ez az Ueno pályaudvarra közlekedik. Innen metróra át tudunk szállni.

Vonat-információk

Buszok

Sok busz közlekedik Tokióba és a környező városokba is. Ezzel lassabb a bejutás a városba.

Több shuttle busz indul a Tokyo Station-re: Tokyo Shuttle, THE Access Narita, Yurakucho Shuttle.

Az 1-es termináltól az 1-es és 10-es busz, a 2-es termináltól a 2-es, 19-es busz, a 3-as termináltól az 1-es, 2-es, 3-as busz megy a Tokyo Station pályaudvarra.

Busz-információk

Haneda Nemzetközi Repülőtér

A Haneda reptér 14 km-re délre fekszik a centrumtól. Ez a japán főváros legnagyobb repülőtere.

Három terminállal rendelkezik, melyek földalatti alagúttal vannak összekötve és shuttle busz közlekedik közöttük.

Vonat

Legkönnyebben itt is vonattal (és monorail-lel) juthatunk be Tokióba. Alig negyed óra alatt ér be az elővárosi részbe.

A Keikyu Line a Shinagawa pályaudvarig közlekedik. Innen vonattal lehet a Tokyo Station főpályaudvarra jutni.

A Tokyo Monorail-lel a Hamamatsucho pályaudvarra juthatunk el. Innen szintén vonattal mehetünk a főpályaudvarra.

Vonat-információk

Buszok

Több busz is közlekedik a belváros felé. A Tokyo Station-re az 1-es busszal mehetünk.

Éjszaka is közlekedik néhány járat, bár csak pár járat van.

Busz-információk

Tokió tömegközlekedése

Tokió közlekedése hasonlít New York-hoz: a metró teljesen behálózza a várost. A japán vonatok, metrók híresek a pontosságról és a tisztaságról, így mindenképp ezekkel érdemes utazni.

Vonaljegy

Utazási távolságtól függ az ára. A jegykiadó automatában meg kell adni a célállomás nevét és a gép kiszámolja az árat.

Ha netán tovább utaztunk, mint kellett volna, a kijáratnál van egy másik automata, ahol ki lehet fizetni a különbözetet.

Napijegy

Többféle napijegy kapható, mivel két nagy társaság üzemelteti a kötöttpályás közlekedést. Érdemes kombinált jegyet venni, ezzel szinte minden vonalat használhatunk.

A Common One-day Ticket for Tokyo Metro & Toei Subway napijegy-típussal a Tokyo Metro és a Toei Subway vonalakat is igénybe vehetjük.

Ha a buszokat (Toei Bus) és a vasutat (JR lines) is szeretnénk használni, a Tokyo Combination Ticket-et kell vásárolnunk.

Információk

Több napos bérletek

Van 48 és 72 órás bérlet is. A Tokyo Subway Ticket a Tokyo Metro és a Toei Subway vonalakon is használható korlátlan utazásra. A Haneda és Narita reptérről közlekedő járatokra is érvényes.

Információk itt találhatók!

Turistabérletek

A Grutto Pass az egyik legnépszerűbb turistabérlet. Ezzel jelenleg 95 intézményt, köztük múzeumot, galériát, állatkertet, botanikus kertet lehet látogatni ingyenesen vagy kedvezményesen.

A Metro & Grutto Pass a fentieken kívül 24 órás korlátlan utazást tesz lehetővé a Tokyo Metro vonalakon.

A Tokyo Subway & Grutto Pass a fentieken kívül 48 órás korlátlan utazást tartalmaz a Tokyo Metro és a Toei Subway vonalain.

Információk

Tokió látnivalók

Császári Palota

A palota Tokió szívében található egy hatalmas park közepén, alig negyedóra sétányira a központi pályaudvartól.

A területet vízzel teli várárkok veszik körül, amelyek egyrészt védelmi célokat szolgáltak, másrészt a tűzvészeket állították meg abban az időben, amikor még javarészt faházakból állt a város.

A hatalmas park egy jól elkülönülő része, a „Keleti Kert” megadott időpontokban szabadon látogatható, a császári palotához tartozó közvetlen területre azonban csak az Imperial Household Agency által szervezett és vezetett túra keretében lehet bejutni. Egyszerre 300 fő mehet be.

Információk

Megközelítés: a Sakuradamon metróállomástól gyalog.

A híres híd és a mögötte lévő Császári palota
A híres híd és a mögötte lévő Császári palota

Senso-ji templom

Tokió legrégebbi buddhista templomát 645-ben fejezték be, a kegyelem istennőjének, Kannonnak a tiszteletére épült. Tokió látnivalók közül az egyik legnépszerűbb!

A templomba nem lehet bemenni, a hívek az istentiszteleti csarnokban (Haiden) imádkoznak, gyertyát gyújtanak.

Gyönyörű szentély, régi hangulatú utcákkal sok hagyományos kézműves bolttal és utcai ételárusokkal, főleg kézműves édességekkel. A Kaminarimon kapu mögötti utcát (Nakamise dori) az egyik legrégebbi japán utcának is nevezik.

A templomtól nem sokkal távolabb egy ötszintes pagoda is megtekinthető. Ezt szintén Kannon számára építették 942-ben. Magassága meghaladja az 53 métert, ami körülbelül egy 18 emeletes épületnek felel meg. Minden szintjének megvan a maga jelentése. Lentről felfelé: föld (alapok); víz (test); tűz (fejdísz); szél (csúcsdísz); és űr (ékszer).

Megközelítés: Akasuka metrómegállótól kb. 500 méter gyalog.

A Senso-ji Tokió legrégebbi buddhista temploma
A Senso-ji Tokió legrégebbi buddhista temploma

Meiji-szentély (Meiji Jingu Shrine)

Ez egy sintószentély Sibujában, amit az 1912-ben elhunyt Meiji császár és 1914-ben elhunyt felesége, Sóken császárné tiszteletére emeltek.

A szentély egy 700 ezer négyzetméter területű erdőben található. Az erdő 365 fafajta 120 ezer példányának otthona. Ezt a 365 fajtát Japán különböző területeiről adományozták, amikor a szentély létrejött. Az erdősített terület ma sok embernek szolgál kikapcsolódási helyül Tokió központjában.

Ha szerencsénk van, akkor egy hagyományos japán esküvőt is láthatunk itt.

Megközelítés: Kita-sando metrómegállótól kb. 800 méter gyalog.

Ueno Park

Az egyik leglátogatottabb park, mivel tavasszal rengeteg cseresznyefa virágzik. Kulturális szempontból pedig három remek múzeum (Tokiói Nemzeti Múzeum, Japán Nemzeti Tudományos Múzeum és a Nemzeti Nyugati Művészetek Múzeum) teszi ismertté.

Ezenkívül egy hangversenyterem, egy Tósógú szentély, a Sinobazu-tó a Benzaiten szentéllyel és az Ueno állatkert teszi idegenforgalmi látványossággá, pihenőterületté mind a japán lakosok, mind a külföldiek körében.

Megközelítés: Ueno metrómegálló.

Tokió leglátogatottabb parkja
Tokió leglátogatottabb parkja

Tokiói Nemzeti Múzeum

Japán legnagyobb és legrégebbi múzeuma az Ueno Park leglátogatottabb helyszíne.

A 40.000 éves őskori pattintott kőtől a feudális Japán felbecsülhetetlen értékű kulturális kincsein át a modern kori művészeti alkotásokig sokindent láthatunk az ország múltjából.

A múzeum több helyiségre oszlik, mint például a japán galéria, az ázsiai galéria, a Hōryū-ji templom kincses galériája, valamint egy kutatási és információs központ, kültéri kiállítások, kert.

A fő épület mellett található kisebb melléképületekben szinte minden más jelentősebb kultúrából is találhatóak kiállítási darabok. Különösen azokból az országokból, amelyeket a Selyemút keresztezett.

Ginza

Japán legismertebb üzlet- és szórakoztató negyede, ahol számos nemzetközileg is elismert áruház, butik, étterem és kávéház található. Ginzát sokan úgy ismerik, mint az egyik legnagyobb luxus bevásárló negyedet a világon.

A Fujija hatalmas fényreklámja az esti Ginza talán legtöbbet fotózott pontja. Itt található a város jelképe, a Ginza Wako óratorony is.

Minden szombaton és vasárnap, 12:00-17:00, a fő utcán keresztül Ginza-ban lezárják a közúti forgalmat, hogy az emberek szabadon sétálhassanak. Ezt hívják Hokosza Tengokunak, röviden Hokotennek.

Ginzában található a város egyik legjobb kabuki színháza. A kabuki a tradicionális japán színház egyik fő fajtája. Az előadásban festett arcú színészek fura zenére érdekes mozgást végeznek.

Tokió legnagyobb szórakoztató negyede
Tokió legnagyobb szórakoztató negyede

Tokió Torony

A Siba Parkban épült rádió-, távközlési és kilátótorony, valamint üzletek, szórakozóhelyek és egy sintó szentély is megtalálható benne. Éjszaka a torony Tokió jellegzetes fénypontja.

333 m-es magasságával a világ egyik legmagasabb acél tartószerkezete és Japán második legmagasabb mesterséges építménye. A tornyot az Eiffel-torony ihlette (annál 11 m-rel magasabb).

A torony két panorámakilátóval rendelkezik: Main Deck (150 méter) és Top Deck (250 méter).

A torony aljában található a 4 emeletes FootTown. Itt van a Guinness World Records Museum Tokyo, ahol életnagyságú figurákkal, fotókkal, emléktárgyakkal örökítik meg a hitelesített rekordokat.

Egy hologram galéria (Gallery Delux) is helyet kapott a FootTown-ban. Trükk és művészeti galéria a negyedik, egyben az utolsó emeleten található. Itt optikai csalódásokat okozó festményeket, érdekes tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók.

Belépőárak, nyitvatartás

Megközelítés: Akabanebashi metrómegállóig, onnan kb. 500 méter gyalog.

Az Eiffel-torony ihlette
Az Eiffel-torony ihlette

Akihabara

Chiyoda városrész egy negyede, amit Akihabara Elektromos Városnak is becéznek.

Az úgynevezett otakuk (bizonyos dolgokért túlzottan rajongók) kulturális központja és bevásárlónegyede a számítástechnikai eszközöknek, videójátékoknak, animéknek és mangáknak.

Népszerűek itt a maid cafék. A jelmezbe öltözött felszolgálók szerepjátékot játszanak és úgy szolgálják fel az ételt, italt.

Tokyo Skytree

634 méteres magasságával ez a legmagasabb mesterséges alkotás Japánban, egyben a világ legmagasabb szabadon álló tornya (és második legmagasabb épülete) is.

Két látogatható szintje van: Tembo Deck (350 méter) és a Tembo Galleria (450 méter). Lehet külön és kombinált jegyet is venni a szintekre.

Belépőárak, nyitvatartás

Megközelítés: Oshiage (SKYTREE) metrómegálló.

Tokió ikonikus tornya kilátó is
Tokió ikonikus tornya kilátó is

Tokyo Disneyland és DisneySea

Naná, hogy Japán se maradhat ki a Disneyland-sztoriból! Ez volt az első park, amely az Egyesült Államokon kívül megnyitotta kapuit. A floridai Disneyland után a második leglátogatottabb vidámpark.

Méreteiről sokat elárul, hogy egy saját kis szigetet kapott, ahol hét különböző világ várja a látogatókat. Ráadásul, ha nem érnénk be a hullámvasutak adta adrenalinnal, akkor további látványos és izgalmas attrakciókkal vár a Disney Sea nevű élménypark.

Információk

Megközelítés: vonattal a Maihama megállóig, onnan körvasút (Disney Resort Line) közlekedik a Disneyland és DisneySea bejáratig.

Mori-torony

A 238 méter magas, 54 emeletes Mori-Tower Tokió egyik legmagasabb épülete. Az épületben található a Mori Múzeum, míg az épület előtt Maman, egy óriáspók-szobor látható.

Itt is van két kilátóhely: a Tokyo City View és a legfelső szinten lévő Sky Deck.

Belépőárak, nyitvatartás

Megközelítés: Roppongi metrómegálló.

Yoyogi Koen park

A Meiji-szentély melletti park az egyik legnagyobb Tokióban. Az 1964-es olimpiai falu volt itt, ám utána lebontották és parkosították.

A park közepén egy tó és szökőkút is van, körülötte pedig rengeteg cseresznyefa. A virágzáskor érdemes ellátogatni ide.

Megközelítés: Yoyogi-kōen metrómegálló.

Shibuya gyalogátkelő és metróállomás

A Shibuya metró- és vasútállomás Japán és egyben a világ egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja. (Legforgalmasabb a Shinjuku állomás.)

A felszínen pedig a zebra az ikonikus gyalogátkelőhely. Érdekessége, hogyha zöld van, akkor minden irányból át lehet haladni. Ezért is olyan forgalmas egyszerre, akár több ezer ember is átkel az úttesten.

Érdemes a gyalogátkelőhelyet a környékbeli üzletek vagy kávézók ablakán át nézni. Remek látvány, ahogy a sok ember egyszerre hömpölyög át az úton. Méltán lett Tokió látnivalók között kötelező darab!

A világ legforgalmasabb gyalogátkelőhelye
A világ legforgalmasabb gyalogátkelőhelye

Toyosu piac

Az egykori híres halpiacot (Tsukiji Market) költöztették el ide. Három nagy épületrészből áll: kettőben halak, tengeri herkentyűk, egy pedig gyümölcsöknek és zöldségeknek van.

Legérdekesebb az, ami 5:30 és 6:30 között történik. Ekkor van az aukció, ahol halakra és egyéb tengeri élőlényekre lehet licitálni. A turisták egy üveg mögül nézhetik a nem mindennapi vásárt.

Híres halpiac
Híres halpiac

Időjárás

Tokió a nedves szubtrópusi éghajlati övben fekszik, párás, meleg nyarak és enyhe telek jellemzik időjárását.

A legmelegebb hónap az augusztus, ekkor az átlaghőmérséklet 27,5 °C, január a leghidegebb hónap, ekkor az átlaghőmérséklet 6,0 °C.

Az éves csapadékmennyiség átlagosan 1530 mm körüli, havazás csak szórványosan jellemző. Tájfunok is előfordulhatnak, de ezek ritkán pusztító erősségűek.

A tavasz a legideálisabb a Japánba történő utazáshoz. Ekkor több virágfesztivált is tartanak és a híres cseresznyefavirágzás is ekkor van.

(Forrás: Wikipédia)
(Forrás: Wikipédia)

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Videó

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató