Kanada legszebb helyei – 15 csodás látnivaló

by radopeter1983
Kanada legszebb helyei

Kanada a természet és a hangulatos települések remek keveréke. Területéből is adódik, hogy rengeteg látnivaló van az országban!

Kanada az észak-amerikai kontinens nagy részén terül el, területe az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjed. A világ második legnagyobb kiterjedésű országa Oroszország után, délen és északnyugaton az Amerikai Egyesült Államokkal határos.

Kanada legszebb helyei

Vancouver

A Csendes-óceán partján, a Burrard Inlet és a Fraser folyó között található, a világ egyik legszebb és legélhetőbb városának tartják. Nevét George Vancouver brit felfedezőről kapta, aki az 1790-es években térképezte fel a régiót.

Itt van Kanada egyik legnagyobb és legismertebb városi parkja, a Stanley Park. Területe mintegy 405 hektár, és több látnivalóval, programmal rendelkezik. Ilyen a híres Seawall sétány és a Vancouver Akvárium. Utóbbi az egyik legnagyobb és leglátogatottabb akvárium Észak-Amerikában.

Legautentikusabb negyede a Gastown. Az 1860-as években alapított városrész híres macskaköves utcáiról, viktoriánus épületeiről és hangulatos kávézókról, éttermekről. Központi látványossága a híres óratorony, amely gőzzel működik, és minden negyedórában sípolással és gőzkibocsátással jelzi az időt.

A világ egyik legszebb városa is
A világ egyik legszebb városa is

Niagara-vízesés

A hatalmas vízesésegyüttes a Niagara folyón, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán található.

Két fő részből áll, melyeket a Kecske-sziget választ el: a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon. Mindössze 51 méter magas, elsősorban a szélessége a monumentális.

Legszebb rálátás a kanadai oldalon van. A Skylon Tower kilátótoronyból 236 méter magasról csodálhatjuk meg a vízesést.

Kilátás a Skylon Tower-ből
Kilátás a Skylon Tower-ből

Quebec

A Szent Lőrinc-folyó partján található Kanada egyik legrégebbi és legszebb városa, a francia kultúra és történelem központja.

Québec-et 1608-ban alapította Samuel de Champlain. Ez Vieux-Québec óvároson ma is érződik, ami az UNESCO Világörökség része. A felső és alsó részt a híres Funiculaire, egy hegyi felvonó köt össze.

Legismertebb épülete Château Frontenac, egy grandiózus hotel, amely a város fölé magasodik. A szálloda 1893-ban nyílt meg, és azóta ikonikus szimbólummá vált. Az épület látványos kilátást nyújt a Szent Lőrinc-folyóra és a környező területekre.

Híres élénk kulturális életéről: számos fesztivált, művészeti eseményt és zenei rendezvényt tartanak. Legismertebb a Carnaval de Québec, Észak-Amerika legnagyobb téli fesztiválja. Másik a Festival d’été de Québec, egy nyári zenei fesztivál, amelyen nemzetközi és helyi előadók lépnek fel különféle műfajokban.

A szálloda a város jelképe
A szálloda a város jelképe

Banff Nemzeti Park

Kanada első és egyik legismertebb nemzeti parkja a Sziklás-hegységben található.

A park egyik legismertebb és leglátványosabb helyszíne a Louise-tó, egy gyönyörű, türkizkék tó, amelyet a Victoria-gleccser táplál. A tó körüli kilátóhelyek csodálatos panorámát nyújtanak a gleccserre és a környező hegyekre. Télen jégpályaként is funkcionál.

A Moraine-tó a Ten Peaks völgyében található, és a világ egyik legtöbbet fényképezett tava. A tó körüli túraútvonalak, például a Rockpile Trail, lenyűgöző kilátást nyújtanak a tóra és a környező hegycsúcsokra.

A park névadója a központi részen lévő Banff város, amely kiváló kiindulópont a park felfedezéséhez.

Kanada legszebb nemzeti parkja
Kanada legszebb nemzeti parkja

Jasper Nemzeti Park

Kanada legnagyobb nemzeti parkja az UNESCO Világörökség része. Az 1907-ben alapított park több mint 11,000 négyzetkilométer területű.

Egyik legismertebb és leggyönyörűbb tava a Maligne-tó. Szépségét elsősorban a tavon lévő kis sziget, a Spirit Island adja. Az Athabasca-vízesés szintén népszerű túrahely, amit érdemes megnézni.

Leglátványosabb természeti nevezetessége a park déli részén található Columbia-jégmező. Észak-Amerika egyik legnagyobb jégmezője, amely több gleccser forrása. A közelben lévő Skywalk kilátóteraszról csodás panoráma nyílik rá.

Itt van Észak-amerika legnagyobb jégmezője
Itt van Észak-amerika legnagyobb jégmezője

Montreal

Kanada második legnagyobb városa a Szent Lőrinc-folyó szigetén fekszik. A város nevét Mont Royal, egy háromcsúcsú domb után kapta, amely a város közepén emelkedik.

1642-ben alapították francia telepesek, és gyorsan fontos kereskedelmi és kulturális központtá vált. A város történelme mélyen gyökerezik a francia és angol gyarmati múltban, ami ma is tükröződik nyelvi és kulturális sokszínűségében. Montreal kétnyelvű város, ahol a francia az elsődleges nyelv, de az angolt is széles körben beszélik.

A város történelmi negyede a Vieux-Montreal. Főbb látványosságai közé tartozik a Notre-Dame Basilica, a Place Jacques-Cartier, és az Old Port.

Kulturális téren is az ország egyik kiemelkedő városa. Legjelentősebb múzeuma a Musée des Beaux-Arts de Montréal. A művészeti múzeuma gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a képzőművészet, a dekoratív művészet és a design területén.

Montreal botanikus kertje a világ egyik legnagyobb és legfontosabb botanikus kertje, amely több mint 22.000 növényfajt mutat be. A kertben különféle tematikus kertek, mint például a japán kert, a kínai kert és a rózsakert találhatók.

Kanada egyik jelentős városa
Kanada egyik jelentős városa

Gros Morne Nemzeti Park

A park 1987-ben az UNESCO Világörökség részévé vált geológiai különlegességei és lenyűgöző természeti szépségei miatt.

Névadó hegycsúcsa, a Gros Morne kiváló túrázási lehetőségeket kínál. A Gros Morne Mountain Trail egy kihívást jelentő, de élménydús túraútvonal, amely a hegycsúcsra vezet. Innen csodás kilátás nyílik a környező tájra és a Long Range-hegységre.

Egyik legismertebb látnivalója a Western Brook Pond, egy lenyűgöző fjord, amelyet meredek sziklafalak és vízesések vesznek körül. A fjordon hajókirándulások indulnak, így a vízről csodálhatjuk meg a környéket.

A parkban van egy egyedülálló geológiai képződmény, a Tablelands. Ez szinte marsbéli tájat idéz. A terület különlegessége, hogy itt a Föld felszínére került a köpeny egy része, amely általában mélyen a földkéreg alatt található.

A fjordról csodás kilátás nyílik
A fjordról csodás kilátás nyílik

Cape Breton-sziget

Kanada keleti partvidékén található az ország egyik legfestőibb helye.

Partvonala erősen, nagyrészt fjordokkal tagolt. A legnagyobb tava a déli part menti Bras d’Or-tó, ami összeköttetésben áll az óceánnal, így vize kissé sós. A legnagyobb édesvízű tó az Ainslie-tó.

A szépségét autóval is felfedezhetjük. A Cabot Trail körülbelül 300 kilométeren át húzódik a sziget északi részén, és csodás kilátást nyújt az Atlanti-óceánra, a hegyekre és az erdőkre. Az út számos kilátópontot, túraútvonalat és kulturális megállót kínál, beleértve a híres Skyline Trail-t, amely csodálatos panorámát nyújt a partvidékre.

Autóval is be tudjuk járni
Autóval is be tudjuk járni

Ottawa

1857-ben vált Kanada fővárosává, amikor Viktória királynő választotta ki a várost a Brit Észak-Amerikai gyarmatok fővárosának.

Legismertebb nevezetessége a Parliament Hill, vagyis a Parlament-domb. Itt találhatók a kanadai parlament épületei, beleértve az ikonikus Béke-torony (Peace Tower). Megnézhetjük az őrségváltást is.

A városból indul a Rideau-csatorna. A 202 km hosszú vízi út összeköti Ottawát Kingstonnal, amely az Ontario-tó partján fekszik. Az UNESCO Világörökség része, eredeti építményeinek többsége érintetlen. Ma csupán kedvtelésből hajózzák a csatornát.

Kanada fővárosa
Kanada fővárosa

Fundy-öböl

A keleti partvidéken, az Atlanti-óceán részét képező öböl a világ legmagasabb árapályáról híres, amely több mint 16 métert is elérheti.

Az öböl egyik legismertebb látnivalója a Hopewell Rocks, ahol hatalmas, tengeri erózió által kialakított sziklaképződmények láthatók. Az apály idején sétálhatunk a tengerfenéken, míg dagály idején a sziklák szinte teljesen víz alá kerülnek.

Itt látható legjobban az árapály jelenség
Itt látható legjobban az árapály jelenség

Yoho Nemzeti Park

A park a Banff és a Kootenay Nemzeti Parkokkal határos, és a kanadai Sziklás-hegység UNESCO Világörökségi helyszíneinek része.

1886-ban alapították, és neve a krí nyelvből származik, amelyben a „yoho” szó csodálkozást vagy ámulatot jelent. Ez a név tökéletesen illik a park lenyűgöző természeti tájaihoz, amelyek hegyekkel, vízesésekkel, tavakkal és gleccserekkel tarkítottak.

A Takakkaw-vízesés Kanada egyik legmagasabb vízesése, amely több mint 300 méter magasból zuhan alá. A vízesés megközelítése könnyű, és lenyűgöző látványt nyújt, különösen a nyári hónapokban, amikor a vízhozam a legnagyobb. A környéken számos túraútvonal található.

Az Emerald-tó a park egyik leglátványosabb része, híres mélyzöld színéről, amelyet a tóban lebegő finom kőzetliszt okoz.

Legszebb része az Emerald-tó
Legszebb része az Emerald-tó

Churchill

A Hudson-öböl partján lévő várost gyakran nevezik a „világ jegesmedve fővárosának” is.

Az ősz folyamán a jegesmedvék a Hudson-öböl fagyására várnak, hogy visszatérhessenek a jégre vadászni. Ekkor lehet őket nagyon jól megfigyelni: speciális terepjárókkal, úgynevezett tundra buggy-kal szerveznek kirándulást a városból.

A városban található egy eszkimókról szóló múzeum is. Itt inuit műalkotásokat, szerszámokat és egyéb tárgyakat mutatnak be, amelyek betekintést nyújtanak az őslakos kultúrákba és életmódba.

Churchill kiváló helyszín az északi fény megfigyelésére is, különösen a téli hónapokban.

Ősszel rengeteg jegesmedvét láthatunk
Ősszel rengeteg jegesmedvét láthatunk

Toronto

Kanada legnagyobb városa az Ontario-tó északnyugati partján fekszik.

A CN Tower Toronto egyik legismertebb jelképe, amely a város fölé magasodik 553 méteres magasságával. A toronyban található kilátóból csodás panoráma nyílik. Az üvegpadlós SkyWalk és a forgó étterem különleges élményt nyújt.

Az itt lévő Royal Ontario Museum Kanada egyik legnagyobb és leglátogatottabb múzeuma, amely gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a természet- és történelemtudományok, valamint a világ különböző kultúráinak területén.

Hangulatos negyede a Distillery District, amely egykor a Gooderham & Worts pálinkafőzdének adott otthont. Ma a környék művészeti galériákkal, butikokkal, éttermekkel és szórakozóhelyekkel teli városrész.

A CN Tower Toronto jelképe
A CN Tower Toronto jelképe

Okanagan-völgy

A vidék híres kellemes éghajlatáról, valamint kiváló borairól és gyümölcseiről.

Az Okanagan-tó a völgy központi része, több mint 135 kilométer hosszú. Partján több, turisztikailag népszerű város található: Kelowna, Penticton és Vernon.

A völgy Kanada egyik legfontosabb borvidéke, amely több mint 200 borászatnak ad otthont. Emellett gyümölcstermesztésben is kiemelkedő régió, köztük az őszibarack, cseresznye és alma a legnépszerűbb.

A régió híres a borairól
A régió híres a borairól

Thousand Islands

A szigetcsoport az Egyesült Államok és Kanada határán, az Ontario-tó és a Szent Lőrinc-folyó találkozásánál helyezkedik el. A terület több mint 1800 szigetből áll, melyek közül sok privát tulajdonban van, de számos sziget nyilvános és látogatható.

Egyik jelképe a Boldt-kastély, amelyet George C. Boldt építtetett a 20. század elején a Heart-szigeten. Népszerű turisztikai látványosság, ahol láthatjuk a gyönyörűen felújított kastély szobáit, a környező kerteket, és gyönyörködhetnek a csodálatos kilátásban a Szent Lőrinc-folyóra.

Központi városa Gananoque. Innen számos hajókirándulás indul: a rövid sétahajózástól az egész napos kirándulásig van mindenre lehetőség.

Rengeteg szigetet fedezhetünk fel
Rengeteg szigetet fedezhetünk fel

Ajánlott cikk

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató