Bázel látnivalók, múzeumok, térképek

by radopeter1983
Bázel látnivalók, múzeumok, térképek

Bázel Svájc egyik leglátogatott helye, mivel rengeteg kulturális és történelmi látnivalóval rendelkezik.

Svájc 3. legnagyobb városa az ország északnyugati részén, a svájci-németfrancia hármashatárnál, a Rajna két partján terül el. Gyakran nevezik Svájc kulturális fővárosának.

Bázel látnivalók

Basler Münster

A bázeli székesegyház nemcsak Bázel, hanem Svájc egyik legjelentősebb vallási épülete.

A jelenlegi, főként román stílusban épült templom építése a 12. században kezdődött és a 13. században fejeződött be. Gótikus elemekkel később, a 14. és 15. század folyamán bővült. Mai formáját a 14. századi fölrengés utáni újjáépítésekor nyerte el. A 16. században vált protestáns templommá.

Külseje a svájci Rajna-vidék egyik domináns építészeti jelképévé teszi. A homlokzatot és a két hatalmas tornyot vörös homokkő borítja, ami különleges színt ad az épületnek. Belül a térbeli elrendezése és díszítése a különböző korok építészeti stílusainak keverékét mutatja. A hajókat magas gótikus boltozatok fedik, míg a színes üvegablakok a bibliai történeteket és helyi szenteket ábrázolják.

A templomban láthatjuk Habsburg Anna királyné és fia, Károly szarkofágját. Emellett híres Erasmus rotterdami humanista tudós és teológus síremléke, aki Bázelben hunyt el.

Bázel ikonikus épülete
Bázel ikonikus épülete

Marktplatz

A piactér a középkortól kezdve fontos kereskedelmi, politikai és társadalmi események színtere volt.

Legfontosabb épülete a Rathaus, vagyis a városháza, amely impozáns megjelenésével és díszes homlokzatával kiemelkedik a tér többi épülete közül. Eredetileg a 14. században épült, de a 16. században és később is többször bővítették és átalakították, így ma a reneszánsz és barokk stílusjegyek keverékét mutatja.

A tér körül számos üzlet, kávézó és étterem található, valamint rendszeresen tartanak piacot is.

A városháza a színével együtt feltűnő épület
A városháza a színével együtt feltűnő épület

Spalentor

A Spalen-kapu Bázel egyik legjobban megőrzött középkori városkapuja, amely a város történelmi magjának fontos részét képezi.

A 14. században épült kapu a város egyik fő bejárata volt. Ekkoriban vált Bázel fontos kereskedelmi és tudományos központtá Európában. A 19. században több városkaput lebontottak, szerencsére ez fennmaradt az utókornak.

A kapu masszív szerkezetű, magas tornyai cseréppel fedettek. A kapun belül láthatjuk a a címerdíszeket és a gótikus íveket.

St. Johanns-Tor

A Szent János-kapu a másik jelentős egykori városkapu, amely megmaradt.

Szintén a 14. században épült, nevét a közeli Szent János kolostorról kapta, amely egykor a kapu közelében állt. Az idők folyamán többször bővítették és megerősítették.

Nem olyan impozáns, mint a Spalentor, de eredeti középkori formáját nagymértékben megőrizte. Érdemes elsétálni ide, mivel a Rajna pár percre van.

Mittlere Brücke

Bázel ikonikus hídja összeköti az óvárost a túloldali Greifengasse sétálóutcával.

1225-ben épült, ez az egyik legrégebbi fennmaradt híd a Rajna mentén. A híd az évszázadok során kulcsfontosságú szerepet játszott, mivel ez volt az egyik fő átkelőhely a Rajnán, összekötve Észak-Európát Dél-Európával.

Érdekessége a közepén álló Käppelijoch-kápolna, amit régen az utazók védelmére építettek. Cseréptetője díszes, az ajtó rácsain pedig sok lakat lóg.

Az óvárost köti össze a másik oldallal
Az óvárost köti össze a másik oldallal

Tinguely-szökőkút

A szökőkút nemcsak egy városi látványosság. A modern művészet egyik kiemelkedő példája is egyben, a mozgás és a víz összjátéka különleges élmény.

Jean Tinguely svájci kinetikus művész az 1960-as években tervezte és alkotta meg. A szobrok fémből készültek, és víz által hajtott mechanizmusokkal vannak ellátva, amelyek a szobrokat mozgásba hozzák.

Offene Kirche Elisabethen

A Münster mellett a másik legfontosabb és leglátványosabb templom.

1857 és 1864 között építették neogótikus stílusban, az építkezést a város és annak polgárai finanszírozták. Emiatt a mai napig fontos közösségi helyszín is egyben. Erre utal a neve is: nyitott templom.

Kívülről erősen látszik a gótikus stílus: magas, karcsú tornyok, gazdag szobrászati díszítések. Belül a templom hatalmas, legfeltűnőbb eleme a színes üvegablakok. A hagyományos keresztény szimbólumok mellett kortárs művészeti alkotások is helyet kapnak, amelyek a templom nyitottságát és sokszínűségét jelzi.

A templom egy közösségi helyszín is
A templom egy közösségi helyszín is

Botanikus kert (Botanischer Garten der Universität)

A kertben rengeteg növényfajtát lehet látni, nemcsak kirándulóhely, hanem fontos tudományos központ is.

A kert hivatalosan a 19. században nyílt meg, és azóta is folyamatosan bővül és fejlődik, hogy bemutathassa a világ növényeinek lenyűgöző sokféleségét. területe több hektárt foglal el, és különböző kertészeti és tájképi elemekből áll, beleértve a szabadtéri ágyásokat, az üvegházakat és a tematikus kerteket.

Több ezer fajt foglal magában, a helyi vadon élő növényektől kezdve a ritka és veszélyeztetett fajokig. Legismertebbek közülük az orchideák, a húsevő növények és a trópusi esőerdők fáinak és cserjéinek sokasága.

Minden információ itt!

Állatkert (Zoo Basel)

Svájc egyik legrégebbi és legismertebb állatkertje, 1874-ben nyitott meg.

Kb. 600, több kontinensről származó állatfaj él itt. Az állatkert különösen híres a sikerrel végrehajtott tenyészprogramjairól, amelyek számos veszélyeztetett faj, például az orrszarvúk, a csimpánzok és a tengeri kajmánok számára biztosít menedéket.

Minden információ itt!

Bázel múzeumai

Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum Basel)

Svájc egyik legfontosabb múzeuma a természeti világ csodáit mutatja be.

Gyűjteménye több millió tárgyat foglal magában, amelyek a természeti világ sok részét fedi le:

  • A paleontológiai gyűjtemény dinoszauruszok és ősi élőlények maradványait tartalmazza, amelyek bemutatják a Föld évmilliókkal ezelőtti állapotát.
  •  A zoológiai részleg az állatvilág sokszínűségére összpontosít, számos ritka és különleges fajjal, beleértve a kihalt fajokat is.
  • Az antropológiai gyűjtemény az emberi evolúciót és kultúrákat dokumentálja.
  • A mineralógiai részleg a Föld geológiai kincseit tárja fel.

Minden információ itt!

Szépművészeti Múzeum (Kunstmuseum Basel)

A múzeum gyűjteménye és kiállításai a középkortól kezdve a kortárs művészetig terjednek, bemutatva a művészettörténet kiemelkedő alkotásait és mozgalmait.

Hosszú története van, 1661-ben alapították az Amerbach család gyűjteménye alapján. A főépület a belvárosban van, egy impozáns, modernista stílusú épület. A múzeum bővítésének részeként 2016-ban egy új épület is megnyílt, amelyben a múzeum modern és kortárs művészeti gyűjteményei kaptak helyet.

Több mint 4.000 festményt és szobrot, valamint 300.000-nél is több rajzot és grafikát láthatunk. A gyűjtemény magában foglalja a középkori és reneszánsz művészet remekműveit, valamint a 19. és 20. századi művészet kiemelkedő alkotásait. Emellett meg kell említeni a német expresszionizmus és a 20. századi amerikai és európai műveket is.

Minden információ itt!

Bázeli Történeti Múzeum (Historisches Museum Basel)

Bázel és a régió gazdag történelmét és örökségét ismerhetjük meg.

A múzeum fő helyszíne a Barfüsserkirche, egy volt kolostor és templom épülete, amely maga is történelmi jelentőségű. A gótikus stílusú épület a középkorban épült, és nevét a barfüsser (mezítlábas) ferences rendi szerzetesekről kapta.

Az intézményben régészeti leleteket, művészeti alkotásokat, kéziratokat, érméket, valamint a helyi ipar és kézművesség tárgyait láthatjuk. Kiemelkedik a középkori szobrászat és a reneszánsz festészet gyűjteménye, valamint a városi élet és a polgári kultúra bemutatása a különböző korokban.

Egyik leghíresebb tárgya az első nyomtatott Biblia, a Gutenberg Biblia, amely a nyomtatás történetének fontos darabja.

Minden információ itt!

Tinguely Múzeum

Bázel egyik legkülönlegesebb és leginnovatívabb művészeti intézménye, Jean Tinguely svájci kinetikus művésznek és munkásságának állít emléket.

A múzeum a művész összetett, mozgó szobrainak és gépeinek széles gyűjteményét mutatja be, amelyek a 20. századi művészet és a kinetikus művészet fontos fejezeteit képviselik. Leghíresebbek a „meta-mechanikus” szobrok, amelyek gépszerű alkotások és mozgásba hozhatók.

Az épület is jelentős alkotás. Az elismert svájci építész, Mario Botta, a modern építészet egyik vezető alakja tervezte. Markáns geometriai formák és erős strukturális elemek jellemzők az épületre.

Minden információ itt!

Kultúra Múzeuma (Museum der Kulturen Basel)

Svájc egyik legjelentősebb antropológiai és etnográfiai múzeuma, amely a világ különböző kultúráinak sokszínűségét és összetettségét mutatja be.

Alapítása az európai felfedező utazások és gyarmatosítási törekvések korában történt, amikor is nagy érdeklődés mutatkozott a világ távoli részeiről származó tárgyak és ismeretek iránt. Az évek során a múzeum gyűjteménye folyamatosan bővült, és ma már több mint 300.000 tárgyat számlál.

Kiállítása között tárgyakat, műalkotásokat, rituális eszközöket, ruházatot találunk, amelyek több ezer év emberi kreativitását és kulturális fejlődését dokumentálják. A gyűjtemény kiemelkedő részei közé tartoznak az óceániai, afrikai, amerikai és ázsiai kultúrákból származó tárgyak, valamint a svájci és európai népi kultúra jelentős darabjai.

Minden információ itt!

Játékmúzeum (Spielzeug Welten Museum Basel)

A nevéből is kitalálható, hogy a játékok világát ismerhetjük meg itt. Ez Svájc egyetlen játékmúzeuma.

Több mint 6000 darab tárgy található. A kiemelt darabok közé tartoznak a 19. századi antik babák, a részletesen kidolgozott miniatűr házak és szobák, valamint a különféle mechanikus játékok és vasútmodellek. A múzeum büszkélkedhet a világ egyik legnagyobb Teddy maci gyűjteményével is.

A kiállítások tematikusan vannak rendezve, így láthatjuk a játék és a tárgyak fejlődésének folyamatát.

Minden információ itt!

Képregénymúzeum (Cartoonmuseum)

A képregények, karikatúrák és a vizuális humor világát mutatja be a múzeum.

A klasszikus képregényektől kezdve modern grafikai regényeket és politikai karikatúrákat láthatunk. Ezenkívül rendeznek tematikus kiállításokat, amelyek bemutatják a képregények és a karikatúrák legfontosabb alkotóit, valamint a műfaj aktuális trendjeit.

Minden információ itt!

Papírmalom (Basler Papiermühle)

Egy valódi működő papírmalomban található, amely a papír, a nyomtatás és a könyvkötészet művészetével és történetével foglalkozik.

A 15. századi épület megőrizte eredeti, történelmi jellegét. A malom a város egy festői részén, egy vízfolyás mellett helyezkedik el, ami hajdanán a papírgyártás során felhasznált vízerőt biztosította.

Láthatjuk a papír feldolgozásához kapcsolódó eszközöket és gépeket, valamint a kész termékeket, mint például kézzel készített papírokat, nyomtatványokat és kötött könyveket. Kiemelkedő része a működő nyomdagépek és a papírkészítő műhely, ahol akár részt is vehetünk a hagyományos folyamatokban.

Minden információ itt!

A papír felhasználását mutatják be
A papír felhasználását mutatják be

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató