Zürich látnivalók, térképek

by radopeter1983
Zürich látnivalók, térképek

Svájc legnagyobb városaként fontos központ Zürich. A város a festői Zürichsee és az alpesi hegyek között nagyon hangulatos helyszín.

Zürich látnivalók

Grossmünster

A román stílusú protestáns templom Zürich négy nagy templomának egyike, a város ikonikus épülete.

A 12. században épült templom a svájci-német reformáció egyik fő helyszíne volt. Emiatt is a belső tere kifejezetten egyszerű. A két tornyot először a 15. század végén emelték, majd egy tűzvész miatt a mai neogótikus tornyokat 1787-ben adták át.

Sokaknak nem tetszett a templom, Richard Wagner például két borsosztónak gúnyolta a kinézetét. Ennek ellenére Zürich legismertebb épülete.

Zürich ikonikus épülete, bár sokaknak nem tetszik
Zürich ikonikus épülete, bár sokaknak nem tetszik

Fraumünster

A fentebb említett négy fő templom egyike, hegyes, zöld csúcsa kiemelkedik Zürich látképéből. A Grossmünsterrel „szemben”, a Linmat folyó másik partján található.

A kolostortemplom egy apátság maradványaira épült 853-ban. A mai templomot az 1100-as években építették, a későbbiek során pedig többször átalakították.

Leghíresebb látnivalója az öt nagy ólomüveg ablak, amelyeket Marc Chagall művész tervezett és 1970-ben helyeztek el. Az 5 ablak mindegyike egy-egy domináns színnel rendelkezik, és egy-egy bibliai történetet ábrázol.

Hegyes zöld tornya messziről látszik
Hegyes zöld tornya messziről látszik

St. Peter

Az óvárosban található templom ma már ezer éves múltra tekint vissza, így Zürich egyik legfontosabb történelmi épülete.

A reformáció előtt a Szent Péter volt a város egyetlen plébániatemploma, a többi a kolostorok része volt. A jelenlegi épületet 1706-ban szentelték fel, az első protestáns uralom alatt épült templomként.

Ami elsőre feltűnik a templomon, az az óra. Nem véletlenül, ugyanis ez Európa legnagyobb templomi óralapja (8,7 méter átmérőjű).

Óralapja Európa legnagyobbja
Óralapja Európa legnagyobbja

Lindenhof

A Zürich óvárosában található Lindenhof a római kori vár és később a karoling kori Kaiserpfalz történelmi helyszíne Svájcban. A Lindenhof-dombon fekszik, a Limmat bal partján.

Egészen a modern korig polgári gyűlések helyszíne maradt. Fontos helyszínként, 1798-ban a zürichi polgárok az Helvét Köztársaság alkotmányára tettek esküt itt.

Mivel egy dombon van, magas fekvése miatt a turisták körében is népszerű hely. Főleg a keleti irányba nézve, csodás kilátás tárul elénk.

Esti kilátása is csúcs
Esti kilátása is csúcs

Bahnhofstrasse

Zürich fő belvárosi utcája, és a világ egyik legdrágább és legszebb bevásárlóutcája. Egy 2011-es tanulmány szerint a Bahnhofstrasse volt Európa legdrágább bevásárlóutca ingatlanok szempontjából, és világviszonylatban a harmadik legdrágább.

Olyan híres üzletek találhatóak itt mint például a Dior, Gucci, Prada vagy a Tissot.

Zürich bevásárlóutcája
Zürich bevásárlóutcája

Operaház

Svájc leghíresebb operaháza és a város kulturális életének központi színtere. Az impozáns épület a Zürichi tó partján található, és világszínvonalú előadásoknak ad otthont, beleértve operákat, baletteket és koncerteket.

Maga az épület is impozáns és gyönyörű, egy igazi műalkotás a színházépítészet terén. A neobarokk stílusú épület agyönyörű homlokzatával, oszlopokkal és díszítésekkel büszkélkedik. Az operaházban található belső terek is lenyűgözőek, magas művészi értékű freskókkal és luxus berendezésekkel.

Impozáns az épülete
Impozáns az épülete

Régi Botanikus Kert

A belvárostól pár száz méterre található ez a kis zöld terület.

A kertben számos növényfaj, fa és virág található, melyeket tematikus kertekbe rendeztek, így lehetőség nyílik a botanikai sokféleség felfedezésére. A kert ideális hely piknikezésre, sétákra és pihenésre.

Belvoir Park

A legjelentősebb zöld terület Zürichen belül, a tóparton.

A Belvoir Parkban lenyűgöző kertek, sétányok és szép növények találhatók, amelyek ideálisak egy kellemes séta vagy piknik alkalmával. Kiváló kilátást nyújt a Zürichi tóra.

A park területén megtalálható egy elegáns kastély is, amely számos rendezvénynek és kulturális eseménynek ad otthont.

Zürich múzeumai

Svájci Nemzeti Múzeum (Landesmuseum)

Svájc egyik legjelentősebb és legismertebb múzeuma, amely bemutatja Svájc gazdag történelmét és kultúráját, valamint számos érdekes kiállítást kínál.

A múzeum gyűjteménye tartalmaz történelmi tárgyakat, művészeti alkotásokat, etnográfiai elemeket és sok más értékes emléket, amelyek segítenek megérteni Svájc sokszínű múltját és jelenét.

Minden információ (belépőárak, nyitva tartás, stb) itt!

Művészeti Múzeum (Kunsthaus)

Svájc egyik legelismertebb művészeti intézménye, és Zürich város kulturális életének fontos központja.

A múzeum lenyűgöző gyűjteménye több mint 4000 műalkotást tartalmaz, melyek között megtalálhatóak a világhírű művészek remekművei is, például Alberto Giacometti, Marc Chagall, és Vincent van Gogh alkotásai.

Az épület önmagában is műalkotás, modern és impozáns designja vonzza a művészetkedvelőket és turistákat egyaránt. Az Kunsthaus nemcsak a klasszikus művészetek, hanem a kortárs művészetek szerelmeseinek is rengeteg különleges élményt kínál.

Minden információ (belépőárak, nyitva tartás, stb) itt!

Svájc legjelentősebb művészeti múzeuma
Svájc legjelentősebb művészeti múzeuma

Rietberg Múzeum

Kiemelkedő múzeumi intézmény, amely az egyik legfontosabb gyűjteménnyel rendelkezik az ázsiai, afrikai, amerikai és óceániai művészetek terén.

A múzeumot 1952-ben alapították, és azóta is folyamatosan bővítették a gyűjteményét. Az intézmény egy 19. századi villában található, a Zürichi-tótól pár száz méterre, így lenyűgöző környezetben tekinthetők meg az itt kiállított kultúrák művészeti alkotásai.

Minden információ (belépőárak, nyitva tartás, stb) itt!

Focus Terra Múzeum

A földtudományok világát mutatja be látványos és interaktív kiállításokon keresztül.

A múzeum az éghajlatváltozás, a földrengések, a vulkánok és más földtudományi jelenségek témakörét fedezhetjük fel itt. Látogatói élményeket nyújt és segít jobban megérteni a Föld dinamikáját és természeti folyamatait.

Minden információ (belépőárak, nyitva tartás, stb) itt!

Földtudományokat bemutató múzeum
Földtudományokat bemutató múzeum

FIFA Múzeum

A focirajongók már a névből is rájöhettek, hogy miről szól a múzeum.

A labdarúgás múltját és jelenét mutatja be a látogatóknak. A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, amely tartalmazza a világkupa történetét, legendás játékosok emlékeit, és egy sor interaktív kiállítást, ahol a látogatók kipróbálhatják a saját futballkészségeiket.

A múzeum nemcsak a sport iránt érdeklődőknek, hanem a történelem és kultúra rajongóinak is kiváló élményt nyújt. Bemutatja a labdarúgás globális hatását és az emberi kapcsolatok fontosságát a sporton keresztül.

Minden információ (belépőárak, nyitva tartás, stb) itt!

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató