Németország legszebb helyei – 20 csodás látnivaló

by radopeter1983
Németország legszebb helyei, látnivalói

Németország legszebb látnivalói között nemcsak nagyvárosok szerepelnek. A történelemnek és a természeti adottságoknak köszönhetően jó pár látványosságot megcsodálhatunk.

Németország legszebb helyei

Berlin

Berlin a politika, média, kultúra és tudomány egyik fontos európai központja, nem csoda, hogy rengeteg látnivaló van a fővárosban.

A történelem meghatározza Berlin jelenét: a Brandenburgi-kapu, berlini fal egy része, Checkpoint Charlie, holokausztemlékmű mind a múlt egy szeletét idézi fel.

A kultúra is szerves része a városnak. Rengeteg múzeum van Berlinben, ennek nagy része az e célra kialakított Múzeum-szigeten. A „hagyományosak” mellett több foglalkozik az elmúlt száz évvel mint például a Stasi Múzeum vagy az NDK Múzeum.

Berlin látnivalók, térképek

Berlin Európa egyik fő központja

Fekete-erdő

Németország délnyugati részén található, az ország legfontosabb turisztikai régiója és a legnépszerűbb üdülőhelye. Innen ered a Duna is.

Biztos többen gondolkodtak már ez elnevezésen. A hegység az itt található számos tobozos fa sötét színéről kapta a nevét.

Számtalan vízesés, szurdok, túraútvonal van ezen a területen, így az aktív kirándulást kedvelőknek tökéletes helyszín pihenésre.

Aki szeret kirándulni, annak ide el kell jönni
Aki szeret kirándulni, annak ide el kell jönni

München

Bajorország központja az egyik legélhetőbb város a világon. Nevét leginkább az Oktoberfest és a Bayern München futballcsapat révén ismerik.

Hangulatos belvárosa mellett a Nymphenburgi kastély vonzza a turistákat. A 17. században, barokk stílusban épült, ahol az épület és a parkja is kötelező látnivaló a városban.

A már említett Oktoberfest a világ egyik legnagyobb népünnepélye, amelyet 1810 óta rendeznek meg. A sörfőzdék erre az alkalomra különleges söröket főznek, amivel vigyázni kell, mert elég magas alkoholtartalmúak. Én két egyliteres sör elfogyasztása után elég jól éreztem magam. 🙂

München látnivalók, térképek

Hangulatos város a bajor székhely
Hangulatos város a bajor székhely

Neuschwanstein-kastély

KI ne látta volna már képen ezt a csodás kastélyt! A 19. században épült bajorországi kastély egyike a világ legismertebb ilyen épületei között.

A Németország déli részén, Schwangau község területén, a Pöllat-szurdok egyik szikláján található épületet II. Lajos, Bajorország királya építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására. Richard Wagner iránt érzett tisztelete és csodálata miatt a kastély egyes termeit és berendezését operáinak szereplőivel díszítette.

Neuschwanstein ihlette a Los angeles-i Disneylandben található Csipkerózsika kastélyt, de ez alapján tervezték meg a Hamupipőke című rajzfilmben a kastélyt.

Németország talán legszebb látnivalója
Németország talán legszebb látnivalója

Szász Svájc Nemzeti Park (Saxon Switzerland National Park)

A neve egy kicsit megtévesztő lehet, ugyanis nem Svájc, hanem Csehország határán található a park. Svájc neve onnan jön, hogy régen svájci festők utaztak ide és ők nevezték el így a vidéket.

Legismertebb természeti képződményei a homokköves táblahegyek. Ezek közül a legsimertebb a Bastei nevű, amely közel 200 méterrel emelkedik az Elba fölé. A sziklákat közelről is megcsodálhatjuk egy hídról.

Különleges alakú természeti képződményeket láthatunk

Drezda

A várost gyakran az Elba Firenzéjének nevezik, eredetileg elsősorban művészeti gyűjteményei, barokk és mediterrán építészete, valamint festői és éghajlati szempontból kedvező fekvése miatt.

Drezda nemzetközileg kultúrvárosként ismert, számos fontos épülettel, mint például a barokk Zwinger, kiemelkedő múzeumokkal, és olyan híres zenekarokkal, mint a Szász Állami Zenekar vagy a Kreuzchor. A ma ismert belváros nagyrésze rekonstruált, felújított. Ennek oka a drezdai bombázás, melynek eredményeképpen a teljes városközpont megsemmisült.

1434-ben itt alakult meg a világ egyik legrégebbi és leghíresebb karácsonyi piaca, a Dresdener Striezelmarkt.

Az Elba Firenzéjének is nevezik a várost

Moritzburg kastély

Ha már Drezdánál járunk, nem szabad kihagyni a 13 km-re lévő kastélyt. Ez egy mesterséges szigeten épült barokk vadászkastély. Gyönyörű példája a középkori várépítészetnek.

Moritz szász herceg építtette a 16. században. A kastélyt folyamatosan szépítgették, a 18. század első felében alakították ki a parkját és számos környékbeli tavat is. A kastély legfőbb funkciója a főurak vadászata volt, a mai napig megcsodálhatjuk ennek a pompáját.

Több mint 100 terem található, különlegessége a kb. 60 szobát borító bőrtapéta. A kastély és a park is nyitva áll a látogatók előtt.

A barokk vadászkastélyok egyik legszebbje
A barokk vadászkastélyok egyik legszebbje

Königssee

Németország talán legszebb tava a német-osztrák határ közelében. Nemcsak a szépsége, hanem a tavon kialakuló visszhang miatt is ismert.

A tavon elektromos hajók közlekednek, két helyen ki is kötnek. Egyik helyszín a Szent Bertalanról elnevezett, különleges hagymakupolás templom, amely csodás környezetben áll a tóparton.

Németország legszebb tavának tartják
Németország legszebb tavának tartják

Köln

A Rajna mentén lévő Köln  több mint 2000 éves történelmével Németország egyik legrégebbi városa. Ez meg is látszik a város szépségén is.

A város szimbóluma természetesen a gótikus székesegyház, a kölni dóm. A világörökség része, amely hosszú ideig, 1248-tól 1880-ig épült. Tornyai több mint 150 méter magasak és csúcsával együtt 157 méteres magasságával Németország második és a világ harmadik legmagasabb temploma.

Másik jellegzetes vallási épülete a Nagy Szent Márton templom. Különlegessége a szokványosnál jóval magasabb torony, amely jelentősen megnöveli az épület teljes magasságát.

Köln a csodás templomok városa
Köln a csodás templomok városa

Rothenburg ob der Tauber

Bajorországban, Nürnberg közelében fekszik a Tauber folyó völgyében ez a csodás kisváros. A település a Világörökség része.

Rothenburgot Németország egyik legszebb városának tartják köszönhetően a középkori óvárosnak. Ezt egy magas, nagyon jó állapotban lévő középkori várfal veszi körül. A falon kb. 4 km hosszan végig is sétálhatunk. Az óvárosi rész minden épülete a középkori pompájában díszeleg szépen felújítva.

Az egyik legszebb város Németországban
Az egyik legszebb város Németországban

Sanssouci Park, Potsdam

Berlintől 40 km-re nyugatra, Potsdam városban található ez a volt porosz királyi kastélyegyüttes.

A kastélyt és a hozzá tartozó park alapjait Nagy Frigyes tette le 1744-ben. A korabeli európai udvarokkal összehasonlítva szerény késő barokk ill. rokokó palota Knobelsdorff fő műveként tartják számon és két év alatt készült el. A „porosz Versailles-ként” emlegetett rezidenciát és a hozzá tartozó kerteket az UNESCO 1990-ben a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította.

Nagy Frigyes idején még kisebb volt a palota, később fokozatosan épültek hozzá újabb részeket. Ekkor épült meg a kertben többek között a Béke-templom, az Orangerie és a Marly-kert.

Ha Berlinben jártok és van egy szabad napotok, mindenképp érdemes vonatra ülni és ellátogatni ide!

Berlintől nem messze van ez a kastélyegyüttes
Berlintől nem messze van ez a kastélyegyüttes

Mainau

Egy kis sziget a Boden-tó északi medencéjében, amely botanikus kert, történelmi kastélypark és kulturális központ. Németország egyik legvonzóbb turisztikai létesítménye.

A 45 hektárnyi terület szinte teljes egészében több ezernyi virág található és park virágjai úgy vannak összeválogatva, hogy a hervadásukat nem lehet észrevenni.

Másik látványossága a lepkeház. Rengeteg színpompás pillangó repdes a levegőben. Érdekessége, hogy a lepkék rendkívül szelídek és barátságosak.

A Bodeni-tó egyik szigete tele van virággal és lepkékkel
A Bodeni-tó egyik szigete tele van virággal és lepkékkel

Bamberg

A Nürnbergtől nem messze található település történelmi belvárosa a legnagyobb sértetlen városmag Németországban. 1993 óta szerepel az UNESCO német világörökségi listáján.

Az óvárosban számos műemléket láthatunk. Ezek közül legismertebb a régi városháza, amely egy kis szigeten áll, remek látványt nyújtva. Jelenleg porcelánmúzeumnak ad helyet.

Mindenképp megemlítendő még a dóm. A 13. századi templomban van a Bambergi lovas szobra, valamint II. Henrik márványsírja.

Bamberg, egy csodás német város – Márta beszámolója

A régi városháza sok látogatót vonz
A régi városháza sok látogatót vonz

Marburg

Teljes nevén Marburg an der Lahn félúton található Frankfurt és Kassel között.

Egy hangulatos, templomok és vár uralta hegyoldali város, tele a gót és reneszánsz építészet emlékeivel. A régi műemlékek fennmaradása a város 1600 és 1850 közötti háttérbe szorulásának köszönhető.

A grófok vára egy 287 méter magas dombra épült, szinte mindenhonnan látható. Ez volt a hesseni grófok első székhelye. Közép-Európa legnagyobb gótikus termei itt vannak a világi (nem egyházi) építészeten belül.

Híres középkori templomairól. Különösen az Erzsébet-templomot emelném ki, amely Németország legrégibb tisztán gótikus épülete. Ez a város jelképe is. Itt helyezték végső nyugalomra Paul von Hindenburg-ot, az I. világháború utáni elnököt.

A gótikus építészet egyik legszebbje Németországban
A gótikus építészet egyik legszebbje Németországban

Schwerini kastély

Mecklenburg-Elő-Pomeránia székhelyének, Schwerinnek a központjában, a Schwerini-tó egyik szigetén található. A kastélyt „észak Neuschwanstein-jaként” is emlegetik.

A tartományi parlamentnek is otthont adó épület múzeumként működik, korábban pedig évszázadokig az obodriták (nyugati szláv néptörzs) székhelye volt. A kastély Mecklenburg-Elő-Pomeránia több mint 2000 kastélya és kúriája közül a legismertebbnek és legpompásabbnak számít.

Európa egyik legjelentősebb romantikus historizáló építményeinek számít, az 1845-1857 közötti többszöri át- és újjáépítések során nyerte el jelenlegi formáját.

„Észak Neuschwanstein-jaként” is emlegetik
„Észak Neuschwanstein-jaként” is emlegetik

Zugspitze

2962 méter tengerszint feletti magasságával Németország legmagasabb hegycsúcsa és egyben Ausztriával is határos.

A csúcs több irányból is megmászható, ám a viharok miatt is nem egyszerű a meghódítása. A csúcs kétfajta járművel is elérhető: fogaskerekű vasúttal (Bajor Zugspitze) vagy kötélpályával (Eibseeseilbahn).

A csúcsra fogaskerekűvel vagy felvonóval is feljuthatunk
A csúcsra fogaskerekűvel vagy felvonóval is feljuthatunk

Heidelberg

A Neckar folyó völgyében lévő település híres óvárosáról, egyeteméről és a város fölé emelkedő várkastélyáról.

Óvárosa az UNESCO világörökség része. Legszebb látnivalója a Marktplatzon álló templom, amelyet 1400-ban Ruprecht császár alapított. Az császár és nejének síremléke a templomban látható.

A város tőszomszédságában, a Geisberg egy nyúlványán áll a várkastély, amelynek nagy része a 18. században rommá vált. Azóta fokozatosan újítják, de egy része még mindig romos. Viszont a kilátás a városra nagyszerű és lentről is impozáns látvány a várkastély.

Óvárosa, egyeteme és a várkastélya teszi Németország egyik legszebb helyévé
Óvárosa, egyeteme és a várkastélya teszi Németország egyik legszebb helyévé

Hohenzollern-kastély

Stuttgarttól 50 km-re délre található a Hohenzollern-hegy tetején, 855 m magasan.

A 11. században épült, de a 15. században megsemmisült. Mai formáját a 19. században nyerte el, amikor IV. Frigyes Vilmos porosz király újjáépíttette angol neogótikus és a Loire kastélyok stílusában. Egyedül az utolsó porosz koronaherceg, Vilmos lakott itt. Ő és felesége, Cecília koronahercegnő ma is itt nyugszanak.

Nemcsak külseje, hanem belső terei is impozánsak. 140 szobája van, ahol arany csillárokat, szobrokat, katedrálisszerű mennyezetet is megcsodálhatunk.

140 szoba található a kastélyban
140 szoba található a kastélyban

Rakotzbrücke

A lengyel határ közelében, Gablenz település határában áll ez a nem mindennapi híd.

Az Ördög-hídjaként is nevezett építményt a park akkori tulajdonosa, Friedrich Hermann Rötschke építtette. A híd bazaltból épült, talapzatai bazaltoszlopokhoz hasonlítanak.

A Rakotzsee felett átívelő kőhíd megfelelő természeti körülmények mellett igazi Insta hely. A majdnem félkörívű híd a vízfelszínen visszatükröződve olyan, mintha egy kört formálna. A hídra nem szabad rálépni, de ez nem is nagy probléma, hiszen oldalról igazi a látvány.

Mintha valami csillagkapu lenne :)
Mintha valami csillagkapu lenne 🙂

Mosel-völgy és két legszebb látnivalója

A luxemburgi határ és Koblenz között kacskaringózó Mosel folyó Németország egyik legszebb vidéke.

A dimbes-dombos táj legszebbje a Cochem-i kastély (Reischsburg Cochem). Az azonos nevű településen a Mosel 180 fokos fordulatot „vesz”, itt emelkedik a város fölé a kastély. A belseje is nagyon szép, de a fekvése és a külseje az igazi turisztikai látványosság.

A Cochem-i kastély csodás helyen fekszik
A Cochem-i kastély csodás helyen fekszik

A másik nevezetesség a kastélytól nem messze Eltz vára. Németország egyik legszebb várának tartják. Szinte eredeti állapotában áll, mivel semelyik háború nem érintette. A vár 800 éve családi kézben van, de ma már nyitva áll a látogatók előtt.

Az egyik legszebb német vár
Az egyik legszebb német vár

Ajánlott cikkek

Gyűjts minél több ötletet a jövőre nézve!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató