Bamberg, egy csodás német város – Márta beszámolója

by radopeter1983
Bamberg, egy csodás német város - Márta beszámolója

Bamberg óvárosa Németország legnagyobb érintetlen történelmi városközpontja. Ez több mint 2400 műemlék épületet jelent. A császári székesegyházzal az Új Rezidenciával és a Régi Udvarral 1993 óta az UNESCO világörökség része. Minden sarkon találkozhatunk a legkülönfélébb korszakok bizonyítékaival.

Itt és más bajorországi helyszíneken forgatták a „Három testőr”  című filmet Orlando Blommal.

A Régi városháza Bamberg leghíresebb nevezetessége a Regnitz folyó két ága között áll. 1467-ben készült el. A külső freskókat a 18.század közepén festették meg. Az épületben egy egyedülálló porcelánmúzeum található amely a 18. század pazar életére és asztali kúlturájára vonatkozó kiállítással rendelkezik valamint 17. századi kávé és csokoládé fogyasztására készített csészéket és edényeket csodálhatjuk meg.

A négytornyú székesegyház számos látnivalót kínál: II Henrik és Kunigunda császárné díszes síremléke, a híres ” bambergi lovas ” melyet állítólag Szent István királyunkról mintáztak aki még a dóm alapkőletételénél is jelen volt.

Az egyházmegyei múzeumban a 11. század első negyedéből származó császári köntösök ( 6)  jelentik a gyüjtemény legértékesebb kincseit. Többek között Henrik császár arannyal hímzett csillagköpenyét, feleségének Kunigundának kék színű köntösét melyre liturgikus énekek kezdetei vannak arannyal hímezve. Ezek a legrégebbi ruhák amelyek európai uralkodóktól maradtak meg.

A székesegyházzal szemben van az Új Rezidencia melynek belső udvarán található rózsakertben 4500 különféle rózsa illata varázsolja el az oda látogatókat. ( belépés ingyenes).

A Cafe Rosengartenban kortyolgathatunk egy finom kávét miközben pihentethetjük lábainkat.

Ha pedig közben megéheztünk térjünk be egy kisvendéglőbe. Ha már a frankoknál vagyunk vendégségben próbáljunk ki valami helyi specialitást. A „Kachelofen” ( jelentése cserépkályha) vendéglőben ezt megtehetjük, de akármelyik másikban is. Bamberg a titkos sörfőváros Németországban: csak az óvárosban 9 sörfőzde működik amelyek 50 külömböző sört gyártanak. Helyi specialitás a „Rauchbier” amely füstölt sört jelent. Körülbelül olyan mintha füstölt sonkát innánk…

Ha pedig az után után lazítani akarunk folytassuk a városnézést a 910-es helyi buszjárattal: minden nevezetességnél megáll.

Bamberg városközpontjában található a Régi Vágóhíd 1742-ből ami leginkább a fő portál feletti ökör hűséges ábrázolásáról ismert. Az épületet jelenleg a bambergi egyetem könyvtárként használja.

Néha előfordul,  hogy a diákok letörik az ökör szarvát amelyet – mivel ez egy originál – Esztergom a partnerváros szokta pótolni.

Tipp: Budapest-Nürnberg ✈ repülőjárat  Ryanair-el majd az Albrecht Dürer reptérről metróval Nürnberg Hauptbahnhof-ig, onnan vonattal Bambergig.

Erre kivállóan alkalmas a nemrég bevezetett 9€ Ticket – teljes névvel ellátva 1 hónapig érvényes (csak a nyári hónapokban vásárolható az automatákban. A német kormány az ukrajnai háború és az ezzel kapcsolatos áremelkedések miatt vezette be megkönnyítve a mobilitást)

A 9€ Tickettel tulajdonképpen egész Németország bejárható, érvényes a helyi és távolsági közlekedésre – legjobb, viszont ha utánnanézünk a Deutsche Bahn oldalán, hogy milyen járatokra alkalmazható fontos,  hogy – „Nur Nahverkehr” legyen megklikkelve és az úticél megadásával kikereshetjük az ennek megfelelő csatlakozást.

Természetesen Nürnberg városa is sok látnivalót kínál ezért semmiképp sem szabad kihagyni.

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több német cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató