Róma másfél napban

by radopeter1983
Róma másfél napban

Szégyenszemre még nem voltam az olasz fővárosban, így már nagyon is ideje volt, hogy ellátogassak Rómába.

Egy keddi napon repülővel Nápolyba utaztam, ahonnan szerdán, a 13.25-kor induló vonattal mentem Rómába (a Trenitalia honlapján előre is meg lehet venni olcsóbban). 16.04-kor érkeztem a főpályaudvarra, a Terminibe. Elég közel van a központhoz, ideális kiindulópont lehet egy városnézéshez.

Vettem egy 24 órás tömegközlekedési jegyet automatából (7 euró), amivel metrón, villamoson és buszon korlátlan számban lehet utazni. Ezt az első felszálláskor kell érvényesíteni, onnantól számít a 24 óra.

Először a szállásomra mentem, hogy letegyem a cuccomat. Kb fél órás villamosútra volt a Terminitől, egy korrekt külvárosi részen. Innen még visszamentem a belvárosba, mivel szeretek sötétben is sétálni az adott helyszíneken.

A Spanyol lépcső megállónál szálltam le a metróról, itt még világos volt. A lépcsőkre nem lehet leülni, a rendőrök külön figyelnek erre is és rászólnak az emberre. Szép látvány a lépcső, előtérben egy szökőkút, háttérben a magaslaton a templom.

Spanyol lépcső nappal
Spanyol lépcső nappal

A Piazza del Popolo-ra mentem, amely nyugodtan mondhatni, Róma főtere. A tér felett egy kilátórész van, ide érdemes felmenni és itt megvárni a sötétedést. Remek látvány tárul elénk, több kivilágított templommal, közte a Vatikán.

Piazza Popolo
Piazza Popolo

Innen visszamentem a Spanyol lépcsőhöz, hogy sötétben is lássam.

Spanyol lépcső este
Spanyol lépcső este

Majd tovább a Trevi-kúthoz. Ha itt vagytok, mindenképp gyertek ide el este is, megvilágítva egészen csodás. Ennek megfelelően sok turista van ilyenkor is, ki kell várni a jó helyet.

Trevi-kút
Trevi-kút

Másnap szinte egész nap városnézés volt, mivel a reptérre csak 19.20-kor indult a busz. A vendéglátó néni egy igazi olasz reggelit hozott be, csupa édes dologgal. Így legalább lett energia a hosszú naphoz.

Egy igazi olasz reggeli
Egy igazi olasz reggeli

A villamosról a Porta Maggiore térnél szálltam le, ahol az ókori fal- és kapumaradványok kezdődnek. Egész Róma ilyennel van tele, lépten-nyomon belebotlunk régi falakba.

Róma tele van ilyen falmaradványokkal
Róma tele van ilyen falmaradványokkal

A Laterani-katedrálishoz gyalogoltam, ahova a belépés ráadásul ingyenes. Ez Róma első bazilikája, így kihagyhatatlan még a nem vallásos turisták számára is.

Laterani bazilika
Laterani bazilika

Innen pár perc és a Colosseum következett. Mivel csak ez a napom volt, be nem mentem, de kívülről is impozáns. Ha innen bekukkantunk, már akkor el lehet képzelni, belülről mekkora egy építmény.

Azt hiszem, ide nem kell leírás :)
Azt hiszem, ide nem kell leírás 🙂

A Velence tér felé haladva balra lehet látni a Forum Romanum területét. Ha a Colosseumba vesztek jegyet, azzal be lehet menni ide is. De nagyon szépen látható kintről is a volt központ. Remek képeket lehet készíteni néhány teraszos helyről.

Forum Romanum ikonikus képe
Forum Romanum ikonikus képe

A Piazza Venezia-n lévő Altare della Patria Róma Hősök terének is nevezhető. Egy nagy, fehér templom előtt Olaszország első királyának szobra áll. Az épületbe ráadásul ingyen be lehet menni, a teraszokról szép kilátás tárul elénk.

Piazza Venezia és a kilátás
Piazza Venezia és a kilátás

Innen a Tiberina szigeten át a Trastevere városrészbe gyalogoltam. Szűk utcák, rengeteg bár, étterem van. Egy kicsit nyugisabb, mint a benti részek, érdemes lazulni itt.

Pihenésképpen a 23-as busszal elmentem a Szent Pál bazilikához. Talán ez a legszebb templom Rómában. Egyrészt maga az épület és a belső rész, valamint az udvaron lévő pálmafák is nagyon hangulatossá teszi. Itt van egy büfé és mellékhelység is (utóbbi fél euró).

Szent Pál bazilika
Szent Pál bazilika

Innen szintén a 23-as busszal vissza a város felé. Következett az Angyalvár, majd a Szent Péter tér. Már a vártól impozáns látvány volt a bazilika kupolája, közeledve a tömeg is egyre nagyobb volt.

Angyalvár
Angyalvár
Vatikán, Szent Péter bazilika
Vatikán, Szent Péter bazilika

Nem messze van a 19-es villamos, azzal a Villa Borghese parkig mentem. Ez Róma belső részének legnagyobb zöld területe. Itt a híres Borghese Galéria előtt megpihentem egy padon.

Borghese Galéria
Borghese Galéria

Még volt két óra a buszindulásig és két fő látnivaló maradt még ki. A Piazza Navona egy hangulatos tér a házak ölelésében. Itt is van egy nagyon szép szökőkút.

Piazza Navona
Piazza Navona

Pár sarokra áll a Pantheon. Azt hittem, hogy egy nagy téren áll, de ez is egy kisebb placcon található. Nem lehet rossz az itt lakóknak a kilátás. Sajnos akkora sor volt, hogy nem álltam be. Bár a belépés ingyenes, de nagyon lassan halad a tömeg.

Pantheon
Pantheon

Következett a Trevi-kút, amit nappal is látni akartam. Nyilván így is csodás, de az esti kivilágításnál nincs szebb látvány.

Trevi-kút nappal
Trevi-kút nappal

Lassan elértem a Termini-pályaudvart, amelynek szomszédságában egy trattoriában Carbonara spagettit ettem. Hamarosan pedig indult a Terravision busza a Fiumicino-reptérre, ahonnan a Wizz Air-rel jöttem haza.

Összességében azt hozta Róma, amit vártam. Ókori emlékek tömegével találkozhatunk, amire természetesen egy nap nem elég. Viszont készüljetek, hogy elég szemetes a város, néhol pedig émelyítő szagokat is érezhetünk.

Viszont nagyon sok helyen van nyilvános forrás, ahol kellemesen hideg vizet tudunk vételezni. Elég vinni egy fél literes üveget és mindig megtölteni.

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató