Repülőtéri tanácsok – A reptérre érkezéstől a leszállásig

by radopeter1983

Biztos sokan vannak, akik fejében még „nem állt össze a kép”, miként is zajlik egy repülés, kezdve a reptérre érkezéstől egészen a repülőgépről való leszállásig. Összeállítottam a repülőtéri tanácsok listáját, ami segít eligazodni, hogyan is néz ki a repülés folyamata az utas szemszögéből!

Repülés előtti napokban

Beszállókártya kinyomtatása / Mobil beszállókártya

Fapados járat esetén mindenképp végezzük el otthon online a becsekkolást és nyomtassuk ki!

A legtöbb helyen már van lehetőség mobilon bemutatható beszállókártyára (ilyenkor a kapott beszállókártyán lévő vonalkódot olvassák le). Ellenőrizzük, hogy a kiindulási repéren/reptereken van-e ilyen lehetőség (ha nem, akkor mindneképp nyomtassuk ki)!

Poggyászfeltételek ellenőrzése

Ellenőrizzük otthon a poggyászokra vonatkozó feltételeket (súly- és mérethatár)! A reptéren feladott és fizetendő poggyászok drágábbak, mint foglaláskor vagy online becsekkoláskor.

Címkézzük fel a poggyászokat (odaútra a célállomás szálláscíme, hazaútra az otthoni címünk legyen), így ha elkeveredik, utánunk tudják küldeni.

A poggyász-szabályok ismerete fontos repülés esetén!

Reptéri terminálban

Reptérre érkezés

Érkezz legalább két órával a gép felszállása előtt! Természetesen ez nem előírás, inkább íratlan szabály. Így nem kell kapkodni, ha hosszú a sor, akkor is időben ott leszel a beszállókapunál. (Nálam ez alapszabály, inkább várj egy órát ott, mint egy perccel lekésd a kapuzárást!)

Az indulási terminált megkeressük (Departure), ahol készítsük elő az okmányokat: beszállókártya, személyazonosító okmány, vízum.

EU-ban schengeni övezeten belül személyigazolvány is elég, EU-ban schengeni övezeten kívüli országokba és az EU-n kívül útlevél!

Check in pultok

A légitársaságok check-in pultjai általában két órával a felszállás előtt nyitnak.

A pultokat a terminálba belépéskor már láthatjuk, a járatunknak megfelelő pultot a kijelzőn ellenőrizhetjük.

Hagyományos légitársaság esetén a pultnál oda kell adni a személyigazolványt vagy az útlevelet. Ha van poggyászunk, azt a szalagra fel kell tenni, ahol lemérik.

Ha minden rendben, megkapjuk a beszállókártyát, amin a kapu szám már fel van tüntetve. Poggyász esetén egy poggyászcímkét ragasztanak a jegyünkre.

Ha nincs poggyászunk és van QR-kódos beszállókártyánk, egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzéshez!

Fapados járat esetén, ha nincs feladandó poggyászunk, egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzéshez! Ha van feladandó poggyász, a pulthoz kell mennünk, ahol szintén lemérik a súlyt. Ezután mehetünk tovább.

Feladandó poggyász esetén a check in pulthoz kell mennünk
Feladandó poggyász esetén a check in pulthoz kell mennünk

Biztonsági ellenőrzés

Végezve a pultnál, át kell haladnunk a biztonsági ellenőrzésen.

Szúróeszköz (olló, kés, tű) nem vihető kézipoggyászban a fedélzetre, csak feladott poggyászban! Italt szintén nem engednek át az ellenőrzésen, ezt utána a shopokban lehet venni. (Én vinni szoktam egy fél literes műanyag üveget és azt szoktam megtölteni az ellenőrzés után.)

A kézipoggyászban egyenként legfeljebb 100 ml folyadék szállítható tartályban maximum 1 literes műanyag zacskóban (1 zacskó/fő).

Az új szabály szerint az elektronikus eszközöket (mobil, laptop, stb) már nem kell kivenni a táskából. Viszont fémes dolgok ne maradjon nálunk (öv, fémpénz, stb), ezeket rakjuk bele a ládába!

Beszállókapuhoz menet

Ha minden rendben, az átvilágítókapu után figyelmesen vegyük magunkhoz a röntgenen áthaladt dolgainkat, különös tekintettel az értékeinkre!

Ezután a kijelzőn ellenőrizzük, melyik kapuhoz (Gate) kell mennünk, ahol a beszállás fog megtörténni.

Útközben több bolt is van, ahol a vásárolt dolgokat felvihetjük a gépre. Habár jóval drágábbak az itteni dolgok, megéri italt vagy akár ételt is felvinni, mert a repülőn még ennél is drágábbak.

Ha a schengeni övezeten kívülre repülünk, akkor útlevélellenőrző ponton is át kell mennünk.

Figyeljük a hangosbemondót is vagy ellenőrizzük néhányszor a kijelzőt, mert bármikor változás lehet a járatunkkal kapcsolatban!

Beszállás előtt

A beszállás általában az indulás előtt 1 órával szokott elkezdődni, de fapadosnál ez 30 percnél is kevesebb lehet (a rövid fordulóidő miatt). Érdemes ez idő alatt nem elhagyni hosszú időre a kapu területét.

Ha nem elsőbbségi beszállásos repjegyet vásároltál, nem fontos elsőként felszállni, mivel a régi gyakorlattól eltérően már fix ülőhelyekre szólnak a jegyek.

A beszállókapunál elkérik a beszállókártyát és a személyigazolványt/útlevelet!

Repülőgépen

A beszállás közben türelmesek legyünk, helyünket úgyse fogják elfoglalni (ha igen, illedelmesen közölni kell, hogy az a Te helyed).

Ha megtaláltuk az ülőhelyet, az ülés feletti tárolóba vagy az előttünk lévő ülés alá tudjuk elhelyezni a kézipoggyászunkat. (Érdemes a tárolóba tenni, hogy a lábunknak nagyobb hely legyen.)

Előtte vegyük ki az út során szükséges dolgainkat, hogy ne útközben kelljen előbányászni a sok táska közül: mobiltelefon (repülő üzemmódba kapcsoljuk), olvasnivaló, étel, ital, nyakpárna, stb.

A hosszú repülőútra is adok hasznos tanácsokat!

Célállomás repterén

Leszállás a repülőről

Ha nem sietünk, felesleges kapkodni, nyugodtan várhatunk, amíg a türelmetlenebb utasok leszállnak. 

Ne felejtsük el az értékeinket és a kézipoggyászunkat magunkhoz venni!

Érkezési terminálban

A gépről leszállás után egyértelműen ki lesz jelölve az érkezési zónába az út, kövessük a többieket!

Ha van feladott poggyászunk, a poggyászkiadó részhez kell mennünk (Baggage claim és poggyász piktogram), ahol megvárjuk, míg megérkezik a futószalagra a mi bőröndünk.

Ha van beléptetés az országba (EU-ban a schengeni övezeten belül nincs), akkor az Immigration felirat jelzi ezt. Készítsük elő az útlevelet és ha szükséges a belépéshez, a vízumot!

Ezekkel végezve nincs más dolgunk, mint elhagyni a repteret, követve az Exit feliratot.

Ha a fenti repülőtéri tanácsok megvalósulnak, gond nélkül veheted le a bőröndöt a szalagról!
Ha a fenti repülőtéri tanácsok megvalósulnak, gond nélkül veheted le a bőröndöt a szalagról!

Láthatjátok, nem egy ördöngős folyamat az egész, csak figyelni kell, hogy minden nálunk legyen! Remélem segítettem ezzel a repülőtéri tanácsok cikkel és hasznos lesz, amikor repülni fogtok!

Ajánlott cikkek

Még több hasznos tanácsot itt olvashatsz!

Poggyász-szabályok repülés esetén

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató