Utazás terhesen – Tanácsok várandós utazóknak

by radopeter1983

A várandósság egy bizonyos szakaszáig veszélytelen az utazás akár repülőgépen is, ám a „késői időkben” már nem ajánlott. Az utazás terhesen mindig külön figyelmet igényel, ezért itt van néhány hasznos tanács!

Néhány fontos alapelv

Ha a babát váró hölgynek nincs komolyabb betegsége, akkor az utazásnak a terhesség 6. hónapjáig (2. trimeszter) semmi akadálya. Ezután azonban már hosszabb utazás nem ajánlott!

Természetesen nem tiltott az utolsó hónapokban az utazás. Viszont előtte mindenképp érdemes konzultálni a kezelőorvosunkkal, aki mérlegeli a helyzetet és javaslatot tesz.

Külföldi utazáskor fontos, hogy a terhességhez kötődő dokumentumokat mindenképp vidd magaddal! Ha bármilyen okból ellátásra szorulnál, akkor legyen kéznél minden fontos információ.

A terhesség utolsó harmadában a légitársaságok kérhetnek hivatalos levelet, amely tartalmazza a szülés kiírt időpontját, illetve igazolást arról, hogy a terhességed komplikációmentes.

Ezek a szabályok minden légitársaságnál változók, így mindenképp tájékozódjunk a szabályzatról! (Legegyszerűbb, ha a böngészőbe beírjuk a légitársaság nevét és utána „Pregnancy Travel Policy” kifejezést.)

Keresd ki a szálláshoz legközelebbi kórházat, annak címét, telefonszámát, az eljutási lehetőséget!

Vigyél erős faktorszámú naptejet, mert a terhesség alatt a bőr érzékenyebb a napfényre! Ezenkívül ne tölts sok időt a tűző napon, mindenképp árnyékban érdemes élvezni a meleget!

Kerüld az extrémebb sportokat! Főleg igaz ez olyanra, ahol ütés, nyomás érheti a hasunkat vagy az egészségesnél nagyobb terhelés éri a szervezetet (pl. búvárkodás, síelés).

Biztosítás

Mindenképp váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ez az Európai Unió területén belül fedezi a sürgősségi ellátást (csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltatóra igaz)! A kiváltástól számítva 3 évig érvényes és ingyenes a kártya.

A terhesség késői szakaszában köss utasbiztosítást, ami fedezi az esetleges szülés költségeit!

Köthető számos társaságnál, azonban sokkal szigorúbb feltételeknek kell eleget tennünk, mint egy hagyományos biztosítás megkötésekor.

Az Egészségbiztosítási Kártya csak sürgősségi esetekben jó
Az Egészségbiztosítási Kártya csak sürgősségi esetekben jó

Tanácsok az utazás alatt

Kerüljük a hosszú egy helyben ülést, mivel ez kismértékben növelik a mélyvénás trombózis kockázatát! Legalább óránként állunk fel és sétáljunk egyet, ügyelve, hogy kapaszkodjunk az egyensúly elvesztése miatt!

Viseljünk kompressziós zoknit! Lényege, hogy a bokától felfelé a zokni szorítása csökken, így az alsó végtag vénáit nem hagyja kitágulni és kevésbé pang a vér, illetve javul a vénás visszaáramlás.

Igyunk minél több folyadékot! Főleg igaz ez repülőgép esetén, ahol a páratartalom nagyon alacsony és a kiszáradás intenzívebb.

Kerüljük a koffeines italokat (kávé, energiaital, stb.), mert azok csak fokozzák a folyadékkiválasztást, így a vízveszteséget!

Autós utazásnál figyeljünk a biztonsági öv helyes használatára! Az elsődleges, hogy mindig kössük be magunkat!

Az öv alsó része a has alatt a csípőcsontok magasságában legyen, a vállnál lévő része pedig a has tetején, a mellek között haladjon át. Az övet ne tegyük a hasunkra, elkerülve, hogy nyomóhatást fejtsünk ki a magzatra!

Egzotikus utazás terhesen

Mindenképp tájékoztasd az orvosodat, ha Európán kívülre utazol!

Főleg tájékoztatni kell az orvost, ha egzotikus helyre készülsz! Kérdés, hogy szükség van-e oltásra és ezek a vakcinák biztonságosan beadhatók-e a terhesség alatt.

Vannak olyan oltások, amelyek nem javasoltak várandósak számára, viszont a védelem nélküli utazás kockázatokat hordoz!

Nézzünk utána a helyszín higiéniai állapotának, hogy a fertőzésveszélyt és az ételmérgezést elkerüljük!

Ugyanígy legyünk tisztában azzal, hogy a csapvíz emberi fogyasztásra alkalmas-e vagy csak palackozott vizet ihatunk-e.

(A cikk a www.gendiagnosztika.hu oldalon található tanácsok alapján készült!)

Ajánlott cikkek

Még több hasznos tanácsot itt olvashatsz!

Utazási tanácsok

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató