Fontos és hasznos információk utazás előtt, közben és után

by radopeter1983
Fontos és hasznos információk utazás előtt, közben és után

Már segítettem Nektek egy 35 pontból álló hasznos utazási tanáccsal, de most a legfontosabbakat gyűjtöttem össze. Utazás előtt is sok dolgunk van, ám utazás közben is történhetnek váratlan dolgok.

Utazás előtti fontos teendők

Útiokmányok

Az EU-ban, a schengeni övezeten belül személyigazolvánnyal is utazhatunk, a schengeni övezetbe nem tartozó és az EU-n kívüli országokba azonban érvényes útlevéllel kell rendelkezni!

Ellenőrizzük legalább egy hónappal az utazás előtt a személyigazolvány/útlevél érvényességét!

magánútlevél, valamint a második magánútlevél rendes eljárás keretében történő kiállításának ügyintézési határideje 20 nap. Ha netán közelebb van az utazás időpontja, mint az útlevél lejárata, gyorsított eljárás keretében is tudunk igényelni új útlevelet.

Egyes országok a hazautazás dátuma után is előírnak bizonyos időt, ami alatt érvényesnek kell lenni az útlevélnek! 

Az EU-n kívül számos országba csak vízummal léphetünk be! Ez lehet előre igényelt vízum vagy a helyszínen (pl. a reptérre érkezés után). Fontos tudnunk az országba belépés feltételeit!

Az USA a magyar állampolgároknak ESTA-engedélyhez köti a beutazást!

Tájékozódjunk ezekről az utazás előtt!

Utazás előtt ellenőrizzük az útlevél érvényességét!
Utazás előtt ellenőrizzük az útlevél érvényességét!

Fogyatékkal élő, csökkent mozgásképességű utasok 

Senki nem tagadhatja meg a helyfoglalást vagy a beszállást fogyatékosság vagy mozgási nehézség miatt. Ez alól egyedül a nemzeti vagy nemzetközi szabályozás által indokolt biztonsági intézkedések, vagy műszaki kötöttség képezhet kivételt, mint például a repülőgép mérete.

Ha szükséglethez igazított segítséget kíván igénybe venni az utas, sajátos igényeit az indulás előtt legalább 48 órával jelezni kell az indulási reptéren.

Gyermekek külföldre utazása

A gyermek saját érvényes útiokmánnyal (útlevél vagy egyes esetekben személyazonosító igazolvány) utazhat külföldre.

Amennyiben kiskorú – azaz 18. életévét be nem töltött – személy csak az egyik szülő kíséretében, más felnőtt kíséretében (rokon, barát, tanár, stb.) vagy egyedül utazik külföldre, javasolt szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését.

E szülői hozzájáruló nyilatkozatot a reptéren elkérhetik és ellenőrizhetik (általában nem szokták, de inkább legyen nálunk)!

A „Szülői hozzájáruló nyilatkozat” innen tölthető le!

Repülőtéri teendők

Ha először utazunk repülővel, érdemes előre tisztában lennünk az egész repülési folyamattal.

Ehhez nyújtok segítséget egy cikkel, amiben minden fontos információt megtudhattok:

Repülőtérre érkezéstől a repülőről leszállásig

Poggyászszabályzat

Tudnunk kell mit tehetünk a bőröndbe (feladott poggyászként) és mit vihetünk fel a fedélzetre. 

babakocsit fel kell címkézni a check in pultnál, de egészen a beszállásig vihetjük, ahol összecsukva a személyzet a raktérbe helyezi!

Poggyászok tartalma

Pénzváltás

A fő pénznemeket itthoni váltóban is megvehetjük (euro, dollár, angol font, stb), ezek rendszerint kis átváltási költséggel beszerezhetők. 

Egzotikusabb pénznemek esetén érdemes dollárt vagy eurót vinni és ott átváltani!

A reptéren szinte mindig nagy költséggel váltják a devizákat, így ha muszáj, csak egy kisebb összeget váltsunk, a többit inkább egy reptéren kívüli váltóban!

Már van olyan bankkártya, amellyel akár ingyenesen is tudunk devizát váltani, megspórolva az átváltási költséget!

Utazás közben

Elveszett poggyász

Az elveszett poggyászt rögtön a megérkezéskor, az érkező tranzitban, a poggyászátvételi csarnokban kell jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül.

A késve megérkezett vagy megtalált poggyászokat kérésre az utas által megadott címre szállítják. A poggyász eltűnését az adott légitársaság ügyfélszolgálatánál is be kell jelenteni.

Jó tanács: a feladott poggyászba tegyenek egy A4-es lapot a poggyász tulajdonosának nevével és elérhetőségével. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a poggyászt azonosító vonalkódot tartalmazó papír megsérül, vagy elveszik, és ilyenkor segíti az azonosítást a csomagba helyezett információ.

Útiokmányok, személyes tárgyak elvesztése, ellopása

Az egyik legnagyobb gond, ha az útlevelünk tűnik el.

Keressük fel a legközelebbi rendőrséget, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel az útlevél ellopásáról. Ezután fel kell vennünk a kapcsolatot az adott országban működő magyar konzuli képviselettel, ahol ideiglenes, hazautazásra szóló útlevelet állítanak ki. 

Az útlevélről mindig legyen egy fénymásolat, amivel tudjuk igazolni magunkat! Emellett az egész procedúra könnyebb lesz.

Ha a bankkártyánkat lopják el vagy veszítjük el, egyből vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal és tiltsuk le a kártyát (a legtöbb bank mobilapplikációjában ezt meg tudjuk tenni, tanulmányozzuk át utazás előtt)!

Ha a telefon tűnik el, vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatónkkal és tiltsuk le!

Bármilyen más személyes tárgyunkat lopják el, keressük fel a rendőrséget és tegyünk feljelentést!

Fontos, hogyha van utasbiztosításunk, a lehető leghamarabb jelentsük a biztosítónak a történteket! A biztosítók a késői bejelentést nem minden esetben fogadják el!

Utazás után

Járatkésés, járattörlés, kártérítés

Az Európai Unió szigorúan szabályozza a légiközlekedésben történt járatkésést, járattörlést és egyéb problémát. 

Bizonyos esetekben pénzbeli kártérítésre vagyunk jogosultak, amit legegyszerűbben egy erre specializálódott cégen keresztül tudunk érvényesíteni.

Nekem is volt már ilyen esetem. Egy EU-n kívüli járattörlés után megbíztam egy céget, amely pár hét alatt el is intézte és utalta a jutalékkal csökkentett kártérítést.

Utasok jogai a légi közlekedésben

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

Utazás előtt nézd át a hasznos tanácsokat!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató