2021/05/14
ESTA engedély tudnivalói – Az USA-ba belépés feltétele

Biztos többen is gondolkodtok az USA-ba utazásról és nem tudjátok pontosan, miket is kell tenni. Ebben a cikkben azt írjuk le, milyen adminisztrációs és egyéb teendőid vannak, ha az Amerikai Egyesült Államokba akarsz utazni. Legfontosabb ezek közül az ESTA engedély megléte!

Mindezek természetesen csakis turista célú utazásokra érvényesek, munkavállalásra nem!

Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy nagyon figyelj oda a vízum kitöltésére és a belépéskor is, mert az amerikai hatóságok nagyon szigorúan veszik az ellenőrzést!

ESTA engedély és igénylése

Az USA-ba történő belépés feltételei:

  • vízummentességre jogosult állampolgár vagy (magyar állampolgárokra ez vonatkozik);
  • biometrikus útlevéllel rendelkezel (bordó színű);
  • az útlevél érvényessége legalább egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját (budapesti USA-nagykövetség ajánlása!);
  • a tartózkodás időtartama legfeljebb 90 nap;
  • érvényes ESTA-val rendelkezz!

Mi az az ESTA és hogyan kell igényelni?

Az Electronic System for Travel Authorization rövidítése, egy elektronikus beutazási engedély. Ez egy online kitöltendő formanyomtatvány, amely egyszerűvé teszi számunkra az USA-ba belépést.

Több oldal is hirdeti, hogy lehet náluk ezt igényelni, de csakis a hivatalos oldalon tegyük ezt meg (magyar nyelv beállítható a jobb felső sarokban)!

ESTA-igénylés hivatalos honlapja

A jobb felső sarokban átállíthatjuk magyar nyelvre az oldalt!

Ha egyedül utazunk, az „Egyéni kérelem”-re kell kattintani.

Ha többen utazunk, akkor a „Csoportos kérelmek”-re kattintsunk. A csoportos kérelem beadása lehetővé teszi maximálisan 50 kérelem egyszerre történő kifizetését.

A kitöltendő adatok és kérdések egyértelműek, de figyeljünk, hogy minden adat helyes legyen! 

Az engedély díjköteles, a kitöltés végén bankkártyával vagy PayPal-lel kell kifizetni a 14 dolláros díjat. Az engedély 2 évig érvényes, annak lejártakor vagy új útlevél esetén újra igényelni kell.

A végén kapott dokumentumot mentsük el, de legalább a kérelemszámot!

72 órán belül kapjuk meg az eredményt. Az ESTA kezdőoldalon ellenőrizhetjük a kérelem státuszát a „Meglévő kérelem ellenőrzése” link alatt!

ESTA engedély igénylését csak ezen a hivatalos oldalon tegyük!
ESTA engedély igénylését csak ezen a hivatalos oldalon tegyük!

Mit kell tenni az USA-reptéren?

A reptérre érkezéskor a következő folyamaton mész keresztül:

  • Vedd fel a poggyászodat a Baggage Claim táblát követve!
  • Az Immigration táblát követve jutunk el a beléptetési kapuhoz. Legyen kéznél az útlevél, a vízum, a visszaútra szóló repülőjegy (vagy a foglalás) és – ha van – nemzetközi vezetői jogosítvány.
  • Ha van ESTA-d, akkor bizonyos repülőtereken egy automata ellenőrzéssel (APC) gyorsítható a folyamat. Itt a vízumszámot begépelve (megválaszolva néhány egyszerű kérdést és fotót készítve) egy dokumentumot kapunk, amivel a bevándorlási tiszthez kell menni. Ha nincs APC-kiosk, akkor a beléptető tiszthez kell menni!
  • A tiszt ujjlenyomatot vesz és pecsétet nyom az útlevélbe. Feltehet pár kérdést is (miért jössz az országba, mennyi időt maradsz, stb.), amire illedelmesen, viccek nélkül válaszoljunk!

Ha minden rendben, akkor be is léptél az Amerikai Egyesült Államok területére!

Hivatalos konzuli tájékoztatás itt érhető el!

Az APC-kiosk-kal rendelkező repterek listáját itt találod!

Ajánlott cikkek az USA-ról

Cimkék: ,