2021/05/17
USA legszebb helyei – Álmaimban Amerika…

Szerencsére rengeteg hely van az Egyesült Államokban, amelyet be tudnánk tenni az USA legszebb helyei közé. Itt most jó párat felsorolok, ahol garantáltan nagy élmény várhat Titeket!

USA legszebb helyei

Manhattan

Mi mással is kezdhetjük, mint a világ fővárosának is nevezett New York központjával. A rengeteg felhőkarcoló között találjuk a világ üzleti epicentrumát.

Ha csak ezen a részen szeretnénk barangolni, akkor is napokig tartana bejárni Manhattant. Elég arra gondolni, hogy a nagy kiterjedésű Central Parkban simán el lehet tölteni egy napot.

A sziget déli csücske Lower Manhattan vagy más néven a Financial District és a Battery Park, feljebb, nyugaton a Tribeca (Triangle below Canal St), középen a SoHo (South of Houston St.), keleten a Lower East Side található. Ugyancsak a középső keleti részhez tartozik a Chinatown és a Little Italy nevű rész.

Külön kiemelném a metrót. Ha valahol igaz az, hogy a metrón ismeri meg az ember a helyi közösséget, ez itt duplán igaz. A világ minden nációjából találkozunk emberekkel a helyi metrón, ami rengeteg vonalon hálózza be Manhattant.

2018 őszén töltöttem pár napot a Nagy Almában. Én gyorsan le szoktam „tudni” a városokat, de itt négy teljes nap is kevés volt. Biztos, hogy rövid időn belül visszatérek, mert ez az a város, amelyet nem lehet megunni!

Az élménybeszámolót is olvasd el!

New York látnivalóiról is találsz cikket!

Manhattan ikonikus felhőkarcolói
Manhattan ikonikus felhőkarcolói

Niagara-vízesés

A világ egyik leghíresebb vízesése az Ontario- és Erie-tó közti Niagara-folyón található.

A Kanada és az USA közti hatalmas zuhatag két fő részből áll, amiket a Kecske-sziget választ el. A Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon van.

2018 őszén jártam itt, fantasztikus élmény volt élőben látni. Este mindenképpen ki kell menni, mert a színes fényekkel megvilágított vízfüggöny szintén remek látványt nyújtanak.

Lehetőség van hajóval a nagy zuhatag elé bemenni. A beszálláskor adnak egy vékony nejlonszerű esőkabátot, ami el is kel. Brutál nagy élmény állni a hatalmas víztömeg előtt!

Ha itt vagytok, menjetek át a kanadai oldalra is! Nincs szükség vízumra, az útlevélbe pecsételnek és már lehet is menni. Ott van egy kilátó is, ahonnan rá lehet látni a teljes vízesésre.

Ilyen, amikor benne vagy a “katlanban”:

Golden Gate híd, San Francisco

A világ talán legismertebb hídja, amely az ország 5. legnépszerűbb építménye. Az USA 2. leghosszabb függőhídja a Csendes-óceánt és a San Francisco-öblöt elválasztó szorost íveli át.

A hatsávos út mellett lehet gyalog és kerékpárral is közlekedni. A hídról nagyszerű a kilátás a városra, de láthatjuk Alcatraz szigetét is.

2017 tavaszán egy nyugati parti körút során voltam San Francisco-ban, ahol természetesen nem maradhatott ki a hídon sétálás sem. Itt is érdemes megvárni a sötétedést, szintén jó látványt nyújt.

Magát a várost is ajánlom legalább egy napra. Nem egy átlagos amerikai nagyváros, különleges hangulata van. Ha ott lesztek, ezt Ti is megtapasztaljátok!

San Francisco látnivalók, közlekedés, térképek

A világ egyik leghíresebb hídja a Golden Gate Bridge
A világ egyik leghíresebb hídja a Golden Gate Bridge

Yosemite Nemzeti Park

Az USA 2. nemzeti parkját 1890-ben alapítottak. A tágas, lapos völgyet meredek, néhol 900 méter magas gránitfalak övezik.

A park jelképe is egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, 1095 m magas El Capitan. Másik ismert látványossága a Yosemite-vízesés, amely 739 méter magasról zúdul alá.

Változatos növény- és állatvilága van. Legnagyobb értéke a hegyi mamutfenyő, amely közül a Giant Grizzly nevű a legnagyobb 63 méter magassággal.

A parkban több mint 1000 km hosszú turistaút kanyarog, bár a legtöbben csak a központi részt ismerik meg.

A Yosemite nem hiába került be az USA legszebb helyei közé
A Yosemite nem hiába került be az USA legszebb helyei közé

Miami Beach

Ki ne hallott volna már a széles homokos tengerpartról?! A Florida keleti partján lévő város a világ egyik legismertebb partjával büszkélkedhet.

De ha már itt vagy, ne hagyj ki egy innen induló karibi hajóutat! Pár napos hajókázás már kedvező áron elérhető és vétek kihagyni egy ilyen utat!

Napokig „élni” a vízen és szinte minden nap egy gyönyörű helyen kiszállni higgyétek el, nagy élmény! Én már csak tudom: több mint fél évig dolgoztam óceánjáró hajón a karib térségben. 😊

Miami látnivalók, közlekedés, térképek

Miami Beach hosszú tengerpartja
Miami Beach hosszú tengerpartja

Washington

Washington nemcsak azért került fel a listára, mert az USA fővárosa. Aki szereti az ország történelmét és kultúráját megismerni, annak ide kell jönni!

Elég a National Mall nevű parkot végigjárni és képet kapunk az alapítástól egészen a modern kori történelmig. Ráadásul néhány kivételtől eltekintve, a múzeumok és történelmi emlékhelyek mind ingyenesek!

Washington látnivalók, közlekedés, térképek

Washington történelmi és kulturális látnivalói miatt tartozik az USA legszebb helyei közé
Washington történelmi és kulturális látnivalói miatt tartozik az USA legszebb helyei közé

Grand Canyon

A „Nagy szurdok” a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok az Egyesült Államok Arizona államában. A színes, lépcsőzetes felépítésű kanyon a világ hét természetes csodáinak egyike.

Az egyik legnépszerűbb természeti látnivaló a világon, ahol a völgy alján kanyargó Colorado folyóhoz le is lehet gyalogolni. De ha csak pár órát tölt itt az ember, az is hatalmas élmény!

Amikor 2017 tavaszán itt jártam, csak leültem egy sziklára és csak néztem a végtelen tájat. Mintha a Marson lettem volna:

Las Vegas, The Strip

A világ „szerencsejáték fővárosa” este mutatja meg igazi arcát. Azonban a nap 24 órájában a pénz körül forog az élet, nem hiába nevezik Sin City-nek (Bűnös város).

A Strip a főutcát jelenti, amelynek mentén találhatók a híres szállodák. Ikonikus látnivalója a Bellagio és az előtte lévő szökőkút, amely zenére különböző táncot jár.

Szinte mindegyik egy téma köré épített hotel mint például Caesars Palace, Excalibur, MGM Grand, New York, New York, Paris.

Az előbb bemutatott Grand Canyon innen könnyen megközelíthető, sok cég szervez oda kirándulást.

Én pár napot töltöttem itt. Bár inkább a természeti látnivalókért rajongok, de Las Vegas azért megfogja az embert! Ha meg tudod állni a kaszinózást (én mindössze 2 dollárt „csesztem el”), akkor Te is élvezni fogod! 😊

A Las vegas-i ottlétemről készítettem egy beszámolót is!

Tudom, sokan nem szeretik a mű dolgokat, de Las Vegas az USA legszebb helyei között van!

Yellowstone Nemzeti Park

Emlékeztek Maci Lacira? Aki gyerekkorában nézte a rajzfilmsorozatot, annak beugrik, honnan ismerős a Yellowstone név.

A park híres gejzíreiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről. Itt található a világszerte legismertebb gejzír, az Old Faithful. Ez általában 65 és 90 perc közti időközönként tör ki, így szinte biztos, hogy látunk magasba szökő vízsugarat.

A túrázók számára is remek élmény, hiszen a parkban kb. 1500 km hosszú turistaút van.

Állatvilága nagyon gazdag: a nagyvadak közül említendő a grizzlymedve, a farkas, a szabad csordákban vándorló bölény és a jávorszarvas.

Egy másik híres nemzeti park
Egy másik híres nemzeti park

Hawaii

Az USA egyik állama Amerika és Ázsia között található, amely inkább mondható polinéz szigetcsoportnak. Nyolc nagy és rengeteg kisebb szigetből áll.

Változatos természeti környezete, meleg trópusi éghajlata, nyilvános strandokban való bősége és aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.

Számunkra valóban a világ másik fele, hiszen az időeltolódás 12 óra, így az odajutás is sok időbe telik. Emiatt is érdemes több hétre ellátogatni Hawaii-ra.

A négy legtöbb látnivalóval rendelkező sziget: Oahu, Maui, Kauai, Big Island (Hawaii). Ezeket érdemes felkeresni.

Oahu-ra érkezik a legtöbb turista, mivel itt található a főváros, Honolulu. Itt van a világ egyik leghíresebb tengerpartja, Waikiki. Ezenkívül a kirándulást kedvelőknek is remek választás.

Másik izgalmas sziget a Big Island. Itt található a híres Mauna Kea, Hawaii legmagasabb hegycsúcsa (4207 méter). Ez jelenleg nem aktív, de a szigeten gyakoriak a vulkánkitörések és a lávafolyások.

Hawaii legszebb tengerpartjai

Gáborék Hawaii kirándulását érdemes elolvasni, fantasztikus képeket hoztak nekünk!

Hawaii szerintem sokaknak bakancslistás hely
Hawaii szerintem sokaknak bakancslistás hely

Bryce Canyon Nemzeti Park

A Yosemite és Yellowstone Nemzeti Park, valamint a Grand Canyon mögött méltatlanul keveset emlegetik ezt a csodás vidéket.

Igazából nem egy valódi kanyon, hanem egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a természet (szél és jég) több ezer sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.

A fennsík pereméről egy tucat túraútvonal vezet le. Ezek között vannak hosszabbak és nagyobb állóképességet igénylők mint a Bryce Pointról induló Peekaboo túraútvonal. Azonban vannak rövidebbek mint az 1-2 órás Queens Garden túraútvonal.

Sok remek kilátó található, például a Bryce Point, Sunset Point, Sunrise Point, Rainbow és Yovimpa Point.

A Bryce Canyon már a színek és formák miatt is csodaszép
A Bryce Canyon már a színek és formák miatt is csodaszép

Alaszka

Biztos sokan emlékeznek a Miért éppen Alaszka? című filmsorozatra. Nekem az egyik kedvencem volt, a benne látható képek miatt is került a bakancslistámra (még ha a legtöbb jelenetet nem is Alaszkában forgatták).

Alaszka a természetkedvelők paradicsoma, ezért nemcsak a nagyobb városokba kell elmenni. Csodaszép tájak várják vidéken a turistákat, érdemes vonatra szállni és csodálni a hegyeket, erdőket.

De ne lepődjetek meg, ha séta közben egy jávorszarvas jön szembe vagy éppen a távolban egy medve gyalogol. 🙂

Alaszkában a táj fantasztikus
Alaszkában a táj fantasztikus

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több USA cikket szeretnél olvasni!

Cimkék: , , , , , , , , ,