Hova utazz, ha igazán finom bort akarsz inni?

by radopeter1983
Hova utazz, ha igazán finom bort akarsz inni?

Gondolom köztetek is sokan vannak, akik szeretik az igazán jó bort. Aki nagy borrajongó, az külföldön is találhat néhány olyan helyet, várost, ahol nem fog csalódni e téren.

Híres borvárosok, régiók

Porto

Portói bor. Biztos hallottad már, nem is nehéz kitalálni, honnan származik ez a kifejezés.

A szőlők termőterülete a Duoro folyó mentén, Portótól kb 100 km-re található. A bort aztán gályákon úsztatták le Portóba, ahol a híres Vila Nova de Gaia pincéiben érlelték.

A folyó bal partján ma pincék, borozók sora várja a turistákat, ahonnan a túlparton lévő óvárosra és az ikonikus I. Lajos hídra csodás kilátás nyílik.

Porto látnivalók, közlekedés, térképek

Porto két napos kirándulásban

A Vila Nova de Gaia partról ilyen kilátás nyílik Portóra

Toszkána

A Firenze központú régió nemcsak Olaszország egyik legszebb helye, hanem az olasz borkultúra bölcsője is.

Az Appenninek hegyei és völgyei számos eltérő mikroklímát hozott létre, ami kedvezett a szőlőtermesztésnek. Ezek révén több híres bort is termelnek Toszkánában.

A legismertebb olasz bor is innen származik, ez a Chianti. Ez a termőterület a régió középső részén, konkrétan meghatározott településekre terjed ki. Itt rengeteg kis borászatot, pincéket találunk, ahol a bor mellett Toszkána csodálatos látványát is élvezhetjük.

Toszkána látnivalók, térképek

Toszkána elbűvölően szép bortermelő vidék

Bordeaux

A francia város híres a vörösboráról, nem véletlen, hogy egy nagy bormúzeum is található itt.

Franciaország legnagyobb borvidéke, ahol több ezer (!) pincészet készít borokat. Ezek a híres chateau-k. A borok mintegy 89 %-a vörösbor.

Bordeaux-ban a legjobb minőségű vörösbort tudod „szopogatni” mint a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot.

2020 februárjában jártam itt. Egy fő cél volt, méghozzá egy jó vörösbor elfogyasztása egy helyi bár teraszán. Nem mondom, hogy olcsó volt, de a két pohár Sauvignon a belváros sétálóutcáján teljesen elégedetté tett.

Bordeaux 2 napban – saját beszámoló

Bordeaux híres a vörösborairól

Malaga

A Costa del Sol vagyis a napos part központja már évszázadokkal ezelőtt ismertté vált a borok miatt.

A környéken jellemzően magas alkoholfokú borokat készítenek, így az édes borok kedvelőinek tökéletes helyszín az andalúz város.

Leginkább a fehér borokra specializálódott a régió, a legismertebb típusok a Moscatel, Pedro Ximénez, Chardonnay, Sauvignon blanc.

Andalúzia csodás látnivalói

A kellemes idő mellett az édesborok is vonzóak a napos parton

Napa-völgy (Kalifornia)

Hogy ne csak európai „borozóhelyeket” ajánljak, ugorjunk át a Észak-Amerikába, ahol az USA egyik legszebb helye egyben egy neves borvidék.

San Francisco-tól északkeletre találjuk a világ egyik leghíresebb szőlőtermő vidékét, a Napa-völgyet.

Érdekes, hogy a régió csak néhány évtizede vált világhírű bortermő résszé. Bár a 19. század közepén már volt borászat, de csak az 1976-os párizsi borkiállításon lett ismert.

És mint mindenből, ebből is igazi show-t csinál az USA. A Napa Valley Wine Train vonattal járhatjuk be a vidéket csodás kilátással. És persze a vonaton szakértők mutatják be a régió szőlőfajtáit, borait.

San Francisco látnivalók, közlekedés, térképek

A Napa-völgy világszerte híres borrégió

Provence (Franciaország)

Provence Dél-Franciaország egyik történelmi régiója a Cote d’Azur-től északra.

A szőlőtermesztést nem is az ókori rómaiak, hanem a görögök honosították meg, létrehozva ezzel a világ egyik legrégebbi bortermelő vidékét.

Már maga a környék is a legszebbek közé tartozik. Szokták is mondani, hogy a szőlőskerti munkásoknak a munkamoráljuk is jó lehet, mivel felnézve a Francia riviérát láthatják.

Provence-nak a rozébora a világhírű, méghozzá azért, mert itt kifejezetten erre a bortípusra termesztik a szőlőt. (A legtöbb helyen a rozé a vörösbor készítésének a mellékterméke.)

Öt híres bora van a régiónak, ebből számunkra talán a Syrah a legismertebb.

Francia Riviéra látnivalók – Cote d’Azur bemutatása

Provence a rozéborok hazája
Provence a rozéborok hazája

Madeira

Biztos hallottatok már a Madeira nevű likőrborról, amely ezen a portugál szigeten készül.

A legenda szerint úgy találták fel, hogy angol hajósok vittek magukkal a szigetről egy nagyobb tétel bort és a hosszú úton a meleg, zárt hordókban az ital különösen zamatossá érlelődött.

A szőlőművelés az északi és déli teraszos kialakítású lankákon zajlik, ahol szinte kizárólag kézzel művelhetőek a tőkék.

A Madeira nyolcféle szőlőből készíthető, ezek között van az ismert muskotály. A kapott likőrbor 17-20 %-os alkoholtartalmú.

Madeira beszámolóm – az aktív nyaralók paradicsoma

Azori-szigetek, Madeira vagy Tenerife? Melyiket válasszuk?

Ha az örök tavasz szigetén jártok, kóstoljátok meg a Madeira likőrbort

Santorini

Na, most biztos meglepődtél, hogy mi a fenét keres az egyik legszebb és legromantikusabb görög sziget a listában.

Ha figyelembe vesszük, hogy Santorini egy vulkanikus sziget, akkor már nem is olyan meglepő. A szigetnek az Assyrtiko szőlőből készült fehérbora világhírű.

A szőlő nemcsak a vulkáni talaj miatt különleges, hanem a sokat fújó szél miatt kosár alakban terem. Ezek adnak jellegzetes ízt a bornak.

Santorini látnivalók, tengerpartok, térképek

Santorini képes élménybeszámolóm

Santorinin érdekes formában termesztik a szőlőt
Santorinin érdekes formában termesztik a szőlőt

Ajánlott cikkek

Gyűjts minél több ötletet a jövőre nézve!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató