Georgia / Grúzia legszebb helyei – 13 csodás látnivaló

by radopeter1983
Georgia / Grúzia legszebb helyei

Grúzia, újabb nevén Georgia csodás természeti és kulturális látnivalókkal rendelkezik. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb ország a turisták szemében.

A magyar nyelvben a Grúzia elnevezés honosodott meg. Ehelyett az állam hivatalos képviselői arra törekednek a 2000-es évek közepétől, hogy a hivatalos kapcsolatok során a Georgia elnevezés váljék újra használatossá.

A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bortermesztés Grúziában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi.

Georgia legszebb helyei

Tbiliszi

Georgia fővárosa és egyben legnagyobb városa. A város neve a grúz „tbili” szóból származik, ami meleg vizet jelent, utalva a környékén található termálforrásokra.

Történelme több mint 1500 évre nyúlik vissza, és a város a Kaukázus régió fontos kereskedelmi és kulturális központjaként fejlődött. A város különböző kultúrák és birodalmak uralma alatt állt, beleértve a perzsákat, arabokat, mongolokat és az oroszokat, amelyek mind hozzájárultak Tbiliszi kulturális sokszínűségéhez.

A városképet a Narikala-erőd határozza meg. A 4. századi erődítmény a Kura folyó felett magasodik, és lenyűgöző panorámát nyújt a városra. Masszív kőfalakkal és tornyokkal rendelkezik, amelyek védelmi funkciót láttak el.

A belváros meghatározó épülete a Sameba-székesegyház. A Kaukázus régió egyik legnagyobb épülete: kupola keresztjével együtt magassága 87,1 méter. A templom az ortodox egyház tradicionális építészeti stílusát ötvözi modern elemekkel.

Georgia fővárosa
Georgia fővárosa

Ushguli

Egy kis falucsoport Georgia északnyugati részén, amely az UNESCO Világörökség része. Különleges történelmi, kulturális és természeti értékei miatt a turisták kedvelt célpontja.

Ushguli Európa egyik legmagasabban fekvő állandóan lakott települése, amely mintegy 2200 méterrel a tengerszint felett található. Emiatt nyáron érdemes idelátogatni, ekkor könnyebben megközelíthető.

Híres középkori védelmi tornyairól, amelyek a 9-12. századból származnak. Ezek a tornyok egykoron védelmi és lakóhelyi célokat is szolgáltak, és ma is egy erődített falu jellegét tükrözik.

A Kaukázus legmagasabb hegycsúcsa, a Shkhara, Ushguli közelében található. A hegymászók és túrázók számára népszerű célpont.

Európa egyik legmagasabban lakott települése
Európa egyik legmagasabban lakott települése

Batumi

Georgia 2. legnagyobb városa a Fekete-tenger partján fekszik.

Az ország egyik turisztikai központja. A 21. század elején nagy átalakuláson ment keresztül, számos modern épület és szálloda épült. Híres pezsgő éjszakai életéről, számos bár, klub és kaszinó működik.

A modern építészet jellegzetes épülete az Alphabetic Tower, amely a grúz ábécé betűivel van díszítve. A torony kilátóteraszáról lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a tengerre.

A tengerparti sétány a város egyik legnépszerűbb része, ahol éttermek, kávézók, szökőkutak és szobrok találhatók. Emellett kötelező látnivaló a több ezer növényfajt bemutató botanikus kert, amely a világ egyik legnagyobb és legszebb kertje.

Modern várossá vált
Modern várossá vált

Kazbegi Nemzeti Park

Hivatalos nevén a Stepantsminda a Kaukázus hegységben található, és híres lenyűgöző tájairól, gazdag biodiverzitásáról.

Egyik legjelentősebb látványossága a Kazbek (Mkinvartsveri) hegy, amely 5 047 méter magas, és Georgia harmadik legmagasabb csúcsa. A hegycsúcs állandóan hóval borított, és a hegymászók és túrázók körében népszerű célpont.

A park legfontosabb kulturális látványossága a 14. századi Gergeti Háromság Templom, amely 2170 méter magasan, a Kazbek hegy lábánál áll. A templom a grúz ortodox egyház egyik legfontosabb vallási helyszíne.

A templom csodás környezetben fekszik
A templom csodás környezetben fekszik

Kutaiszi

Georgia 3. legnagyobb városa az ország egyik legrégebbi városa, amely már az ókorban is jelentős szerepet játszott.

Történelme több mint 3500 évre nyúlik vissza. Az ókori Kolkhisz királyság fővárosaként ismert, amely a görög mitológiai aranygyapjú legendájának helyszíne. A 10. század végétől közel 150 évig az ország fővárosa is volt.

Legszebb látnivalója két vallási épület, mindkettő a Világörökség része. A Bagrati-székesegyház részben romos templom, de még így is csodás látványt nyújt. A Gelati-kolostor a középkori grúz kultúra egyik legfontosabb központja volt. Falain belül találhatóak Georgia legjelentősebb vallási és kulturális emlékei.

Georgia egyik legrégebbi városa
Georgia egyik legrégebbi városa

Vardzia

Egy lenyűgöző barlangkolostor és erődítmény a délnyugati részen, a Kura folyó mentén.

Építését III. György király kezdte meg a 12. század második felében, és lánya, Tamar királynő fejezte be. Az építkezés célja egy jól védhető erődítmény létrehozása volt. A 13. században virágzó vallási központtá vált, több ezer szerzetes lakott itt. Az 1283-as földrengés következtében a kolostor jelentős része megsemmisült.

Vardzia több mint 6000 négyzetméteres területen terül el, és több mint 300 barlangból áll, amelyek egy 13 emeletes komplexumot alkotnak. A barlangok lakóhelyekként, templomokként, raktáraként és istállókként szolgáltak.

A kolostor legfontosabb épülete a Szűz Mária Templom, amely a 12. században épült. A templom freskói, amelyek Tamar királynőt is ábrázolják, Georgia egyik legjelentősebb középkori művészeti alkotásai közé tartoznak.

A barlangkolostor több mint 300 barlangból áll
A barlangkolostor több mint 300 barlangból áll

Rica-tó

Az északnyugati részen lévő tó festői környezete, tiszta kék vize és a környező hegyek lenyűgöző látványa miatt népszerű turisztikai célpont.

Kb. 950 méteres tengerszint feletti magasságban található, maximális mélysége pedig eléri a 116 métert. A tavon lehet csónakázni és számos túraútvonal van a tó környékén.

A tó közelében található egy dácsa, amelyet állítólag Joszif Sztálin használt nyári rezidenciaként. Ez a történelmi épület ma is megtekinthető.

A panoráma miatt népszerű hely
A panoráma miatt népszerű hely

Mcheta

Georgia egyik legrégibb városa Tbiliszitől 20 km-re északnyugatra fekszik.

Az i. e. 3. század és az i. sz. 5. század között az Ibéria Királyság fővárosa volt. 317-ben a grúzok itt vették fel a kereszténységet, és a város ma is az ország egyik fő egyházi központja, koronázó és temetkező városa.

Leghíresebb épülete a Svetitskoveli-székesegyház. Ez a grúz ortodox egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete a nemrég elkészült tbiliszi Sameba után.

Másik jelentős műemléke a Jvari-kolostor. A legenda szerint Szent Nino egy keresztet állított Mcheta legmagasabb hegyén. Ezt tartják az ország első keresztjének. A kolostor a 6. században épült, és a grúz korai középkori építészet egyik legszebb példája.

A kolostorból csodás a kilátás
A kolostorból csodás a kilátás

Kakheti

Ez a régió a grúz borászat központja, és számos történelmi és kulturális látványossággal rendelkezik, amelyek vonzóvá teszik a turisták számára.

Itt találhatóak az ország legrégebbi és leghíresebb borászatainak nagy része. A régióban több mint 500 szőlőfajta található. Sok borászat várja az ide látogatókat, ahol megkóstolhatjuk a helyi borokat.

A régió másik kiemelkedő része a Vashlovani Nemzeti Park. Leghíresebb területe az úgynevezett „Alázatosok Szavannája”, amely különleges sziklás formációkkal és szavannai jellegű növényzettel rendelkezik.

Georgia bortermelő vidéke
Georgia bortermelő vidéke

Borjomi

Georgia egyik legnépszerűbb üdülővárosa a gyógyvizének köszönhetően. Számos gyógyfürdő és wellnessközpont található.

A Borjomi ásványvíz nagyon híres, gyógyító hatásait már az ókorban is ismerték. Egy természetes, szénsavas gyógyvíz, amely több mint ezer méter mélyről tör fel a föld alól. A város parkjában van egy forrás, ahol meg is kóstolhatjuk az ásványvizet.

A város közelében található a Borjomi-Kharagauli Nemzeti Park. Több mint 85 ezer hektáron terül el, és egyike Georgia legnagyobb és legfontosabb természetvédelmi területeinek. Remek kirándulási és túrázási lehetőségek vannak itt.

Martvili-kanyon

Kutaiszitől 50 km-re északra található ez a csodás kanyon.

Több szakaszból áll, amelyek mindegyike különböző természeti látványosságokat kínál, mint például mészkősziklák, smaragd színű folyók és vízesések. A kanyon mintegy 2,4 kilométer hosszú, és helyenként eléri a 40 méter mélységet.

Egyik legnépszerűbb szabadidős program a csónakázás a kristálytiszta Abasha folyón. Ennek során közvetlen közelről csodálhatjuk meg a sziklás falakat és vízeséseket. Legszebb része a Gachedili vízesés, amely a kanyon egyik legfotogénebb pontja.

A kanyonban sokféle képződményt láthatunk
A kanyonban sokféle képződményt láthatunk

Prometheus-barlang

Más néven Kumistavi-barlang, Georgia egyik legnagyobb és leglátványosabb barlangrendszere. Kutaiszihez közel, 20 km-re található, így mindenképp érdemes felkeresni, ha ott vagyunk.

A barlang több kilométer hosszú, hatalmas földalatti termekkel, cseppkőoszlopokkal, sztalagmitokkal és sztalaktitokkal. Látványos képződményei között vannak különböző alakú cseppkőszobrok, amelyeket színes fényekkel világítanak meg.

Nemcsak vezetett gyalogos túrák vannak, hanem egyes szakaszain hajókirándulásokat is szerveznek, ahol a földalatti folyók lehetővé teszik.

Ananuri-erőd

Az Aragvi folyó partján, a Zhinvali víztározó közelében található, mintegy 70 km-re északra Tbiliszitől. Stratégiai helyen fekszik, amely korábban fontos védelmi szerepet töltött be.

Építése a 13. században kezdődött, és a 17. században bővítették ki. Az erőd az Aragvi hercegek székhelye volt, akik a térséget irányították. Masszív kőfalakkal és több toronnyal rendelkezik. Falai és bástyái jól megőrzött állapotban maradtak fenn.

Az erődben található egy háromszintes harangtorony, amely a környező táj fölé emelkedik. A toronyból lenyűgöző kilátás nyílik az egész erődítményre és a tájra.

A táj még csodásabbá teszi az erődöt
A táj még csodásabbá teszi az erődöt

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató