2021/04/23
Peking látnivalók, közlekedés, térképek

Kína az ősi kultúrával és gyors fejlődésével igazán érdekes ország. Fővárosa, Peking látnivalók terén is sokat nyújt az idelátogatóknak. A látványosságok bemutatása mellett a közlekedésről, időjárásról is írok, valamint térképekkel segítem azokat, akik a jövőben utaznak Pekingbe!

Peking közlekedése

Reptér

A Beijing Capital International Airport a várostól északkeletre található, a világ egyik legnagyobb reptere.

Legegyszerűbb bejutás a belvárosba metróval lehetséges. Az Airport Express a 2-es és 3-as terminálról is közlekedik Dongzhimen végállomással. Itt át lehet szállni a 2-es és 13-as metróra. A lentebb részletezett Beijing Transportation Smart Card használható a metrón.

Tömegközlekedés

Pekingben nagyon jó a metróhálózat, szinte mindegyik látnivalóhoz eljuthatunk metróval.

A tömegközlekedéshez Beijing Transportation Smart Card használata szükséges. Ez egy mágneskártya, amire pénzt tudunk feltölteni. A fel- és leszálláskor is oda kell érinteni az érzékelőhöz.

A kártyának külön díja van, az összes metrómegállóban, buszmegállókban, néhány szupermarketben és a postán is lehet venni. A kártya visszaváltható, a díját ilyenkor visszakapjuk.

A metrón és buszon kívül néhány taxiban is használhatjuk a kártyát, amiken „Welcome to Use IC Card” feliratot látunk.

Minden a tömegközlekedésről

Ezzel a kártyával tudunk utazgatni Pekingben
Ezzel a kártyával tudunk utazgatni Pekingben

Peking látnivalók

Tiltott Város

A Ming-dinasztiától a Csing-dinasztia végéig, csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként és a kínai birodalom ceremoniális és hatalmi központjaként.

Az 1406 és 1420 között épült komplexum 980 épületből, bennük 8707 szobából áll. Az épületegyüttes a hagyományos kínai palotaépítészet remekműve és sok évszázadon át befolyásolta a kulturális és építészeti irányzatokat Kelet-Ázsiában és másutt.

1987-ben lett a világörökség része, az UNESCO a világ legnagyobb régi faépület-együtteseként tartja nyilván.

925 óta a Tiltott Város a Palotamúzeum szervezeti keretébe tartozik. A múzeum hatalmas anyaga a Ming és a Csing dinasztiák császári gyűjteményein alapul, de a kollekció egy része a kínai polgárháború nyomán a tajpeji Nemzeti Palotamúzeumban található.

A Tiltott Várost 7,9 méter magas bíborszínű fal, valamint egy 6 méter mély, 52 méter széles árok veszi körül.

A Tiltott Várost hagyományosan két részre osztják. A külső udvar, más néven elülső udvar a palota déli részeit foglalja magában, és ceremoniális célokra használták. A belső udvar vagy hátsó palota az északi részre terjed ki, ahol a császár és családja élt és intézte napi ügyeit.

Információk

A Tiltott Város Peking látnivalók között az első
A Tiltott Város Peking látnivalók között az első

Tienanmen tér

A tér másik neve Mennyei béke tér, a világ egyik legnagyobb tere. Kb. 500 x 880 méter alapterületű, akár 1 millió ember is elfér a téren.

A kínai kultúrában szimbolikus jelentősége van, mivel a kínai történelem számos eseményének szolgált helyszínéül.

A világ leginkább az 1989-ben kíméletlenül elfojtott Tienanmen téri diáktüntetésekről ismeri a nevét. A tér neve összeforrt a politikai diktatúrák elnyomása elleni tiltakozás fogalmával.

A tér körül több nevezetes épület is található: a Népi Hősök Emlékműve, az Országos Népgyűlés Csarnoka és a Nemzeti Múzeum.

A tér egy szomorú eseménynek is a színtere volt
A tér egy szomorú eseménynek is a színtere volt

Mao Ce-tung Mauzóleuma

A Tienanmen tér központjában található, itt hirdette ki Mao Ce-tung 1949-ben a Kínai Népköztársaságot. 1949 és 1976-os halála között az ország teljhatalmú vezetője volt.

Az előtérben van Mao 3,5 méteres márványszobra, míg a belső teremben van a bebalzsamozott teste. A kristálykoporsóban a Kínai Kommunista Párt vörös zászlajával van letakarva.

A modern kori Kína alapjainak létrehozójaként emlékeznek rá
A modern kori Kína alapjainak létrehozójaként emlékeznek rá

Beihai Park

A Tiltott Város északnyugati sarkában található a nyilvános park és egykori császári kert. Az összes kínai kert közül a legnagyobb és számos történelmileg fontos épület, paloták és templomok vannak itt.

A parkban, sok kínai császári kerthez hasonlóan, Kína különféle régióinak híres látványosságait és építészetét utánozták.

A park közepén egy Jade Flower Island nevű sziget van, amelynek templomában látható egy 160 cm magas jadebuddha.

A park leghíresebb látnivalója a Kilenc Sárkány Fal, amelynek mindkét oldalát pazarul megmunkált, színes sárkányok díszítik.

A parkban érdemes elidőzni
A parkban érdemes elidőzni

Nyári Palota

A palota a 60 méter magas Hosszú élet-hegyen található a Kunming-tó partján. 1998-tól az UNESCO Világörökség része.

A palotát és kertet a Csing-dinasztia császára, az akkor csupán 15 éves Csien-lung édesanyja, az anyacsászárnő 60. születésnapjára kezdte el építtetni 1750-ben. A területen közel 3000 szobor és egyéb alkotás, több pavilon, híd, torony található.

A palota kiállítótermeiben régi császári használati tárgyak és a külföldi államok ritka ajándékai láthatók. Köztük a legkülönlegesebb az a Ce-hszi császárnénak ajándékozott vintage Benz autó, mely az első Kínába importált gépkocsi volt.

A Kunming-tó közepén lévő gát vonalvezetésében a Selyemutat jelképezi. Egyes szakaszait hat kőhíd kapcsolja össze, mindegyik más stílussal épült.

Megközelítés: 4-es metróval a Beigongmen megállóig.

Információk

A Nyári Palota nagyon kellemes hely
A Nyári Palota nagyon kellemes hely

Mennyei Béke temploma

Jellegzetes kör alakja van, másik nevén az Ég temploma. Peking legszentebb császári temploma.

Zhu Di, a Ming-dinasztia császára építtette 1420-ban, hogy minden évben a téli napfordulókor ellátogasson ide, imádkozhasson és dicsőíthesse a Mennyországot a jó betakarításért.

A tervezéskor fontos szerepe volt az akkori kozmológiának. Az elrendezés és az épületek az Ég és a Föld közti kapcsolatot jelképezték a kör és a négyzet alakkal.

A templom a Heaven Park-ban található, ahol érdemes akár órákat is sétálni.

Megközelítés: 5-ös metróval a Tiantandongmen megállóig.

Peking leghíresebb temploma
Peking leghíresebb temploma

Jungho templom

A világ egyik legnagyobb és legjelentősebb tibeti buddhista monostor a világon. Másik neve a Láma templom.

Eredetileg a Csing dinasztia udvari eunuchjainak szállása volt, majd Jung Cseng herceg lakóhelyéül szolgált egészen 1722-es trónra lépéséig. 1744-től kezdve az egész komplexumot kolostorként és templomként használták, azóta is a tibeti buddhizmus legfontosabb központja Tibet területén kívül.

Megközelítés: 2-es, 5-ös metróval a Yonghegong Lama Temple megállóig.

A Láma templom a legfontosabb buddhista monostor
A Láma templom a legfontosabb buddhista monostor

Pekingi Akvárium (Beijing Aquarium)

Az állatkertben található, amely Kína legnagyobb beltéri akváriumrendszere.

Hat nagy része van, ezek a Rainforest Wonder, Shark Hall, Whale and Dolphin Bay, Seabed Travel, Feel Pool és Ocean Theater.

Megközelítés: 4-es metróval a Beijing Zoo megállóig.

Kína legnagyobb akváriuma
Kína legnagyobb akváriuma

Kínai Nemzeti Múzeum (National Museum of China)

A Tienanmen tér déli részén áll a világ legnagyobb múzeuma. Jellegzetes kínai épület, pagodatetővel és sárga mázas tetőcserepekkel.

A gyűjtemények és kiállítások a kínai történelmet és kultúrát mutatja be hatalmas műtárgykollekciójával.

Információk

Maga az épület is hatalmas
Maga az épület is hatalmas

Fővárosi Múzeum (Capital Museum)

A múzeum a legfontosabb művészeti múzeum, az épület is hatalmas és ultramodern.

A Fővárosi Múzeum mai gyűjteménye több mint 200 000 kulturális emléket tartalmaz. A gyűjteménynek csak egy kis részét mutatják be és a múzeum művészeti gyűjteményének jelentős hányada Pekingben feltárt műtárgyakból áll.

A legfontosabb művészeti múzeum
A legfontosabb művészeti múzeum

Hutongok

A hutongok a régi Peking jellegzetes lakónegyedei, történelmi kerületei, keskeny utcácskákkal, sikátorokkal, melyek a 13. századból, a Jüan-dinasztiából származnak.

Élvezetes elmerülni a labirintusszerű utcákon, betérve egy-egy üzletbe. A város fontos helyként tekint rájuk, mivel ez őrzi meg a múltat.

Pekingben ezernél is több hutong van. Ilyen például a Liulichang Cultural Street (antikvitások), Qianshi (a legkeskenyebb hutong, mindössze 70 cm széles), Mao’er Hoting (rengeteg kifőzde van itt).

A hutongok őrzik Peking múltját
A hutongok őrzik Peking múltját

Wanfujing utca

Peking legnépszerűbb bevásárlóutcája, ahol két hatalmas pláza is található (Xindongan Plaza, Oriental Plaza). A kínálat vegyes, nagy múltú kínai üzletek és nemzetközi márkák egyaránt megtalálhatók a bevásárló negyedben.

Az egyik mellékutca egy bizarr piacot is rejt. Aki szeretne különleges ételeket kóstolni, annak ide kell jönni. Tengeri csillag, csikóhal, csótány, de még skorpió is megtalálható ezen a piacon.

Peking fő bevásárlóutcája
Peking fő bevásárlóutcája

Kínai nagy fal

Bár nem közvetlenül Peking látnivalók közé tartozik, de a közelsége miatt mégis kihagyhatatlan. 1987-től az UNESCO Világörökség része.

Az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek (részben a hunok) támadásaitól.

A ma látható falszakaszok az 1368 és 1644 között uralkodott Ming-dinasztia idején épültek. A mai napig is fedeznek fel újabb részeket, pontos hosszát ezért nem is lehet megállapítani.

Legnépszerűbb szakasza a Badaling, amely az egyik legjobban karbantartott rész. A fal ezen szakasza 12 km (ebből 3,7 km bejárható a turisták számára) és a 47 őrtoronyból 19 látogatható.

Naná, hogy Peking látnivalók között a Nagy fal is ott van
Naná, hogy Peking látnivalók között a Nagy fal is ott van

Időjárás

A város klímája meglehetősen zord. A nyár a kelet-ázsiai monszun hatására forró és párás, míg a tél hideg, száraz és szeles a Szibériából érkező légtömegek miatt.

A januári középhőmérséklet -5 °C, a júliusi pedig 25-26 °C. Az évi csapadékmennyiség több mint 600 milliméter, ennek nagy része nyáron esik.

Peking időjárása
Peking időjárása

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több ázsiai szeretnél olvasni!

Cimkék: , , , ,