2021/04/23
Kína – tudnivalók, információk utazáshoz

Ebben a cikkben minden fontos információt megtudtok, ami a kínai utazáshoz szükséges!

Hivatalos neve Kínai Népköztársaság. A világ legnépesebb és Kelet-Ázsia legnagyobb országa.

Földrajza

Kína legnagyobb része (mintegy háromnegyede) magashegység. Csak keleten, a tengerpartok közelében, a nagy folyók alsó szakasza mentén vannak hatalmas, termékeny alföldek. Legmagasabb pontja a Mount Everest, más néven Csomolungma, amely 8848 méter magas.

Két legismertebb folyója a Jangce és a Sárga-folyó.

Időjárás

Kína éghajlata a nagy területi kiterjedés miatt igen változatos.

Legnagyobb része szárazföldi éghajlatú, de déli területei már a trópusi és szubtrópusi övezetben találhatók, míg északi területei a hideg övhöz fekszenek közel. A domborzatnak megfelelően Kínában jócskán találunk magashegységi, valamint sivatagi éghajlatú területeket is.

Az ország déli és keleti területei monszun hatás alatt állnak: tavasszal és nyáron a Csendes-óceán felől érkező meleg monszun szelek sok csapadékot hoznak, így a nyár Kína nagy részén meleg és csapadékos. Télen viszont északnyugat felé haladva egyre szárazabb és hidegebb az időjárás.

Időzóna

Az egész országban egy időzóna van.

Eltérés hazánkhoz képest:

  • nyári időszámításban +6 óra;
  • téli időszámításban +7 óra.

Hivatalos és használt nyelvek

Az ország hivatalos nyelve a mandarin, de további nyelvjárások is jellemzőek (ezek közül a legismertebb a kantoni).

Pénznem, pénzügyi tudnivalók

A hivatalos pénzneme a jüan (CNY). Váltópénze a csiao és a fen.

Eurót vagy dollárt tudunk váltani. A fő helyeken lehet bankkártyával fizetni.

Forint – jüan aktuális árfolyam

Beutazás, vízum

Magyar állampolgároknak útlevél és vízum szükséges.

Az útlevélnek a vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie és a tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal meg kell haladnia.

A határon, érkezéskor főszabályként nem lehet vízumot igényelni (kivéve néhány esetet). A vízumot előzetesen kell igényelni!

A vízum érvényessége a vízum fajtájától függ, illetve a konzulátus döntésétől függ. A kiadott vízum érvényessége 30 naptól 365 napig terjedhet, amely időszak alatt 30 naptól – 90 napig tartózkodhat az országban belépésenként.

Tizennyolc kínai nagyvárosban Magyarország állampolgárai is élhetnek a 72 órás vízummentes tranzitálási lehetőséggel, amennyiben érvényes úti okmánnyal, a továbbutazást biztosító repülőjeggyel és indokolt esetben a célországba szóló érvényes vízummal rendelkeznek. Fontos feltétel továbbá, hogy a kiindulási ország és a továbbutazás célországa nem lehet azonos, illetve, hogy a Kínába történő be- és kilépés csak ugyanazon a repülőtéren lehetséges.

Makaó és Hongkong területére max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges.

Vízummentesen lehet látogatni a dél-kínai Hainan szigetre és ott 30 napig tartózkodni (tranzitálás nélkül is), ha az utazást utazási irodán keresztül szervezik.

Kínai magyar Nagykövetség vízumigénylő oldala

Egészségügyi tudnivalók

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel!

Csapvíz fogyasztása nem ajánlott!

Közbiztonság

Kína biztonságos országnak számít, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka.

Elektromos áram

A, C és I típusú csatlakozót használnak. Átalakító szükséges.

Fővárosa, fontosabb helyek

Fővárosa Peking. Ám legnépesebb városa Shanghai, amely Kína üzleti központja.

Ki kell emelni Hongkong városát, különleges közigazgatási terület. 1997-ben került vissza Kína fennhatósága alá, előtte brit koronagyarmat volt.

Magyar képviselet

Magyar Nagykövetség (Peking)

Konzuli Szolgálat

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

Cimkék: ,