2021/05/14
Bangkok és Phuket – Eszterék év végén Thaiföldön

Sziasztok! Thaiföldön töltöttük 2019 utolsó két hetét, erről szeretném veletek megosztani az élményeinket. Remélem lesznek benne hasznos infók.

Mivel a szervezést az utolsó utáni pillanatban kezdtük el, magát az utat irodán keresztül foglaltuk, viszont a kint töltött idő nagyobb részében saját magunknak szerveztük a programokat.

Budapest és Bangkok között a Qatar járataival repültünk, a Bangkok-Phuket utat pedig Air Asia-val tettük meg. Visszafelé nem egészen másfél óra volt az átszállásra Dohában, és mivel Bangkokból kicsit késve indultunk, majdnem le is késtük a gépet. Sietős volt az átszállás, de a Qatar munkatársa várt ránk, és rövid úton elirányított minket a Doha-Budapest géphez.

Ne feledd megnézni a beszámoló után Bangkok és Phuket látnivalóit se!

Bangkok

Bangkokban két napon szervezett programokon vettünk részt.

Az első nap:

 • Márványtemplom
 • Wat Pho
 • Királyi Palota
 • hajózás a Chao Phraya folyón
 • Hajnal templom
 • Teknős templom

Ez a nap szólt a templomok és a Királyi Palota bejárásáról. Arra érdemes készülni, hogy a nőknek hosszú nadrágban és vállat takaró felsőben lehet bemenni ezekre a helyekre, illetve a Királyi Palotánál a férfiaknak is kell a hosszú nadrág.

A második nap:

 • Vonatpiac
 • Vízipiac
 • Tigris park* – 1000 THB
 • Calypso Show (Transzvesztita revü)** – 1200 THB

*A tigrises programmal kapcsolatban nagyon szkeptikusak voltunk, mert sok rosszat olvastunk/hallottunk az ilyen helyekről. Kellemes csalódás volt, hogy az állatokon egyáltalán nem az látszott, hogy bármilyen módon el lennének kábítva. Játszottak egymással és a gondozókkal, mentek egyik helyről a másikra, ahogy akartak.

**A transzvesztita show érdekes élmény volt, biztosan nem jönne be mindenkinek, de ettől függetlenül ízléses műsort láttunk. Maga az előadás majdnem másfél óra, ez alatt az idő alatt a hagyományosabb elemektől kezdve a modern popslágerek “előadásán” át minden megtörténik. Rengeteg szereplővel dolgoznak, viszont az összes éneklés playback.

Phuket

Az út többi részét Phuketen töltöttük.

A szállásunk Patong Beach-en volt, ami tulajdonképpen egy bulinegyed, és a tengerpartja sem különösen szép. Ez nekünk nem volt probléma, mert alig voltunk ott, de aki nyugalmat és kifejezetten szép partot szeretne, annak ez nem jó választás.

Két napra kerestem egy helyi sofőrt, akivel még itthonról egyeztettük a programot. Korrekt és pontos volt, minden a megbeszéltek szerint zajlott, és volt olyan, hogy egy-egy megállóban vízzel vagy kókusszal várt minket az autónál.

Az első nap:

 • Karon beach & Karon viewpoint – ingyenes
 • Big Buddha – ingyenes
 • Wat Chalong – ingyenes
 • Phuket Crocodile World – 400 THB
 • Monkey Hill – ingyenes

A második nap:

 • Bang Pae vízesés és Gibbon Rehabilitation Project – 200 THB
 • Wat Thepwanaram – ingyenes
 • Bang Tao Beach – ingyenes
 • Green Elephant Sanctuary Park*** – 2500 THB

*** Az elefántok esetében is voltak kétségeink azzal kapcsolatban, hogy hogy bánnak az állatokkal, de amit itt tapasztaltunk, az pozitív értelemben minden képzeletünket felülmúlta. Életre szóló élmény volt.

Befizettünk egy túrára a Phang Nga öbölbe és a James Bond sziklához, illetve odafelé megálltunk a Monkey Cave-nél. A program tartalmazott egy ebédet egy helyi halászfaluban.

Érdemes ezt is megnézni, mert gyönyörű. Itt volt egy kis félreértés, mert a programban szerepelt a tengeri kajakozás, amiről azt gondoltuk, hogy mi fogunk majd evezni, de nem így lett. A helyiek visznek körbe, de így is szuper.

Ennek 1200 THB volt az ára. Az volt a tapasztalatunk, hogy az ilyen jellegű programokat helyben érdemes foglalni, és alkudozni kell (ennek az alapára is 2200 THB-ről indult).

A fentieken kívül búvárkodtunk három napot, ezt egy kinti magyar bázison keresztül foglaltuk. Profi volt a szervezés és a merülésvezetőkkel is meg voltunk elégedve.

Pár extra infó

Thaiföldre belépés előtt adnak egy papírt (nekünk a repülőn osztották ki), amire rá kell írni az alap információkat: név, születési hely/idő, állampolgárság, miért jöttél, hol fogsz lakni stb. Ennek egy részét belépéskor elveszik, de egy kis cetlit visszaadnak, amit el kell tenni, mert kérik az ország elhagyásakor.

Sokszor felmerül, hogy mennyire szabad az utcán enni, mi azt tapasztaltuk, hogy semmi gond nincs vele. Ettünk nyársat, wokban készült ételeket és tejes-gyümölcsös édességet, illetve ittunk különböző turmixokat. A csapvizet nem ittuk meg, de simán fogat mostunk vele.

Majdnem mindig kérdés az is, hogy mennyibe kerülnek a dolgok, viszonyításképp néhányat összeszedtem: egy gyümölcs turmix 50-70 THB, egy wok 100 THB, egy nyárs 30-40 THB, egy ice roll fagyi 100 THB; ezek az utcai árusok árai. Az éttermi étkezés egy magyar középkategóriának felel meg, főétel és valami ital 350-500 THB (és nyilván a határ a csillagos ég).

Ajánlott cikkek

Cimkék: , , ,