Bangkok látnivalók, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Bangkok látnivalók, közlekedés, térképek

A Másnaposok 2-ben volt egy mondás, hogy akit Bangkok elnyel, az már nem kerül elő. Hát én kétszer már voltam a thai fővárosban, de valahogy nem sikerült elvesznem. 🙂 Holott simán ott maradtam volna, mert Bangkok látnivalók és hangulat terén fantasztikus hely! Igazi ázsiai nagyváros, piacokkal, remek kajákkal, ősi kultúrával, kedves emberekkel.

Bangkok közlekedése

Repterek

Két reptere van, ahonnan könnyű a bejutás a belvárosi részbe.

A fő reptér a Suvarnabhumi Airport, a várostól keletre. Ide érkeznek a nagy légitársaságok gépei. Legkönnyebben az Airport Rail Link metróval juthatunk be a városba (Phaya Thai állomásig). Útközben két másik metróvonalra is át tudunk szállni.

A kisebbik reptér a Do Mueang Airport, a várostól északkeletre. Ide leginkább a fapados járatok közlekednek (pl. az AirAsia). Az A1 és A2 busz rendszeresen jár a Mo Chit metróállomásig. Éjjel-nappal közlekedik a 29-es és az 59-es busz is.

Információk és további eljutási módok itt találhatók!

Tömegközlekedés

Bangkok fő és látványos közlekedési eszköze a magasvasút, a föld feletti metró. Kétféle elnevezésű vonal van, a BTS és az MRT. A belvárosi látnivalókhoz 3 vonal (Sukhumvit, Silom és Blue Line) használata elegendő.

A magasvasúthoz ún. tokent kell vásárolni, amit a bejárat előtti automatákból lehet venni. Beütjük a célállomást, a gép kiad egy kis érmeszerűséget, azt kell a forgókapunál lévő érzékelőhöz érinteni. Amikor elhagyjuk a metróállomást, be kell dobni egy nyílásba és a forgókapu kienged.

A jegyár állomásszámtól függően változik, a jegyautomatába beütve a célállomást a rendszer kiszámolja a viteldíjat.

Sok buszviszonylat van Bangkokban, ez a másik fő közlekedési eszköz. Van légkondicionált buszjárat is, a nem légkondis buszokon szinte csak a helyiek utaznak. Jegyet a buszon lehet venni a kalauztól.

A Chao Praya folyón rendszeres a hajóközlekedés, amivel több látnivalóhoz is eljuthatunk. A Chao Praya Express három vonalon üzemeltet hajót, érdemes legalább egyszer használni.

Szerves része Bangkok közlekedésének a tuk tuk. A motoros személyszállítón való utazás kötelező! Rendkívül hangulatos és gyors eljutást biztosít. Viszont mindenképp előre alkudjuk ki a viteldíjat!

Bangkok tömegközlekedési információk

Bangkok látnivalók

Nagy Palota

Az épületkomplexumot Bangkok első királya építette 1782-ben, majd minden uralkodó bővítette, így ma a különböző stílusok keveréke. Többek között 95 szent pagoda, templomok, múzeumok, galériák és királyi panteon is található. A komplexumot fehér fal veszi körbe.

A palotán kívül a Wat Phra Keo (a Smaragd Buddha temploma) királyi kápolna is megtalálható. A templom sztúpái aranyozottak, a tetőket fénylő narancssárga és zöld cserepek borítják.

Mindig számítani kell tömegre. Amikor utoljára ott jártam, annyian voltak, hogy be sem álltunk a sorba, mert 1 óra is lett volna…

A Nagy Palota a legnépszerűbb Bangkok látnivalók között
A Nagy Palota a legnépszerűbb Bangkok látnivalók között

Kínai negyed

Mint minden nagyvárosi kínai részen, itt is a piac és a kifőzdék dominálnak. Ha jobban belemerültök itt, egészen „érdekes” dolgokat is találhattok.

Mi egy húspiac közepében találtuk magunkat és olyan dolgokat láttunk, ami néha felkavaró volt – szó szerint. 🙂

A Kínai negyed itt is turistaközpont
A Kínai negyed itt is turistaközpont

Lumpini Park

Bangkok belvárosának legnagyobb parkja, ahol játszóterek és egy mesterséges tó színesíti az 57 hektáros területet. Érdekesség, hogy varánuszokkal is találkozhatunk, akik legtöbbször nem is törődnek az emberekkel.

Ezenkívül több látnivaló és szórakozási lehetőség van, többek között VI. King Rama szobor, Bangkok első nyilvános könyvtára, zenei fesztivál.

A legnagyobb park Bangkokban
A legnagyobb park Bangkokban

Jim Thompson House Múzeum

Jim Thompson egy selyemkereskedő volt, akinek tradicionális thai háza különleges művészeti gyűjteménynek ad otthont. Ő volt az, akinek köszönhetően fellendült a thai selyemipar a 2. világháború után.

A házban lévő múzeum a selyem készítését bemutatja, értékes gyűjteménye és szép kertje van.

A ház múzeumként működik
A ház múzeumként működik

Patpong

Az éjszakai élet központja ez a vöröslámpás negyed. A hölgyeket manapság már benti helységekben találjuk leginkább, ám régebben az utcán szinte ellepték az arra járó férfiakat.

A bárokban egészen eszement „produkciókat” láthatunk. Az utcákon folyamatosan csábítják be a turistákat, legtöbbször a „ping pong show” jeligével. Aki akarja, nézzen utána milyen ez Bangkokban. Én élőben láttam egyet, hát, érdekes… 🙂

Viszont mindenki vigyázzon, mert itt szinte mindenki a turisták lehúzására szakosodott! Ne engedjetek a csábításnak, bátran utasítsátok vissza a „kedves” invitálásokat!

A Patpont Bangkok vöröslámpás negyede
A Patpont Bangkok vöröslámpás negyede

Bangkok Nemzeti Múzeum

Ha valaki meg akar nézni egy múzeumot, akkor ide érdemes elmenni. Thaiföld történelméről és kulturális sajátosságairól kap az idelátogató egy átfogó képet.

Maga a múzeum épülete is szép, egy kellemes park is tartozik az épülethez.

Ha Thaiföld történelme érdekel, ide kell menni
Ha Thaiföld történelme érdekel, ide kell menni

Thai box

Ha már Thaiföld, akkor egy thai box meccset (muay thai) is be lehet iktatni a programba. Bevallom őszintén, én mindkétszer kihagytam, amikor ott jártam, mivel nem nagyon vonz az ilyen jellegű sport.

A legtöbb meccset a Rajadamnern csarnokban lehet látni, hetente többször is van meccs.

A thai box meccsekre sok turista megy
A thai box meccsekre sok turista megy

Templomok

Nem mondok újdonságot azzal, hogy Bangkok és Thaiföld is bővelkedik buddhista templomokban. Szinte minden sarkon belebotlunk egy-egy templomba. Itt a legérdekesebbeket sorolom fel.

Mindenképp figyeljünk oda, hogy megfelelő öltözetben lépjünk a templomokba! A térdek és a vállak takarva legyenek és ne túl hivalkodó legyen a ruházat!

Wat Arun

A Chao Praya folyó partján, a Nagy Palota túloldalán fekszik ez a templom. A „Hajnal temploma” talán a legismertebb a turisták körében. Személyes tapasztalatom szerint Bangkok látnivalók között az egyik legszebb helyszín.

Kiemelkedő jellegzetessége a középső prang (khmer stílusú torony), díszítése tengeri kagylókból és porcelándarabokból áll. Meredek lépcsők vezetnek a két teraszhoz.

A Wat Arun talán a legszebb templom
A Wat Arun talán a legszebb templom

Wat Pho

Bangkok egyik legnagyobb és legrégebbi temploma, amely közel 200 évvel ezelőtt épült. Sok Buddhát ábrázoló kép is található.

Leginkább azonban a hatalmas fekvő Buddha szoborról híres. A szobor 43 méter hosszú és 15 méter magas.

A fekvő Buddha
A fekvő Buddha

Wat Traimit

A világ legnagyobb arany buddha szobra található a templom fő csarnokában. Az alappal együtt 4,79 méter magas, tömege 5500 kg, alapanyaga 18 karátos arany.

Itt van a világ legnagyobb arany Buddha szobor
Itt van a világ legnagyobb arany Buddha szobor

Wat Saket

Fő látványossága az 1800-as években épült Aranyhegy, amelynek aranyozott kupolája a város fölé magasodik és a toronyból szép kilátás nyílik Bangkokra.

Az arany sztúpában Buddha földi maradványait őrzik.

Csodás a kilátás
Csodás a kilátás

Piacok

Mint a legtöbb ázsiai országban, itt is találunk rengeteg piacot. Nyugodtan mondhatom és javaslom, hogy Bangkok látnivalók közé mindenképp iktassunk be egy piacot!

Khao San piac

Bangkok legismertebb piaca, amely este bulinegyeddé változik át. Számomra azonban nem nagyon különbözött a többi piactól, egy sétát azonban megér az utca.

A környéken rengeteg szálloda van, így népszerű a turisták körében. Sok kifőzde, étterem, bár, árus található ezen a részen.

A Khao San igazi bulirész
A Khao San igazi bulirész

Chatuchak Market

Nagyon nagy piac, én órákat töltöttem el itt. Szinte minden megtalálható itt. Én magam is elvoltam pár óráig.

Nagy tömegre kell számítani, népszerű piac. Sokan a világ egyik legnagyobb piacának tartják.

Az egyik legnagyobb piac
Az egyik legnagyobb piac

Talad Rot Fai Train Night Market Ratchada

A nevéből is lehet következtetni, hogy esti piac. Késő délután nyit és éjfél utánig tart nyitva. Igazából ugyanazt lehet mondani rá, mint a többire: van itt minden!

Nagyon ízletes ételek vannak, aki bevállalós, a sült rovarokat is megkóstolhatja. Én két nappal azelőtt Kambodzsában kóstoltam, itt inkább kihagytam.

Nagyon hangulatos sötétben a piac
Nagyon hangulatos sötétben a piac

Khlong Lat Mayom úszó piac

Régen nagyon sok úszó piac volt, mivel az árucserék sokszor a vízen történtek. Ma már kevés van, a Khlong Lat Mayom talán a legismertebb. Egy kicsit kiesik a belvárosból, de érdemes ellátogatni ide!

A piac egy csatorna mentén található, inkább már csak a turisták miatt árulnak néhányan hajóból. Lehetőség van hajókázni is a csatornákon.

Itt egy kicsit visszautazunk az időben, mivel nem közvetlen a belváros és látható a szegénység. Viszont már csak a jó ételek miatt is megéri idejönni.

A régi idők elevednek meg itt
A régi idők elevednek meg itt

Bangkok időjárása

Bangkok éghajlata trópusi. A páratartalom az év nagy részében magas, így sokszor fullasztónak lehet érezni az időjárást.

A december-március közti időszak a legideálisabb az utazásra. A nappali hőmérséklet 30 fok körüli és a páratartalom is ekkor a legkisebb. Eső előfordulhat, de ezek legtöbbször rövid záporok.

A legcsapadékosabb hónap a szeptember, de a május-október időszak többi hónapjaiban is gyakoriak a nagyobb esők.

Bangkok időjárása

Bangkok interaktív és letölthető térképei

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató