Isztria látnivalók, strandok, tengerpartok

by radopeter1983
Isztria strandok, látnivalók

Horvátország népszerű nyaralóhely a magyarok körében is, főleg az északi része. Isztria strandok és látnivalók tekintetében is ideális üdülőhely és hazánkból nagyon könnyen elérhető is egyben!

Itt segítek, hogyan juthattok le a horvát tengerpartra!

Isztria strandok, látnivalók

Umag

Észak-Isztria központi települése. A középkori városmag szerkezete ma is kivehető. Az óvárosi részben hangulatos sikátorok találhatók, érdemes egy kicsit kirándulni itt.

A főterén áll a Mária Mennybevétele templom és a 33 méter magas 17. századi harangtorony.

A város híres a Croatia Open nemzetközi tenisztornájáról, amit a város északi részén lévő Gorana Ivaniševića teniszstadionban rendeznek.

A város északi részén van egy kisebb kalandpark, a Jangalooz. Nemcsak a kisebbek érezhetik jól magukat itt: kötélpályák, mászófal, ügyességi pályák és sok más játék várja az idelátogatókat. Információk itt találhatók!

Stella Maris strand

Az umagi teniszpálya mögötti hangulatos öbölben találjuk ezt a strandot.

Nagyon sekély a víz és mivel jól benyúlik a szárazföldbe, szélvédett hely is.

Partja: kavicsos, lassan mélyülő.

Sol Polynesia

Uamgtól északra 2 km-re, Katoro faluban található ez a strand. Gyerekeseknek is ideális, mivel lassan mélyülő partszakasza van.

Partja: aprókavicsos-homokos, lassan mélyülő.

Zambratija

Tovább északra menve Katoro után található ez a település, amelynek strandja nagyrészt homokos.

A tengerparti rész nem hosszú, de szintén lassan mélyül, ezért gyerekesek között népszerű strand.

Partja: homokos-kavicsos, lassan mélyülő.

Kanegra

A legészakibb részen található, pár km-re a szlovén határtól. Umag városa kb. 10 km-re fekszik.

Egy magaslaton, zöld övezetben találjuk ezt a népszerű üdülőhelyet. A strand mögött a Kanegra kempingben meg lehet szállni.

Partja: kavicsos, van sziklás része is.

Novigrad

Az Isztriai-félsziget nyugati partján Umag és Poreč között a Mirna folyó torkolatánál fekszik. Maga a városmag egy félszigeten helyezkedik el, amely egykor sziget volt. A gáttal jól védett kikötő a város északi részén található.

A történelmi városmag épségben fennmaradt falai ma is a város szimbólumai közé tartoznak. Az ókori falak maradványain a 13. században a velenceiek építettek új, pártázott védőfalakat.

Egyik legismertebb épülete a harangtorony, amelyet a velencei Szent Márk templom campaniléjének mintájára építettek.

A városmag fennmaradt középkori palotái közül említésre méltó a gazdag Rigo család 15. századi eredetű, mai formájában 1760 körül épített palotája.

A Lapidárium 93 ókori és középkori kőemlékből álló múzeumi gyűjtemény, az egyik legjelentősebb ilyen jellegű gyűjtemény az országban. Építészeti elemekből (küszöbök, ablakkeretek, címerek stb.) és nagy részben liturgikus berendezési tárgyakból (oltárlapok, cibóriumok, pilaszterek, oszlopfők stb.) áll.

Novigrad is népszerű turistahely
Novigrad is népszerű turistahely

Karpinjan

Novigradtól északra egy öbölben található ez a strand, a környék legnépszerűbb tengerpartja.

A kb. 500 méter hosszú strand mögött fenyősor van, így bőven van lehetőség árnyékos helyen pihenni.

Partja: kavicsos, kis részben sziklás, lassan mélyülő.

Aquapark Istralandia

Novigradtól északkeleti irányban 6 km-re található ez a vízipark.

Nagy területen rengeteg féle csúszda van, a tornyokból látni a tengert is. Van kisebbeknek is egy medence kis csúszdákkal.

Információk

Poreč

Isztria egyik legnépszerűbb városa, amely kiemelt szerepet játszott a félsziget történelmében.

A városmag egy a tengerbe keleti-nyugati irányban benyúló kis félszigeten található, amely máig megőrizte az ősi római városszerkezetet. A főbb utcák is az eredeti, a római mérnökök által kimért négyzethálós formában futnak, közülük a Cardo és a Decumanus utca neve máig fennmaradt.

Leghíresebb az Euphrasius-bazilika, amelyet a 6. században építettek. A templom építészetileg és berendezését tekintve is nagy művészeti értéket képvisel. A bizánci művészet egyik legszebb példája. Az épületegyüttest az UNESCO 1997-ben a világörökség részévé nyilvánította.

A bazilika átriumától északra található a püspöki palota épülete. A palota földszintjén nyaranta nyitva áll a lapidárium.

Isztria egyik központi városa
Isztria egyik központi városa

Maro strand

Porec kikötőjéből pár perces hajóút és Sv. Nikola szigetére jutunk. Nagyszerű kilátás nyílik a városra.

A strand a déli oldalon van, amely gyerekesek körében népszerű. Egy kicsit görög tengerpart-feelingje van.

Partja: homokos, lassan mélyülő.

Gradsko kupalište strand

Porec város strandja, amely mentén számos bár, étterem található.

Partja: kavicsos, betonlapokkal.

Aquapark Aquacolors

Porec belvárosától mindössze 4 km-re van Isztria legújabb víziparkja.

Kisebb, mint az Istrialand, de itt is megtalálható minden, ami a gyerekek számára élvezetes napot nyújt. A csúszdák nagy része azonban csak 8-10 éves kortól használhatók.

Információk

Motodrom Porec

A 75-ös jelzésű, Porec-Novigrad főút mellett van egy nagy gokartpálya.

10 perces meneteket lehet vásárolni, ezen belül pedig különböző teljesítményű gokartokat lehet kipróbálni. Kipróbálhatják 6-12 éves korú gyerekek is, ill. olyan gokartot is, ahol egy felnőtt ül a gyerek mellett. Így ideális családi programnak is!

Információk

Sky Fox kalandpark

Közvetlenül a Motodrom mellett fekszik ez a főleg kisebbeknek izgalmas park.

Kötélpályák, ügyességi játékok, fákra épített hidak és még sok játék várja a gyerekeket többféle nehézségű pályákon.

Információk

Baredine barlang

Porec-től északkeletre található ez a barlang, amelyet 1973-ban fedeztek fel. Ez Isztria egyetlen hasonló természeti látványossága. A barlang teljes mélysége 132 méter.

A barlangnak öt terme van, a negyedikben egy 33 méter mély földalatti tó található. A sztalagnitok és sztalagtitok változatos formáit alakította ki benne a természet, melyekből néhánynak neve is van.

Egy vezetéses túra háromszáz méret hosszú és negyven percig tart. Ennek során a kiépített út leereszkedik a hatvan méteres mélységben található barlangi tóig.

Információk

Dinopark Funtana

Porectől délre 10 km-re, Funtana faluban található ez a park, ahol több mint 80, valós méretben kiállított dinoszaurusz látható.

Ami még különlegesebb, hogy ezek mozognak és hangot is adnak, így kisebbek számára igazán élvezetes lehet a látogatás. Napi két alkalommal cirkuszi előadást is tartanak.

Információk

Vrsar

Egyike a legszebb fekvésű isztriai településeknek. Az Isztriai-félsziget nyugati részén, Poreč központjától 10 km-re délre, a félszigetbe fjordszerűen benyúló Lim-öböltől 3 km-re északra, az azonos nevű öbölben egy magaslaton fekszik.

Vrsar öbölparti része bővelkedik apró kis öblökben és szigetecskékben. Számos romantikus kis szigete van: Figarolica, Lakal, Salamon, Zavata, Galiner, Sv. Juraj, Longa, Gusti školj, Tuf, Galopon, Orlandin és Koversada.

Vrsar az egyik legszebb fekvésű isztriai település
Vrsar az egyik legszebb fekvésű isztriai település

Koversada

Ezen a szigeten található a Koversada nudista kemping is, amely Európa legnagyobb és egyik legrégebbi ilyen jellegű kempingje.

Alapvetően köves a partja, de van egy része, amely homokos.

Partja: homokos, köves, sziklás.

Limski-kanal (Lim-fjord)

Vrsar mellett van Isztria egyik legszebb természeti látnivalója, a 10 km mélyre benyúló Limski kanal, a Lim-csatorna vagy más néven a Lim-öböl.

Hajókirándulást érdemes beiktatni a programba, mert gyönyörű helyeket láthatunk az út során.

Rovinj

Számos szállodájával és turista látványosságával egyike az ország legjelentősebb turisztikai központjainak. Kulturális és művészeti centrum, iskolákkal, múzeumokkal, galériákkal, tudományos intézményekkel.

Rovinj óvárosa a dombtetőről messze tekintő Szent Eufémia-templom köré tömörült. Utcácskái szűk, hegyről le és föl kacskaringózó sikátorok.

Román-gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületeinek ablakai, teraszai, baladurjai, tetőteraszai, kapuzatai és lépcsősorai megőrizték az ódon hangulatot. Az északi és déli oldalon fennmaradtak a kora középkori és reneszánsz városfalak. Az egykori hét városkapuból három maradt meg a kikötőből és az óváros között.

Szent Eufémia Rovinj védőszentje, a neki szentelt püspöki székesegyház koronázza meg az óváros dombját. Tornya messze kimagaslik a házak közül. A harangtorony 63 m magas. Tetején a névadó szent két méter magas, álló alakja mindig a szél irányába fordul. Kilátóként is funkcionál, nagyon szép panoráma nyílik innen.

Az Aquarium Európa legrégebbi ilyen jellegű intézménye (1891-től működik), ám a kihagyható programok közé tartozik.

A székesegyház tornya Rovinj ikonikus látképe
A székesegyház tornya Rovinj ikonikus látképe

Lone Bay

Bár a várostól kicsit kijjebb esik, mégis ez a város strandja.

Szépségét a környezete adja, mivel egy erdővel borított félszigeten található. Az öbölben lévő strandrész közvetlenül az öböl bejáratánál van.

Partja: kavicsos.

Veštar strand

Rovinj-tól délre 5 km-re található. Kiépített hely, így népszerű a környéken.

Egy szép öbölben fekszik, amely szélvédett és sekély parttal rendelkezik.

Partja: homokos-kavicsos, lassan mélyülő.

Brijuni-szigetek

Fazana kikötőjéből rövid hajóúttal juthatunk el. Több szigetből áll, de csak a legnagyobb (Veli Brijun) látogatható.

Nemzeti park is egyben, amely egzotikus növények bőséges vegetációjáról és állatairól híres. Egy kisebb állatkert is van a szigeten.

A volt jugoszláv miniszterelnöknek, Tito-nak kedvenc nyaralóhelye volt. Fontos tudni, hogy csak szervezett túra keretében mehetünk a szigetre!

Južna strand

Fazana területén található, amely a part menti olajfaültetvényről híres.

Partja: aprókavicsos, lassan mélyülő.

Bi Val strand

Fazana-tól 1,5 km-re egy kemingben, a Bi-Village területén található.

Kisgyerekesek kifejezetten kedvelik a strandot, mivel egy nagy részen csak bokáig ér a víz. A partszakasz nagyon jól kiépített.

Partja: homokos, kavicsos, lassan mélyülő.

Pula

Porec és Rovinj mellett Isztria látnivalók között mindenképp szerepeljen!

Legfontosabb látnivalója a hatalmas római amfiteátrum. A 23 000 nézőt befogadó ellipszis alakú építmény hosszabbik tengelye 132 méter, a rövidebbik 105 méter. Az egykoron brutális rendezvényeknek otthont adó amfiteátrum ma koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények színhelye.

További két ókori római látnivaló a Sergius-diadalív és az Augustus és Róma-templom az 1. századból. Utóbbiban egy szoborgyűjtemény látható.

Az Aquarium egy régi erődítményben van berendezve három szinten. Horvátország egyik legjobb ilyen jellegű intézményének tartják, ahol halnevelde és teknősmentő részleg is van.

Tisztára, mintha Rómában lennénk :)
Tisztára, mintha Rómában lennénk 🙂

Ambrela strand

Az Aquariumtól nem messze található ez a kavicsos partszakasz a Verudela félszigeten.

Közvetlenül a félsziget bejáratánál található, az egyik legnépszerűbb strand Pulában.

Partja: kavicsos.

Pješčana Uvala strand

Az azonos nevű falu központjában van ez a kellemes strand.

Magyarul azt jelenti, hogy homokos part, bár ez nem igaz, mert partja aprókavicsos. Mégis népszerű tengerpart a környéken.

Partja: aprókavicsos.

Bijeca strand

Pulától délkeletre fekszik Medulin üdülőtelepülés, amelynek strandja Európa-szerte híres. Maga a település nem nyújt látnivalót.

A Bijeca kb. 1 km hosszú és Isztria egyetlen homokos tengerpartja. Emiatt is rendkívül népszerű, a főszezonban szinte mindig zsúfolt.

A vízben sokáig be lehet sétálni, vannak szigetszerű zátonyok és vízi játszótér is.

Partja: homokos, lassan mélyülő.

Kamenjak-félsziget

Isztria legdélebbi része, amely a természetet kedvelőknek izgalmas terep. A félszigeten több eldugott, hangulatos strandrész van.

A védett félszigetre belépőt kell váltani. Legegyszerűbb, ha autóval Premantura faluba megyünk és ott kerékpárt bérelve járjuk be a félszigetet.

Legnépszerűbb része a Kolombarica-öböl, ahol nagy sziklafalak szegélyezik a tengerpartot. Innen akár bele is ugorhatunk a vízbe, ha szeretnénk valami igazán izgalmasat csinálni.

A sziklákról ugrálást is kipróbálhatjuk
A sziklákról ugrálást is kipróbálhatjuk

Interaktív térkép

Autóút Puláig:

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több horvát cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató