Horvátország legszebb helyei, nemcsak nyaraláshoz!

by radopeter1983
Horvátország legszebb helyei, nemcsak nyaraláshoz!

Horvátország legszebb helyei természetesen az Adriához kötődnek, de tévedés azt hinni, hogy csak nyáron érdemes a szomszédokhoz ellátogatni! Bemutatok 11 helyszínt, látnivalót, amelyet mindenképp érdemes felkeresni!

Horvátország legszebb helyei

Makarska

Mivel a Dinári-hegység itt van legközelebb a tengerhez, a horvát Adria egyik legszebb tengerparti részét itt találjuk.

A város a magasra szökő hegyvonulatok alatt bújik meg, ahol a híres Szent Péter-félszigetről csodás panoráma tárul elénk.

Nem véletlenül ez Horvátország egyik legszebb helye, mivel a Makarska riviéra közel 80 km hosszan húzódik a tengerpart mentén.

Érdemes több helyre is ellátogatni, mivel remek tengerpartok, rejtett öblöket találunk. Innen érhető el legkönnyebben Brač szigete.

Makarska és környéke látnivalók, strandok, térképek

A Makarska Riviéra világhírű partszakasz
A Makarska Riviéra világhírű partszakasz

Plitvicei-tavak

Európa egyik legszebb természeti látványossága, a tórendszert az év minden szakában sok látogató keresi fel.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát rengeteg látványos vízesés köti össze. Ez és a környezet, ami világszerte ismertté tette.

A legfelső tó 637 méter magasan fekszik, innen jut el a víz a legalsó, közel 500 méter magasan lévő tóba. Ezek között magas vízhozam esetén akár 200 vízesést is láthatunk!

Horvátország legszebb természeti képződménye
Horvátország legszebb természeti képződménye

Rovinj

Isztria kedvelt célpont a magyarok körében is, ahol Rovinj talán a legszebb tengerparti város.

A tengerbe benyúló óvárosa szűk utcákból, sikátorokból áll, amely a Szent Eufémia-templom köré épült. A város román-gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületeinek ablakai, teraszai, baladurjai, tetőteraszai, kapuzatai és lépcsősorai megőrizték az ódon hangulatot.

Több más szép város is van az Isztrián, de Rovinj kiemelkedik mind közül.

Isztria látnivalók, strandok, tengerpartok

Isztria legszebb városa Rovinj
Isztria legszebb városa Rovinj

Dubrovnik

Horvátország legdélebbi nagyvárosa, amely talán a legszebb is az országban.

Szerintem mindenki látta már az óvárosát képen. Sok európai város óvárosa szép, de ez a legszebbek között tuti ott van! Nem véletlenül régóta a Kulturális Világörökség része.

25 méter magas városfala mögött szűk sikátorokban sétálhatunk, ahol sok kávézó, étterem bújik meg. Ha pedig egy fantasztikus látványt szeretnénk magunknak, a belvárosból induló libegővel menjünk fel a hegytetőre.

Dubrovnik látnivalók, tengerpartok, térképek

Dubrovnikot sokan a legszebb horvát városnak mondják
Dubrovnikot sokan a legszebb horvát városnak mondják

Korčula

Tudtad, hogy Marco Polo itt született 1254-ben? Legalábbis a helyi mendemondák alapján, erre bizonyíték nincs. De ebből is látszik, nem egy átlagos horvát helyről van szó!

A sziget Makarska és Dubrovnik között található, amelynek központját, az azonos nevű várost látni kell! A várost kis Dubrovniknak is nevezik, mivel hasonlóan csodás óvárosa van a tengerparton.

Főleg a nyári időszakban gyakran láthatjuk a Moreška nevű kardtánc köré szervezett programokat. Ma már csak itt látható a Földközi-tenger térségében ez a hagyomány, amely gyors ritmusával népszerű látványosság.

A sziget központját kis Dubrovniknak nevezik
A sziget központját kis Dubrovniknak nevezik

Zadar

Mondani se kell, itt is találunk egy félszigetet, ahová egy csodás óvárost építettek.

Zadar óvárosa rengeteg római és velencei emléket őriz. Legszebb példái a Szárazföldi kapu, a Szent Anasztázia katedrális vagy éppen a Kapitány torony.

A város remek kiindulópont, ha a közelben található Pag vagy Vir szigetre látogatunk.

Zadar / Zára látnivalók, közlekedés, térképek

Zadar remek kiindulópont Pag és Vir szigetre

Krk-sziget

A horvát Adria 2. legnagyobb szigete népszerű a magyarok körében is, mivel nem kell sokat utazni odáig.

A szigeten mindenki megtalálja a maga kedvenc időeltöltését. Lehet sétálni a központ, Krk csodás óvárosában, strandolni a csodás Baska tengerpartján, felfedezni Vrbnik toszkán stílusú kisvárosát vagy éppen egy cseppkőbarlangba ellátogatni.

Krk-sziget látnivalók, tengerpartok, térképek

Krk-sziget legszebb strandja a Baska

Zlatni Rat

Fentebb, Makarskánál már említettem Brač szigetét. Az egyik legszebb és legismertebb horvát tengerpart ott található.

A sziget déli részén lévő „Aranyszarv” partrész ikonikus képe Horvátországnak. A kavicsos rész háromszög alakban nyúlik be a tengerbe, amelynek látványa pazar.

Brac látnivalók, tengerpartok, térképek

Legszebb horvát tengerpartok

Horvátország egyik leghíresebb strandja Brac szigetén van

Zágráb

A horvát főváros pont útba esik, ha az Adriára megyünk, így egy városnézéshez tökéletes program!

A Felsőváros és a Káptalandomb rejti Zágráb történelmi emlékeit, itt találjuk szinte az összes látnivalót. Legszebb épülete a katedrális, amely az egyik legszebb gótikus templom Európában. Magyar kötődése is van, mivel I. László építtette.

Ám télen is érdemes ellátogatni akár csak egy napra! A zágrábi adventi vásár már többször elnyerte Európa legjobb karácsonyi vására címet, így garantáltan megéri az utazás.

Zágráb látnivalók, térképek

Zágrábban tartják a híres adventi vásárt
Zágrábban tartják a híres adventi vásárt

Motovun

Isztrián nemcsak a tengerpartok és a part menti szép városok a fő látnivalók, hanem a félsziget közepén egy dombtetőre épült település is.

A domboldalon lévő színes házak fölött, a tetőn áll egy erőd, amelynek várfalai a 13. században már álltak. Hosszúságuk 436 méter, magasságuk 9 és 15 méter között váltakozik.

Ma jelentős turistafaluvá fejlődött, ha az isztriai tengerpartokra igyekeztek, mindenképp ejtsétek útba!

Isztria közepén is van csodás látnivaló
Isztria közepén is van csodás látnivaló

Hvar

Végezetül egy újabb szigettel zárjuk Horvátország legszebb látnivalóinak felsorolását.

A Brac szigettől délre, vele párhuzamosan fekvő hosszúkás sziget az egyik legnépszerűbb úti célja a turistáknak. A nemzetközi sajtó már többször is a világ legszebb szigetei közé sorolta.

Hvar Európa egyik legverőfényesebb szigete, ahol nemcsak a tengerpartok, hanem a levendula- és olivaültetvényei is híresek.

Hvar Európa egyik legverőfényesebb szigete

Split

Horvátország 2. legnagyobb városa az Adria egyik központja.

Történelmi óvárosa az egykori Diocletianus-palota falai között található. A Kr. u. 300 körül épült antik palotát Diocletianus római császár építtette, ahol visszavonulása után élt. 1979-től az UNESCO világörökség listáján szerepel.

Híres a város tengerparti sétánya, a Riva. Az utca tele van bolttal, étteremmel, bárral és csodás pálmafákkal.

Split fontos közlekedési csomópont is. Innen lehet a legkönnyebben átjutni Hvar és Brac szigetekre. Sokak szerint a várostól délre kezdődik a horvát Adria legszebb része, Makarska és Dubrovnik.

Split a horvát Adria egyik központja
Split a horvát Adria egyik központja

Trogir

A Splithez közeli város tulajdonképpen egy aprócska szigeten fekszik Čiovo szigete és a szárazföld között. Környékén számos festői öböl található. Történelmi belvárosa a UNESCO Világörökség része.

Az óváros a 13. és 15. század között épített városfalakon belül alakult ki. Védelmi rendszerének fő részei a Kamerlengo-erőd és a Szent Márk torony. A Kamerlengo-erőd a sziget délnyugati részén, délebbre a Szent Márk torony áll.

A város főterén áll a román-gótikus stílusban épült Szent Lőrinc-székesegyház. Főkapuja Dalmácia legértékesebb épületszobrászati alkotása 1240-ben készült, Radovan mester műve.

Csodás környezetben fekszik
Csodás környezetben fekszik

Eszék

Az ország keleti részének központja a Dráva partján fekszik. A városban több csodás szecessziós épületet láthatunk.

A városmag legjelentősebb épülete a vár. Központi tere a Szentháromság tér, amelyen 18. századi barokk épületek sorakoznak. Ezek közül a legjelentősebb a szlavón katonai parancsnokság kétemeletes palotája, a Generalkomande.

Kiemelkedik a látnivalók közül a Szent Péter Pál templom. A vörös téglákból épített neogótikus stílusú templom harangtornya 90 méter magas, amely ma Horvátországban és egész Délkelet-Európában a második legmagasabb templomtorony.

Kelet-Horvátország legfontosabb városa
Kelet-Horvátország legfontosabb városa

Krka Nemzeti Park

Zadar és Split között, Sibenik közelében található park a Krka folyó nagy részét, Skradintól Kninig tartó szakaszát foglalja magában.

A nemzeti park busszal, hajóval és gyalog egyaránt körbejárható. Legszebb része egy nagy vízesés, a Skradinski buk. Az 1900 méteres túraútvonalon a vízesést körüljárva lehet gyönyörködni a nemzeti park színes élővilágában, a vízmosásokban.

A park környéke műemlékek szempontjából is értékes. Legértékesebb ezek közül a vízesésen túl egy tó közepén található kis szigeten egy ferences kolostor.

A vízesés alatti részen fürödhetünk is
A vízesés alatti részen fürödhetünk is

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több horvát cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató