Granada látnivalók, térképek

by radopeter1983
Granada látnivalók, térképek

Granada a spanyol-iszlám kultúra egyik kiemelkedő helyszíne, ahová az Alhambra miatt rengeteg látogató érkezik.

Az Ibériai-félsziget legmagasabb hegyvonulatának, a Sierra Nevadán a lábánál helyezkedik el, Andalúzia tartományban. A város egyik különlegessége, hogy a negyedei sokban különböznek egymástól, az együtt élő kultúrák és vallások sokszínűsége miatt.

Granada látnivalók

Alhambra

Spanyolország egyik legszebb műemléke ez a palotaegyüttes, amely a Világörökség része is.

A 13. században a Naszrid-szultánok, az utolsó muzulmán uralkodók az Ibériai-félszigeten, kezdték el az építését. A komplexumot fokozatosan bővítették, a 14. században érte el fénykorát, amikor a Naszrid-szultánok csodálatos palotákat és kerteket építettek a védelmi erődítmények mellett. Ezután a katolikus királyok, Ferdinánd és Izabella kezébe került. Uralkodásuk alatt tovább gazdagodott az épület.

Külseje és belső tere egyaránt csodás. A komplexumot körülvevő erős falak és tornyok ellenére a belső udvarok és paloták a muzulmán építészet finomságát és eleganciáját tükrözik. A híres Levante udvar (Patio de los Leones) híres az oszlopos folyosóiról és a középpontjában álló oroszlánszobros szökőkútjáról. A paloták belső termei gazdagon díszített stukkókkal, arabeszkekkel és finom faragványokkal vannak díszítve, melyek a művészet és az építészet mesterművei.

A palotában található múzeumok gyűjteményei közé tartoznak az iszlám művészet remekei, valamint a későbbi keresztény időszakok tárgyai és műalkotásai.

Minden információ itt található!

Nemcsak Granada, hanem Spanyolország egyik legszebb épületegyüttese
Nemcsak Granada, hanem Spanyolország egyik legszebb épületegyüttese

Generalife

A Generalife kertek elválaszthatatlan részét képezik az Alhambra palotakomplexumnak. A spanyol-iszlám művészet egyik legkiemelkedőbb példáját képviselik.

Jelentése „a mérnökök kertje”, a 13. században épült, a Naszrid-dinasztia idején. A kertek eredetileg a szultánok nyári rezidenciáját és menedékét szolgálták, ahol a hivatalos ügyektől és a város zajától távol pihenhettek. Az évszázadok során több átalakításon is átesett, de alapvetően megőrizte eredeti, muzulmán kertépítészeti jellegét.

Az Alhambra része
Az Alhambra része

Katedrális

A belvárosban található templom történelmi jelentőségű épület.

Építése 1523-ban kezdődött, röviddel azután, hogy a keresztény hódítók visszafoglalták a várost a móroktól. Több mint 180 évig épült, stílusában a gótikus és a reneszánsz elemek keverednek.

A főhomlokzatot részletesen kidolgozott kőfaragványok díszítik, melyek a reneszánsz művészet remekei. Az épület belseje három hajóra oszlik, melyeket magas, karcsú oszlopok tartanak. A belső tér díszítésére a barokk stílus jellemző, különösen a főoltár és a kápolnák gazdag kidolgozása tűnik ki.

A város legjelentősebb temploma
A város legjelentősebb temploma

Királyi Kápolna (Capilla Real)

A katedrálishoz hozzáépült mauzóleumban található Ferdinánd és Izabella végső nyughelye.

Belső tere gazdag: a magas, karcsú oszlopok és a csúcsíves boltozatok a gótikus stílus jegyei. A belső tér középpontjában a királyi síremlékek találhatók, melyeket finom márványból faragtak.

Azonban nemcsak egy kápolna, hanem egy művészeti galéria is. A királyi sírok mellett számos festmény és szobor található, többek között Isabella és Ferdinánd portréi, valamint vallási témájú alkotások. A kápolna múzeuma további fontos művészeti és történelmi tárgyakat őriz, beleértve a királyi párok személyes tárgyait, mint például Izabella koronáját és jogarát.

Basílica de San Juan de Dios

A katedrális mellett a másik kiemelt jelentőségű templom.

A 18. században épült barokk stílusban, és Szent Jánosnak, az Isteni Irgalmasság alapítójának szentelték. Külsőleg viszonylag szerény, de belső terei a barokk művészetet jelképezi: aranyozott oltárok, freskók, festményekkel gazdagon díszített mennyezetek, fafaragások.

Real Monasterio de San Jerónimo

A kolostor hosszú történelemmel rendelkezik. Építését az 1500-as évek elején kezdték el, és Szent Jeromos tiszteletére szentelték fel.

A kolostorban található művészeti alkotások között számos értékes festmény és szobor található, melyek többek között a reneszánsz és barokk korok művészetét képviselik. Különösen figyelemre méltóak a főoltár díszítései és a kápolnákban található műalkotások.

Belső udvara, a claustro, egy csendes hely, ahol elegáns oszlopsorokat és citrom- és narancsfákat láthatunk.

Minden információ itt található!

Puente Romano

A Római Híd Granada egyik történelmi építménye, amely az idők során fontos szerepet töltött be a város életében.

A híd építésének pontos időpontja nem ismert, de feltételezhetően az első században épült, hogy összekösse Granada városát a környező területekkel. Klasszikus római hídként épült, jellegzetes íves szerkezettel és masszív kőépítészettel. Az évszázadok során a híd többször is átépítésre került, de alapvető szerkezete és stílusa megmaradt.

Puerta de Elvira

Granada egyik legjelentősebb és legismertebb történelmi emléke, amely a mór időkből maradt fenn.

Eredetileg a 11. században épült a Zirida dinasztia ideje alatt. A kapu a város fő bejáratát képezte, és fontos szerepet játszott a város védelmében. A középkorban jelentős kereskedelmi és stratégiai fontossággal bírt, hiszen ez volt a fő átjáró a város és a környező területek között.

Bár csak egy része áll, de mégis ikonikus pontja a városnak.

Albayzín negyed

Granada történelmi negyede, ahol szűk utcákban és lépcsők labirintusszerű hálózatában sétálhatunk.

A negyed az Iszlám időszakban, körülbelül az 11. századtól kezdve nőtt ki jelentős központtá. A mór kultúra és építészet összefonódását láthatjuk a keresztény és zsidó elemekkel, ami egyedülálló és sokszínű kulturális tájképet eredményez. A negyed jellegzetes szűk utcái, fehérre meszelt házai és kacskaringós elrendezése tükrözi az iszlám várostervezési elveket.

Legszebb része a Mirador de San Nicolás kilátópont, ahonnan csodás kilátás nyílik az Alhambrára.

Sacromonte barlangok

Története több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza. Eredetileg természetes alakzatok voltak, melyeket később az emberek lakható helyekké alakítottak át. Ezek a barlangok hagyományosan a város roma közösségének otthonául szolgáltak, akik a 16. században telepedtek le itt.

Bejáratai gyakran kis kapukkal vagy ajtókkal vannak ellátva. Belső tereiket a lakók az évek során saját ízlésük szerint alakították ki, sok barlangban láthatóak hagyományos bútorok és dekorációk.

A barlangok híresek lettek a flamenco zene és tánc szülőhelyeként, amely a spanyol kultúra egyik legjelentősebb részévé vált. Éppen ezért is gyakran rendeznek flamenco előadásokat.

Granada Régészeti és Néprajzi Múzeuma

A város legfontosabb kulturális intézménye, amely a város és a régió gazdag történelmét és népi hagyományait mutatja be.

A múzeum története a 19. századra nyúlik vissza, amikor először kezdték gyűjteni és bemutatni a régió régészeti leleteit és néprajzi tárgyait. A múzeum célja, hogy bemutassa Andalúzia és különösen Granada régió történelmét és kultúráját a prehisztorikus időktől egészen a modern korig.

Gyűjteménye igen széleskörű: régészeti leleteket, művészeti tárgyakat, néprajzi tárgyakat és dokumentumokat foglal magában. A kiállított tárgyak között megtalálhatóak őskori leletek, római kori műtárgyak, mór és keresztény kori emlékek, valamint a helyi népi kultúra tárgyai, mint például hagyományos ruházat, eszközök és művészeti alkotások.

Minden információ itt található!

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató